Igår blev vi bjudna på en fantastiskt fin vinprovning och Halloween-middag hemma hos Peters son och hans fru: Robin och Alexandra, tillsammans med yngste sonen Billie. Vi tycker att vinprovning är ett roligt sätt att umgås och samtidigt lära oss lite nytt om vin och prova nya maträtter.
Middag med Halloween-tema
Vi bjöds på en riktigt god och annorlunda middag med Halloween-tema. Tack så mycket Robin och Alexandra för en jättefin kväll! Den jättefina 5-rätters middagen gick i Halloweentema, med pumpa i flera av rätterna och mycket av färgerna orange och svart.
- Förrätt 1: Orange hummersoppa med smörstekta brödskivor med chèvre
- Förrätt 2: Svart pasta med pumpa, orange paprika och physalis
- Huvudrätt: Oxfilé med ostgratinerad pumpa
- Efterrätt 1: Hemmagjord glass med kaffe och choklad
- Efterrätt 2: Chokladmuffins och hallon doppade i vit choklad
Viner
Många gånger när vi haft vinprovning har vi haft ett land som tema, men igår hade värdparet istället valt ut viner som skulle representera olika tydligt karakteristiska smaker.
De sex vinerna vi provade: Aurora (Brasilien), Gardo & Morris (Nya Zeeland), Chateau L’Ermitage (Frankrike), Fetzer (USA), Marquez de Arienzo (Spanien) och Quara (Argentina). Vi fick också prova polskt Goldwasser, det vill säga polsk likör med äkta guld som flyter omkring …
Tidigare teman
Tycker du att det är roligt att ordna middagar eller vinprovningar med teman, och vad har ni haft för teman? Här hittar du middagar som vi ordnat med andra teman:
- Libanon: Libanesiska viner och libanesisk meze, som vi hämtade från restaurang.
- Sydamerika: Viner från Chile, Argentina och Uruguay och 5-rätters middag med bland annat räkceviche och köttgryta med chili och mörk choklad.
- Spanien: Spanska viner och massor av olika tapas, kalla och varma.
- Frankrike: Franska viner och 3-rätters middag med sniglar, oxfilé och chokladmousse.
- Champagne: Champagneprovning och middag med smak av fisk och skaldjur.
Steve säger:
Vilken fantastisk festkväll. Vinprovning blir det inte så ofta för oss, däremot ostprovning då och då. Vin- och ostprovning kan oxå med fördel kombineras.
Goldwasser, det var en nyhet för mig.
26 oktober 2014 — 13:52
BP säger:
Wow, vilken middag! Grand hotel kan slänga sig i väggen.
26 oktober 2014 — 13:53
Ditte säger:
Vilken festmiddag! Och väldigt genomtänkt med allt. Vilket jobb värdparet lagt ner! Trevligt för oss läsare attt få tips både på mat och dryck.
Bra att repetera era övriga temamiddagar för ibland tycker jag det är svårt att variera.
Hos oss har det varit skaldjurs, thai, Spanien och Kina som tema. Men det finns ju så mycket…
26 oktober 2014 — 14:03
Marina säger:
Det är alltid kul med temamiddagar.
26 oktober 2014 — 14:19
admin säger:
Steve, ostprovning låter trevligt! Det har vi aldrig ordnat själva, men däremot har jag varit på det. Ost- och vinprovning är ju perfekt, men jag har faktiskt varit på ost- och teprovning också (med jobbet, kanske för att landstinget inte betalar för alkohol, helt ok policy)
🙂
BP, det var en fantastisk middag!
Ditte, alltid roligt att blir bjuden på middag när de är genomtänkt! Thai och Kina är ju roliga teman om man fokuserar på maten!
Marina, man blir lite mer kreativ också när man ”måste” hålla sig till ett tema
😉
26 oktober 2014 — 14:59
Maggan och Ingemar säger:
Har aldrig varit på en privat vinprovning, men det låter verkligen trevligt. Kanske något att ta efter någon gång nästa sommar. Klart festligt värre och då gäller det ju även att kunna laga till maten.
Snart är det dags för er resa och det ska bli spännande att få följa er och se vilka länder ni väljer.
Ha de gott (det har vi )
26 oktober 2014 — 16:01
Lars Permeln säger:
Anar att det ligger en hel del jobb och förberedelser före en vinprovning och middag med den menyn. Kul ide’.
Fordrar säkert en hel del kunskaper dessutom.
26 oktober 2014 — 16:02
admin säger:
Maggan och Ingemar, det är trevligt och roligt med vinprovning… vi rekommenderar verkligen! Och roligt att ni vill ”hänga med” på vår resa!
🙂
Lars Permeln, ja en hel del förberedelser är det ju! Speciellt kunniga om vin är vi egentligen inte, men man kan ju få en hel del info om vinerna från Systembolaget och sen är det bara att prova och se vilka smaker man upplever…
😉
26 oktober 2014 — 18:43
Deciree säger:
Privata vinprovningar har vi aldrig testat.Ni ser ut att ha haft det trevligt:)
26 oktober 2014 — 20:27
FANTASYDINING-En blogg om temarestauranger och resor säger:
Låter helt fantastiskt:) Varför blir jag aldrig bjuden på sådana roliga middagar. Jag älskar ju tema middagar gärna av den ovanliga sorten men även vanliga. I veckan ska vi ha Queen of Hearts tema middag;)
26 oktober 2014 — 22:01
Alexandra säger:
Låter ju som en jätte trevlig kväll! Jag hade nog aldrig klarat av att få till en 4 rätters på bra sätt haha. Temamiddag är ju kul! Men att bjuda mig på vinprovning hade varit att kasta pengar i sjön. Jag gillar inte alkoholsmak och dricker det endast ibland för att det är ju kul att bli lite rund om fötterna nån gång då och då. (Trodde det var meningen att man skulle växa ifrån dricka-för-att-bli-full-grejen, men tydligen inte haha. Tur att det bara sker nån gång per år nu förtiden).
27 oktober 2014 — 1:23
Pia säger:
Later gott och trevligt och vilken imponerande meny!!
27 oktober 2014 — 6:54
admin säger:
FantasyDining, du är ju superbra på att ordna sånt! Men visst är det kul att bli bjuden nä någon har tänkt till lite extra.
Alexandra, det gäller ju att göra rätter som delvis går att förbereda – och inte krångla till det för mycket för sig… Intressant att du inte gillar alkoholsmaken. Jag har hört fler som säger så, men inte så många. Själv är jag nog lite tvärtom – jag gillar smaken av många alkoholprodukter, men vill helst inte bli för påverkad… (Men självklart, lite avslappnad känsla i kroppen är inte fel!)
Pia, ja de lyckades helt klart imponera på oss med menyn!
🙂
27 oktober 2014 — 8:27
Christine säger:
Åhhh va kul. 🙂
Jag älskar tema-middagar men tycker alltid att det är kul att få bjuda på middag.
27 oktober 2014 — 22:00