Förra månaden frågade vi om matlagning i husbilen. De flesta svarade att man oftast ”lagar nåt enkelt”, även om många också brukar ”laga nåt extra gott”. Kök i moderna husbilar är bra, men man har förstås mindre ytor att röra sig på än hemma och det är skönt att slippa för mycket kastruller.
Innehållsförteckning
Enkelt och gott i husbilen
Vi gillar enkelt, men vi gillar också gott! Vi tänkte dela med oss av vad vi brukar laga i vårt husbilskök. Berätta gärna vad det brukar bli ”hemma” hos er!
Gratänger
Om man har ugn är det ju himla smidigt att stoppa in en gratäng som lagar sig själv, till exempel med fisk, räkor, dill och grädde.
Grytor
Att slänga allting i samma gryta och slippa massor av kastruller är ju också praktiskt. En av våra favoriter är den här medelhavsgrytan.
Grillat
Att grilla hör ju framför allt till sommaren i husbilen. Till exempel marinerad kyckling och grillad paprika med klyftpotatis, tomater och fetaoströra. Fisk får man ju inte heller glömma att lägga på grillen! Vår favorit är grillad seabream.
Mackor
ibland är det skönt att bara slänga ihop en extra god macka. Våra favoriter fylls med halloumi och parmaskinka eller tonfisk, oliver och kapris.
Plockmat
Vad är enklare och lyxigare än plockmat? Klassiskt svenskt smörgåsbord eller italienska delikatesser … Men ska det vara riktig riktig fest i husbilen – då ska det vara skaldjur!
Nils säger:
När jag grillar fisk använder jag ett fiskgaller mycket lättare att vända och fisken håller i hop. Vi lagar mycket mat i bilen men undviker att steka i bilen
Steker på gasolgrillen fungerar alldeles utmärkt
05 oktober 2011 — 9:05
Peter Olofsson säger:
Härligt inlägg, härliga bilder och härlig mat! Får så djäkla dåligt samvete när jag ser dessa bilder, när vi köpte vår Husbil för 4 år sedan hade jag stora matlagningsvisioner, det närmast i matlagningsväg vi kommit var under vår Frankrike resa då lagade vi en hel del enkelt käk. Fast annars har det blivit mer parkerade utanför restauranger (fördel med handikapptillstånd), ibland har vi t o m beställt in mat till Husbilen. Först så tittar pesonalen på en som om man vore ett ”orpon” men då jag förklarat att min fru har lite svårt att gå så brukar det fungera bättre. Fast vin får man ju inte ta med sig ut i Husbil ifrån restaurang i Sverige! Fånigt!
Som sagt fint inlägg som vanligt hos dig!
Ha det Bäst!
Kram ifrån Oumberlige Peter!
05 oktober 2011 — 11:42
Ama de casa säger:
Vi har ju ingen ugn i tältet, men väl en gasspis med två plattor och det senaste tillskottet – en kyl! Kylen har gjort det lättare att laga god mat, dessutom kan man spara restern en dag eller två.
🙂
05 oktober 2011 — 16:13
Ama de casa säger:
Sen kanske jag ska förtydliga att gasspisen inte är I tältet, men vi har med den när vi campar 😀
05 oktober 2011 — 16:13
Kors och Tvärs säger:
Vi har nog ganska lika smak! Gratänger, grytor, mackor, plockmat och skaldjur blir det ofta hos också!
Och ”på begäran” finns ett enkelt recept på räkgratäng publicerat på vår blogg Kors & Tvärs. Tyvärr inte med någon frestande bild… //Anette
05 oktober 2011 — 18:31
admin säger:
Nils, fiskgaller hade jag faktiskt ingen koll på, men det kanske är en bra idé!?
Peter Olofsson, jag tycker att ni har en skönt avslappnad inställning till det här med matlagning i husbilen!
😉
Ama de casa, skönt att du förklarade det här med gasspisen och tältet. Nu känner man sig ju mycket lugnare…
😉
Kors och Tvärs, vad kul! Då ska jag kika in och kolla in receptet!
05 oktober 2011 — 19:18
Snobben & Co säger:
Jag lagar gärna mat och som nybliven husbilsmatmor har det blivit både snabbversioner som pizzakit då vi har gasolugn, från låneböcker om campingmat typ chipslasagne till hembakt bröd (knådat, jäst och fryst på hemmaplan) och på medtagna gasolgrillen fiskbullepaket och grillade rullader, på spisen har vi nog mest kokat nypotatis till sillen och yes, hämtmaten hittade in den också i indisk tappning :-).
Det vi haft krångel med är kaffet. Det var tålamodet som inte räckte till den lilla 12V bryggaren och ett tag kokade vi vatten och bryggde i melittafilter tills vi äntligen hitta butik med mokkabryggare, dock fann vi ingen Bialetti, men nu fungerar det fantastiskt! Snabbt och gott!
06 oktober 2011 — 8:08
Snobben & Co säger:
Vi prövade Kors och tvärs räkgratäng igår kväll, gott värre och som maken sa ”det vill jag äta igen” 🙂 Tack för receptet!
Dock kunde vi inte lämna kommentar på Kors och tvärs blogg, antagligen för att vi inte har googlekonto 🙂
Ann
09 oktober 2011 — 7:52
admin säger:
Snobben & Co, det låter som att ni provat lite allt möjligt i er husbil! Vi gör än så länge bara snabbkaffe på pulver, men vi har funderingar på att skaffa en kaffemaskin.
Vad kul att ni provade räkgratängen, och att det blev gott! Jag vet inte varför ni lyckades kommentera hos Kors & Tvärs, men jag la en kommentar där och med en länk hit.
09 oktober 2011 — 9:35
Kors och Tvärs säger:
Snobben & Co – va´ kul att ni gillade gratängen. Har gjort lite ändringar i blogginställningar så förhoppningsvis ska det funka att kommentera hos oss också nu.
Tack Freedomtravel, för länken.
09 oktober 2011 — 17:49