Igår presenterade vi vår kostnad för 1 års husbilsresa runt Europa, i ett blogginlägg. Vi valde att skriva om detta eftersom vi fått många frågor, och eftersom vi tror att det kan underlätta för andra. Vi fick mycket feedback – både här på bloggen och på Facebook – och det tackar vi för!
Vi fick kommentarer som var tacksamma, nyfikna, förvånade eller inte förvånade och ibland undrande. Vi fick också många kommentarer om andra husbilisters kostnader för semesterresor eller övervintringar. Vi är väldigt glada för all feedback, och känner ett behov av att svara på några funderingar och kanske förtydliga några punkter.
Ja, det blir billigare om man står länge på samma ställe
En del övervintrare (människor som spenderar vintern i husbil nere i Europa) har kommenterat att de lever billigare per månad än de kostnader vi har presenterat. Vi tackar för dessa kommentarer, och det är ju också värdefull information för andra som planerar övervintringar i framtiden!
Ja, det blir ofta billigare om man står länge på samma ställe. Tänk på att de kostnaderna vi presenterade gäller för en äventyrsresa runt nästan hela Europa, men långa körsträckor och massor av färjeförbindelser – inte för övervintring på ett fåtal platser. Vi fick aldrig några ”långtidsrabatter” på campingar eller internet eftersom vi hela tiden förflyttade oss. Så ja, övervintring i ett eller två länder kan säkert bli betydligt billigare per månad!
Internet blev dyrt – här är förklaringen
Många har kommenterat att Internet blev dyrt under vår resa. Det stämmer! Internet är faktiskt den enda post som direkt överskred vår beräkning och vår budget. Varför blev det så dyrt då? Många läsare skriver ju att de hittat bra och billiga internetlösningar nere i Europa. Ja, det stämmer säkert. Vår internet-förbrukning blev dyr av två anledningar:
- Vi förflyttade oss hela tiden och bytte både länder och campingar ofta. Många campingar har bra dealar på internet, men de gäller bara om man stannar minst en vecka. Det gjorde vi sällan … Ibland hittade vi prisvärda simkort med internet, men ibland bytte vi land innan vi ens hunnit använda upp det. Eftersom vi bytte land ofta tog det också ibland tid innan vi lärde oss och hittade den bästa dealen…
- Vi använder många GIG. Vi surfar inte bara, utan laddar upp stora bilder, filmer och hanterar hemsidor. Vi förbrukade alltså större mängder GIG än de flesta kanske skulle göra. Vi prioriterade också internet framför det mesta annat, så vi valde ofta att köpa internet även när det var dyrt.
Det kostar att leva – vi har inkluderat ALLT
En del har jämfört vår budget per månad med semesterresor per månad. Vissa (särskilt personer som reser utan husbil) har kommenterat att resan verkar ganska billig, medan andra (särskilt personer som reser med husbil) har kommenterat att det verkar lite dyrt. Ja, det är billigare att resa med husbil och t.ex. kunna laga maten själv än att bo på hotell! Varför blev det ändå dyrare per månad än vissa läsares semesterresor med husbil?
Vi tror att det beror på att vi räknat in EXAKT ALLA kostnader vi haft under året. Vi har inte bara räknat in diesel, campingar, mat och nöjen. Vi har också räknat in försäkringar, läkarbesök, mediciner, reparationer och underhåll, kläder som vi behövt köpa under ett helt år, böcker som vi velat läsa, nya grejor vi behövt inhandla till husbilen osv.
Alla dessa poster har vi alltså inkluderat i kostnaderna, och det gör man kanske inte om man reser på en månads semesterresa. Tack igen för alla värdefulla kommentarer och hoppas att vi lyckats svara på några av funderingarna!
Hasse säger:
Intressant läsning, tack för all info, man blir inspirerad.
15 december 2015 — 9:05
Katarina säger:
Mycket värdefull fakta! Kostnaden är alltid så svår att beräkna när man reser i h väldigt viktig.
15 december 2015 — 9:10
Ninni, Henrik och husbilen Knasen säger:
Hej! intressant. Ja det är väl eg rätt självklart att det blir dyrare att åka runt än att stå på en el två campingar hela vintern. Men ack så mkt mer man hinner se så som ni gjorde. Jag är så sugen att kunna göra nåt liknande i framtiden.
15 december 2015 — 9:15
Ernst säger:
Tack för intressant läsning.
Jag tillhör också den kategorin husbilister som kör runt en hel del.
Vill inte dö nyfiken.
15 december 2015 — 10:03
Benny Sköld säger:
Tack för en givande rapport. Mycket läsvärt för en som är en blivande ”långresedebutant”
15 december 2015 — 10:25
Ann-Sofie säger:
Vi reser runt vi med, fast med segelbåt. Problemet med internet är att man måste köpa kontantkort då man inte har en fast adress i det aktuella landet. Vissa länder kräver även skattenr, som iofs är lätt att få, men om man bara stannar någon vecka känns det onödigt med all den byråkratin. I Grekland lyckads vi dock få ett fast abonnemang på datatrafik då vi stannade var på samma ställe i 6 månader och kunde använda marinan som vår adress. Då, för 2 år sedan betalade vi 40Euro/månad och 10 Gb.
Ett kontantkort gäller i 30 dagar eller så länge antalet Gb på kortet räcker. Spanien är snålast med max 1,2 Gb per 30 dagar och Italien hittills generösast med 20 Gb. Priset ligger mellan 30 och 40 Euro/kort. Själva kortet kostar 5 Euro. OBS nu pratar jag enbart internet uppkoppling. Vill man kunna ringa oxå så är det andra priser.
T.ex i Italien med 3 så har jag för 20Euro/mån till gång till 4×500 Mb data, 100 min inrikes samtal och 100 nationella SMS. Då jag har ett svenskt ab för telefoni har jag inte brytt mig så mycket om den delen.
Har man tur kan man köpa till gång till ett WiFi nät, för 20-40 Euro/månad. Fördel är att det är ingen begränsning i användandet men kvalitén på nätet är ofta inte vad man förväntar sig.
Såg att EU lagt ett förslag om att det skall bli fri dataroaming i framtiden, dvs om man har ett fast abonnemang i sitt hemland så skall man kunna använda det överallt i Europa utan extra kostnad. Det ser jag verkligen fram emot!
15 december 2015 — 10:29
stig salhus säger:
Veldig bra artikkel. Kostnadene ligger etter vår erfaring på 1000 kr/dag +-noen kroner. Flott å lese erfaringer dere har gjort. Ønsker dere en God Jul..
15 december 2015 — 10:31
s p i n d e l t j e j e n säger:
Alltså, internet är ju inte billigt hemma heller.
Om man jämför här hemma på ett år så har man ju (oftast) bredband/fiber hemma för många hundra. Sen tillkommer mobilen på det (också flera hundra oftast) och utöver det så tillkommer också många gånger kostnad för mobil/surf under semester (om man åker på kortare resor). Så jag tycker ändå inte att det blev superdyrt jämfört med hemma? 🙂
15 december 2015 — 9:35
Lars Permelin säger:
Stort tack för er alldeles utmärkta kostnadsredovisning med förklaringar. Den kommer att vara till stor hjälp. Även kommentaren från Ann-Sofie är värdefull, tack för den.
15 december 2015 — 11:01
Ditte säger:
Jag tyckte ju att det var en mycket rimlig, to.o. ” billig kostnad” för att vara borta ett helt år. Och så mycket ni sett och upplevt! Fantastiskt! Visst är det ju billigare att ligga still och göra få förflyttningar, men då missar men i mitt tycke en del av ”äventyret”. Ni har i princip upplevt hela Europa under ert år.
Och visst vill man ju unna sig att ha det bra, med allt vad det innebär, även om man är borta längre., även om de dyrare restaurangbesöken dras in till förmån för att laga god mat själva av bra råvaror.
15 december 2015 — 11:03
nils-åke hansson säger:
Vi har aldrig tidigare tittat på kostnader. MEN i år fick jag för mig att att skriva upp allt i Excel. Vi har köpt WiFi i år 30Euro/månaden fri användning av Gb . Har bara ett hum om Diesel T/R ca 12000 kr Vi har alltid resonerat att vi måste leva här i Södern som vi gör hemma. Men vi har nog tyckt att vi lever billigare här en hemma.
15 december 2015 — 11:11
Birgith Roos säger:
Tack för en toppenbra skildring av kostnaderna, vi har aldrig varit då noga. Diesel och camping , ställplatser, är vad vi brukar räkna på och vägavgift. Att leva kostar ju var du än är, men jag upplever att det är överlag billigare i Spanien och Portugal. Det viktigaste för oss är att komma bort från den gråkalla tiden, vi åker efter jul och kommer hem i maj!
15 december 2015 — 12:46
admin säger:
Hasse, väldigt roligt om vi kan inspirera någon! 🙂
Katarina, det var jättesvårt för oss också att veta, så vi hoppas att kunna hjälpa andra att planera – oavsett om man reser kortare eller längre eller har andra prioriteringar.
Ninni, det är ju bra att man kan resa på olika sätt, beroende på vad nan önskar, men ja, kostnaderna blir nog lite olika…
Spindeltjejen, du har rätt i att internet inte alltid är billigt hemma heller! Det är nog lätt att glömma bort de kostnader nan har hemma… Vi har ju levt utomlands under ett år och vi använder en hel del internet om man säger så 😉
Ernst, nej vem vill dö nyfiken!? 😉
Benny Sköld, kul, när och vart ska ni åka! Toppen om vi kan bidra med lite planeringshjälp, sedan får man väl planera utifrån vilka egna prioriteringar man har och hur man tänker resa…
Ann-Sofie, tack för att du delat med dig av dina erfarenheter!!! Vi känner igen det där med att det är olika snålt/generöst i olika länder. 20 GIG i Italien var en bra deal. 1 GIG tar slut på ett ögonblick för oss 😉
Stig Salhus, tack för din kommentar och din beräkning! Vårt år slutade nog aningens billigare än så, men det kan nog vara en rimlig tanke. God Jul!
Lars Permelin, jättebra om vi kunde hjälpa till! 🙂
Ditte, för vår del så ville vi ju resa tunt på det här sättet och vi är mycket nöjda med vår resa! Men det kan vara bra att nämna att det blir olika beroende på hur mycket man förflyttat sig. Visst har vi hållit igen när det gäller restaurangbesök, men vi har ju fått mycket annat istället och ändå god mat, fast i husbilen 😉
Nils-Åke, fri användning av GIG är suveränt, men svårare att få när man reser runt. I Kroatien kunde man dock köpa ett simkort med fria GIG begränsat till en vecka för ca 100 kr. Bra! Intressant att få lite koll på kostnaderna!
Birgit Roos, håller med om att Spanien och Portugal är relativt billiga länder. Frankrike och Italien var dyrare!
15 december 2015 — 13:29
Olof Pfeifer Johansson säger:
Fantastisk skildring av en fundering vi haft inför ett framtida ”friår”. Tack.
Jag är så fräck att jag föreslår att ni säljer denna skildring + lite om färdvägar till någon husbilstidning. Det är väl precis sådant vi hisbilsägare vill läsa om när vi drömmer oss bort( och inte har tiden).?
Inte om nya husbilar, tillbehör och annat man hittar på google??
15 december 2015 — 17:22
Monica säger:
Tyckte det var intressant att läsa hur kostnaderna fördelats och tänkte då genast att de verkade rimliga för två personer under ett helt år. Det är ju inte precis gratis att leva här hemma heller:-). Reagerade för internetkostnaderna först men som någon skriver med, de är rätt dyra hemma här också för två och förstår ju hur ni prioriterade det.
Och stor skillnad förstås om någon far iväg i en månad och bor på samma ställe, det går ju inte att jämföra alls, kanske tar smutstvätten med sig hem igen:-) och dessutom alla era avgifter för vägar, färjor m.m. Helt förståeligt. Och några lyxmiddagar blev ju inte så stor del av budgeten men man måste väl unna sig lite extra, särskilt när du fyllde jämnt:-). Så (och det behöver du inte svara på:-) men antar att er båtplats kostar ca 5000/månad och att ni kanske kunde hyra ut husbåten för 15000/månad då blir det en hyresinkomst där när era kostnader är borträknade på 120000. Vet inte om man skattar för det, tror det. Så summa summarum så ger ni intryck av att ha bra koll på vart pengarna tar/tagit vägen:-). Och tänkte också på i första inlägget att ni köpt saker ni behöver som kläder t.ex som kan användas lång tid framöver, är kanske inget heller som folk i allmänhet handlar på sina resor till husbilscampingar. Och så på det alla upplevelser och intryck ni fått, det är det svårt att sätta ett pris på:-).
Hoppas ni får ett bra år här hemma också!
15 december 2015 — 18:01
BP säger:
Bra med förklaringarna! Kan bara säga att jag som trogen följare av er fina blogg är väldigt tacksam över att ni prioriterade internet och kostnaderna för det. Det hade jag också gjort, utan minsta tvekan. Vet ju hur ”handikappad” jag känner mig när jag inte kan blogga. Det är ju som en dagbok som ni kan läsa om och om igen nu när ni är hemma och vill återuppleva/fräscha upp minnet av detta fantastiska äventyr ni varit med om.
Å det är ju självklart (för mig i alla fall) att alla faktiska kostnader ni hade – alltså även försäkringar och reparationer är inräknade.
15 december 2015 — 17:46
Ama de casa säger:
Visst kostar det mer att resa runt än att ligga på samma ställe. Det är ju en smaksak, såklart, men jag föredrar er variant av resande mot att ligga på samma ställe. Även om det också har sin tjusning såklart.
🙂
Jag skulle också prioritera internet. Det får kosta bra mycket innan jag backar, kan jag säga… 🙂
15 december 2015 — 19:18
Kattas Betrakteser säger:
Vad duktiga ni var på ayy ha koll på utgifterna. En livsinvestering som ni gjort, i er själva!
15 december 2015 — 19:57
admin säger:
Olof Pfeifer Johansson, haha, ja varför inte? Tack för tips! Vet inte om det går att sälja kanske, men nog kan det vara intressant för läsare av husbilstidningar!? Tack för din kommentar!
BP, haha, ja utan internet hade det ju inte blivit bloggat så frekvent! 😉 Vad man lägger pengar på är ju en prioritering. Det måste få vara olika, men för oss var internet prioriterat före väldigt mycket annat!
Monica, tack för din kommentar! Kanske borde man skriva upp sina kostnader under ett år här hemma också… det kanske vore minst lika intressant!? Man har nog inte riktigt koll på vad man gör av med… Visst stämmer det att vi fått in lite extra på uthyrningen av båten och även några kronor på annonser och liknande på bloggen (inga stora pengar, men dock). Resten har vi sparat. Vi är inte totalt utfattiga ännu, men vi måste börja jobba för att få lite balans i ekonomin igen…!
Ama de casa, man ska förstås välja att resa precis så som man själv vill (och har möjlighet till), men kostnaderna blir förstås olika och inte helt jämförbara. Och ja, när du gäller internet är du som vi hör jag… 😉
Kattas Betraktelser, det är till stor del uppskattningar och inte exakt, men summan stämmer ju i alla fall och flera poster har vi ganska bra koll på. Vi ångrar i alla fall inte resan, det känns som ett fantastiskt minne och erfarenhet! 🙂
15 december 2015 — 21:33
Husbilen Helge säger:
Beundransvärt att ni har hållit ordning på alla olika utgiftstyper, detta kräver mycket disciplin och intresse enligt oss. Hela er reseberättelse har gett värdefull info och delar av den har legat till grund för vår reseplanering. Att ligga still eller resa runt ger två olika dimensioner av HB-livet . Det är inte alla förunnat att kunna vara ute ett helt år som ni varit. Därför är det så bra med HB, man ligger still eller förflyttar sig allt i enlighet med vad man själv vill eller har möjlighet till. Det är friheten som vi rankar högst, dvs FREEDOM. Vi ser med spänning fram emot nya reseberättelser.
15 december 2015 — 23:02
AktivaDagar-Camilla säger:
Intressant! Tack för att ni delar med er även av detta! Och man glömmer ju lätt att det kostar rätt mycket att leva hemma ett helt år också…
15 december 2015 — 22:56
admin säger:
Camilla, ja i kostnaderna ingår ju både sånt som är ”extra” på grund av resan och sånt som alltid kostar – mat, mediciner, försäkringar, kläder. Men, utmaningen är förstås att det är svårt att ha en inkomst när man reser (även om det inte är helt omöjligt om man har något jobb man kan bedriva via internet t.ex.!)
Husbilen Helge, visst är det fantastiskt att vi kunnat genomföra den här resan – men vi planerade också för den i sju år. Och självklart ska man välja att resa så som man vill. Att stå still på en plats i Sydeuropa en längre tid kan förstås vara ett utmärkt sätt att spendera vintern och slippa den svenska kylan – vi ville bara vara tydliga med att det blir olika kostnader om man står still eller kör runt. Och självklart kommer det nya reseberättelser, av olika typ 😉
16 december 2015 — 8:39
Renates Reiser säger:
Så bra at dere deler med oss hva en slik reise koster. Det er sikkert mange som er nysgjerrige og drømmer om å gjøre en lignende reise selv! Med tanke på at dere er to stykker og har vært borte og forflyttet dere et helt år, er vel 300,000 noe slik som jeg vil anta at man bruker på en slik tur. Jeg ble litt overrasket over hvor mye det kostet for bompengene og fergene da! Men husbilen er vel ganske stor, og dere tok vel en del ferger rundt omkring. Internett hørtes også litt drøyt dyrt ut, men slik er det vel dessverre. Det har i alle fall vært veldig gøy å følge dere rundt i Europa i året som har gått, og jeg regner med at hver eneste krone var verdt det! 🙂
16 december 2015 — 20:08
Elisabeth säger:
Vissa kostnader sticker iväg olika i olika länder. Internet är ofta dyrt och ibland fungerar det dåligt, men det har blivit en ”livsnödvändig” grej. Kul att läsa ifatt det jag inte hunnit med tidigare.
20 december 2015 — 13:56
admin säger:
Renate, vi tog väldigt många olika färjor och ja, det är betydligt dyrare med en stor husbil än en vanlig personbil. Motorvägsavgifter blir en del tillsammans under ett år, lite här och lite där. Men visst har det varit värt det. Vi ångrar inte resan en sekund!
Elisabeth, ja det har varit olika i olika länder. I Spanien är maten billig, men där är el dyrt till exempel.
Internet är vi väldigt beroende av…
20 december 2015 — 17:57