Mat och kultur i Nordmakedonien är väldigt spännande och så annorlunda mot vad vi har i övriga Europa. Det fanns ingen ände på gästfriheten under vårt besök i Kicevo, och som flera läsare gissade blev vi kvar ett tag … Efter att jag fått prova albanska högtidskläder fick vi veta att vi på kvällen var bjudna på fiskrestaurang!
Som ni kanske minns hade vi i början i Albanien lite svårt att hitta traditionell albansk mat. På restaurangerna hittar man nämligen mest grillat kött/fisk med pommes frites eller pizza/pasta. Nu har vi fått prova både albansk och makedonsk mat, så vi tänkte passa på att berätta lite mer om mat och kultur i Nordakedonien. Samtidigt måste vi nog förklara lite om de olika folkgrupperna i det här landet …
Innehållsförteckning
Nordmakedonien – ett land med flera folkgrupper
Vi befinner oss i Nordmakedonien, men som ni förstått har vi framför allt träffat albaner, som är en stor minoritetsgrupp (24 procent av befolkningen enligt Wikipedia och betydligt mer i den delen av landet där vi befinner oss). Makedonierna är i första hand ortodoxa kristna och albanerna är i första hand muslimer.
Skilda språk i Nordmakedonien
De två folkgrupperna pratar olika språk. Makedonskan är ett slaviskt språk, besläktat med bulgariskan, som skrivs med kyrilliska bokstäver (som på ryska). Albanskan är ett indoeuropeiskt språk (liksom svenska, engelska, spanska osv.) men utgör en egen språkfamilj och är inte nära besläktat med något annat språk som talas idag. Albanerna i Nordmakedonien pratar oftast makedonska, men makedonierna pratar oftast inte albanska och de två folkgrupperna har separata skolor.
Hur kommer man överens?
Hur lyckas de två folkgrupperna samsas i landet då? Detta är nog svårt för en utomstående att förstå, och vi tänker inte gå in på djupet på det. Vi uppfattar det som att de båda grupperna försöker (och lyckas!) komma bra överens och samarbetar i mycket, men att det också finns underliggande konflikter.
När vi frågar campingägaren om det händer att albaner och makedonier gifter sig med varandra svarar han ”One in a million”. Sedan lägger han till ”There is one such couple here in Struga”.
Besök på makedonsk fiskrestaurang
Vi har blivit bjudna på en hel del albansk mat under vårt besök i Kicevo, men i förrgår tog våra albanska vänner med oss på en makedonsk fiskrestaurang. Den här gången var det en av Shefiks vänner som bjöd och vi fick fortfarande inte betala … Människor här är som sagt otroligt generösa och gästvänliga!
Restaurangen, som ligger strax utanför Kicevo, har en egen fiskodling och vi fick fantastiskt god mat! Fisken var helt färsk och innan den tillagades fick vi se den levande när den togs upp från fiskodlingen.
Mat och kultur i Nordmakedonien – maträtter
Nordmakedonien är ett prisvärt land att besöka, och därför kan man passa på att äta ute på restaurang ofta. Hemma är det vanligt med grytor och en väldigt vanlig ingrediens är vita bönor. Man äter lamm, kyckling och fisk. Många albaner är muslimer och äter inte fläskkött. Här följer några rätter att testa.
Nationalrätten Tavce Gravce
Nationalrätten i Nordmakedonien är en böngryta som långkokas på låg värme och helst över öppen eld gjord på färska smörbönor, lök, olja, röd peppar (torr) persilja salt och peppar. Böngrytan kallades i forna Jugoslavien för Tetovski Gravce och kommer från den väldigt gamla staden Tetovo.
Cevapcici
Cevapcici är en grillad järpe av lammfärs med rå lök med en risblandning med grönsaker eller potatis i klyftor som äts i alla hem, med tomat eller tomatsås.
Sharska pljeskavica
Sharska pljeskavica, eller Sharska burger som den också kallas, är väldigt god och framför allt saftig. Det här ska med – köttfärs, bacon, mozzarella, ägg, brödsmulor, lök, paprika, mynta, oregano, vitlök, salt och peppar.
Shopska sallad
Shopska sallad är den väldigt vanliga salladen som du får på bordet före maten och ofta innehåller tomater, lök, rostad/grillad paprika, gurka och självklart riven fetaost över.
Burek och peta
Burek finns överallt och som man också hittar på många snabbmatställen i både Nordmakedonien och Albanien är burek – en paj av filodeg med olika fyllningar som spenat, ost eller kött.
När vi serverades en liknande rätt hemma hos Shefiks syster hade denna namnet ”peta” – en ugnsbakad rätt gjord av deg, fylld med ost och purjolök. Till detta serverades tomater och yoghurt att dricka. Vi fick veta att detta var en traditionell albansk frukost, men att många idag inte har möjlighet att lägga ner den här tiden på matlagning på morgnarna. Gott var det i alla fall!
Turli Tava
Turli Tava är en gryta i ett lerkrus där du slänger ner allt som du har hemma utan att planera det innan, och som sätts in i ugnen eller över öppen eld.
Baklava
Baklava är ett riktigt sött bakverk eller desert. Tänk dig filodeg, honung och nötter. Det här måste vara från det ottomanska riket!
Mat och kultur i Nordmakedonien – drycker
De här delarna i världen började göra vin cirka 1000 före Kristus och det röda vinet är det som dominerar, och övrig dryck är öl och raki. Här kommer lite information och dryckerna.
Öl i Nordmakedonien
- Skopsko ölen är den absolut största
- Bitolsko från Bitola brewery
- ölen Gorsko
- Kenbach premium
- Zlatan Dag
Sprit i Nordmakedonien
- Det största och som de flesta män dricker är raki, rakija, rakia som är gjord på plommon och fikon. 30-50%
- Strumicka Mastika är en spritsort som dricks med is som en aperitif av plommon, russin, fikon och druvor. 43 %
Viner i Nordmakedonien
Vanligaste druvorna i Nordmakedonien är de röda Kadarska, Prokupac Vranac, Plavac, Merot och Vabernet Sauvignon och de vita Chardonnay, Muscat ottonel, Smederevka, Zilavka, Sauvignon blanc
- Från Kamnik winery hittar du det röda ”Terroir och Signature”, det vita ”Golden Temjanika” samt rosé vinet ”Sexy”.
- Bovin Winery har det röda vinet ”Bovin Merlot”, det vita ”Muscat Temjanika och Dissan” samt rosé vinet ”Ana Marija”
- Tikves winery har de röda Vranec, T’ga za jug och Barovo, de vita vinerna Smederevka och Cuvee Cyril.
Mer att läsa
Här hittar du mer läsning om Nordmakedonien, samt om mat och kultur i andra länder i den här delen av Europa. Ännu mer läsning hittar du om du klickar på bilden nedan.
Shefik veliu säger:
Hej mina Väner jag har kommit hemm till Sverige i den regnigt väder och kalt men jag tänker på er hur bra ni ha . Jag såg bilderna på bloggen I mina tankar kommer dom fina stunder som vi hade Jag är sugen på en raki i den fina sällskap Jag skickar tusen kramar från Sverige
04 september 2015 — 9:52
Ama de casa säger:
Alltså… Just nu känns min frukostyoghurt som jag just petat i mig en anings fjuttig… 🙂
04 september 2015 — 9:58
Katarina säger:
HÄRLIGT!
04 september 2015 — 10:29
Steve säger:
Allt är väl sagt vid det här laget. Ja, underbart, härligt, fantastiskt etc.
Som grädde på moset bloggkommentar från Shefik, nu i Sverige.
Roligt att jag får lära mig mera om människorna, kulturen, maten etc.
Jag gillar rakiglaset.
04 september 2015 — 10:48
Lennart säger:
Vilken gästfrihet och vilket äventyr!
Lev väl!
04 september 2015 — 11:15
BP säger:
Äter man denna frukost är man ju mätt hela dagen. Den innehåller ju alla ingredienser som man bruar äta till lunch och middag.
Kul att ni nu äntligen har fått smaka lokal mat. Fiskrätten såg otroligt god ut. Undrar vad det är för fisk – forell eller?
04 september 2015 — 13:11
Henny säger:
Verkligen roligt att få dela era upplevelser under resan och att du då också kan förmedla just det mest intressanta med det typiska för området ni befinner er i.
04 september 2015 — 16:11
Robin & Alexandra säger:
Wow! Detta är ju precis vad ni söker i ett nytt land, inga turiststället med pommes med andra ord. Ni ser ut att ha det fantastiskt, underbara människor finns helt klart överallt som man ser bevis på i eran blogg gång på gång! Fortsätt att njuta för snart kommer ni hem till kalla Sverige! <3 😀
04 september 2015 — 16:19
Ditte säger:
Väldigt roligt att få veta mer och att också lite förstå slillnader och likheter mellan de olika folkgrupperna.
Och att upleva denna fina gästfrihet och öppenhet är ju något alldeles extta. Människor som vill dela med sig. (Särskilt viktigt nu i dessa tide då många svenskar har fullt upp med sig själva och möjlihgen hinner fundera över hur Sverige ska klara att ta hand om människor på flykt. )
Roligt att ni också fått förklaring till att det inte direkt fanns ”inhemsk” mat på restauranger.
Tack för all fin info och så roligt att ta del av det ni är med om. Helt klart berikande!
04 september 2015 — 18:44
Anja säger:
MEN vad kul! Ni fick helt klart kompensation och finfint omhändertagande och upplevelser i väntan på det gröna kortet!! Tack för alla fina bilder!
04 september 2015 — 20:01
Anja säger:
Apropå frukost – senaste gången vi var i Zadar i Kroatien, åkte vi på en heldagsutflykt med båt. Där ingick det en mindre frukost enligt informationen, men eftersom vi är frukostälskare av gigantiska mått stoppade vi i oss ordentligt ”hemma” innan vi gick till båten. Det var vi glada för efteråt för frukosten bestod av två glas raki och småkakor (saft och småkakor till barnen)…
Som sagt (eller som jag säger), man lär så länge man reser! 🙂
04 september 2015 — 20:06
Jan Svensson säger:
Hej!
Fantastiskt att läsa eran blogg som vi följt sen ni lämna Sverige. Vi är två nyblivna pensionärer, 61 år som sålt av hus, bilar, avvecklat firma, magasinerat en del av värdet och som bott i husbil sen maj månad. Vi ska göra vår första resa i Europa ibörjan på september och vara borta 8 månader. Ser fram emot detta.
04 september 2015 — 20:42
admin säger:
Shefik, roligt att höra av dig och att resan gått bra! Inte så kul med regn… Vi har soligt och fint 🙂 Stort, stort tack igen för allt! Vi hade helt fantastiska dagar i Kicevo!!!
Ama de casa, hehe, inte lika spännande… Åh andra sidan åt kag så mycket att jag hade kunnat rulla därifrån, och det kan man ju kanske inte göra varje dag… 😉
Steve, vi vet inte heller vad vi ska säga längre. Vi är helt överväldigade!!!
BP, vi var mätta länge, jag lovar! Tyvärr vet jag inte vad det var för fisk. Den var matig i köttet och god! 🙂
Henny, roligt att höra att du tycker att vi lyckas förmedla våra upplevelser! 🙂
Robin & Alexandra, roligt att ni kommenterar! 🙂 Ja, vi har haft fantastiska upplevelser här!
Ditte, vi har också reflekterat över generositeten här och man kan ju inte låta bli att reflektera över sitt eget land ibland… Det är ju det som är bra med att resa, att man får perspektiv och kan se saker på nya sätt!
Jan Svensson, stort för din kommentar! Sååå roligt att höra att ni följt vår blogg så länge! Jätteroligt att ni ska iväg på er resa! Önskar er en jättefin resa! Vart bär det av?
Anja, haha vad kul! Roligt at du berättar! Jag är också hungrig på morgnarna, vill inta bara ha raki och kakor… 😉 Hur var Kroatien i övrigt?
04 september 2015 — 21:17
Mycket annat och lite betong säger:
Så mycket roligt ni får vara med om! Jättekul att läsa.
Ha det bra!
Agneta
04 september 2015 — 22:59
Marina säger:
Återigen – tack för ett härligt och informativt inlägg!
05 september 2015 — 4:48
admin säger:
Agneta, ja mycket upplevelser här! Roligt att du uppskattar att läsa om det! 🙂
Marina, 🙂
05 september 2015 — 9:41
Bara brittiskt / Charlotta säger:
Åh så sugen jag blir på att få vara med. I dotterns fotbollslag är det många med makedonsk bakgrund och ett par kosovoalbaner och när man är ute i Rosengård blir man alltid väldigt trevligt bemött i butiker och av människor jämfört med på många andra ställen. Det hör man aldrig i pressen…
05 september 2015 — 22:33
Steel city anna säger:
Ser supergott ut!
05 september 2015 — 22:52
admin säger:
Charlotta, du skriver det vi har tänkt många gånger! Media ger en konstig bild…
Steel city Anna, det var det verkligen! 🙂
06 september 2015 — 7:34
Helena säger:
”Peta” såg ju otroligt gott ut!
06 september 2015 — 15:22
admin säger:
Helena, det var väldigt gott… och mättande! 😉
07 september 2015 — 7:45
Livia Günsberg säger:
Hemsk mat hur kan de äta det där!!
13 mars 2019 — 13:36
Anna Hermansson säger:
Besök de makedonka minoriteten i Albanien nästa gång ni är i Albanien, eller de etniska makedonierna i Grekland (Florina bland annat)
25 februari 2020 — 11:47
Jordan Veljanovski säger:
Det finns många albaner som vi förstår i Makedonien.
Men hade varit trevligare att faktiskt lära sig om Makedonien istället för om albanera i Makedonien. Det är ju vad Albanien är till för 🙂 gör ett reportage om bara bara Makedonien. Rekommenderar att ni går till den antika staden Stobi, Heriklea och i Prilep.
25 februari 2020 — 11:50