Om man inte har råd att gå ut och äta en exklusiv Nyårsmiddag på en Michelinrestaurang, då gäller det att känna någon som kan bjuda på sådan mat hemma. Den turen har vi haft i år! På Nyårsafton var vi bjudna till Peters brorsdotter Dessi, som bjöd på en helt fantastisk Nyårsmeny.
Nyårsmiddag i skärgården
Peters brorsdotter Dessi bor tillsammans med sin pojkvän på Blidö i Stockholms skärgård. Att hon är duktig på att laga mat visste vi sedan innan, men Nyårsmiddagen vi blev bjudna på överträffade allt vi kunnat föreställa oss.
Enda gången vi varit med om liknande fantastiska menyer var på Rigas bästa restauranger. Middagen inleddes med att vi bjöds på små snittar att njuta av på stående fot, bland annat rullar med lax och små fina nyårsflaggor.
7-rätters meny
Menyn vi bjöds på bestod av 7 rätter, och därutöver serverades olika smårätter före, emellan och efter ”som inte räknades”, så egentligen var det ännu fler smakupplevelser … Alla rätterna var sådär små som man vill att de ska vara när det är många rätter och serverades med snygga uppläggningar, som på den bästa av restauranger. Den 26-åriga kocken beskrev alla rätterna, men jag kan nog ändå inte redogöra för menyn i detalj.
I korthet serverades vi:
- Päroncarpaccio med ädelost och pinjenötter
- Rökt potatiskräm och tre sorters rom
- Morotspuré med smörstekt torsk och sik, havkräfta och forellrom
- Torsk med jordärtskockspuré
- Biff Wellington med potatistorn
- Rosmarinsglassbakelse med kanderad rosmarin
- Citronmousse med färska bär
En helt fantastisk nyårsmiddag! Hur firade du Nyårsafton och hur såg Nyårsmenyn ut?
anita wag agrimanaki säger:
wow! underbart!! hoppas din migrän gett med sig så du kunde njuta fullt ut av alla läckerheter! Gott nytt år!!
01 januari 2016 — 14:27
Imelda säger:
Wow, ser härligt gott ut! Vår meny var inte dålig den heller men ingen sjurätters… kela bebis mest 🙂 god fortsättning!
01 januari 2016 — 14:55
Znogge säger:
Åh, vilken meny! Ja det gäller verkligen att välja sitt umgänge vissa dagar 😀
Gott Nytt år!
01 januari 2016 — 15:24
Comsi Comsa säger:
Wow, över detta dräglar även jag. 🙂
God fortsättning 🙂
01 januari 2016 — 15:41
BP säger:
Oh my God! Den tjejen är verkligen en mästerkock. Mycket smart att bli hembjuden till henne;-)
Dessi måste ju verkligen älska att laga mat. Jag menar det måste ju tagit veckor att laga den maten… Åsså fina skyltar hon skrivit också. WOW!
Efter att ha sett det här inlägget är jag mycket tveksam till att lägga upp maten vi åt igår kväll, vilket jag hade för avsikt att göra;-)
01 januari 2016 — 15:50
Åsa säger:
Åh herregud! Imponerande! Önskar jag kände någon som kunde laga sådan mat! Själv är jag inte så road av matlagning, och har svårt att få till det när det verkligen gäller. Vi grillade här på nyårsafton. Salladen var godast. (:
01 januari 2016 — 16:50
admin säger:
Anita, migränen höll sig i schack igår så jag kunde njuta av den jär fantastiska middagen. Gott Nytt år!
Imelda, det var verkligen ”waow”. Men er nyårsafton låter mysig oxå!
Znogge, ja eller hur haha!? 😉 Gott Nytt år!
Comsi comsa, vi dreglade en hel del också haha… God fortsättning!
BP, hon ÄR en mästerkock och vi är grymt impade! Jag gissar att det var en hel del förberedelser, men när vi var där vsr hon hur lugn dom helst. Även det imponerande!
Åsa, Peter och jag gillar visserligen att laga mat, men det är inte alls på den här nivån… För övrigt fick vi ju jättegod mat hemma hos er förra året!
01 januari 2016 — 17:17
Susjos säger:
Jösses! Jobbar hon som kock?!
Jag blev ju tyvärr matförgiftad någon dag innan nyårsaftonen, men såg till att maken i alla fall åkte iväg på nyårsfirande! Så jag åt en banan till mitt mineralvatten i ensamhet…tristaste nyårsaftonen ever!
01 januari 2016 — 17:17
admin säger:
Susjos, nej hon jobbar faktiskt inte som kock, även om man skulle kunna tro det. Åh vilken trist nyårsafton! Jag kan trösta dig med att jag hade en liknande julafton: migrän, champinjonsoppa och vatten.
01 januari 2016 — 17:58
Ditte säger:
Vilken mat, vilken kock och vilken fest! Verkligen imponerande att få till alla fina och läckra rätter till så många personer och en del rätter var ju dessutom varma.
Fantastiskt! Det gäller att välja sina vänner…
God fortsättning!
01 januari 2016 — 18:11
Maria säger:
Wow, det var en nyårsmiddag som heter duga! 🙂 Jag jobbade ju fram till kl.10 på kvällen, men vi festade till det lite grann med hemgjord pizza och så fyllde ett par av flyktingbarnen på boendet år, så blev även tårta och lite annat gott, duger fint åt mig 🙂
01 januari 2016 — 18:29
Matts Torebring säger:
Det räcker att se dukningen, för att förstå upplevelsen som ni fick vara med om.
God fortsättning & Gott Nytt År!
01 januari 2016 — 18:32
admin säger:
Steve, det var verkligen en fantastisk måltid! Ser fram emot att läsa om ert nyårsfirande på Getingstorp. God fortsättning!
Ditte, verkligen imponerande logistik. Dessutom var kocken helt avslappnad och lugn! God fortsättning!
Maria, ja det var ett fantastiskt nyårsfirande! Men det brukar se olika ut för oss, andra år kan det vara betydligt enklare. Det låter som att ni hade ett mysigt och trevligt nyårsfirande!
Matts, dukningen var imponerande! God fortsättning!
01 januari 2016 — 18:56
Steve säger:
Oh dear!
Min reaktion blev på engelska. Varför? Ja, ”kära nån” kändes lite för fjuttigt för denna fantastiska måltid. Där skulle jag gärna velat sitta till bords.
Själv firade jag nyår här hemma på Getingstorp och jag ska försöka åstadkomma ett inlägg på min blogg innan årets första dag är till ända. God fortsättning!
01 januari 2016 — 18:02
Deciree säger:
Men vilken fin dukning:) Va roligt att få bli bortbjuden hos dom som verkligen engagerar sig 🙂 God fortsättning.
01 januari 2016 — 20:42
admin säger:
Deciree, det är verkligen roligt att bli bortbjuden till någon som anstränger sig såhär. Vi uppskattar det verkligen också! 🙂
BP, jag förstår vad du menar. Vi gillar ju oxå att laga mat, men här känner vi att vi ligger i lä… 😉
01 januari 2016 — 23:24
BP säger:
Svar: Hahahaha! Det var inte bara din fantastiska nyårsmeny som fick mig att backa utan minst tre andra bloggares till. Så tar inte åt dig – jag är bara så himla avis att våra matkonster (= tålamodet och förberedelserna) inte är i den klassen, även om vi gillar laga mat;-)
01 januari 2016 — 23:05
Ruth i Virginia säger:
Lyxigt – Lyxigt!
Jag blir svettig vid blotta tanken.
Hoppas några av gästerna hjälpte till med disken. 🙂 Som det ser ut,
var det 10 gäster. 7 rätter = 70 tallrikar. Varje ”place setting”
hade 9 knivar, gafflar , mm = 90 artiklar; antagligen silver, som måste
diskas för hand.
En sak som slår mej – varför används så stora tallrikar för så små portioner?
Som tallriken med torsk och jordärtskockspuré, etc. till exempel? Visst ser
det dekorativt ut, men man får ju nästan jaga småsakerna omkring på
den stora ytan.
Förstorade bilden på efterrätten och frågade dottern, vad hon trodde
det gröna på toppen kunde vara. Vi båda kom till beslutet, att det
var ett par geccos. (don´t tell the chef)
Allvarligt talat – Jag är totalimponerad av nån som kan åstadkomma
en måltid som denna. Lucullus – har han nånting med mat att göra?
Fick ni kaffe på maten? (Ta in illa opp – det är sent och mitt
hockey lag förlorade)
02 januari 2016 — 7:15
Lena i Wales säger:
Wow! Vilken meny! Helt underbart!
God fortsättning på ett nytt och spännande år!
02 januari 2016 — 10:47
Ama de casa säger:
Jösses! Det var inte illa! Vilken lyxmiddag!
Vi hade det också lyxigt hos grannarna med toast skagen, fläskfilé och kalkon. Supergott 🙂
02 januari 2016 — 10:50
Frank Olsen säger:
Godt Nytt År Helena og Peter !!!
Det var en imponerende nyttårsmiddag ja, og et fantastisk fint dekket bord. Noen er jammen heldigere enn andre 🙂
Men jeg er glad det ikke var jeg som måtte ta oppvasken (diska) etterpå.
02 januari 2016 — 10:54
admin säger:
Ruth i Virginia, haha, ja det var en hel del bestick och tallrikar! Som tur var så var det inte silver så det gick bra att använda diskmaskinen. Varför det används så stora tallrikar till så små portioner? Ja, det kan man kanske fråga sig, men det går nog lite mode i det där med hur mat ska serveras och läggas upp. Idag är det ju lite modernt på finrestaurangerna att göra sådär… När det gäller efterrätten missade du och dottern att vi faktiskt varit snälla och skrivit under vad det gröna var, alltså kanderad rosmarin. Lucullus?
Lena i Wales, ja det var en fantastisk meny! Önskar dig också en god fortsättning på det nya året!
Ama de casa, det låter inte som att det gick någon nöd på er hos grannarna heller! 🙂
Frank Olsen, ja det var en helt fantastisk middag! Du har helt rätt i att det var mycket disk. Tur i alla fall att det finns diskmaskiner idag! 🙂
02 januari 2016 — 11:56
Lena & Jan säger:
Som sagt familjemedlemmar är viktiga ’härlig nyårsmeny OCH vacker’. Härnere satt vi utomhus o spisade ’Langostini mackor’ till lunch. Kvällsmiddag blev grillat kött med pomme o bea, inte såå snyggt men gott nog på en övervintrings camping 😉 😉 ni vet ju själv … det är tillfället som gör det!
02 januari 2016 — 12:00
Inga M säger:
Guld värt att ha såna vänner och bekanta! 7-rätters slår allt jag har upplevt i matväg och allt så vackert dessutom. Hon måste verkligen gilla detta med mat och dessutom ha god hjälp misstänker jag. God fortsättning på 2016. Jag ser fram emot att få följa ert liv och leverne på husbåt.
02 januari 2016 — 13:36
admin säger:
Lena & Jan, langostinimackor utomhus låter ju helt fantastiskt härligt! 🙂 Önskar god fortsättning på det nya året!
Inga M, ja Dessi är ju förstås road av både matlagning och dukning. Och vi var grymt impade! Önskar god fortsättning på det nya året!
02 januari 2016 — 14:11
steel city anna säger:
Mycket mysigare och trevligare att ata hemma ocksa tycker jag! Vilket oerhort jobb hon lagt ned. Hoppas nan annan diskade 🙂
Gott nytt ar!
02 januari 2016 — 19:29
admin säger:
Steel city Anna, jag kan hålla med dig om att det är trevligare att vara hemma hos någon såhär! Och ja, hon fick en del hjälp som tur var 😉
02 januari 2016 — 23:04
Kattas Betrakteser säger:
Härlig meny och härliga bilder. God fortsättning.
02 januari 2016 — 23:06
Katta - Bucketlife säger:
Ojojoj, vilken fest! TÄnk att kunna laga mat sådär, undrar alltid hur en hinnr lägga upp så fint och ändå servera maten varm! Vilket skådespel!
Och vad kul att hitta hit, tack för din kommentar och jag kommer definitivt tillbaks hit 🙂
03 januari 2016 — 12:54
admin säger:
Kattas betraktelser, önskar dig detsamma! God fortsättning!
Katta – Bucketlife, ja vi undrade också…! Det krävs en hel del förberedelser i förväg förstod vi 😉
03 januari 2016 — 19:37
Ninnie säger:
Ojoj, det där lät och såg verkligen gott ut! God fortsättning på det nya året!
04 januari 2016 — 0:05
admin säger:
Ninnie, tack detsamma! Önskar god fortsättning!
04 januari 2016 — 12:27