Meny Stäng

Att montera solceller på husbilen – äntligen solpaneler på taket!

Annons

Skribent: Helena Bergström

Nu har vi äntligen sett till att montera solceller på husbilen! Vi har länge haft problem med att få elen att räcka när vi fricampar, så det känns otroligt bra att vi nu har solpaneler på taket. Nu är vi ännu mer redo för den fortsatta husbilsresan ner genom Europa!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Varför solceller på husbilen?

Varför vill man montera solceller på husbilen? Ja, man behöver förstås el i en husbil, till olika saker. Det kan till exempel vara för belysning, värme, datorer, mobiltelefoner, köksmaskiner och liknande. På campingar och ställplatser kan man ofta koppla in sig på en elstolpe, men man vill ju också kunna fricampa eller stå på enklare ställplatser utan el.

Man behöver ju kunna ladda datorn till exempel … (bild från ett tidigare tillfälle)

I husbilen har man bodelsbatterier, och med hjälp av en inverter kan man omvandla 12 volt till 220, så att man kan ladda olika saker. Bodelsbatterierna laddas medan man kör och när man kopplar in sig på elstolpe, och därefter räcker elen ”en viss tid”.

Hur lång ”en viss tid” är kan variera väldigt mycket. Det beror bland annat på batteriernas kapacitet och på hur mycket el man förbrukar. Ett sätt att öka på tiden är att skaffa solceller, så att man kan ladda batterierna även när man inte kör eller är inkopplad till elstolpe.

Vi har länge haft svårt att få elen att räcka när vi fricampar. Vi har en lite äldre husbil, vår gamla solpanel fungerade inte längre och vi har mycket elektronisk utrustning som vi konstant behöver ladda: datorer, mobiltelefoner, drönare, powerbank och övrig kamerautrustning. Därför ville vi montera solceller på husbilen!

Man vill ju kunna fricampa – utan att behöva oroa sig för elen.

Solceller för husbilen

I början av året beställde vi hem solceller från Camping4u – en campingbutik som vi gillar. Peter beställde tre stycken ”mjuka” 100 watts solpaneler, i en storlek som passar för måtten på vårt husbilstak. Dessutom beställde han en solcellsregulator (SmartSolar Victron).

Det enda som saknades nu var kablar som ska gå mellan solcellerna och regulatorn (eftersom de som följer med inte är tillräckligt långa för vår installation). Peter frågade Camping4u om råd och fick tips om butiken Hjertmans Båttillbehör, så vi kompletterade beställningen där.

Att montera solceller på husbilen

Vi hann aldrig med att montera solcellerna på husbilen innan vi gav oss av på vår långa husbilsresa i södra Europa. Det är ofta så i våra liv – allt går i ett och det är svårt att ligga före i tid. Vi lassade därför in allt vi köpt (solceller, regulator och kablar) i gästsängen och rullade iväg.

När vi kom ner till Skåne hälsade vi på våra goda vänner Daniela och Göran, som driver den snygga och proffsiga resebloggen Discovering the Planet. Det blev två trevliga dagar tillsammans och dessutom erbjöd sig Göran att hjälpa till att montera solcellerna. Fantastiskt!

Väldigt trevligt och roligt för Peter att få hjälp av en annan person som är tekniskt kunnig och tycker att sånt här är roligt! (Jag, Helena, kan ju hjälpa till med ”handräckning” och ”manualläsning”, men det är inte riktigt samma sak …)

Peter började med att tvätta husbilstaket, och där de skulle limma var han extra noga genom att använda t-röd. Därefter limmade de fast de tre panelerna.

Kablarna som sitter fast i solcellerna är inte så långa, och därför fick de skarva dessa med de inköpta kablarna från Hjertmans, i en kopplingsdosa på taket. Totalt gick det åt 15 meter kabel.

Kablarna som går från solcellerna till regulatorn är fyra kvadrat, medan kablarna som går från regulatorn till batteriet är 16 kvadrat. Observera att vi inte är experter på detta (man gör det ju inte så ofta!). Här berättar vi hur vi gjorde, utifrån olika råd och tips som vi fått.

Solcellsregulator och app

Enligt vad vi fått höra ska solcellsregulatorn sitta så nära batteriet som möjligt. Samtidigt ska den, enligt borschyren, ha luft och ventilation. Vi valde att installera regulatorn strax intill våra bodelsbatterier, det vill säga under den extra soffan i husbilen.

Här är ventilationen dock begränsad, så därför valde vi att göra flera lufthål för bättre ventilation. Vi skulle också vilja montera in en liten fläkt, men vi har ännu inte hittat någon som är tillräckligt liten.

I samband med att vi installerade allt laddade vi ner appen ”VictronConnect”. Efter att vi synkat appen med regulatorn så kan vi se hur solcellerna laddar och i vilken ”nivå” batteriet befinner sig. Både kul och mycket användbart!

I många, många år har vi trott att vi haft dåliga batterier (och ibland har vi köpt nya, och sedan har dessa blivit ”dåliga” snabbt) men nu har vi insett att det nog är vår mätare i husbilen det är fel på. Kontrollpanelen signalerar fortfarande då och då att batterierna är urladdade – samtidigt som den nya appen säger att batterierna är fulladdade.

Appen – som här visar ”0 w” laddning eftersom vi är inkopplade på elstolpe och eftersom batterierna är fulladdade (state = float).

Att montera solceller på husbilen – redo för långresan

Vi är riktigt glada för att vi äntligen kommit oss för att montera solceller på husbilen. Nu känner vi oss på riktigt redo för vår långa Europaresa. På senare tid har vi gjort två saker som känns viktiga för att husbilsresan ska funka: montering av solceller och montering av fast gasoltank. Dessa två grejor gör att vi känner oss mycket mer förberedda!

Vi befinner oss just nu i Skåne, och vi står i beredskap för att ta färjan över till Polen för fortsatta äventyr på kontinenten. Följ resan här på freedomtravel.se och på Instagram på @freedomtravelnews!

På ställplats Lagunen i Malmö – redo för Europa!

Har du solceller på husbilen?

Du som har husbil – har du solceller på husbilstaket? Hur funkar det? Du som inte har husbil – använder du solceller på något annat sätt?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev