Ohrid ligger vid Ohridsjön och är en härlig semesterstad i Nordmakedonien. Staden har en lång historia och är idag en av de platser i Nordmakedonien som lockar mest turister, inte minst på sommaren. Ohrids fina läge vid sjön, tillsammans med dess rika historia, gör staden till en perfekt semesterort. Här hittar du fina möjligheter till bad och båtutflykter, restauranger, shopping och flera historiskt intressanta sevärdheter.
Innehållsförteckning
Ohrid i Makedonien
Ohrid i Nordmakedonien som ett semesterland har du kanske aldrig tänkt på? Tänk om! Landet har förvisso ingen kust mot havet, men istället vet de precis hur de ska njuta av den fina Ohridsjön.
Flera städer ligger precis intill vattnet och på sommaren blommar dessa städer upp som riktiga semesterorter och det är fantastiskt vackert. Här kan man sola och bada, shoppa och sitta på uteserveringar. Ohrid som ligger sydväst om Skopje är dessutom en trevlig stad, med lugna kvarter, lummig grönska, höga berg och billigast i hela Europa.
Sol och bad
Bada i Ohridsjön och sola vid stränderna gör de flesta när de besöker denna semesterstad i Nordmakedonien. Det finns två stränder i stan, där folk bänkar sig i solstolar. Många badar också direkt från klipporna och överallt ser man barn som leker i vattnet.
Man ser också gott om småbåtar som tuffar omkring på vattnet, och en och annan svan. Vattnet är kristallklart och blått och inbjuder verkligen till bad, även om vi själva mestadels valt den lite lugnare stranden på Sunset camping i Struga.
Ohridsjön vid Ohrid
Ohridsjön är en gammal och väldigt djup sjö, faktiskt den sjunde djupaste i Europa (289 meter) och bland den äldsta i världen. Nu pratar vi 2-4 miljoner gammal och det ligger säkert en hel del historia på botten i sjön. Två tredjedelar tillhör Nordmakedonien och en tredjedel Albanien.
Det som är unikt med Ohridsjön är att de har 200 endemiska arter i och runt sjön. Vad menas med endemiska arter? Det är arter från biologi och ekologi som bara lever i och runt Ohridsjön, och ingen annanstans i hela världen. Ett exempel är en öring som heter Ohridska Pastramka som är väldigt god.
Gamla staden Ohrid (Lychnidos)
Staden Ohrid i Makedonien har åtminstone funnits sedan antiken, då den hette Lychnidos, och troligtvis betydligt längre än så. Ohrid uttalas (Okrid) och nämndes första gången runt år 879. Att staden är riktigt gammal märks bland annat i vissa delar, där man kan promenera runt på kullersten från romarriket. Insprängt bland bostadshusen hittar man dessutom inristningar på grekiska på stora stenblock.
Amfiteatern i Ohrid
Ruinerna av en gammal amfiteater! Amfiteatern (byggdes 200 f.Kr) hittades av en slump vid ett byggprojekt. Romarna använde amfiteatern till gladiatorspel och som avrättningsplats. Lokalborna avskydde det som romarna gjorde, och när romarna lämnade landet täcktes allt över av lokalbefolkningen. Vi får vara glada för det idag annars kanske allt hade varit borta.
Kyrilliska alfabetet skapades i Ohrid
Ohrid var tidigt ett viktigt kulturellt centrum. Via Ignatia var en romersk handelsväg som gick genom gamla Ohrid (Lychnidos). Senare skapades det första Kyrilliska alfabetet här i Ohrid av Sveti Kiril och Metodij.
Tsar Samuil
År 1000 var staden en kort period huvudstad i Makedoniens första slaviska rike under Tsar Samuil, som då var det bulgariska riket. Ruinerna av Tsar Samuils borg restaurerades för några år sedan och ståtar nu högst upp på berget ovanför staden.
Det ger lite välbehövlig motion att ta sig hit upp, och förutom att man får se borgen får man fin utsikt över både Ohrid, Ohridsjön och Albanien på andra sida sjön.
Balkans Jerusalem
Det finns också massor av kyrkor att titta på. Staden är faktisk känd för att en gång ha haft 365 (!) kyrkor, en för varje dag på året, och har kallats ”Balkans Jerusalem”. Om det nu är sant att det verkligen funnits fullt så många kyrkor är lite oklart. Om man vill kika på några kyrkor idag kan man till exempel välja Sankta Sophia kyrka som ligger mitt i stan.
Sveti Jovan Kaneo
Den mest kända kyrkan heter Sveti Jovan Kaneo (Sankt Johannes kyrka i Kaneo) och ligger med omtalat vacker utsikt över Ohridsjön. Tänk att staden tillhörde Osmanska riket i 514 år mellan 1398-1912.
Unesco världsarv i Ohrid
På grund av all historia och alla kyrkor upptogs Ohrid 1979 på Unescos världsarvslista. I UNESCO världsarvslista inkluderas Ohridsjön, staden Struga och staden Pogrades på Albanska sidan om Ohridsjön.
Kyrkan Sankt Panteleimon
Kyrkan Sankt Panteleimon som har St. Sveti Kliment Ohridski 840-916 begravd här. Det är mitt i byn Nerezi på berget Vodno som du också hittar bysantinska fresker från 1100-talet. Han var den förste som gjorde ett Kyrillisk språk i skrift, och som ligger i närheten.
Shopping i Ohrid
När man tröttnat på sevärdheter kan man ägna några timmar åt shopping. Det finns massor av klädaffärer i Ohrid och priserna är väldigt, väldigt låga, jämfört med vad vi är vana vid i Sverige.
Vi sprang ändå runt i många butiker innan vi hittade något som föll oss i smaken. De makedonska kvinnorna verkar ha lite mer förkärlek för vilda kombinationer av pastellfärger, broderier, blommor och paljetter än vi svenskar. Kanske är det vi som är lite ”tråkiga”?
Prisvärd mat i Ohrid
Det blev inget blommig och inga paljetter för vår del, men vi gjorde till slut ändå några riktigt bra fynd. Vi köpte bland annat tre par jeans (120-180 kr/st) och tre linnen (29-38 kr/st). Vilka fantastiska priser!
Vi unnade oss också en lunch med en pizza att dela på och två stora öl (sammanlagt 69 kr) och varsin kulglass (10 kr/st). Det är lätt att semestra och unna sig lite extra lyx med de här prisnivåerna!
Se mer: Struga nära Ohrid
Struga. Områden runt Ohridsjön är väldigt fint och det finns mer att se än bara staden Ohrid. Vi kan varmt rekommendera ett besök i staden Struga, som även om den är lite mindre är minst lika charmig.
Museum on water
Museum on Water. Vi kan också rekommendera ett besök i museet Museum on water, (Bay of Bones) där man rekonstruerat den typ av förhistoriska bosättningar som fanns på Ohridsjön långt före Kristus. Människorna på den tiden kom på att det var smidigt att bo på pålar på vattnet, så att den hade maten (fisken) precis under sig. Smidigt, och intressant att se!
Klostret Saint Naum
Ortodoxa klostret Saint Naum (Sveti Naum på makedonska) ligger 30 km söder om Ohrid och från år 905. Klostret bildades i det bulgariska riket och Saint Naum är begravd här i klostret.
FAKTA OM Ohrid
- Land: Normakedonien
- Stad: Ohrid
- Språk: 64 % nordmakedonska 25 % albanska
- Valuta: Nordmakedonisk denar (MKD)
- Prisläge: Billigast i Europa
- Invånare: 42 000 (2002)
- Tidsskillnad: Ingen
- Religion: Nordmakedonskt-ortodox
- El: Adapter behövs
- Vatten: Köp på flaska
Flyg till Ohrid
- Från Arlanda i Sverige till Skopje i Makedonien går inga direktflyg men det är bra priset och det tar dig cirka 4 h 30 min med ett byte.
- Från Malmö i Sverige till Skopje i Makedonien går det direktflyg med Wizz air och det tar 2 h 45 min.
Resa från Skopje till Ohrid
- Buss: Cirka 3 timmar från Skopje till Ohrid.
- Tåg: Cirka 4 timmar från Skopje till Ohrid.
- Bil: Cirka 2,5 timme med hyrbil från flygplatsen Petrovec i Skopje till Ohrid.
- Taxi Cirka 2,5 timme från Skopje till Ohrid.
MAT OCH DRYCK i Ohrid
- Att äta: Vi var själva ute och åt på olika restauranger och det var väldigt god mat och billigt. Du kan få både makedonsk mat och albansk mat.
- Resturant kaj Kanevche på Kocho Rasin 39, Kaneo. En sjörestaurang med utsikt över stranden Kaneo och Ohrid sjön.
BOENDE i Ohrid
- Att bo: Det finns gott om hotell men som i alla länder kan det vara väldigt fullt i augusti.
- Villa Ohrid på Braka Miladinovi 11 har nära till både strand och city.
- Villa St. Sofija på Kosta Abrash 64 ligger nära den fina stranden Kaneo
STÄLLPLATS OCH CAMPING
Vi utgick från Sunset camping i tre veckor och det var riktigt bra. Vill du ha mer info så har vi campingar och ställplatser i Makedonien.
BP säger:
Även den staden gillas! Vilket läge! Skrattade åt din vita topp – ja, pastellfärger och broderier är ju inte riktigt ditt stuk om man säger så, å i brist på annat är ju vitt inte fel alls. Men byxorna är urläckra. Dom gillar jag verkligen – stort ha-begär uppstår kan jag säga:-)
28 augusti 2015 — 20:36
Elisabeth säger:
Läckra byxor. Långbyxor tittar jag inte på så här söderut. Jag är för långbent. Blir i så fall herrbyxor och de är inte lika kul. Ha dé gott!
28 augusti 2015 — 21:33
admin säger:
BP, haha ja, vitt utan paljetter funkade ju! 😉 Roligt att du gillar byxorna, de är favoriter just nu. Dessutom tunna och sköna i värmen! 🙂
Elisabeth, roligt att du gillar byxorna! 🙂 Jag kan ha samma problem som du med längden ibland, men det är väl värre i Asien iofs. Jag brukar också ha problemet med att ärmar alltid är för smala på tröjor och klänningar…
28 augusti 2015 — 22:21
Rantamor på näthinnan säger:
Så många vackra ställen ni hittar.
Och just Makedonien är ju som land väldigt obekant för mig i allafall,
men nu fick jag ju veta lite mera…igen.
Måste också medge att jag gillar dina byxor dom ser sköna ut i sin stil,
och jag som också är lite rädd för färkombo gillar också just detta.
Ha fortsatt bra på er resa.
Vi delar också alltid pizza, skulle aldrig få i mig en hel.
Tjingelingen från Rantamor.
29 augusti 2015 — 6:29
Lennart säger:
Albanien och Makedonien verkar spännande!
Finns anledning att fundera påsett besök!
Ha de gott!
29 augusti 2015 — 6:44
Lena säger:
Tjusiga vyer, inte fel med en fördelaktig prissättning, länderna av det slaget är få nu i EU, det blir såklart mer jämställt framöver, kul att fynda, fräcka byxor du fann ??
29 augusti 2015 — 8:03
admin säger:
Rantamor, vi visste inte heller så mycket om Makedonien förut, så det är spännande att upptäcka mer om det här landet!
Lennart, ja det tycker jag absolut! Makedonien är modernare än Albanien, men båda länderna är vackra och billiga, med vänliga människor och gott om plats på campingarna!
Lena, precis, det är väl för att Makedonien och Albanien ännu inte är med i EU som det är billigt. Men båda har kandidatstatus.
29 augusti 2015 — 8:18
Ama de casa säger:
Oj så många fina ställen ni hittar på er väg 🙂
Så dom hade 365 kyrkor? Hmm… Undrar vad dom gjorde när det var skottår… 😉
29 augusti 2015 — 10:12
Steve säger:
Fantastiska platser ni hittar, pärla efter pärla.
Dessutom bjuder ni på intressanta geografi- och historielektioner. Jag tycker att det är spännande att på detta sätt få sätta mig ”i skolbänken” igen och få mig massor av ny kunskap till livs. Tack för allt ni bjuder på!
29 augusti 2015 — 11:15
admin säger:
Ama de casa, haha, de kanske fick en ”ledig” dag då 😉
Steve, vi tycker ju själva att det är roligt att lära oss nytt, så då känns det naturligt att dela med sig lite av det 🙂
29 augusti 2015 — 14:59
Katarina säger:
Kul färg på byxorna. Makedonien verkar väl värt att se. 🙂 nu kommer ju den viktiga frågan. Vad har hänt med Helenas hår?
29 augusti 2015 — 23:31
admin säger:
Katarina, ja jag vet, jag tröttnade på det och lät Peter raka av det. Skönt! Kanske har det såhär ett tag, men framöver blir det nog en frisyr ändå 😉
30 augusti 2015 — 6:55
Katrin säger:
Hej! Fint ställe. Jag var där på 80-talet och vill tillbaka. Kanske till hösten… Obs att det går direktflyg Malmö – Ohrid med Wizz. Då slipper man åka via Skopje.
10 augusti 2022 — 8:11