Marockansk mat! Vi listar 15 marockanska specialiteter och berättar om våra erfarenheter av marockansk mat. I Marocko hittar du bland annat tagine, couscous och massor av härliga kryddor. Häng med och smaka på Marocko!
Innehållsförteckning
Vad äter man i Marocko?
Vad äter man i Marocko? Vi har besökt Marocko tre gånger. Den första gången besökte vi Marrakech, den andra gången tog vi oss till Saharas öken och den tredje gången upplevde vi semesterorten Agadir.
Vid alla resor har vi upplevt maten som färgstark och smakrik, även om det kan bli en viss upprepning med mycket couscous och tagine. Matkulturen ingår delvis i medelhavsköket, samtidigt som det finns influenser från många olika kulturer, såsom berber, Mellanöstern och övriga Afrika. Spännande med andra ord!
Det marockanska köket
En måltid i Marocko inleds gärna med sallader och bröd, följt av tagine och couscous. Som avslutning kan man räkna med myntate. Rätterna är inte nödvändigtvis starka, men ofta fyllda av kryddor och smaker.
Föreställ dig innehåll såsom lök, citroner, oliver, granatäpplen, dadlar, fikon, nötter, koriander och mynta. Det finns också en kryddblandning som heter Ras el hanout, som traditionellt består av upp till 30 ingredienser. Här berättar vi om 15 maträtter och specialiteter i det marockanska köket.
1. Couscous
Det blir inte mer marockanskt än så här. Couscous kan närmast beskrivas som Marockos nationalrätt, och varje region har sin speciella variant. Recepten bygger på couscousgryn, som lagas tillsammans med olja och kryddor. Olika couscousrätter kan också innehålla exempelvis grönsaker, rotfrukter, kikärter, kyckling och fisk.
2. Marockanskt bröd
Det marockanska brödet är väl värt att smaka! Det finns flera olika traditionella bröd i landet, såsom khobz. Ofta serveras bröd tillsammans med måltiden, särskilt tillsammans med förrätterna. Ibland har vi fått bröd serverat med olja, honung eller nötkräm att doppa i. Sååå gott!
3. Sallader och grönsaksröror
Utöver bröd är det vanligt att man serveras olika sallader och grönsaksröror som inledning på en marockansk måltid. Dessa sallader och röror kan göras på olika grönsaker, råa såväl som tillagade, såsom tomat, paprika, zucchini, okra eller aubergine. Ofta en god och trevlig start på måltiden!
4. Harira-soppa
Marockansk mat inkluderar också soppa, såsom den populära soppan harira. Denna soppa görs bland annat av tomater, linser, kikärter, lök, ris och kött i form av nötkött, lamm eller kyckling.
5. Tagine
En annan typ av marockansk mat som du inte vill missa är tagine. Det är egentligen kärlet som ger namn till maträtten och ingredienserna kan variera. Tagine är helt enkelt en gryta eller karott i keramik eller stengods, med ett konformat lock. Det är vanligt att tagine innehåller lamm, fågel, fisk eller kikärter, tillsammans med sådant som rotsaker, grönsaker, ägg, citron och torkad frukt.
6. Lamm
När det kommer till kött kan du framför allt vänta dig nötkött, kyckling och lamm. Lamm är mycket populärt och kan tillredas på många olika sätt, till exempel långkokt, i en gryta eller i en tagine. Ofta är köttet mört och gott!
7. Kefta
Kefta är marockanska köttbullar som kan göras på nötkött eller lammkött, och som exempelvis kan kryddas med vitlök och spiskummin. Dessa kan ätas med olika tillbehör, eller i en ”kefta tagine”, det vill säga en marockansk maträtt med köttbullar i tomatsås med ägg.
8. Merguez
Merguez är en liten korv som görs på nöt- och lammkött, och som vanligtvis kryddas med spiskummin och harissa. Korven har sitt ursprung i Nordafrika och äts bland annat i Marocko.
9. Grillad fisk
Marocko har en lång kust, och fiske har en lång tradition. Det är med andra ord vanligt att fisk och skaldjur serveras på restaurangerna, ofta i form av grillad fisk.
10. Pastilla
Pastilla är en slags paj som ofta fylls med kyckling eller duva, alternativt skaldjur. Pajen innehåller också mandel, nötter och torkad frukt.
11. Arganolja
I Marocko tillverkas den fina arganoljan, vilken görs av arganfrukt. Oljan används både för olika skönhetsprodukter och som matolja, och det är bland annat gott att doppa bröd i matoljan. Arganolja är en relativt dyr olja, vilket beror på att den tillverkas för hand genom en procedur som kräver många arbetstimmar för varje deciliter olja.
12. Oliver
Om du går på en marknad i Marocko ser du oliver precis överallt, i olika färger och storlekar. Oliver serveras ofta som förrätt eller tillbehör vid måltider, eller kan ingå i grytor och tagine.
13. Pannkakor
Pannkakor är populärt i Marocko, inte minst på frukostbordet. Det finns en sort som heter baghrir, vilket är en rund, tunn och fluffig pannkaka. En annan sort är m’smmen, som kan vara mer fyrkantig till formen. Pannkakorna kan exempelvis serveras med olja, honung eller sylt och är ofta mycket goda.
14. Dadlar
Dadlar är ett vanligt inslag i marockansk mat. Du hittar dem i överflöd på marknaderna och du kan äta dem som ett snack, precis som de är. Det är också vanligt att inkludera dadlar i olika maträtter.
15. Apelsiner
Apelsiner är en viktig råvara i Marocko, och under våra resor har vi ofta serverats apelsin som efterrätt. Apelsinen serveras många gånger skivad och kryddad med kanel, alltid mycket gott!
Marockansk mat på restaurang
På restauranger i Marocko hittar du ofta traditionell mat, framför allt i form av couscous och tagine. I städer och turistområden kan du förstås hitta internationell mat också. Bufféer är vanligt på hotell.
Drycker i Marocko
Marockansk mat i all ära, men vad dricker man? Marocko är ett huvudsakligen muslimskt land och det är därför vanligt i befolkningen att inte dricka alkohol. Alkohol serveras heller inte på alla restauranger, utan endast på licensierade restauranger, barer och hotell, främst i turistområden.
Juice är populärt och ofta mycket gott. Du kan till exempel hitta färsk fruktjuice gjord på apelsiner, vattenmelon eller granatäpple.
En specialitet i Marocko är marockanskt myntate, som görs på grönt te och mynta, blandat med mycket socker. Upphällningen är minst lika viktig som smaken. Man använder en tekanna med långsmal pip och häller, högt uppifrån, ner i små dricksglas.
Vilka är dina erfarenheter av det marockanska köket?
Vilka är dina erfarenheter av maten i Marocko? Berätta gärna!
Znogge säger:
Så mycket god mat och tilltalande för ögat också. Skulle passa mig perfekt. Dock äter jag inte lamm men alternativ finns onekligen.
12 januari 2025 — 8:49
Helena säger:
Ja absolut, man äter ju nötkött, fågel och fisk. Inte fläskkött dock, eftersom det är ett muslimskt land.
12 januari 2025 — 9:49
Hanneles bokparadis säger:
Finns marockansk restaurang i Göteborg, får nog testa.
12 januari 2025 — 9:05
Helena säger:
Intressant! Jag har nog aldrig besökt en marockansk restaurang i Sverige faktiskt …
12 januari 2025 — 9:49
Herr Nilssons fru säger:
Marocko har jag aldrig varit i. Korven skulle jag nog gilla, enlig ingredienserna verkar den god. Oliver och Dadlar är något av de otäckaste jag vet. Grönsaker o frukt är ju oftast gott. Jo de skulle nog vara kul att testa lite av maten du visar. Många härliga bilder.
Kramiz
12 januari 2025 — 9:35
Helena säger:
Det är ofta spännande och kul att prova mat i olika länder, c
och det går ju bra att undvika det man inte gillar 😉
13 januari 2025 — 7:41
Eval8 säger:
Kryddorna ser fantastiska ut. Sen har jag inte smakat marockanska rätter så om de passade mitt smaksinne låter jag vara osagt. Men säkert är mycket gott.
God söndag!
12 januari 2025 — 9:36
Helena säger:
Vi brukar gilla den marockanska maten, gott med kryddor och frukt och sånt. Kanske att den kan kännas lite upprepande ibland 😉
13 januari 2025 — 7:47
Anita säger:
Maten är ju som konstverk! Jag har inte ätit marockansk mat men efter beskrivningarna här skulle jag mer än väl tänka mig att prova. Bara att få en tallrik med pastilla med vackert mönster vore ju en fröjd.
12 januari 2025 — 9:36
Helena säger:
Ja, dessutom är det ju ofta vackra kärl och tallrikar 🙂
13 januari 2025 — 7:48
BP säger:
Marockansk mat är riktigt god, om än aningen smaklös ibland. Men då kan man ju krydda/salta själv efter egen smak. Tagine-mat älskar jag, detsamma gäller Couscous, som jag äter ofta här hemma.
Alla röror är ljuvliga och det är en himla tur att det finns ett antal libanesiska restauranger i Stockholm som just har dessa röror. För det libanesiska köket är ju i mångt och mycket identiskt med det marockanska.
Nu blev jag riktigt sugen:-)
Myntate var aldrig vår grej. Alldeles för sött för vår smak.
12 januari 2025 — 17:08
Helena säger:
Tagine gillar vi också, ofta är ju köttet mört och gott, men kan nog hålla med om att smakerna i vissa fall kan vara lite väl försiktiga. Libanesiskt är en av våra favoriter, älskar babaganoush och sånt!
13 januari 2025 — 7:50
Äventyret Framtiden säger:
Jag älskar lamm och alla rätter ser väldigt goda ut…Marockansk mat känner jag inte till särskilt bra så det här inlägget fångade mig lite extra. Ska ta om ett par varv till nu. Tack för inspirationen!
12 januari 2025 — 18:48
Helena säger:
Roligt att det uppskattades, tack för din kommentar! 🙂
13 januari 2025 — 7:51
Jonathan Gharbi de mare säger:
Att laga mat i tagine hemma med lamm, oliver o grönsaker är en härlig påminnelse om smakerna i Marocko . Man kan göra en hel del mat i Sverige men många har i för lite olivolja. En mindre familj i Marocko köper en 10 eller 20 liters dunk per år :). Ja brukar köpa billiga frysta lammbitar från nån orientalisk livs , sen blir de tagine med mkt olja , lök, potatis, russin, morötter o en del spiskummin, 2 Tim senare … voilá 😋
13 januari 2025 — 9:57
Enna säger:
Mycket gott och spännande!
13 januari 2025 — 10:39
Monnah säger:
Så mycket som ser gott ut! Maken hade drömt om den couscous och tagine han fick hemskickad av vår dotters klasskompis mamma, så det hade gått över 15 år när vi slutligen tog oss till en marockansk restaurang i Stockholm för några månader sedan. Äntligen skulle han få återuppleva denna kulinariska sensation! Besvikelsen var stor – det smakade inte alls revolutionerande gott, snarare tvärtom. Smaklöst, trist. Hans couscous skulle innehålla saffran, men gav snarare sken av gurkmeja. Tips på riktigt bra marockanska restauranger här i Sverige från någon läsare?
13 januari 2025 — 10:40