Igår kväll fixade vi en kväll med libanesisk mat och libanesisk vinprovning hemma i husbåten, tillsammans med Peters son Robin och hans fru Alexandra. Det har nästan blivit en tradition att ordna såna här kvällar ibland.
Innehållsförteckning
Tidigare temamiddagar
Vi har tidigare haft en kväll med franskt tema, en kväll med spanskt tema och en kväll med sydamerikanskt tema. Det roliga med de här kvällarna är att man lär sig lite mer om vin och mat från ett visst område, samtidigt som man äter och dricker gott, och har trevligt.
Libanesiska viner
Vi provade fem libanesiska viner. Vi provade fem libanesiska viner: Chateau Kefraya 2009, Chateau Musar 1993, Chateau Musar 2005, Comte de M 2009 och Chateau Kefraya 2011. Bara ett av dem (Chateau Musar 2005) finns i Systembolagets ordinarie sortiment. De andra fick man beställa några dagar i förväg. Alla vinerna var goda och vi uppfattade dem som fruktigt kryddiga. En av favoriterna blev Chateau Kefraya från 2009 (206 kr).
Meze
Maten hämtade vi från restaurang Libaneza i Sundbyberg. Deras meze är sååå himla god! Hummus (kikärtsröra), Baba ganoush (aubergineröra), Mehammara (chiliröra med valnötter), Labne (yoghurtdip med mynta och vitlök), Tarator djej (kycklingröra med saltgurka), Shanklish (marinerad fetaost med tomat och vitlök), friterad blomkål, köttpiroger, spenatpiroger, falafel (kikärtsbollar), stekt halloumi, kycklingvingar samt grillad kyckling och grillat lamm. Fantastiskt gott!
Egen efterrätt
Efterrätterna (tre stycken!) lagade vi själva. Det blev en nötmousse med hallon, chokladfudgesås och kanderade nötter. Receptet kommer från Halv åtta hos mig.
Lena & Jan säger:
Ser riktigt läckert ut, värt o prova vid nästa Sundbybergs besök hos syrran!
09 mars 2014 — 11:50
Hörni säger:
Det låter både kul och gott! Vi har provat libanesiskt någon gång, det blev bra men jag har lite svårt för mynta som var med i receptet så den ska jag skippa nästa gång.
09 mars 2014 — 12:23
Ditte säger:
LÅter som en trevlig kväll, verkligen. Tack för tips på libanesiska viner, inte så vanligt. Men absolut värda att provas kan jag tänka. Tipset på den libanesiska restaurangen var också bra. Kände inte till den innan. Och eftersom mezerätterna i stort sett är kalla kan de ju hämtas i god tid.Bra!
Desserten skall också provas!
09 mars 2014 — 12:30
Eva i Aten säger:
Vilken kul idé! Kanske blir det en grekisk afton nästa gång?!
Ha en skön söndag!
☼☼☼
09 mars 2014 — 13:19
BP säger:
Mums! Älskar mezze! Tack för tipset! Å libanesiskt vin har jag aldrig druckit.
09 mars 2014 — 14:00
Steve säger:
Ser läckert ut. Det är trevligt med temamåltider.
Libanesisk vegetarisk meze är en favorit. Har däremot aldrig provat vin från Libanon. Får bli ett tillägg i ”detskajagprovanångånglistan”.
09 mars 2014 — 14:20
Alexandra säger:
Men ååååg så gott det ser ut! Nästan så jag hoppar in i bilen å åker till sumpan nu på en gång å köper meze!! 😀
09 mars 2014 — 15:33
admin säger:
Lena & Jan, absolut! Vi tycker att Libaneza är den bästa restaurangen i Sumpan. Väldigt gott och prisvärt!
Hörni, vi har också provat att laga några meze vid tillfälle, men vi lyckades inte lika bra som Libaneza…
😉
Ditte, efterrätten var god, men lite för söt och mäktig för min del. Jag hade kunnat tänka mig att byta ut chokladfugesåsen mot någon slags frukt…
Eva i Aten, grekisk mat är ju väldigt god! Men hur är de grekiska vinerna?
BP, meze är en favorit för oss också. Och de libanesiska vinerna var bra!
Steve, det finns ju många goda vegetariska meze!
Alexandra, hehe, ja det är verkligen supergott!
🙂
09 mars 2014 — 16:04
Kattas Betrakteser säger:
Roligt med mat och vin. Jag har ingen större kunskap om Libanesiskt vin, men skulle vara skoj att prova. Jag är med i munskänkarna och det ger möjlighet att botanisera bland nya viner som inte finns på den svenska marknaden.
09 mars 2014 — 20:45
ABB-frun säger:
Mumsigt! Libanesiskt vin vet jag inget om men maten är underbar! Här i BJ finns en restaurang som heter Tusen och en natt och de har himmelskt god libanesisk, turkisk och arabisk mat. Jag älskar hummus och baba ganoush!
10 mars 2014 — 5:36
FANTASYDINING-En blogg om temarestauranger och resor säger:
Väldigt inspirerande med temakvällar!. Vi har det ibland också men alldeles för sällan tyvärr.
10 mars 2014 — 9:15
admin säger:
Katta, kul att du är med i munskänkarna! De har man ju hört talas om.
ABB-frun, vi älskar också hummus och baba ganoush. Brukar köpa hem på burk ibland…
Fantasydining, det blir lite extra roligt med ett tema, och det får en att bli lite mer kreativ!
10 mars 2014 — 10:10
Anna Granström säger:
Älskar libanesisk mat!!
Vin är jag lite nördig med, dricker väldigt sällan – och när jag dricker är det bara eko som gäller…
10 mars 2014 — 22:30
admin säger:
Anna Granström, jag dricker också sällan (rött) vin… men det beror mest på att jag lätt får huvudvärk av det…
11 mars 2014 — 7:35