Husbilsresa i Europa – hur funkar det egentligen? Vi fick ett mejl från ett par som planerar en 3-6 månaders husbilsresa i Europa, med start våren 2016. De hade några frågor, och vi kom överens om att vi svarar på dem här på bloggen. Kanske är det någon mer som har nytta av svaren – eller kan bidra med fler svar!
Innehållsförteckning
1. Ställplatser eller camping?
Hur väljer ni (oftast) att ställa husbilen under er husbilsresa i Europa? Jag tänker typ fricamping, ställplatser, campingplatser etc … Och varför väljer ni just det?
Vi väljer oftast camping eller inhägnad ställplats med el, eftersom vi vill att husbilen ska stå säkert när vi lämnar den och eftersom vi tycker att det är bekvämt att ha tillgång till el. Vi föredrar camping när vi vill stå naturskönt och ha möjlighet att sola och träna.
Vi föredrar ställplats när vi vill komma nära en stad eller sevärdhet – och ibland på grund av priset! Fricampar gör vi enstaka nätter, t.ex. om vi befinner oss på landet någonstans eller kanske vid en naturskön plats där det känns säkert.
2. Hur tar man sig runt?
Jag gissar att man oftast får ställa husbilen en bit ifrån byar/städer/sevärdheter? Hur tar ni er runt när ni väl är på en plats? Handlar det i normala fall om kortare promenader, kanske 15-20 min, eller är det oftast längre än så för att ta sig till centrum/sevärdheter?
När vi besöker större städer försöker vi leta upp en camping eller inhägnad ställplats där husbilen kan stå säkert när vi lämnar den. I Sevilla kunde vi gå från ställplatsen till centrum, men ofta är det buss eller tunnelbana som gäller.
När vi besöker mindre byar parkerar vi så centralt det går och promenerar från parkeringsplatsen. Vid större sevärdheter finns det ofta stora parkeringar i närheten, och ofta med specifika platser för husbilar.
3. Vad ska man tänka på?
Har ni några tips på vad man inte får missa när man ska vara iväg länge? Är där något som ni inte kunde förutspå ni behövde innan ni åkte? Vilka prylar klarar man sig utan och vilka måste man ha?
Vårt största problem under vår husbilsresa i Europa har varit gasolen! Vi reste med två svenska gasoltuber, och de går inte att byta eller fylla på i Europa (med enstaka undantag, bland annat på några platser i Portugal).
Det allra bästa när man reser genom många olika länder och även under de kalla årstiderna (då det går åt mer gasol) är nog att installera en fast tank med LPG. Då kan man tanka gasol på speciella stationer i alla länder.
Om man endast reser på sommaren, då det är varmt, kan man nog klara sig med fulla svenska tuber! Ett annat misstag vi gjort är att vi tagit med en kolgrill istället för en gasolgrill – det har visat sig att de flesta campingar har förbud mot kolgrill. Några andra viktiga saker att ta med:
- Vägassistans-försäkring inkl. telefonnummer för nödsituationer
- ACSI campingkort och campingkatalog (om man vill stå på campingar)
- Förteckningar eller appar över ställplatser (t.ex. Bordatlas och CamperContact)
- GPS och en bra Europakarta
- Motormännens bok Upptäck Europa med bil är användbar med information om trafikregler, vägavgifter o.s.v. i olika länder
- En upplåst mobiltelefon så man kan köpa kontanta internet-simkort för telefonen och delning till datorn (eller annan lösning för Internet)
- Vattenslang med olika munstycken, för att fylla på vatten i husbilen
- Europahandske till elkabeln
- Eventuella receptbelagda mediciner
4. Hur långt kan man köra?
Vi funderar på att köra runt 350 mil/månad. Vad är er spontana tanke när ni hör det? Känns det som för långt för att kunna uppleva länderna och njuta av livet? Vad brukar ni ligga på i månaden?
Vi tycker att 350 mil/månad låter mycket. Vi har kört ca 150 mil/månad, förutom första månaden då vi körde ner från Sverige och därför extra långt. Vi har i och för sig tagit det lugnt, och flera gånger stannat en eller flera veckor på samma plats.
Körningen blir också trevligare (och billigare) om man kan välja något mindre vägar, istället för att ligga och trycka på motorvägarna. Tänk också på att det tar tid att packa ihop, tömma och fylla tankar, tanka diesel, handla mat o.s.v. Man ska ju få lite tid över att uppleva och njuta också!
5. Vad kostar resan?
Vi försöker räkna på hur mycket en sådan här resa kan komma att kosta och undrar om ni kan tänka er att dela med er vad ni ligger på i snitt i månaden? Eller om ni kan ge en hum om vad ställplatser med el kostar, vägavgifter och andra sådana kostnader.
Kostnaderna beror förstås på vilka prioriteringar man gör och hur man vill leva under en sådan här husbilsresa i Europa. Vi väljer att lite grovt skissa upp priser (så som vi upplevt det i Frankrike, Portugal och Spanien), så kanske ni kan göra upp en budget utifrån detta!
- Boende – Ställplatser med el under lågsäsong : ca 7 euro-15 euro/dygn. Campingar med ACSI-rabatt under lågsäsong: ca 16 euro/dygn. Under juli-augusti blir priserna betydligt högre, särskilt när det gäller campingar.
- Diesel – Priset brukar ligga på ca 12 kr/litern.
- Gasol – Att byta ut en gasoltub kan kosta ca 300-350 kr. Om man har en flaska som kan fyllas på är det betydligt billigare (i Portugal betalade vi ca 160 kr för att fylla en tub). Om gasolen inte används för värme räcker en tub ca 2 månader. När vi fricampade i vintras och det var 0-gradigt räckte en tub bara 3-4 dagar!
- Vägavgifter – Det kan vara dyrt att köra på avgiftsbelagda motorvägar, särskilt med en husbil! Ibland drar det iväg så att man betalar 200-300 kr för 10 mil. Det finns nästan alltid andra vägar att välja på. Vi försöker undvika avgiftsbelagda vägar så ofta det går!
- Broar och färjor – Vissa broar har broavgifter och färjor kostar förstås. Vi ska ta färjor till Korsika, Sardinien och Sicilien som kommer kosta ca 1500 – 2500 kr/resa.
- Mat – I Spanien och Portugal var maten betydligt billigare än i Sverige. I Frankrike kostar det ungefär som i Sverige (men kvaliteten är hög!).
- Sevärdheter – Ingen stor utgift, men det kostar förstås någon 100-lapp varje gång man ska besöka en lite större sevärdhet. Parkeringsplatserna utanför kan också vara rejält dyra ibland.
- Restaurangbesök – En måltid ute brukar för oss två landa på ca 400 kr. Vi går bara ut och äter någon gång/månad.
- Internet – Internet SIM-kort kan kosta ca 150 – 300 kr för 2 GB. WiFi ingår på vissa campingar och kostar extra på andra. Tariferna varierar, men man kan t.ex. få betala 150 kr för en vecka (och då gäller det oftast bara för en användare åt gången).
BP säger:
Många bra tips även för en icke campare! Å när jag gjorde ett överslag av vad det kostar att vara ute ett helt år så är det verkligen ”många bäckar små”, dvs. det blir en ansenlig totalsumma.
För att inte glömma allt man ska tänka på – å ändå glömmer man ju ett och annat…
Mycket bra inlägg!
29 april 2015 — 20:28
Jonas säger:
Hej ni,
Vi är inte några erfarna husbilare jag och min sambo, men tänker oss en resa mycket lik er. Planerar för ett års irrande i Europa. Er blog använder vi som ett uppslagsverk och suger i oss av all ni delar med er av, tack för en fantastisk blog.
Ett par saker till listan som vi tror att vi kommer ha stor nytta/glädje av är:
– wok/stekhäll till grillen
– cyklar
– navigeringsapp till plattan, IGO Primo
– förlängd reseförsäkring
– ljudböcker
– fästingvaccin
//Jonas
29 april 2015 — 22:17
Steve säger:
Ni är snarast att likna vid en guldgruva att ösa ur för både nuvarande och kommande husbilsresenärer. Eller som BP påpekar, för alla resenärer.
När jag följer er resa så förstår jag verkligen hur viktigt det är med noggranna förberedelser. Att åka på lång husbilssemester, eller annan typ av semester, är inte bara att ”släppa taget” om allt och ge sig iväg. Det är snarare att ha ett så bra grepp som möjligt om allt innan man ger sig iväg. Överraskningar, så väl positiva som negativa, torde komma ändå, vilket förstås är en del av upplevelsen/charmen med allt resande.
Jag tror att er reseberättelse här på bloggen stärker många som nu på riktigt vågar tänka på att ändå ”ge sig iväg” på den där drömresan som de pratat om så länge. Ha de gott!
30 april 2015 — 6:07
Znogge säger:
De vände sig verkligen till rätt personer 🙂
Trevlig Valborg även om det inte firas där ni är nu!
30 april 2015 — 6:20
admin säger:
BP, visst är det så! Allting kostar och det är inte gratis att vara ute, även om vi mestadels äter i bilen osv.
Jonas, vad roligt att ni planerar en sån här husbilsresa! Och tack för fina kommentarer om vår blogg!!! Tack också för fler ideer kring packningen! Håller med om att cyklar kan vara mycket bra! Vi har varken plats eller vikt över, men ibland har vi saknat att inte ha cyklar! Istället för ljudböcker har vi varsin läsplatta – tar ingen plats och väger inget, men rymmer 2000 böcker och kan laddas på medan vi är utomlands.
Steve, vi hoppas att det är fler som vågar ge sig iväg! Detta är ett underbart sätt att resa på! Visst krävs det en del planering om man är borta länge, och en del handlar ju om boendet hemma, jobbet, räkningar och sånt…
Znogge, tack detsamma!
30 april 2015 — 8:21
Birgitta säger:
Vill lägga till pass och att ev. hund har pass + alla nödvändiga vaccineringar.Viktigt är den förlängda reseförsäkringen som ingår iFolksams husbilsförsäkring om man är medlem i Husbilsklubben.
30 april 2015 — 8:43
Lennart säger:
Tack för tipsen!
LPG Tankflaska köpte vi för några år sedan!
Bland det bästa vi gjort när det gäller utrustning!
Ovärderlig i Europa.
Trevlig helg!
30 april 2015 — 11:56
Ditte säger:
Tack för bra tips! Ni har ju så mycket erfarenhet och jag läser med glädje era tips . Just den ekonomiska och praktiska biten är bra att ha med sig även på en bilsemester. Ha det fortsatt bra och trevlig Valborg.
30 april 2015 — 12:15
solan säger:
Vi fick ett bra tips på en reseförsäkring, ERV f d Europeiska, halva priset mot vad t ex Länsförsäkringar tar efter 45 dagar. Vi är ute i 4-6 månader på Europaresa.
30 april 2015 — 13:33
admin säger:
Birgitta, tack för fler bra tips!
Lennart, ja vi har insett att det hade varit bra med en sån!
😉
Ditte, ja priserna gäller ju generellt.
Solan, reseförsäkring efter 45 dagar kan vara väldigt dyrt, så bra med tips!
30 april 2015 — 17:43
Lars andersson säger:
Hej!
Ni är fantastiska med er resa, att dela med er av era
Fantastiska erfarenheter som ni upplevt.
Vi som inte har varit ute, får mycket gratis av era
Upplevelser som ni fått leta efter.
Ni har gett oss jättemycket.
Ha de bra?
Lars och Inger
30 april 2015 — 18:51
Bosse och Gerd säger:
Vi vill dra vårt strå till stacken och påminna om just detta med en extra försäkring om du ska vara borta längre än 45 dagar (den tid reseförsäkringen normal gäller).
Varför undrar säkert flera – jo, därför att om du blir allvarligt sjuk och läkaren på plats i det land du befinner dig bestämmer att du ska opereras och vårdas i ditt hemland – ja, då kostar ett ambulansflyg mellan 100.000 – 300.000 kronor för att flyga dig hem beroende på vart i Europa du befinner dig !!!
30 april 2015 — 20:10
admin säger:
Lars och Inger, roligt att höra att ni uppskattar att vi delar med oss av vår resa!
🙂
Bosse och Gerd, tack för bra synpunkt! Vi reser faktiskt utan den där försäkringen (väldigt dyr om man inte kan få den via Folksam vilket vi inte kan eftersom vi inte har vår hemförsäkring där eftersom de inte försäkrar husbåtar) MEN det är förstås mycket bättre att ha en sån här försäkring!
01 maj 2015 — 7:47
Kenneth o Britt säger:
Väldigt bra att ni svarade på bloggen så fler kan få svar på frågor ang, lite längre utlandsresor.
Och det är bara att våga , det mesta löser sig och det finns bra bloggar och forum att hämta tips ifrån.
Det är bara att ut o njuta.
Bonvoyage- Trevlig resa
Ni får ha det så gott.
Hälsningar
Kenneth o Britt
02 maj 2015 — 15:39
Eva säger:
Tusen tack för all info som ni delar med er av! Detta hjälper oss verkligen i vår fundering/planering av en längre husbilsresa som vi som sagt funderar på.
04 maj 2015 — 15:26