Finns det något som är så gott (och som samtidigt råkar vara så nyttigt) som fisk och grönsaker? Vi försöker äta mer fisk och grönsaker, och mindre kött, och det är inte speciellt svårt med tanke på hur gott och enkelt det kan vara. Här är några av våra bästa tips. Dela gärna med dig av dina!
Att tillaga fisk
Ibland hör vi att det är svårt att tillaga fisk, men vi blir alltid lika förvånade. Om det är något som kan vara lite svårt att lyckas med så är det väl kött? Fisk kan med fördel lagas med en gratängsås i ugnen, i en soppa eller kanske på stekpannan om den är fast i köttet eller har skinnet kvar.
Vi lagar ofta fiskgratäng, fisksoppa eller fiskbiffar, men just nu har vi (läs: Peter, det är han som oftast lagar mat) fastnat för att laga fisken som den är och servera den med goda tillbehör. Vi kokar torsken eller ugnsbakar laxen och serverar med ris, lite saffransaioli och goda tillagade grönsaker.
Goda grönsaker till fisk
Sallad i all ära, men det finns ju sååå många andra goda grönsaker att servera till fisk. Några av våra favoriter är kokt broccoli, kokta ärtor, haricot vertes stekta med salt, sockerärter stekta med salt och hackad vitlök eller varför inte sjögrässallad? Hur tillagar du helst fisk och vilka är dina favorittillbehör?
Lennart säger:
Vi åt Lax i går mums!
Inget slår dock Dorada!
09 februari 2017 — 6:54
Steve säger:
Vilken härlig rubrik. Och härliga bilder. Vi slutade äta kött för ett antal år sedan och har aldrig upplevt det som ett problem. Det bjuds massor av alternativ och idag saknar jag aldrig kött på tallriken. När vi dessutom har en trädgård som förser oss med grönsaker och kryddor året runt så kan vi hela tiden äta gott, varierat och nyttigt.
Här är det alltid D som lagar maten så frågan om tillagning passar jag på.
Jag har så många favorittillbehör så kommentaren skulle bli ändlös om jag började räkna upp dem alla, men bl. a. era favoriter tillhör mina favoriter.
09 februari 2017 — 7:07
åsa i åsele säger:
Fastnade på Sjögrässallad… vad är det?
Fisk är gott, tycker jag… varken J eller Elin tycker dock att fisk är något vi behöver äta 😉 jaa båda två äter fiskpinnar, men det är ju inte fisk… enligt mig 🙂
09 februari 2017 — 7:32
Anki säger:
Mmmm … fisk är gott! Tycker inte heller det är svårt att laga till. Kokt torsk med ägg/ persiljesås eller stekt panerad fisk med stuvad spenat på vintern eller en god kall sås på sommaren är exempel på ett par favoriter 🙂 Nu undrar jag som Åsa … sjögrässallad – vad är det?
09 februari 2017 — 9:18
Nils-Åke Hansson säger:
Fisk är riktigt gott. Här hemma har jag börjat att laga mat nu.
09 februari 2017 — 9:38
Geddfish säger:
Fisk är gott och lätt att tillaga. Jag gör som ni, har ungefär de tillbehören i grönsaksväg. Dock inte sjögrässallad, inte sett?
Igår stekte jag strömming, blev såå sugen på det, och med lingonsylt till och mosad potatis.
Idag tänkte jag göra fisksoppa, faktiskt, såå lätt. Lök och morötter, buljongtärning och broccoli och får se vad mer 😀 ?
09 februari 2017 — 9:50
Ama de casa säger:
Fisk är himla gott. Av den anledningen är det konstigt egentligen att det är så nyttigt?
Era rätter verkar inte så dumma alls, men du glömde en variant: Surströmmingen 😀
09 februari 2017 — 9:57
Marina säger:
Jag kan bara nicka instämmande. Vi äter väldigt lite kött numer, men desto mer fisk och skaldjur och till det massor med spännande grönsaker. Vi har upptäckt massor med nytt på den fronten sedan vi hamnade i Asien.
09 februari 2017 — 10:47
znogge säger:
Jag äter gärna fisk och har precis som ni gjort konstaterat att det finns mycket annat än sallad. Ibland steker vi torskryggen och det blir väldigt gott det med. Bacon och soltorkade tomater passar väldigt bra till torsk.
09 februari 2017 — 11:20
Ditte säger:
Gott! Vi äter väldigt lite kött och om vi äter det blir det mest kyckling. Skaldjur är favoriter och nu i Spanien blir det mycket av den varan liksom en hel del fisk. Utbudet är enormt och likaså av fräscha grönsaker som ju inte alls rest för att komma fram och verkligen smakar något. Bacon sätter piff på det mesta. Favoritrecepten är många, en del som era, men det måste vara lite sting i tillbehören och kryddningen för annars blir fisken ganska smaklös. Och givetvis massor med förglada grönsaker.
09 februari 2017 — 11:59
Petra säger:
Älskar fisk i alla dess former. Men min favorit just nu är nog fiskgratäng toppat med färska räkor och blomkålsmos:-)
//Petra
09 februari 2017 — 13:25
Annika säger:
Fisk är så gott.
Vi försöker också äta mer fisk. Brukar ha ungefär de tillbehör du har till. Men ganska ofta med pressad potatis.
09 februari 2017 — 14:25
JoY säger:
Visst tycker vi att det är gott med fisk. I alla möjliga former, stekt kokt grillat det finns hur många sätt som helst.
Att lägga i en bit lax i ugnsformen och pesto alt. olivröra ovanpå och vips in i ugnen. Enklare kan det knappast bli.
Mycket grönsaker och gärna en kall yogurt-röra till.
Kram
09 februari 2017 — 16:35
BP säger:
Måste medge att vi är urdåliga grönsaksätare, vi äter hellre sallad. Anledningen är nog att makens och min smak går isär vad gäller grönsaker. Men till grillad/stekt spetspaprika kan vi sträcka oss båda två.
Vad gäller fisk är ju fisksoppa världens enklaste rätt att göra. Så det äter vi en gång i veckan med chiliaioli. Kokt fisk gillar ingen av oss, däremot steker vi gärna ”hela fiskar” – seabass till exempel – i olivolja. Hur enkelt och snabbt gjort som helst. Ja, åsså älskar vi ju bläckfisk, vilket inte du gör;-)
09 februari 2017 — 18:20
admin säger:
Lennart, dorada är vår favoritfirre också! 🙂
Steve, ni är ju verkligen fantastiska på att variera både era vegetariska rätter och era fiskrätter! Jag tror inte att jag skulle sakna kött på middagstallriken direkt. Däremot skulle jag nog kunna sakna vissa köttpålägg och delikatesser, typ paté och parmaskinka 😉 Men vår ambition är väl kanske inte att utesluta kött, bara att minska ner.
Åsa i Åsele, sjögrässallad är väl vad det låter som ungefär, dvs sjögräs 😉 Vi har köpt den fryst och färdigpackad i frysdisken. Väldigt god faktiskt, men passar väl bäst till mat med lite asiatiska smaker. Tråkigt att de andra familjemedlemmarna inte är så förtjusta i fisk…!
Anki, torsk med äggsås har vi också lagat några gånger på senare tid. Stuvad spenat har jag faktiskt aldrig lagat själv, men jag gillar spenat när jag får det på restaurang! När det gäller sjögrässalladen svarade jag Åsa ovan …
Geddfish, strömming är väldigt gott, men lite underskattat tycker jag. Dessutom väldigt prisvärt!
Ama de casa, mat som BÅDE är god och nyttig är ju bäst! Men just surströmming … nja, det kan jag hoppa över 😉
Marina, jag kan verkligen tänka mig att det finns ett fantastiskt och intressant utbud i Asien!!!
Znogge, soltorkade tomater var ett intressant tips!
Ditte, vissa fiskar är ju mer smakrika, men torsk till exempel kräver ju lite tillbehör för att det ska bli smak! För vår del blir det också oftast kyckling, när vi inte äter fisk.
Petra, fiskgratäng är alltid en favorit! Och blomkålsmos låter gott!
Annika, pressad potatis är också gott! Det var längesen vi gjorde …
JoY, håller med, det finns massor av sätt! Jag gillar också kalla såser och röror!
BP, intressant att ni båda fastnat för grillad/stekt spetspaprika! 🙂 Seabass (som vi kallar seabream, men jag tror att det är samma) är vår favorit! Och nej, bläckfisk är inte min favorit… Jag kan äta bläckfiskringar och så, men jag är inte speciellt förtjust …
09 februari 2017 — 19:15
Matts Torebring säger:
Vi åt halstrad sik i helgen direkt från Vätterstranden. Det var gott med Maggie potatismos och Findus gröna ärtor.
09 februari 2017 — 19:22
Inga Magnusson säger:
Tack för tips på fisk! Jag behöver variera det lite. Idag blev det lax stekt i panna med gräddfil med hjortronsylt till och så skivad rödlök, skuren paprika, citronskiva, drivor av dill. Gott men tråkigt. Skulle behöva träna på att laga till fisk i ugn som typ gratäng.
09 februari 2017 — 23:15
admin säger:
Matts, halstrad sik låter riktigt gott! 🙂
Inga, visst är det lätt hänt att man fastnar i sina gamla invanda banor, det gör vi också. Fiskgratäng gör vi mycket i perioder, vi får ta och skriva om det också nån dag! 🙂
10 februari 2017 — 18:46
Biggeros säger:
Fina fisken!!
I vårt hem har vi ändrat matstil från att fört LCHF i över 3 år till mindre fett, kött, mer fisk, vegitaliskt, minimalt socker och kalkon/kyckling=) Efter jag blev sjuk förra årer, så fick jag även reda på att kolesterolvärdet var lite för högt.
Fisk och skaldjur äter jag gärna??
Tack för fisktipset. Kram
11 februari 2017 — 9:10
Henny säger:
Vilka bra tips på fiskrätter. Speciellt om vilka tillbehör som passar till. Det kan man aldrig få nog av tycker jag. Ser fram emot fiskgratängerna.
12 februari 2017 — 12:21
Husbilen Helge säger:
Vi äter också mycket fisk och här i Portugal är det lätt att få tag på färsk fisk och skaldjur som vi gärna gör en Nata sås till (grädde på portugisiska) med olika smaksättningar och massor av olika grönsaker.
13 februari 2017 — 23:43
admin säger:
Biggeros, mer fisk och skaldjur kan aldrig vara fel! 🙂
Henny, vi får se till att skriva om fiskgratänger framöver! 🙂
Husbilen Helge, håller med, vi åt också mycket fisk när vi var i Portugal. Lätt att få tag på och många goda fiskar!
14 februari 2017 — 7:00
Marias Memoarer säger:
oh, vill ha tallrik nr 3 right now..!! Alskar lax och har inte atit det pa evigheter, inte den typiska backpackermaten kanske. Och vet inte om lax i Australien ar sa mycket for varlden.. Nar jag kommer tillbaka till Finland ska jag bestalla mammas ugnslax med potatis och kall creme fraiche-sas med senap, peppar, lok och allt vad hon brukar lagga i den…
19 februari 2017 — 8:12