Är du nyfiken på Asien, men planerar att vara hemma i Sverige i vinter? Gör en resa till Asien i böckernas värld! Vi presenterar 12 skönlitterära böcker som tar dig med till 12 olika asiatiska länder. Perfekt för soffan en kylig svensk vinterkväll – eller varför inte som läsning på flyget till Asien? Har du några fler tips på skönlitterära böcker eller memoarer som utspelar sig i Asien?
Innehållsförteckning
Bangladesh: Innan floden tar oss av Helena Thorfinn
I Innan floden tar oss får du följa med till Dhaka i Bangladesh. Här får du följa två helt olika historier, som mot slutet flätas samman. I den ena historien möter du den svenska familjen Paulin, som försöker finna sig till rätta bland biståndspolitik, glitterbaler och barnkalas med inhyrda clowner.
I den andra historien får du följa de fattiga tonårssystrarna Mina och Nazrin, som flyr till Dhaka från hembyn, för att slippa giftas bort och bli slavar till fyrtio år äldre män.
Brunei: Harem av Jillian Lauren
I Harem får du följa Jillian, en vilsen amerikansk 18-åring som studerar teater och försörjer sig genom att arbeta som strippa. Rotlöshet och ständig jakt efter kickar leder till att hon hoppar på det minst sagt spektakulära erbjudandet om att, som lyxprostituerad, ingå i prins Jefris harem i saltanatet Brunei.
Det som är tänkt att bli två veckor blir två år. Champagnen och ädelstenarna flödar i Brunei och Jillian dras in i en smutsig maktkamp om prinsens uppmärksamhet.
Indien: Delhis vackraste händer av Mikael Bergstrand
I Delhis vackraste händer får du lära känna Göran Borg. Karriären har stannat upp, frun har lämnat honom och hårfästet klättrar envist uppåt. När han tror att det inte kan bli värre får han sparken, luras iväg på en charterresa till Indien, drabbas av en hemsk diarré och tror att han ska dö på ett sjaskigt hotellrum i Jaipur. Men då knackar textilimportören Yogi – en man i sina allra bästa och mest underbara år – på dörren och livet tar en helt ny vändning för Göran.
Iran: Mitt Iran av Shirin Ebadi
I Mitt Iran berättar Shirin Ebadi, mottagare av Nobels fredspris 2003, sin historia, som till stor del handlar om livet för kvinnor i Iran. Shirin blev en av Irans första kvinnliga domare, men degraderades till kontorsbiträde när regimen efter revolutionen förklarade att kvinnor var olämpliga i sådana befattningar.
Så småningom fick hon tillstånd att öppna en egen advokatbyrå, och hon koncentrerade sig på att försvara mänskliga rättigheter, inte minst för kvinnor i politiskt laddade fall.
Israel: Morgon i Jenin av Susan Abulhawa
Morgon i Jenin kan ses som ett inlägg i den infekterade Israel-Palestina-konflikten, och som utomstående mediekonsument är det svårt att förstå alla aspekter av den. Det är däremot inte svårt att följa huvudpersonen Amal och hur hennes, alltmer decimerade, familj tar sig igenom decennier av konflikter, krig, fördrivning och flyktingtillvaro. En upprörande och blodig, men också varm, bok som utspelar sig tänkvärt nära i tid och rum.
Japan: En geishas memoarer av Arthur Golden
I En geishas memoarer får du följa med till en värld där en flickas oskuld auktioneras ut till högstbjudande, där kvinnor tränas till att tjusa mäktiga män och där kärleken betraktas som en illusion. Detta är en trollbindande berättelse som för dig till en tid och en värld lång ifrån vår egen, till geishornas Japan.
Kina: Vilda svanar av Jung Chang
Vilda svanar skildrar tre generationer kvinnors liv i 1900-talets Kina, under en tid som varit både våldsam och föränderlig. Genom att följa en familj och ta del av hur historien på olika sett drabbar dem får man en fantastisk inblick i Kinas historia. Vilda svanar räknas som en modern klassiker och har blivit en bästsäljare i över 30 länder med fler än 10 miljoner tryckta exemplar.
Nordkorea: Flykten från läger 14 av Blaine Harden
I Flykten från läger 14 får du följa med till Nordkorea och de noga vaktade fångläger som rymmer hundratusentals fångar. Den amerikanske journalisten Blaine Harden har skrivit den osannolika berättelsen om Shin Dong-hyuks flykt från läger 14, som slutligen tog honom hela vägen till Sydkorea och USA.
Shin föds i fånglägret och lär sig hur man överlever genom att ange familj och vänner. Han vet inte att världen är rund eller vad som finns utanför elstängslen. Det är först när han träffar en berest medfånge som han börjar smida planer på att ta sig ut …
Pakistan: K2 på liv och död av Fredrik Sträng
I K2 på liv och död får du uppleva den sortens äventyr som är skönast att uppleva i bokform, och inte på riktigt. Fredrik Sträng berättar om expeditionen 2008, då 11 klättrare fick sätta livet till. Visst undrar man varför de utsätter sig för det här, men det är också fascinerande att följa dem uppför berget.
Fredrik delar med sig av sina personliga tankar och tar en med genom påfrestningarna på berget, den svindlande naturen och kamratskapen mellan teamen från vitt skilda delar av världen. Allt medan man oifrånkomligen reser mot det ödesdigra slutet.
Ryssland: Ängeln i Groznyj av Åsne Seierstad
I Ängeln i Groznyj får du följa med Åsne Seierstad, när hon som 24-årig nyutexad journalist liftar med ett militärplan från Moskva till kriget i Tjejtenien. Det här är berättelsen om ett folk som deporterats, smutskastats och gång på gång fråntagits allt.
I boken får man möta tjetjenska familjer där männen blivit bortförda, föräldrar till unga tjetjenska terrorister (i den ryska teatern), föräldrar till unga ryska rasister som hatar tjetjener, den tjetjenske presidenten som ordnar glassiga events till sin egen ära och ängeln i Groznyj – kvinnan som utan att kräva nåt i gengäld tar hand om Tjetjeniens föräldralösa barn.
Saudiarabien: Resa i Sharialand av Tina Thunander
I Resa i Sharialand får du följa med Tina Thunander från den dagen då hon lite bortkommet landar i kungadömet och får en lektion från informationsministeriets utsände som förklarar varför kvinnorna måste täcka sina ben – för att männen blir kåta annars. Detta är en bok om ett muslimskt samhälle, skriven av en västerländsk kvinna.
Ett tydligt utifrånperspektiv alltså, men ändå intressant. Det är inte bara Tinas röst som hörs i boken utan framför allt de som intervjuas: kvinnorna på Universitetet, gästarbetarna, prinsarna, den lärde mannen som utfärdar fatwor och den före detta shariadomaren.
Thailand: Den första lögnen av Sara Larsson
Den första lögnen handlar om våldtäkt och mäns våld mot kvinnor, men framför allt om samhällets syn på våldsamma män och om hur de behandlas av rättssystemet. Detta är förstås ett viktigt ämne och man dras med i den spännande berättelsen, som utspelar sig både i dåtid och nutid, både i Sverige och i Thailand. Jag tycker ibland att berättelsen blir lite krystad och inte når ända fram, men den är ändå läsvärd!
4000mil.se säger:
Spännande. Älskar böcker!
Kan lägga till den jag läser just nu: ”Käre ledare: min flykt från Nordkorea” av Jang Jin-Sung
Men skulle man våga åka till Nordkorea? Tänk om man typ fotar åt fel håll och blir inburad på livstid? 🙂
03 januari 2016 — 12:59
admin säger:
4000 mil, tack för tips! Jag har hört om den boken och den låter intressant! Men ja, inte vet jag? Vi får fråga Peter i förra inlägget, han har ju varit i ALLA länder 😉 http://www.freedomtravel.se/2016/01/veckans-gast-peter-grip-globetrotter/
03 januari 2016 — 13:02
Lennart säger:
Besökt Kina några gånger, spännande land!
Japan likaså!
03 januari 2016 — 13:07
Åsa säger:
Jag har läst Delhis vackraste händer och Innan floden tar oss. Den första lite tramsig men rätt kul och den andra tyckte jag jättemycket om. Skulle gärna läsa Ängeln i Grozny också! /Åsa
03 januari 2016 — 13:28
Hamaca Reiseblogg säger:
Her var det mange gode tips! En av favorittene mine av dem du nevner er Vilde Svaner – en utrolig gripende historie der vi følger en kinesisk families hverdag opp igjennom 1900-tallet, og som samtidig greier å fortelle om forandringene som skjer i hele Kina.
Akkurat nå leser jeg en bok om India som heter ”Behind the Beautiful Forevers” av Kathrine Boo. Dette er en veldig gjennomført dokumentarisk bok om livet til noen familier i en slum i Mumbai. Hun tilbragte selv flere år i slummen for å forstå bedre hvordan disse menneskene lever og om deres tanker og fremtidsutsikter. Det spesielle ved boka er at den er skrevet på en skjønnlitterær måte. Veldig interessant!
03 januari 2016 — 13:39
Resedrömmen säger:
Kul med boktips! Jag har läst hälften av dem du tipsar om. Själv rekommenderar jag boken Shantaram med Gregory David Roberts. En bok som utspelar sig i Bombay, Indien.
Och det är inte farligt att åka till Nordkorea. Jag var där 2012 och det är tryggt och säkert, så länge man inte ifrågasätter någon av ledarna, vare sig den nu levande eller de två döda. Då är det fängelse som gäller.
03 januari 2016 — 13:58
Lisa & livet från den ljusa sidan säger:
De små tingens gud – sjukt vacker bok! (Indien)
03 januari 2016 — 14:19
BP säger:
Dags att lägga mina deckare åt sidan och börja läsa åtminstone tre av böckerna du rescenserar, speciellt ”Morgon i Jenin”, för Israel ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Vilket kul ock annorlunda inlägg med boktipsen. Jag tackar:-)
03 januari 2016 — 14:11
AktivaDagar-Camilla säger:
Roliga nya saker som dyker upp här, tema-boktips och veckans bloggare! Gillar!
03 januari 2016 — 15:12
Stina säger:
God fortsättning!
tack för alla tips, boken Harem har jag, men har ej läst den än.
Sista boken Thailand: Den första lögnen av Sara Larsson, den ska jag införskaffa.
Hälsningar Stina
03 januari 2016 — 16:32
Steve säger:
Här presenterar ni mycket intressant att sätta tänderna i. Jag ska ta mig en rejäl funderare och se vad jag kan fastna för. Kanske ska jag ge mig på Nordkorea igen eftersom jag gärna vill veta mera om detta sällsamma rike.
03 januari 2016 — 17:47
Ditte säger:
Tack för bra tips har läst de flesta men har bl.a ” Den första lögnen” och ”Flykten från läger 14 ” kvar och vill läs abåda. Jag är ju väldigt intresserad av Asien och läser gärna böcker som utspelar sig där. Jag kan rekommendera ”Näckrosteatern” av Lulu Wang; En historia om en ung flickas livsöde som utspelar sig i Kina under kulturrevolutionen. Hennes liv är en skakande berättelse om skräck och förtryck och är självbiografisk och författarinnan gör i boken upp med sin barn och ungdom. Mycket läsvärd! Boken ”Döttrarnas rike” skriven av Yang Erche Namu är också självbiografisk. Hon växte upp i en landsdel av KIna som heter just ”Döttrarnas rike” och där vid Lugosjöns stränder bor Mosofolket, ett fplk som styrs enbart av kvinnor. Något ord för pappa eller äktenskap finns inte och varje familj har en matriark som överhuvud. Döttrarna värderas här högre än sönerna och egendomar ärvs från mor till dotter. Väldigt intressant nu med tanke på den feministiska diskussionen men även tan den är boken givande. En mer faktabaserad bok är ”Kina, den haltande kolossen” skriven av Göran Leijonhufud och Agneta Engqvist. Boken presenterar också 12 olika orsaker till att Kina inte demokratiseras. Är man intresserad av Kambodja och vill veta mer om Pol Pot tiden, Kambodjas undergång och återuppbyggnande och om hur vår svenske Jan Myrdahl öppet tycket att Pol Pot var en framstående man och hur han hyllade honom ….Mycket läsvärd…
03 januari 2016 — 18:50
anita wag agrimanaki säger:
jag har inte läst någon av böckerna men flera av dem lät riktigt spännande och intressanta!
03 januari 2016 — 18:56
admin säger:
Lennart, Kina har jag besökt två gånger och kan verkligen hålla med. Japan har vi aldrig varit i, men vi hoppas komma dit vid tillfälle!
Åsa, jag kan lite hålla med dig. Jag tyckte också mycket om Innan floden tar oss. Delhis vackraste händer var smårolig emellanåt, men med ganska ytliga personporträtt.
Hamaca reiseblogg, roligt att du gillar Vilda svanar. Det är verkligen en fantastisk berättelse! Tack för tips om ”Behind the Beautiful Forevers”, låter spännande och intressant!
Resedrömmen, tack för tips om Shantaram! Jag har sett den boken, men alltid tyckt att den ser så tjock ut 😉 Men om den är bra så är det ju egentligen ett plus! Sååå häftigt att du varit i Nordkorea! Jag skulle verkligen akta mig för att kritisera ledarna om jag åkte dit….!!!
BP, jag vet ju att deckare är mer din genre, men kanske intressant med omväxling ibland 😉
Lisa & Livet från den ljusa sidan, tack för boktips! Den ska jag kolla upp!
Aktiva Dagar-Camilla, roligt att du gillar lite nya saker som dyker upp här 🙂
Stina, Harem kan jag absolut rekommendera att läsa! Vad bra att du har den, för när jag sökte den nu i ebokhandlarna, verkar den bara finnas kvar på engelska… God fortsättning!
Steve, den boken du läste om Nordkorea är jag också intresserad av. Det kanske blir nästa gång när jag ska beställa nya böcker.
Ditte, tack för tips om ”Näckrosteatern”, den har jag inte läst. Låter väldigt intressant. ”Döttrarnas rike” har jag läst – väldigt intressant! (Men valde i det här inlägget att bara presentera en bok från varje land) ”Kina, den haltande kolossen” låter också intressant, men verkar vara lite mer att sätta tänderna i 😉
Anita, dessa böcker har i alla fall tagit med mig på spännande och intressanta resor 😉
03 januari 2016 — 19:53
Aaa säger:
Slutligen hittade jag den rätta knappen hur man kommenterar här! Inte det lättaste! Vilda svanar har jag hört mycket gott om, men inte ens den har jag läst själv. Tänk så mycket böcker som ryms i denna värld.
03 januari 2016 — 22:27
admin säger:
Aaa, tack för din kommentar! Ja, visst finns det mycket böcker…! Knapp? Jag blir lite förvirrad…. Jag visste inte att det var svårt att kommentera, men jag ska försöka kolla på det! Vill förstås att det ska vara lätta att skriva en kommentar!
03 januari 2016 — 22:39
Ninnie säger:
Tack för boktips! Några har jag läst, och tyckt mycket om. Framförallt ”Morgon i Jenin” och ”Innan floden tar oss”, som är böcker som fastnar i minnet, gillade också ”Dehlis vackraste händer”, den är ju dock lite annorlunda än de andra två. Min son har också rekommenderat boken om Nordkorea – den är redan på min ”att-läsa-lista”, nu fick jag några till! Själv kan jag rekommendera Konsten att höra hjärtslag av Jean-Philippe Sendker, en bok som utspelas i Burma, och Den hemliga dottern
av Shilpi Somaya Gowda , om Mumbai, Indien.
03 januari 2016 — 23:53
Alexandra säger:
Den enda jag har läst av dessa är Morgon i Jenin, den boken älskade jag verkligen! Önskar att jag inte hade läst den, så jag skulle kunna få uppleva den för första gången igen haha. Ska nog ta till mig några av tipsen du gav, även om jag egentligen är mer en ”Marian Keys typ”
03 januari 2016 — 23:55
Veiken säger:
Jag har inte läst någon av böckerna som du tipsar om. Ska kolla lite närmare och kanske ladda ner någon från biblioteket! 🙂
04 januari 2016 — 3:07
Ninnie säger:
Tack för boktips! Har läst några av dessa, Morgon i Jenin och Innan floden tar oss, t.ex. som var så bra! Har hört om Nordkoreaboken, min son tipsade också om den. Själv kan jag tipsa om en bok som utspelar sig i Burma, Konsten att höra hjärtslag av Jean Philippe Sendker, som jag läste för ett tag sen. Skrev kommentarer igår, men de försvann. Få se om det funkar nu…
04 januari 2016 — 10:44
admin säger:
Alexandra, sådär kan man ju verkligen känna med bra böcker!!!
Veiken, hoppas du hittar något du gillar!
Ninnie, tack för tips! Konsten att höra hjärtslag låter intressant. Den här kommentaren kom i alla fall fram! 🙂
04 januari 2016 — 12:24
Anni säger:
Konsten att höra hjärtslag är helt fantastisk och detsamma gäller del 2 hjärtats innersta röst. Väntar på del 3…
09 maj 2017 — 7:04
Maria säger:
Vilka spännande böcker, vill gärna läsa flera av dem! Minns inte om jag läst En geishas memoarer, men har åtminstone sett filmen. Älskar överlag såna här sorts böcker om olika livsöden 🙂
04 januari 2016 — 18:14
Emelie säger:
Tack för bokningen! Vissa har jag i bokhyllan men många var nya för mig. Älskar att resa även i böckernas värld.
04 januari 2016 — 23:28
Emelie säger:
*boktipsen menar jag ju såklart! Inte lätt att stava på ny telefon..
04 januari 2016 — 23:29
admin säger:
Maria, just den filmen är ju också helt grymt bra! 🙂
Emelie, haha, jag förstår att du menade boktipsen, det är hopplöst ibland när telefonen ”rättstavar” åt en… 😉
04 januari 2016 — 23:54
Malin säger:
Innan floden tar oss är en av mina favoritböcker! Det finns massor av bra böcker från Indien tex En familjeangelägenhet av Rohinton Mistry och De små tingens Gud av Arundhati Roy.
08 januari 2016 — 20:38
admin säger:
Malin, åh tack så jättemycket för dina boktips! Ska kika efter dem nästa gång jag letar efter nya böcker.
09 januari 2016 — 9:54