Husbilsmat – vad är det? Är det någon speciell sorts mat? Vi brukar hävda att man kan laga det mesta i husbilen, men det kan förstås underlätta om matlagningen är lite ”enklare” och anpassad efter husbilsköket.
Innehållsförteckning
Bra husbilsmat
Bra husbilsmat är mat som inte kräver alltför stor yta eller alltför många kastruller vid tillagning. Ofta är det smidigt att laga mat på grillen, i grytan, i ugnen (om man har ugn) eller att servera sånt som är kallt och gott. Bra husbilsmat är också mat som är lite extra god!
Recept på tonfisk – äppelguacamole och andra tips
Vi fick tag på riktigt fina och billiga tonfiskfiléer i Spanien (2 euro/portionsbit), som sedan har…
Recept på fisk – 18 fiskrätter vi gillar
Recept på fisk! Du som följer vår blogg vet att vi gillar fisk och skaldjur. Idag…
Gratinerade musslor
I helgen lagade vi musslor i husbilen. Musslor kan verkligen vara gott, särskilt när man gratinerar…
Lyxiga snittar till festen
Igår, när jag kom hem från jobbet, trodde jag att Peter skulle bjuda mig på en…
Husbilsliv och ny favoriträtt – heta räkor med blomkål
Just nu hänger vi i husbilen och har det bra. Vi har kört två träningspass om…
Coquinas – supergoda småmusslor
När vi träffade bloggerskan Annika i Sevilla blev vi bjudna på sjukt goda småmusslor – coquinas….
Bästa grillsåserna – 3 goda såser/röror
Sommaren är grillandets tid. Och vad är väl enklare än att plocka fram några kalla såser…
Värmande soppor i vintermörkret
Idag blir det recept på värmande soppor här på bloggen. Jag (Helena) har varit sjuk i…
Fyllda minipaprikor – med tre olika ostar
Fyllda minipaprikor funkar som en trevlig liten förrätt eller som ett snacks till drinken. Vi kom…
Tid för sallad – gott på sommaren
Just nu äter vi nästan bara sallad. Det är ju så varmt, så det tar nästan…
Laga mat på två plattor – att bo i liten husbil
När vi reste runt Irland under två veckor fick vi erfarenhet av att bo i liten…
Hur grillar man? – Peters bästa grilltips!
Solen sken härligt igår och grillsäsongen är äntligen här. Men, hur grillar man på bästa sätt?…
Ostron – så öppnar du dem samt tips och fakta
Ostron är en exklusiv delikatess med smak av havet. Men hur öppnar man dem egentligen? Och…
Ost- och charkbricka – tips för en lyxig fest
Vad är lyxigare och godare än en ost- och charkbricka? För oss är det en favorit…
Svenska delikatesser – 15 lyxiga smaker från Sverige
Svenska delikatesser, vad är det? När vi pratar med andra om svensk mat tänker de flesta…
Goda fiskar i Spanien och Portugal
Under vår vistelse i Spanien och Portugal har vi träffat många som skulle vilja köpa och…
Musslor med tomat och persilja
Vi älskar god mat, framför allt fisk och skaldjur. I en vecka har vi campat med…
Recept på skaldjur – 9 skaldjursrecept vi gillar
Recept på skaldjur! Du som följer vår blogg vet att vi gillar fisk och skaldjur. Idag…
Kyckling allt-i-ett – den perfekta maträtten
Kyckling allt-i-ett! Den här kycklingrätten uppfyller de flesta krav man kan ha: enkel, god, festlig, nyttig…
Räksoppa på räkskal – fantastiskt gott
Räksoppa på räkskal! Vi älskar räkor och nu när vi försöker äta hälsosamt, och samtidigt njuta…
Sallad med ädelost och valnötter
Till förrätt idag gjorde vi en liten sallad med ädelost och valnötter. Inspiration till salladen fick…
Recept på Zurek – vi lagar polsk soppa
Idag blir det recept på zurek, vår absoluta favoritsoppa i Polen. Jag tror aldrig att vi…
Pastasallad med rökt lax – perfekt för picknicken
Det här är vår favorit just nu: krämig pastasallad med kallrökt lax. Salladen passar utmärkt som…
Enkel fisk- och skaldjurssoppa
Ibland lagar vi fisksoppa eller fiskgryta från grunden. Men ibland är det skönt att göra det…
3 krustader med röror – enkla och goda
Finns det något bättre än små krustader med röror? De är ofta hyfsat enkla att göra…
Fiskgratäng – hemma eller i husbilen
För några dagar sedan skrev vi om fiskrätter med goda tillbehör och då var det flera…
Pata negra och spanska köttbullar
Vi är inte så imponerade av maten i Spanien, inte generellt i alla fall. Självklart förstår…
Ostbollar till fördrinken
Ikväll hade vi både sönerna och deras flickvänner hemma på middag, och innan det blev ”Hobbit”…
Moule marinière – vinkokta musslor
Man kan nog säga att vi är bra sugna på Frankrike nu! Idag blev det Moule…
Äta hel krabba – så gör du
När jag träffade Peter visade han mig hur man gör för att äta hel krabba, och sedan…
Kycklingwraps med avokado
Vår nya favorit heter kycklingwraps med avokado. Snabbt, enkelt och gott! Funkar lika bra med vatten…
Sallad med frukt och nötter
Den här fruktiga salladen har vi lärt oss av Robins flickvän Alexandra. Den är sjukt god…
Härliga ostron i Cancale, Bretagne i Frankrike
Det är något speciellt att uppleva ostron i Frankrike. I Bretagne i Frankrike ligger Cancale, som…
Baconlindade dadlar – sötsalt tilltugg till festen
Baconlindade dadlar är är ett sötsalt tilltugg som ofta blir en höjdare på festen och på…
Laxröra till frukostmackan
Laxröra är ju helt fantastiskt gott. Har du fått kokt, stekt eller ugnsbakad lax över efter…
Alkoholfri öl – test av 14 olika sorter
Alkoholfri öl kan vara ett bra alternativ om man gillar öl, men vill dra ner på…
Antipasti – och om att äta i värmen
Vi är inte lika imponerade av italiensk mat som många andra verkar vara (allvarligt, pizza och…
Festlig plockmat för mingelkvällen
Vår husbil Freedom har rullat i helgen, och det blev besök hos goda vänner. Tillsammans plockade…
Goda tonfiskmackor – med inspiration från Malta
Våra absoluta favoritmackor just nu är dessa goda tonfiskmackor. Idag gjorde vi dem till lunch. Vi…
Filea abborre – Peters tips och bästa recept
Kan du filea abborre? Det kan inte jag (Helena), men som tur är så är Peter…
Husbilsmat: På grillen
Du kan grilla på kolgrill eller gasolgrill, men observera att kolgrill ibland är förbjudet på campingar utomlands. För att lyckas med kött, kyckling och fisk kan det vara bra att använda termometer. Kyckling och fläskkött ska vara 65 grader, nötkött 56 grader och lamm och vit fisk ska vara 53 grader. Tonfisk ska grillas 30-45 sekunder på varje sida.
Husbilsmat: I grytan /stekpannan
Det är ofta smidigt att slänga ihop alla ingredienser i en enda kastrull. Då blir det mindre disk och inte lika trångt på spisen. Praktiska rätter i husbilen kan vara en varm soppa med bröd, en gryta med ris eller en pastasås med pasta. Eller varför inte lite kokta musslor med bröd?
Husbilsmat: I ugnen
Ugn finns i vissa husbilar, men inte i alla. Om man har en ugn är det smidigt att laga eller värma sånt som potatisgratäng, fiskgratäng eller lasagne. Det är också smidigt att ugnsbaka potatisklyftor eller göra varma mackor. Om man inte har ugn finns det en s.k. omniaugn som man kan köpa och använda direkt på spisen, och som passar för vissa ugnsrätter.
Sallader, mackor och plockmat
Det är alltid lätt att laga sånt som är kallt. När det är varmt ute är det ofta gott med sallader, wraps och mackor. Ibland när man är ute med husbilen vill man ju också lyxa till det! Vad är då enklare och godare än ett litet buffébord med plockmat?
Mer att läsa
Om du gillar att laga husbilsmat så kanske du också gillar att resa med husbilen. Nedan hittar du ännu fler reportage.