Kan man verkligen laga fisk till middag sju dagar i veckan? Peter bjuder mig på fantastiskt goda middagar varje dag, och just nu blir det i stort sett bara fisk. Vi älskar verkligen fisk och det är ju en råvara som kan varieras i oändlighet. Idag bjuder vi helt enkelt på foton och inspiration för mera fiskmiddagar. Brukar du laga fisk, och vad blir det i så fall för rätter?
Innehållsförteckning
Svårt att laga fisk?
Vi vet att en del tycker att det är svårt att laga fisk, men vi tycker nästan tvärtom. Kött blir lätt torrt eller segt, men fisk blir nästan alltid bra. Blir det inte trist då … eller dyrt? Vi tröttnar nog aldrig på fisk, som ju dessutom kan varieras i oändlighet.
När det gäller priset så kollar vi alltid noga och passar på just när det är bra priser. Peter köper oftast mycket på en gång när det är billigt och fryser in i portionsbitar. Sedan är det bara att börja laga middag!
På senare tid har det blivit lite extra lyxiga fisksorter eftersom vi gjort en del fynd i fiskdiskarna och en hel del svamp eftersom det är säsong för det. Tidigare har vi också skrivit om fiskgratäng och om fisk med goda tillbehör.
Måndag: Stekt gös
Varför inte börja veckan med stekt gös? Vanligtvis är gös en ganska dyr fisk, men när Peter hittade fisken till bra pris handlade han genast till två middagar. Första gången blev det stekt gös med bacon, trattkantareller, kokt potatis och broccoli.
Tisdag: Laxfärsbiff
Biffar på laxfärs är gott ibland. Peter kör lax i mixern och blandar med ströbröd, äggula och salt och peppar. Här har han serverat den med en supergod rotfruktspytt och en fantastiskt god basilikakräm.
Onsdag: Baconlindad marulk
Marulk äter vi inte ofta, men Peter hittade nyligen den här fisken till bra pris. Marulken är fast i köttet och god att steka eller grilla. Peter serverade baconlindade ”maruksmedaljonger” med kantareller, sparris och kokt potatis.
Torsdag: Ugnsbakad lax
Ugnsbakad lax är alltid gott och kan serveras med många olika tillbehör. Senast blev det klyftpotatis, kantareller, broccoli och basilikakräm som var över efter middagen med laxfärsbiffarna.
Fredag: Musslor
Musslor är aldrig fel! Peter kokar dem med vitt vin och serverar med lite persilja. Fantastiskt gott med bröd och ost.
Lördag: Tonfisk
Färsk tonfisk brukar vara dyrt, men vi har hittat en butik som ofta har bra pris på tonfisk, så på senare tid har vi ätit det oftare än vanligt. För det mesta serverar vi med klyftpotatis, lime-aioli och broccoli. Om du inte är van att laga färsk tonfisk har Peter spelat in en film där han visar hur man gör.
Söndag: Gratäng med gös
En dag lagade Peter en riktigt god gratäng med gös, potatismos, räkor, kräftstjärtar och svamp. Om jag blir bortskämd? Ja, så är det nog …
Lena - gott för själen säger:
Oj så mycket gott! Jag gillar egentligen fisk, men jag kommer mig inte för att göra det själv så ofta. Gös, bacon och trattisar är så gott!
Tack för pepp!
Kram Lena
11 oktober 2017 — 6:23
Helena säger:
Jag förstår vad du menar. Men fisk behöver ju inte vara så krångligt egentligen. En bit lax i ugnen eller en bit vit fisk i lite grädde (eller liknande) blir ju klart på 20 minuter 🙂
11 oktober 2017 — 7:00
Steve säger:
Oj, så många läckerheter! Peter är en fena även i köket. Dessutom ännu en förstklassig film av mästerkocken.
Vi äter ofta fisk, men tyvärr tål D inte lax och musslor t ex. D använder ofta torsk i fiskrätterna som ju går att variera i det oändliga..
11 oktober 2017 — 6:46
Helena säger:
Tråkigt att D inte tål lax och musslor, men tur att det finns annan fisk! Vi äter också ofta torsk (även om det inte råkade komma med nu eftersom vi ätit annan fisk på senare tid).
11 oktober 2017 — 7:01
Kors och Tvärs säger:
Jag skulle också vilja ha en hemmakock som lagar så mycket god mat! Förr tyckte jag fisk var svårt att variera, men nu blir det fisk ett par gånger i veckan i alla fall. Favoriten just nu är stekt lax toppat med knaperstekt bacon och gärna en krämig risotto till.
11 oktober 2017 — 6:54
Helena säger:
Det är perfekt med en kock hemma 🙂 Risotto låter supergott till lax! Vi har lagat risotto någon enstaka gång bara, men det kan ju vara väldigt gott!
11 oktober 2017 — 7:03
Eva Mauleon säger:
Det där lät gott alltihop!
Här kämpar vi med att få plats med fisk åtminstone en gång i veckan. Med kött i överflöd från egna gården kan det bli tufft, nöt, lamm, älg, vildsvin, rådjur, hjort och myskanka….
Kul med fiskinspiration!
11 oktober 2017 — 7:20
Helena säger:
Kött från egna gården låter iofs inte dumt alls! 🙂
11 oktober 2017 — 16:45
LinizTravel säger:
Men sååå gott 🙂 jag älskar verkligen fisk! Tack för inspo 🙂 kramar
11 oktober 2017 — 7:54
LinizTravel säger:
Jo kom på en sak jag har ett laxrecept som kom
Med i en kokbok ska leta på det åt er 😉
11 oktober 2017 — 7:55
Helena säger:
Nya fiskrecept är aldrig fel! 🙂
11 oktober 2017 — 16:46
Anonym säger:
Oh, så härliga tallrikar, lika lockande allihop. Vi äter också mycket fisk, åtminstone tre dagar i veckan och jag känner igen det där om att köpa färsk fisk när det är bra pris på den och frysa in, smaken går inte att jämföra med den mycket tråkigare fisken i frysdisken.
Vår favorit är nog det allra enklaste, en tjock bit torskrygg i ugnen (superenkelt med termometer), kokt potatis, skirat smör och mängder med färskriven ingefära. Vid tillfälle byter vi gärna ut torsken mot hälleflundra. Mums!
Annars är ju lax jättebra att variera på massor med olika sätt och nu fick jag ytterligare tips på t ex gös, som vi aldrig tillagat!
11 oktober 2017 — 7:55
Britt-Marie Lundgren säger:
Det var inte meningen att hamna som anonym, men det ser lika gott ut i alla fall!!
11 oktober 2017 — 15:58
Britt-Marie Lundgren säger:
Milde tid, naturligtvis ska det vara pepparrot och inte ingefära. Idag blev det inte många rätt!
11 oktober 2017 — 16:18
Helena säger:
Håller med om att torskrygg är väldigt gott! Och man behöver inte krångla till det, fisk är ju så gott i sig självt! Och haha, ibland blur det fel, men det blev ju ändå rätt till slut! 😉
11 oktober 2017 — 16:48
Karin Eklund säger:
Jadå, fisk sju dagar i veckan sitter inte alls illa här hos oss. När vi fiskade mera själva så skapades många olika fiskrecept. Nu äter vi tyvärr inte lika mycket fisk i veckan som tidigare, men det är gott som bara den. Dina bilder på Peters anrättningar är bara wow,wow!
Känner mig inspirerad! Här ska det bli fisk ….
11 oktober 2017 — 7:58
Helena säger:
Kul om vi kunde inspirera! 🙂
11 oktober 2017 — 16:49
Bara brittiskt säger:
Mums, jag älskar fisk och musslor och gös är en favorit. Bara var noga med var laxen kommer från. Etoxikin som inte är nyttigt alls finns i överdrivna mängder i fiskfoder till odlad lax och odlingarna skapar problem för vildlaxen på diverse sätt.
11 oktober 2017 — 8:16
Helena säger:
Du har rätt i att man ju bör tänka lite på vilken fisk man köper!
11 oktober 2017 — 16:50
Marina säger:
Åååh så fantastiskt gott, och ja, du är bortskämd 😉 Vi lagar väldigt mycket fisk, och kött har vi inte haft sedan sommargrillens korvar. ”En vanlig köttbit” vet jag inte när vi gjorde sist. Och visst går det bra att variera fisk på alla möjliga sätt och det ser ut som om du har en expert på det området innanför väggarna 🙂
11 oktober 2017 — 9:17
Helena säger:
Ja det var det jag misstänkte, att jag är lite bortskämd … 😉 Kul att ni oxå äter mycket fisk. Vi äter oxå sällan en köttbit. Däremot händer det att vi till exempel gör en gulasch eller äter något med kyckling.
11 oktober 2017 — 16:52
Elisabeth säger:
Det är gott med fisk, så visst kan jag äta fisk ofta.
11 oktober 2017 — 9:37
Ama de casa säger:
Så mycket gott! Just baconinlindad marulk var det som fick upp ögonen för den – i mitt tycke – godaste fisken. Avnjöt den i Frankrike 1998, visste knappt att den fanns innan. Men jösses vad dyr den är i Sverige!
Musslor är heller aldrig fel 🙂
11 oktober 2017 — 9:38
Helena säger:
Marulk är verkligen gott! Vi äter det väldigt sällan, bland annat beroende på priset, men nu hade Peter hittat bra pris 🙂
11 oktober 2017 — 16:53
Lena i Wales säger:
Min far hade älskat Peter!!!
Han ville ha fisk 5 dagar i veckan, men min mamma satte ner foten och sa att 3 dagar / vecka är tillräckligt. Så så var min uppväxt. När andra barn fick köttbullar, kalops, köttfärssås, korv och annat gott satt jag där och benade fisk på tallriken och benade resen i munnen! Jag hatade fisk som liten och det tog några år in i min ungdom innan jag åt fisk frivilligt. Idag ser det helt annorlunda ut, jag älskar fisk! Och vi äter mycket fisk numera, helst här i Spanien. Igår var det stekt tonfisk och en annan dag svärdfisk och en hel det goda räkor också. mums!!! Musslor står på menyn i slutet av veckan.
Tack för fiskinspirationen!
11 oktober 2017 — 10:10
Helena säger:
Tråkigt att du inte gillade fisk som barn, men skönt att det inte hindrade dig från att tycka om fisk idag! Det låter ju som att ni äter en hel del gott från havet! 🙂
11 oktober 2017 — 16:54
Ditte säger:
Kul med lite olika fiskrecept. Och fisk och skaldjur kan ju varieras i det oändliga. Gott!
Fisk, benfri, och skaldjur äter vi nog minst tre gånger i veckan. Vi har en toppenbra fiskbutik på Götgatan som ofta besöks och annars blir det gärna Hötorgshallen eller Urban Deli där vi köper fisk. (Kött också) Kanske lite dyrare men så bra kvalité. Nog så viktigt.
Ska helt klart prova att laga tonfisk enligt peters recept, för tonfisk har jag hemma mest testat till egenlagad sushi.
11 oktober 2017 — 10:24
Helena säger:
Kvaliteten är självklart oxå viktig! Tonfisk på Peters vis är supergott 🙂
11 oktober 2017 — 16:55
Nils-Åke Hansson säger:
Går alldeles utmärk att äta fisk 7 dagar i veckan. Ser så jätte gott ut.
Jag började matlagningen med gubbarna i går kväll, med en gryta på lövbiff och en öl och snaps till det,. Det du…..,.,
11 oktober 2017 — 10:25
Helena säger:
Det låter som att gubbarna hade en bra kväll igår 🙂
11 oktober 2017 — 16:56
Alexandra säger:
Fisk och skaldjur är ju verkligen två av de saker som gör livet värt att leva haha!
Peter verkar verkligen bra på att göra fisk, själv är jag lite lat när det kommer till matlagning. Den där fiskgratängen för söndagen – har han lust att skriva ett recept på hur kan gjorde?
11 oktober 2017 — 10:26
Helena säger:
Han följde på ett ungefär ett recept han hittade här: https://www.ica.se/recept/gos-ebba-brahe-683058/
11 oktober 2017 — 18:27
znogge säger:
Fisk är ett säkert kort och kan varieras i det oändliga men sju dagar vet jag inte om jag hade velat äta det…
11 oktober 2017 — 10:40
Helena säger:
Hehe, det är ju tur att man får välja själv… 😉
11 oktober 2017 — 18:58
Berit "desires" säger:
Oj vilka härliga recept, älskar fisk! Ni båda är verkligen kreativa när det gäller det mesta! Tack??
11 oktober 2017 — 10:44
Helena säger:
Men oj, tack för fin feedback Berit! 🙂
11 oktober 2017 — 18:58
Lennart säger:
Fisk är jättegott men vi äter för sällan,
11 oktober 2017 — 11:53
Helena säger:
Varje dag behöver man ju inte äta förstås … men hoppas vi kan bidra med lite inspiration ändå 🙂
11 oktober 2017 — 18:59
Anette säger:
Oj, v ad mycket gott. Det sägs ju att man blir klok av fisk, om det stämmer måste ert IQ vara skyhögt. ?
11 oktober 2017 — 13:21
Helena säger:
Haha, då måste vi vara supersmarta … 🙂
11 oktober 2017 — 19:00
Ruth i Virginia säger:
Gillar fisk. Men kvalitetsfisk är väldigt dyrt, så det blir inte ofta för oss. Under WWII blev det fisk många ggr i veckan, för
kött var strikt ransonerat. Men det var mest strömming och så
sik och aborre, ibland gädda, från den närliggande sjön. Kommer
i synnerhet i håg kokt gädda med äggsås. Jättegott bara man
fick peta ur benen. – Min mor hade matservering och lagade åt
35-40 personer. Vet inte hur många kilo strömming jag rensat i
mitt liv!!! Strömming var min favoriträtt, när jag besökte Sverige;
finns inte här, tyvärr.
Peter är fenomenal i köket – ja, i andra avdelningar också –
men att döma av fotona är allt han lagar super-delikat.
(utom musslorna) 🙂
11 oktober 2017 — 13:26
Helena säger:
Åh vad intressant att få höra om Ruth! Jag gillar också strömming. Vi brukar aldrig laga det hemma, men jag äter det gärna på lunchrestaurang då och då 🙂
11 oktober 2017 — 19:01
åsa i åsele säger:
Fisk är gott, det tycker dock icke J & E.
Elin tycker fisk en gång i veckan på skolan är tillräckligt ofta 😉
Här säljs mest bara fryst ”portionsförpackad” fisk typ lax, rödspätta, fiskpinnar etc alltså frysdisk fisk 😉 det är nog inte ens sex gånger om året det finns färsk fisk att köpa på lokala ICA, COOP.
Vi har dock – i Vilhelmina – en förstklassig fiskaffär 🙂
11 oktober 2017 — 13:34
Helena säger:
Tråkigt att det inte finns färsk fisk, men tur att ni har Vilhelmina då! Alla gillar ju inte fisk, men har de tur så upptäcker de det senare i livet 🙂
11 oktober 2017 — 19:02
Birgitta i Umeå säger:
Lite mer inspiration från mig i Umeå. Vad sägs om delikatessen surströmming? Min man äter den inte (sörlänning) så jag känner mig alltid ensam.
För övrigt äter vi tonfisk och ofta skaldjur.
Lyckligtvis har vi Obbola gamla salteri helt nära. Där fiskas det strömming, abborre, lax och sik. Ofta åker vi dit och köper sikrom, rökt sik och färsk lax. Samt deras egen inlagda strömming.
11 oktober 2017 — 14:02
Helena säger:
Surströmming …. njä… Får jag skylla på att jag kommer från Skåne? Jag har faktiskt provat en gång, men är inte supersugen på att prova fler gånger, haha 😉 Vilket härligt ställe ni har i närheten! Sikrom … mums!!!
11 oktober 2017 — 19:04
Maggan och Ingemar säger:
Fisk är gott och nyttigt, vi äldre ska ju inte äta så mycket rött kött. Vi äter oftast lax och strömming, men visst kan det hamna andra sorters fisk på tallriken ibland, säskilt när vi är utomlands. Vilken tur du har som har en kock hemma….blir lite avis på dig. Tyvärr kan inte min man laga mat…jo korv 😀 men jag tror inte han är speciellt intresserad heller. 😀
11 oktober 2017 — 15:50
Helena säger:
Ja, det är riktigt bra att ha en kock hemma! Han lagar middag och sedan blir det matlåda till mig också, som jag tar med till jobbet 🙂 Men visst hänger det ihop med intresse …!
11 oktober 2017 — 19:05
BP säger:
Dregel, dregel!!! Ytterligare en toppen film av och med Peter. Fisk är inte krångligt att tillaga tycker jag, däremot är jag mindre förtjust i matdoften som stannar kvar i köket efteråt, speciellt efter stekt lax.
Gös, marulk och musslor – MUMS:-)
11 oktober 2017 — 17:12
Helena säger:
Jag kan förstå vad du menar med matdoften. Vi steker inte så ofta lax, utan gör det oftast i ugnen. Då blir det lite mindre os tycker jag. Men visst kan det bli matdoft ändå.
11 oktober 2017 — 19:06
Lena & Jan säger:
Tack Peter, det ska vi praktisera mera nu när vi är i Roquetas de Mar, älskar fisk o skaldjur, här är priserna acceptabla! Kram Lena & Jan
11 oktober 2017 — 20:28
Helena säger:
Priserna på fisk är ju bra i södern! Ha det fint! Kramar
12 oktober 2017 — 19:02