”Hur har du råd att resa så mycket?” Det är en fråga som resebloggare (och andra enträgna resenärer) ofta får. Vi har rest mycket själva och pratar dessutom mycket och ofta med andra erfarna resenärer. Utifrån dessa erfarenheter presenterar vi nu 10 steg för dig som vill resa (mer).
Innehållsförteckning
Har alla råd att resa?
Nej, alla har inte råd att resa. Man kan naturligtvis befinna sig i en ekonomisk situation då man av nödvändighet måste prioritera helt andra saker än resor. Däremot menar vi att många (i Sverige) ha råd att resa mer än de gör idag. Vi menar inte nödvändigtvis att alla ska göra det – det handlar ju om en prioritering i livet. Men om du känner att du skulle vilja resa mer, då presenterar vi 10 steg för dig att följa. Har du några fler tips för hur man får råd att resa?
1. Prioritera
Det går inte att få allt här i världen. Det är i alla fall en sanning som gäller för de flesta av oss. Till att börja med: tänk över vad du verkligen vill prioritera. Är det resor? I så fall får du kanske prioritera bort annat.
Byt till en mindre bostad eller flytta till ett billigare bostadsområde. Gör dig av med sommarstugan/båten/bilen … (Eller också kommer du fram till att lägenheten i stan/trädgården/sommarstugan är viktigare än att resa – och det är förstås också ok!)
2. Minska dina utgifter
Denna punkt hänger ihop med punkt nummer 1, men gäller även mindre utgifter. Går det att minska utgifterna för internet eller el genom att byta bolag? Kan du nöja dig med grundutbudet av TV-kanaler? Finns det något försäkringsbolag som erbjuder billigare försäkringar jämfört med det du har idag? Kan du ta med matlåda till jobbet istället för att äta på restaurang o.s.v.?
3. Öka dina inkomster
Den här punkten är inte alltid så lätt, men det kan vara värt ett försök! Kan du byta jobb för att få högre lön eller ta ett extrajobb vid sidan av? Kan du få in extra inkomster via din blogg eller hemsida? Har du prylar i förrådet/källaren/garaget som du kan sälja av via Blocket? Kan du hyra ut din bostad medan du är ute och reser?
4. Spara
När du gått igenom punkt 1-3 har du förhoppningsvis nått fram till möjligheten att lägga undan lite pengar varje månad. Avsätt ett separat konto för sparandet som du benämner ”resor”, så att du inte frestas att använda pengarna till annat.
5. Res under lågsäsong
Detta kan vara svårt om du reser med barn eller om ditt jobb ger dig begränsade möjligheter att välja semester, men om du har möjlighet: Res under lågsäsong. Det är inte bara flygbiljetterna som kommer vara billigare. Precis allting på plats brukar sjunka i pris: hotell, campingar och utflykter till exempel.
6. Välj billiga resmål
Vilket resmål du väljer spelar förstås enormt stor roll för budgeten. I Europa kan vi slå ett slag för Östeuropa. Du får mycket för pengarna om du väljer att semestra i till exempel Polen, Bulgarien, Lettland, Ungern eller Albanien. I Asien kan du också få mycket för pengarna, i till exempel Indien, Malaysia eller Filippinerna. Kolla gärna in FOREX semesterindex.
7. Boka resorna själv
Det händer att man hittar riktigt prisvärda paketresor, men oftast blir det billigast att boka själv. Observera att detta är ett jobb som tar tid – särskilt om du vill hålla priserna nere! Det gäller att söka, söka, söka. Blir det lite billigare om du flyger ner på onsdagen istället för på tisdagen? Vad kostar det om du bokar hotellet direkt istället för via hotellbokningssajten… och tvärtom?
8. Häng på kontakter och idéer
Ibland kan det bli billigare (och roligare) att ordna något tillsammans. Om ni är flera som reser ihop kan ni dela på kostnader för hyrbil och stuga/lägenhet/hus. Eller har du kanske en kompis som har ett hus eller lägenhet någonstans som ni kan hälsa på eller få hyra billigt av? Detta handlar naturligtvis inte om att utnyttja andra, utan om att hänga på roliga och bra möjligheter. Kanske kan ni hjälpas åt och bidra med olika saker?
9. Bo billigt
Hotell är inte den enda möjliga boendeformen. Om du reser med bil kan du bo på bed & breakfasts, hyra privata rum eller bo på camping. Nästan varenda liten camping har stugor för uthyrning, där man kan bo 4-8 personer, och där man dessutom ofta kan laga sin egen mat. Du kan också hyra lägenhet eller hus, som också har fördelen att man kan laga sin egen mat. Dessutom finns det massor av andra spännande alternativ, som coachsurfing eller Home Exchange.
10. Lev billigt
Visst är det trevligt att kunna strö pengar omkring sig på semestern, men det är inte nödvändigt. En av de stora utgifterna brukar vara restaurangbesök. Låt lunchen bli en macka på stranden och laga om möjligt många måltider själv (möjligt om du hyr lägenhet/stuga eller bor i campingfordon). Shopping är inte heller nödvändigt. Ägna dig istället åt billiga nöjen som att ligga på stranden (hyra solstol är inte nödvändigt), strosa i parker och besöka sevärdheter.
Angeliqa säger:
Suveränt inlägg! Har ett favoritcitat som jag då och då återkommer till ”If travelling was free you’d never see me again”. Jag tycker du beskriver det så bra med ordet prioritering – för det vi lägger fokus på kommer att växa och i en god spiral av umgänge med likasinnade så tenderar äventyren att bli fler ”av sig själv” 😀 Men det gäller att våga hoppa när chanserna kommer. =)
16 juni 2016 — 8:05
Ann-Sofie säger:
Lågsäsongspriser skiljer sig MYCKET från högsäsong. Kollade precis hyrbilspriser här på Algarvekusten. En liten bil i ekonomi klass i juni kostar ca 90 Euro/dag i september 45. Viss skillnad.
16 juni 2016 — 8:05
Steve säger:
Något att tänka på för alla ressugna. Kan tyckas vara självklara 10 steg, men de ska genomföras oxå. Att prioritera ser jag som A och O. Vill man absolut göra/ha något så måste man oxå vara beredd att avstå något.
16 juni 2016 — 8:20
Henny säger:
Tack för alla trevliga, lärorika och spännande inlägg. Alltid kul att läsa dem även om jag inte kommenterar varje gång.
Det ska bli trevligt att ses er på Stora Nolia i Piteå senare i sommar och kanske hinna byta några ord.
Har ni bokat campingplats redan? Kanske på Västra kajen eller Pite Havsbad isf. Annars kan jag rekommendera en enklare variant i min hemby Jävre. Får ni tid över tycker jag ni ska passa på att göra en tur till Storforsen, Europas största obundna vattenfall.
16 juni 2016 — 8:25
Agneta säger:
Vilken mysig blogg! 🙂
Underbart att kunna göra så många resor som ni gör.
Själv har jag prioriterat en hel del redan, eftersom jag sade upp mig för några år sedan för att skriva en bok. Men just resa är något jag saknar …
16 juni 2016 — 8:26
Ama de casa säger:
Många kloka råd för att få råd 🙂
Prioritering är A och O kan jag tycka. Sen går det faktiskt att hotell-campa väldigt billigt nuförtiden. Beroende på land, såklart. Det är ju inte så billigt i exempelvis Sverige. Men där brukar vi köra snik-camping istället. Det vill säga flytta runt mellan goda vänner. Hemligheten där är att inte stanna för länge på varje ställe. Dom brukar kunna ledsna redan efter ett par månader… Haha! 😀
16 juni 2016 — 8:34
Rosita säger:
Fantastiskt bra tips!! Konkret och tydligt. Varför jag har kunnat resa mycket beror till störst del på att jag jobbar i resebranschen. Då har jag inte behövt kompromissa med så mycket annat – boende, shopping, restaurangmåltider 😉 MEN jag har behövt att kompromissa med både destinationer och hotell – då har Thailand, Grekland, Spanien etc varit billigare för mig att besöka än t ex Östeuropa. Lyxproblemet är att det med åren känns lite trist att behöva kompromissa så hårt (nu har vi sett mycket av ”chartervärlden”). Men å andra sidan har jag bytt genre inom resebranschen nu, för nya upptäcker och destinationer. I oktober kryssning Rom-Napoli-Barcelona. Två av dem besökta redan förvisso, men ändå inte på långvarig chartersemester.
Kanonbra tips!
16 juni 2016 — 8:37
OnTrip. dk säger:
Gode tips i her har skrevet. Men får os der bor i Skandinaven er der i høj grad prioritering og at sparre på sine omkostninger i hverdagen. Den med lavsæson, der er også mange penge at hente her.
16 juni 2016 — 8:38
Katarina säger:
Extremt bra tips. Så på min bloggtipslista framöver. 🙂 gillar att ni har med öka din inkomst för det är ju inte bara alltid utgifterna.
16 juni 2016 — 8:46
Discovering The Planet säger:
Riktigt bra lista och många bra tips.
16 juni 2016 — 8:52
Henrik Olsson säger:
Jag hade gärna besökt Polen någon gång! 🙂
16 juni 2016 — 9:04
admin säger:
Angeliqa, ja för oss har det nog blivit så. Ju mer vi reser och lära känna andra som reser, ju mer vi bloggar om resor osv, desto fler chanser får vi att resa. Men visst gäller det att våga ibland, så är det ju med det mesta i livet!
Ann-Sofie, kan verkligen hålla med dig! Campingar har också extrema skillnader. Där gäller ofta rabatter under lågsäsong. Vi betalade t.ex. 16 eller 18 euro/dygn på en camping. Under högsäsong kostar den 48 euro/dygn.
Steve, ja visst handlar det om prioritering, liksom allting annat i livet.
Henny, åh tack för din fina kommentar och för tips! Vi har nog inte bokat camping än (Peter som har koll) men vi ska kolla upp det. Självklart måste vi ses när vi är där! 🙂
Agneta, tack vad roligt att höra att du gillar vår blogg! Att skriva bok är något jag också vill göra 😉 Hur har det gått med boken?
Ama de casa, haha, det är nog ett klokt råd att inte bo alldeles för länge hos sina vänner (om man vill ha kvar dem som vänner) 😉
Rosita, roligt att du gillar tipsen! Ja, att jobba i ”rätt” bransch kan förstås också ge goda resemöjligheter! 🙂 Jag kan också förstå att det är andra resmål som är billigare i chartervärlden. Thailand, Spanien och Grekland är väl iofs överlag ganska prisvärda resmål. Intressant med ny genre för dig i resebranschen, kan förstå att det känns kul!
Ontripdk, ja i andra delar av världen ser det förstås helt annorlunda ut. Men här har ju många möjlighet att prioritera, och om inte annat så skaffa sig resemöjligheter i framtiden.
Katarina, roligt att du gillar våra tips! 🙂
Discovering the planet, roligt att du gillar listan och tipsen!
Henrik, Polen har mycket att erbjuda och ligger inte så långt bort heller. Prisläget är dessutom ungefär hälften om man jämför med Sverige 😉
16 juni 2016 — 9:12
Emelie säger:
Tack snälla!
Vi kanske ses på sjön någon gång 🙂 Ha en kanonsommar!
16 juni 2016 — 9:27
Lina säger:
Grymma tips!!! Vi reser ju oxå ofta i lågsäsong. Men snart börjar sonen skolan… Då blir det svårare…. 🙁 kram på er
16 juni 2016 — 9:49
Vackralillavardag säger:
Ja pengar det är ett återkommande problem o prioritera det måste man verkligen. Istället för ny bil så kör vi med en 400€ bil t.ex. Huvudsaken är att den rullar! 🙂
16 juni 2016 — 9:55
Eva säger:
Ja ett bra inlägg som du säger allt beror på hur mkt man vill resa oxå o var men ett liv utan resa är inget liv för mig härlig bild du bjuder på 🙂 fin dag
16 juni 2016 — 10:05
admin säger:
Emelie, då får du komma förbi oss vid Kungsholmen, vår husbåt förflyttar sig inte 😉
Lina, visst är det svårare att resa på lågsäsong när barnen går i skola… I Europa kan nog slutet av juni/början av juli kan ändå vara något billigare än augusti som ju är den riktiga högsäsongen… Men delvis är det ju att bita i det sura äpplet när det gäller just den punkten 😉
Vackralillavardag, ja, där finns ju också mycket pengar att spara! Så länge den rullar och man inte får problem funkar det ju utmärkt med en äldre bil!
Eva, roligt att du gillar inlägg och bild, tack detsamma!
16 juni 2016 — 10:18
TantGlad säger:
Jättebra inlägg med tips och så. Själv så gillar jag att vara hemma bland mina blommor.
Men det är alltid bra att ta till sig fakta och tips.
Sant att man måste prioritera.
Ha en jättefin dag nu.
Kram.
16 juni 2016 — 10:28
Anna, New York – My Bite of the Big Apple säger:
Otroligt bra lista! Tycker ni har gjort en utmärkt sammanfattning av de bästa tipsen.
Själv har jag tjänat en del på att vara medlem på vissa bokningssajter. Då kan man ofta få så kallade smart deals med upp till 40 procent rabatt.
Om man är flexibel med avresedagarna går det ju också att anpassa resan efter flygbolagens lågpriskalendrar. Att vara snabb att boka vid kampanjer kan också löna sig. Jag glömmer aldrig när jag reste till NYC i november förra året och hittade en biljett t/r, direktflyg, för endast
2 900 kr. 🙂
16 juni 2016 — 10:33
biggeros säger:
Det var bra och nämnvärda tips. Vi tar många gånger med oss lunch till stranden. Att äta alla mål ute på restauranger blir mycket dyrt. Att spara undan pengar varje månad och beställa resa på nätet själv är även bra råd ??
16 juni 2016 — 11:18
Evy Knoph säger:
Jäpp bra lista som jag nog oxå lever efter en del… prenumererar på många reseerbjudanden mail.. väljer ibland vandrarhemsboende, som jag hittills vara har god erfarenhet av o vågar boka hotell som inte alltid har bästa betyg..men bra betyg på sånt som är viktigt för mig.. ex ”mitt sommarställe” Hotel Pennsylvania New York där jag snart bor gör åttonde gången…
16 juni 2016 — 11:36
admin säger:
Tant Glad, man ska naturligtvis göra sina egna prioriteringar, och du verkar ha gjort de som är rätt för dig! 🙂
Anna, tack för ytterligare bra tips! Här är jag nog inte lika skicklig som du, men toppen att man kan tipsa varandra såhär! 🙂
Biggeros, man kan spara mycket genom att inte äta på restaurang hela tiden. Det blir fort dyrt, även när man försöker beställa något enkelt… 😉
Evy Knoph, tack för fler bra tips! Reseerbjudanden på mejl kan nog vara smart! Och vandrarhem är ju också ett alternativ!
16 juni 2016 — 11:39
Sofia säger:
Vilka superbra tips! Att boka resa själv är mitt bästa tips, man kan spara hur mycket som helst på det. Vi ska åka till Mauritius om en månad och har bokat resan själva. Vi tittade på en paketresa men insåg att vi sparade ungefär 40.000 på att boka själva. Helt sjukt, men det är sant.
16 juni 2016 — 12:47
BP säger:
Prioritering är nog & O tycker jag också. Man kan inte få allt å då ska man satsa på det man verkligen vill ha/göra.
Många av dina tips kräver ju att man har tid och ork att t ex jämföra priser och försäkringar. Tror att många (inklusive jag själv) inte har orken, då man tror att det inte handlar om så många ören som man kan spara. Men många bäckar små…
16 juni 2016 — 13:02
Ditte säger:
En alldeles utmärkt lista och det handlar ju oftast om prioriteringar om man vill resa om man inte har obegränsade tillgångar förstås. Säkert ger era förslag ringar på vattnet hos många.
Jag har alltid rest mycket från det jag var liten och under min uppväxt och tog med mig detta. Många resor har det sedan blivit världen över även med barnen då de var små. Vi har bokat själva och varierat boenden och gjort en tydlig budget innan en resa. Tyvärr har vi under jobbartiden aldrig kunnat åka i lågsäsong p.g.a. mitt lärarjobb, men letat boenden och flygbiljetter som gjort det möjligt. Ska fyra personer i väg vill det till att lägga tid och energi på detta.
Jag är road av att hitta bra resmål, bra boenden och bra flyg (bekväma helst och med inga långa stopp) och lägger gärna tid på att hitta det.
Och som pensionärer numer kan vi ju välja när vi vill åka, vilket är bra.
Har nu prioriterat ett boende i Stockholms innestad och vet då att budgeten för resor blir mindre. Men det är helt ok.
16 juni 2016 — 15:27
Geddfish säger:
Jättebra lista ni kommer med. Och som med allt, det gäller att prioritera 😀
Och då jag är flexibel – kan resa på alla möjliga sätt och vis och boendet kan variera – finner jag charmen.
Jag har haft fantastiskt roligt på mina två spartanska resor, fått vänner för livet, och uppskattar också guldkanterna i lyxigt boende.
Nu har jag turen att inte må illa i vare sig buss eller bil och kan dessutom sova i dessa, det underlättar. Och älskar att också flyga och åka tåg 😉
16 juni 2016 — 17:35
Matts Torebring säger:
Vad proffsiga ni har blivit, i alla era inlägg och så mycket konkret fakta. Ni är verkligen beundransvärda. Polen har vi tänkt resa till med husbil, när vi inte är så unga längre och inte vill åka så långt bort. Vi har varit där och bara gått iland i Gdynia, samt varit med på en guidad tur i stan med buss. Vi kanske sitter fast i Frankrike något år till, sedan är det nog dags att resa.
16 juni 2016 — 18:02
Resfredag säger:
Resor är som vilken hobby som helst tänker jag, en del lägger sjuka pengar på instrument, en del grejar med hästar – och själv reser jag (och prioriterar mitt liv därefter)! Bo billigt gäller också hemmavid och hänger ihop med att minska utgifterna som du också skriver. Vi valde att flytta 1 h utanför Stockholm city och halverade vår boendekostnad per månad!!
16 juni 2016 — 18:06
Misstossequeen säger:
Bra tips! 😀
16 juni 2016 — 19:13
Gabriella säger:
Såå bra inlägg!!
16 juni 2016 — 19:52
admin säger:
Sofia, oj waow vilken skillnad intressant att höra!
BP, jag kan hålla med om att det kan ta tid att hitta och ordna billiga resor. Så då kommer vi tillbaka till det här med prioritering, man väljer var man vill lägga tid och pengar helt enkelt 😉
Ditte, du har ju verkligen hunnit se och uppleva mycket! Och du vet var du lägger dina prioriteringar 😉
Geddfish, det låter som att du verkligen hittat fantastiska sätt att resa, som ger dig mycket på många sätt 🙂
Matts, vi gillar både Frankrike och Polen (på olika sätt) så vi gillar er plan 😉
Resfredag, men visst är det så! Det är en prioritering, få människor har råd med allt!!!
Mistossegueen, roligt att du uppskattar tipsen!
Gabriella, tack, roligt att du uppskattar det!
16 juni 2016 — 20:27
Camilla säger:
Bra inlägg, det märks att det är proffs som talar 🙂
16 juni 2016 — 20:45
Shamrock säger:
Väldigt sant, och kan man resa udda tider sparar man mycket pengar 🙂
16 juni 2016 — 21:09
Jessy säger:
Roligt inlägg 😀
16 juni 2016 — 21:20
admin säger:
Camilla, haha, tack, det tar vi som positivt beröm 😉
Shamrock, om man har möjlighet att resa lågsäsong ska man verkligen göra det!
Jessy, roligt att du gillar det!
16 juni 2016 — 21:41
Kattis säger:
Jo den frågan känner jag så väl igen och brukar skämtsamt svara att jag inte spenderar mina pengar på krogen varje helg!:P väldigt bra tips i inlägget, majoriteten av stegen är precis det jag gjort/gör för att kunna resa mycket. Just nu är det antalet semesterdagar som begränsar.
16 juni 2016 — 22:05
Rolle o Carina säger:
Bra inlägg,det gäller att prioritera så går det!
Ha det gott o res på 🙂
16 juni 2016 — 22:11
Rantamor på näthinnan säger:
Vi snålar och snålar…
hela året gör vi det för att ha råd med våra Kottebobilsresor.
Vi är så stolta när vi vet att vi har råd att vi kan resa lite,
om dock inte så mycket å långt…men vi kan !!!
16 juni 2016 — 22:33
eriksjos säger:
Bra lista! Flera av punkterna gäller inte bara resandet såklart utan det mesta 🙂 om man vill hålla på mer med nån hobby, jobba mindre osv 🙂 Tillämpar man lågstadiematten på egna ekonomin och gör aktiva val kommer man långt!
16 juni 2016 — 22:37
Alexandra säger:
Bra lista med bra tips! Å det med prioriteringar känns ju verkligen som det viktigaste.. Man kan kanske inte bo i en flott villa, köra en ny Audi, äta utelunch jämt om man vill resa mycket. Vi har bott på en hel del ”mindre lyxiga” ställen för att uttrycka sig lite fint haha när vi varit ute och rest. Speciellt när jag pluggade och ekonomin var mer begränsad än vad den är idag. Tyvär så är det väl istället tiden som sätter stopp nu… Vi kan ju inte vara lediga när och hur mycket vi vill från våra jobb…. Jag gillar mitt jobb, men jag avskyr att känna att någon annan (en arbetsgivare) kontrollerar min tid och på så vis mitt liv… Men jag har planer för framtiden… Men det är en hemlis än så länge 😉
16 juni 2016 — 23:41
Anki säger:
Ett väldigt bra och informativt inlägg! Så sant som det är sagt – det gäller att prioritera!
17 juni 2016 — 8:31
admin säger:
Rolle o Carina, ja för de allra flesta handlar det ju om prioritering!
Rantamor, härligt att ni kommer iväg! Ni ser ut att ha så mysigt och trevligt på era bobilsresor! 🙂
Eriksjos, kan absolut hålla med dig om att flera av punkterna gäller för annat också! Genom att prioritera, jobba målinriktat för något och spara så kommer man ju dit till slut!
Alexandra, intressant det du skriver om tiden. Detta inlägg handlade ju i flrsra hand om hur man får råd att resa, men för många kan det ju vara tiden istället för pengarna som hindrar. Visst är det bra att ga ett fast och tryggt jobb, men samtidigt så kan man ju inte resa när man vill, eller så länge man vill. Jag känner igen det där…
17 juni 2016 — 8:32
Linda, 155cm.se säger:
Eloge till er som formulerat detta välfyllda inlägg. Smart och snyggt!
17 juni 2016 — 18:46
Ida - Att resa med barn säger:
`Åh vad bra.
Detta handlar så mycket om prioriteringar, precis som ni beskriver här.
//ida
17 juni 2016 — 22:51
Marias Memoarer säger:
Väldigt bra tips! 🙂 Jag har under det senaste halvåret eller så sparat ihop mer pengar än jag tror de flesta med heltidsjobb ”klarar av”, trots att jag mestadels varit arbetslös och enligt gällande mått egentligen borde ligga under ”fattigdomsgränsen”. Min hemlighet är att bo hemma hos föräldrarna medan jag sparar ihop – ok, nu var det ingen hemlighet längre iofs 😉 Jag tror åtminstone att de flesta föräldrar inte kräver av sina barn att betala hyra och mat, mina är tvärtom så glada att ha mig hemma ett tag att de gladeligen försörjer mig, för de vet ju att jag kommer att sticka iväg en dag. Så det mesta av pengarna jag tjänat ihop har jag kunnat spara, och är även i övrigt sparsam, springer inte runt på restaurang o.s.v., utan kör främst på nöjen som är gratis eller väldigt billigt 🙂 Shoppar billigt och sparsamt. O.s.v. Naturligtvis kan inte alla göra som jag – men de som kan kunde ju överväga det som alternativ 🙂
22 juni 2016 — 9:25
Stina säger:
Många bra och viktiga tips som många tror jag, glömmer.
Stina Swethaiparadise
02 oktober 2016 — 16:44
Johnny Friskilä säger:
Trevligt att läsa även era tips. Ni nämner Home Exchange. Har ni testat det? Det är något jag har funderat på faktiskt.
03 juni 2018 — 8:43