När man reser runt i Europa reser man förstås också runt bland massor av spännande och fantastiska matkulturer. Det finns sååå många goda och intressanta maträtter att prova på runt om i de europeiska länderna, så vi har väldigt svårt att välja vilka vi ska skriva om. Här är tio smarriga maträtter i Europa som vi gillar och tycker är värda att prova när man är på resande fot, listade helt utan inbördes ordning. Vilka smarriga maträtter vill du tipsa om i Europa?
Innehållsförteckning
1. Pintxos, Spanien
Tapas känner du säkert till, men känner du till pintxos (eller pinchos)? Det är små snacks, som oftast serveras på bröd och med en tandpetare, och som du ofta hittar i Baskien. Inte fel tillsammans med lite cava!
2. Zurek, Polen
Polen är bra på mat som känns enkel, hemlagad och god. Soppor är populärt och vår favorit är den klassiska soppan ”Zurek”, med potatis, korv och ägghalvor. Gärna tillsammans med öl och en Wyborowa!
3. Grillat lamm, Kroatien
Vi brukar tycka att maten i Kroatien är lite trist, men att beställa in grillat lamm är ett säkert kort – det kan de! En extra bra lammrestaurang är Kopacina på ön Brac. Läs mer om restaurang Kopacina.
4. Skaldjur, Frankrike
Åh, skaldjuren i Frankrike! Moules frites är förstås en klassiker, men dessutom finns alla fantastiska ostron och havskräftor. Och förstås spännande saker som havssniglar. Vi har bland annat upplevt härliga skaldjur i Cancale och i Sete.
5. Valkött och lunnefågel, Island
Island är ett land som överraskar när det kommer till mat. Här finns spännande råvaror som valkött, lunnefågel, fågelägg och olika fiskar och skaldjur – ofta tillagade på kreativa sätt. Här finns också spännande restauranger, som Fish Market och Fish Company.
6. Calderaida de Peixe, Portugal
Om du befinner dig i Portugal ska du definitivt beställa in den klassiska fiskgrytan, Calderaida de Peixe. Den kan se lite olika ut, men är alltid fylld med smarrig fisk och skaldjur!
7. Burek, Albanien och Makedonien
I Albanien och Makedonien hittar du främst grillat – och italiensk mat. Men ett måste är att testa traditionella burek, en slags paj som kan ha olika fyllningar. Naturligtvis slinker lite sallad, fetaost och oliver ner samtidigt!
8. Gulaschsoppa, Ungern
Gulaschsoppa är kanske en självklarhet när man besöker Ungern, men den tål att nämnas ändå eftersom den är sååå god. En gulaschsoppa med öl, bröd och kanske lite stark kryddpasta till sitter aldrig fel!
9. Antipasti, Italien
Vi brukar gnälla lite över den italienska maten, och vi är inte alls så förtjusta som många andra. Men en sak gillar vi: antipasti, d.v.s. den första rätten man kan beställa in som består av små kalla delikatesser. Mums!
10. Coquinas, Spanien
Coquinas är en slags supergoda småmusslor som man hittar i Spanien. Musslorna serveras ofta tillagade med vitlök och rejält med olivolja (Här hittar du vårt recept på coquinas).
Bara brittiskt säger:
Pintxos, burek och lamm är favoriter här med. Dock vill jag i Polen istället rekommendera grytan bigos.
Krabba i Cornwall, ostspätzle i Sydtyskland/Österrike, rådjurspannkakor i Ungern, bakpotatis i Skottland, huevos rotos med alioli i Katalonien och fransk löksoppa får bli mina favoriter.
11 februari 2016 — 9:20
Ann-Sofie säger:
I södra Portugal, Algarve kallas Calderaida de Peixe för Cataplana och kan vara med kött, fisk eller helt vegetarisk. Cataplana kallas även den speciella, klotformade, grytan rätten tillagas i.
11 februari 2016 — 9:32
admin säger:
Bara Brittiskt, åh vad många spännande maträtter! 🙂 Vad innehåller grytan bigos? Vad är rådjurspannkakor…? Och huevos rotos… nån sorts ägg? Ääälskar att prova olika maträtter utomlands 🙂
Ann-Sofie, du har nog rätt om namnet, och det är nog det jag borde ha skrivit! Jag hade glömt namnet och googlade. Jag kanske borde ändra…?
11 februari 2016 — 9:40
Lennart säger:
Fiskgrytan har vi spisat många gånger i Algarve!
11 februari 2016 — 9:43
Anna, New York – My Bite of the Big Apple säger:
Så mycket gott! Det var extra intressant att höra om maten på Island och i Albanien. Har ju inte varit där. Lunnefågel, det var en överraskning!
Men trist mat i Kroatien – va?! Min erfarenhet är att maten där (i Plat och Cavtat där jag varit) var helt exceptionell: färska skaldjur, nyfiskad havssborre och läckra fat med grillade grönsaker till. Om ni återvänder till Kroatien, besök King Konoba i Plat. Definitivt på topp tre-listsn över godaste maten i mitt liv!
11 februari 2016 — 9:53
Steve säger:
Jag kan nicka igenkännande åt några av rätterna, men några har jag aldrig hört talas om. Sniglar i Frankrike och fiskgrytan i Portugal minns jag med störst välbehag.
Vi provar ofta maträtter från andra länder. Ett sätt att ”resa” trots att vi inte längre reser. Jag har aldrig förstått det där med att äta svenskt när man är på utlandssemester.
11 februari 2016 — 9:41
Ama de casa säger:
Ja, alla rätter ser supergoda ut, och bra mycket bättre än den diet jag går på just nu…
Nu blev jag rysligt sugen! 🙂
11 februari 2016 — 11:12
OnTrip.dk säger:
Uhh man bliver da helt sulten af at kigge på disse billeder af alt det lækre mad
11 februari 2016 — 11:17
Ditte säger:
I Spanien äter jag gärna skaldjur av alla de slag och gärna hummer, liksom det finns mängder av tapas där även pinxtos ingår, tapas på pinne.
Längs Frankrikes kuster är det förstså skaldjut som gäller och jag är väldigt förtjust även i god fisksoppa .
Eftersom jag inte är förtjust i /tål kraftig mat så får den polska specialiteten utgå.
Burek och den italienska antpasiin gillas också men lamm avståg jag helst.
Vad gäller italien har jag många gånger ätit väldigt god mat men den har gjort ett stort hål i plånboken. DEn bästa maten har jag not fått i Toscana med omnejd.
Olika soppor brukar också vara goda och visst är den ungerska gulaschsoppan ett ”måste”.
Oh, det finns mycket gott.
Härliga bider!
11 februari 2016 — 11:17
Comsi Comsa säger:
Dessa rätter ser hur lockande ut som helst.
Vill äta allt!!! 🙂
Kramen ♥
11 februari 2016 — 11:22
4000mil säger:
Härligt inlägg! Maten (och drycken) är verkligen en stor del av resan.
11 februari 2016 — 11:26
znogge säger:
När jag var i Dublin åt jag en underbart god och hemlagad Cottage pie som gav mersmak! I Rom åt vi lunch i de judiska kvarteren och där njöt vi av olika rätter gjorda av färska kronärtskockor. En italiensk hemlagad Tiramisu är perfekt som efterrätt men det gäller att den verkligen är hemlagad…
Det finns otroligt mycket god mat att njuta av och en del av resans nöje är verkligen att prova den lokala maten. Så våga, är mitt tips!
11 februari 2016 — 11:42
Emelie säger:
Mm, vad mycket gott! Våra bosniska grannar ser till att vi alltid had burek i frysen. Den polska soppan har jag också ätit men vill minnas den var lite smaklös där vi fick den
11 februari 2016 — 11:58
BP säger:
Yummie, yummie för alla tips. Har ätit allt utom valköttoch lunnefågel, vilket kan bero på att jag aldrig varit i Island.
Mina favon ute i Europa är helt klart musslor och tapas gärna med en öl eller ett glas vin till.
11 februari 2016 — 14:03
admin säger:
Steve, visst är det kul och intressant att prova den lokala maten när man reser! När vi var borta ett helt år började jag sakna en del mat från Sverige, men under vanliga resor hinner jag alsrig göra det… Och ni ”reser” ju i många matkulturer trots att ni är hemma! 🙂
Lennart, härligt! Vet iofs inte om jag fick fel namn på den? Men god är den! 😉
Anna, kul att du gillade maten i Kroaten! 🙂 Det fanns ju gott grillat, men vi tröttnade lite på att det aldrig fanns såser eller smaksättningar och så. Och så överstekte de alltid tonfisken… Men visst fick vi en del god grillad fisk… och lamm! 🙂
Ama de casa, usch, vad är det för diet du måste gå på…?
Ontripdk, jag blev jättehungrig när jag letade fram bilderna 😉
Ditte, kul att höra dina materfarenheter! Den polska maten kan definitivt vara stabbig, men vi lärde oss att i land bara beställa förrätt 😉 Annars tycker jag att italiensk mat (pasta och pizza) lägger sig allra tyngst i magen… 😉 Men intressant med Toscana, jag vet inte riktigt vad man äter där?
Comsi Comsa, jag blev också supersugen på en massa god europeisk mat nu 🙂
4000 mil, ja så är det för oss också! Maten gör verkligen en stor del av resan!
Znogge, irländsk mat vet jag nästan ingenting om. Men den där pajen låter spännande! Får prova om vi kommer dit nån gång 🙂 Kronärstskockor är ju gott, så set låter också intressant!
Emelie, men så bra med grannar som har burek hemma i frysen 🙂 Den polska soppan kan säkert vara olika på olika ställen, och så är ju mat en smaksak förstås 🙂
BP, det är nog lite våra favoriter också! Musslor är alltid en favorit och då älskar jag smårätter, av alla sorter 🙂
11 februari 2016 — 16:27
Lanclin säger:
Måste erkänna, mat är inte min grej 🙂 Därför är jag inte heller särskilt imponerad av all korv, knödel, spätzl och schnitzel här hos oss i Bayern 😉
Många säger att jag skulle trivas bättre i Asien där många av matkulturerna är mer grönsaksbaserade än här. Har aldrig varit i Asien så jag måste nog åka dit och smaka lite 🙂
11 februari 2016 — 17:42
admin säger:
Lanclin, jag gillar mat väldigt mycket, men jag kan å andra sidan inte påstå att knödel eller schnitzel tillhör mina favoriter… Jag gillar en hel del europeisk mat, men jag ääälskar också asiatisk mat. Kinesiskt (i Asien) är fantastiskt och jag tycker också mycket om vietnamesiskt och japanskt. Finns det bra asiatiska restauranger i Bayern? Stockholm är ok, men det var ganska dåligt med asiatiska restauranger i södra Europa…
11 februari 2016 — 21:23
Maria säger:
Coquinas tror jag att jag skulle gilla! 🙂 Antipasti är nästan det jag gillar MINST vad gäller italienskt, haha 😀 Eller beror lite på vad det är förstås, men jag hugger helst in direkt på pizzan eller pastan, men det vet ni redan 😉
11 februari 2016 — 22:47
admin säger:
Maria, haha, jag vet att vi inte har exakt samma preferenser om italiensk mat, men det är ju tur att man får tycks olika 🙂 Ha det bra!
11 februari 2016 — 23:12
Solan säger:
Läckra matbilder från en kamera nära er. Vi blev tipsade i Portugal om en fiskgryta med rocka, vitlök och potatis…ungefär så. Urgott. Ett år senare köpte jag lameller av rocka, försökte kopiera receptet och den smakade……för djäkligt. Icke ätbar!
12 februari 2016 — 8:36
admin säger:
Solan, rocka har jag nog inte smakat… vad jag vet. Det lät ju spännande, men trist att det inte blev samma sak när du skulle laga själv…!
12 februari 2016 — 9:00
Elisabeth säger:
De små musslorna måste vi helt klart testa. Jag har inte prövat, då jag tänkt att det var ett väldigt plock för att få i sig maten!
12 februari 2016 — 10:29
admin säger:
Elisabeth, jag kan nog tycka att plock är lite mysigt 😉 Men det gäller att verkligen få ut sanden ur dem (om man lagar dem själv).
12 februari 2016 — 11:58
Evy Knoph säger:
Har nog en del holländska favoriter, sedan min tid där..
-Vanillavla, vaniljkräm
-Patatje oorlog ”krigs-pommesfrites” dvs med jordnötssås o majonnäs..mm. .med en frikandel till (mellanting mellan varmkorv o hamburgare ungefär)
-Stampot (ungefär rotmos men gärna med andra grönsaker som endiver..)
Håller med om musslor i Frankrike, blev en del när vi var i Nice i höstas..
Från Newcastletiden saknar jag nog mest Eton mess..marängsviss fast med jordgubbar..
13 februari 2016 — 9:34
Caroline King säger:
Älskar zurek! Jag är halvpolack så jag har växt upp med detta. Ett litet tips om man vill fuska lite och göra egen zurek är att köpa pulversoppa-versionen som de säljer i polska butiker. Bialy barszcz som är en liknande soppa är också jättegod. Min mormor brukar göra den med korv och potatis i. jag brukar fuska med den också med pulversoppan och göra en vegetarisk version med potatis och persilja. Det är gott, mättande, snabbt och bra för magen. jag tror dessa syrliga soppor innehåller mjölksyrebakterier om jag minns rätt. det känns iallafall bra.
13 februari 2016 — 9:35
admin säger:
Evy Knoph, de där holländska specialiteterna lät intressanta! De där ”krigs pommes fritsen” låter iofs ganska konstiga, men vem vet!? Skulle vara intressant att prova 😉
Caroline King, åh intressant med pulversopptipset på Zurek! Nu vet jag iofs inte var det finns någon polsk butik, men det går ju att googla 😉 Tack för tips!
13 februari 2016 — 13:22
Maria's Adventure säger:
Nam, dette så bare helt fantastisk ut! 😀
14 februari 2016 — 23:00
admin säger:
Maria’s Adventure, det finns sååå mycket gott där ute 🙂
15 februari 2016 — 9:42