Bajkalsjön, världens djupaste sjö – hur exotiskt låter inte det? På vår resa med transmongoliska järnvägen stannade vi i Irkutsk i Sibirien, och härifrån är det inte långt till Listvyanka och världens djupaste sjö. Naturligtvis var vi tvungna att åka dit!
Innehållsförteckning
Transsibiriska järnvägen
Sommaren 2006 reste vi med transsibiriska järnvägen, eller transmongoliska järnvägen som den här sträckan kanske borde kallas, från Moskva till Beijing. Det första stoppet vi gjorde var i Irkutsk, efter drygt tre dygns tågresa. Härifrån tog vi oss vidare med bil för att uppleva Bajkalsjön – världens djupaste sjö.
Bajkalsjön – världens djupaste sjö
Världens djupaste sjö heter Bajkalsjön och ligger i Ryssland, inte långt från staden Irkutsk. Där sjön är som djupast är den hela 1642 meter djup! Till volymen är sjön näst störst i världen (efter Kaspiska havet) och till ytan är den sjätte störst. Ingen liten sjö alltså! Faktum är att sjön har den största ansamlingen (ca 25 procent) av allt sött ytvatten på jorden. I sjön ryms dessutom 22 större öar.
Djurliv i världens djupaste sjö
I Bajkalsjön lever över 2600 ryggradslösa arter. Av de kända arterna är 93 procent endemiska, vilket betyder att de är helt unika för den här sjön. Otroligt fascinerande, eller hur!? Det finns till och med djur i de allra djupaste delarna av sjön.
De fiskar som lever djupast hittar man på ungefär 200 – 500 meters djup. En av dessa fiskar är fisken omul som vi faktisk provade att äta – riktigt god! Vid världens djupaste sjö finns också bajkalsälen, som är den minsta kända arten av säl.
Listvyanka vid Bajkalsjön
Vi tog oss till den lilla orten Listvyanka vid Bajkalsjön. Här låg hotellen i rad bredvid en liten hamn med större och mindre båtar. Vi checkade in på ett av hotellen och gav oss ut på promenad längs med sjöstranden.
Trots att det var 30 grader varmt i luften i Irkutsk var luften vid sjön så frisk att man behövde en tunn jacka. Det är kanske inte så konstigt att det känns friskt vid världens djupaste sjö! Luften och miljön påminde oss faktiskt en aning om Nordnorge.
Limnologiskt museum
Vi besökte också det limnologiska museet, där man kunde lära sig en del om fiskar som lever i världens djupaste sjö, och om djur i närområdet. Vi gick runt bland uppstoppade djur med skyltar på ryska och latin. ”Men varför kan det inte stå på engelska?” tyckte Peter.
Jag ryckte på axlarna och tyckte att ”det står ju gulo gulo här, och det betyder ju järv på latin”. Men det fick jag äta upp, i sisådär tio år, haha. Peter retar mig fortfarande för att det är onormalt att veta vad gulo gulo betyder på latin och att jag antagligen ”inte hade någon barndom”, haha …
Vårt hotell i Listvyanka
Vi bodde på Mayak hotell i Listvyanka. Detta var ett riktigt vackert hotell med utsikt över sjön. Jag minns att vi satt på vår lilla balkong och njöt av den friska luften.
Båt eller bil till Irkutsk
Efter en natt i Listvyanka vid Bajkalsjön var det dags att ta oss tillbaka till Irkutsk. Vi hörde att man kunde åka tillbaka med båt, och det lät ju trevligt! Vi satte oss på en krog vid vattnet och tog en öl i väntan på båten. Men den kom ju aldrig?
Vi försökte fråga än den ena och än den andra, men i Sibirien är det ganska svårt när man inte pratar ryska. Till slut fattade vi att vi missat båten! Den hade lagt till utanför en annan båt, så vi aldrig såg den …
Åh nej, hur skulle vi nu komma tillbaka till Irkutsk? Det blev ingen mysig båtfärd, men istället blev det en taxi-minibuss med en stor och full ryss som ideligen ramlade över mig (Helena). Inte lika mysigt kanske, men vi kom tillbaka till Irkutsk. Och snart var det dags att fortsätta resan med den transmongoliska järnvägen mot … Mongoliet!
Se mer i Ryssland
Om du besöker Bajkalsjön måste du förstås också ta dig till Irkutsk, som ibland kallas för Sibiriens Paris. Detta är en stad fylld av fina hus, ortodoxa kyrkor och massor av spännande historia. Huvudstaden Moskva ligger långt bort, men om du har vägarna förbi är det förstås intressant att göra ett besök där också!
Fakta om världens djupaste sjö
- Läge: Irkutsk oblast och Burjatien
- Största djup: 1642 meter
- Genomsnittligt djup: 730 meter
- Längd: 636 kilometer
- Ytans höjd över havet: 455 meter
Resa till Bajkalsjön
- Tåg: Vi reste med transsibiriska järnvägen från Moskva till Irkutsk, vilket är en resa som tar drygt 3 dagar. Från Irkutsk kan man ta sig till världens djupaste sjö med båt eller bil.
- Flyg: Det går också att flyga till Irkutsk, även om man måste göra någon mellanlandning. Man kan till exempel flyga med Aeroflot.
Bra att veta inför resan
- Land? Ryssland
- Språk? Ryska (en del pratar också engelska)
- Valuta? Rysk rubel (RUB)
- Prisläge? Billigare än Sverige
- Tidsskillnad? +7 timmar
Lena - gott för själen säger:
Himlans spännande att läsa om den här resan! Kan tänka mig att det var riktigt coolt. Förutom den där fulla ryssen då 🙂
Kram Lena
08 februari 2018 — 6:13
Helena säger:
Roligt att du gillar att läsa om vårt äventyr! 🙂 Just det med ryssen var ju inte så kul … tror att han somnade till slut …
08 februari 2018 — 12:13
Johnny Friskilä säger:
Minns också väl Listvyanka och gummorna som sålde rökt fisk. Kombinationen rökt torkad fisk och kall öl på ett ryskt tåg är oslagbar! 🙂
08 februari 2018 — 7:57
Helena säger:
Eller hur!? 🙂 Roligt att minnas den här resan igen, en av våra allra bästa resor tror jag!
08 februari 2018 — 12:14
Leif L. säger:
Hej, åt också åmål (omul) när jag var där 2012.
Jag tältade också en natt på ön Olkhon!
Mayak, ordet betyder fyr, samma som på finska, majakka. Har ingen minnesbild av det. Behöver kolla på foton.
För ”säkerhets” skull åkte jag dit med hoj. Ca 750 mil och 11-12 dagar enkelväg, 24 dagar totalt om jag kommer ihåg rätt, och totalt ca 1450 mil.
För mig gick det bra, om än en incident var väldigt nära i en korsning i Irkutsk.
För andra som var ute på vägarna gick det inte lika bra. Såg följderna efter ca 100 olyckor, större och mindre.
På denna resan såg jag inga avlidna liggandes på vägen… Det gäller att hålla koncentrationen uppe även efter sådana upplevelser. Det vore katastrofalt att hamna i något som helst chocktillstånd.
Det står ingenting om att ni tog ett bad i sjön!? 😜 Det om något hade varit något att berätta för barnbarnen om, En simtur på 200 m…
21 juli 2021 — 11:55
Gärdsmygen säger:
Spännnade! Tänk vad mycket man vill se, men mest sugen blev jag på sol och värme när jag sett dessa bilder!
08 februari 2018 — 8:15
Helena säger:
Sol och värme är inte fel att tänka på nu mitt i kylan 😉
08 februari 2018 — 12:15
znogge säger:
Vilken spännande resa även om turen med minibussen kanske inte var så kul.
08 februari 2018 — 8:25
Helena säger:
En väldigt spännande och intressant resa! (Och på en sån resa ingår ju alltid några mindre roliga tillfällen …)
08 februari 2018 — 12:16
Ditte säger:
Vilken upplevelse att besöka Bajkalsjön och lika bra att passa på när ni ändå var hyfsat nära. Där i trakterna är en ju inte så ofta…
Roligt och givande läsning! Och fint att ni ändå, om än i mindre trevliga former, tog er tillbaka för att kunna fortsätta med tåget.
08 februari 2018 — 10:02
Helena säger:
Nej, det är inte så ofta man är i närheten, om man säger så 😉
09 februari 2018 — 6:04
Lennart säger:
Vi passerade sjön med Transibiriska!
08 februari 2018 — 11:01
Helena säger:
Vad kul! 🙂
09 februari 2018 — 6:05
Steve säger:
Häromdan såg jag en tv-dokumentär om Sibirien där bl. a. Bajkalsjön beskrevs och av er får jag nu ytterligare påspädning av kunskaper om denna mäktiga sjö.
Gulo gulo, det vet väl alla att det är järv på latin.
Att ni missade båten får mig att minnas.
Det var många häftiga färgupplevelser ni fick er till livs.
08 februari 2018 — 12:29
Helena säger:
Det låter som en dokumentär som vi kunnat tycka var intressant!
09 februari 2018 — 6:06
BP säger:
Precis som Steve såg jag också delar av tv-dokumentären om Sibirien. Ocj jag uppskattar era inlägg som komplement, speciellt då ni ju råkade ut för ett och annat äventyr;-) Sedan fick jag googla limnologisk, så nu har jag höjt min allmänbildning igen. Gulo gulo – hahaha! Pluggade du latin eller?! Det gjorde faktiskt jag (var tvungen) i tre år, men i allt jag fick genomlida som handlade om bl a Caesar, fanns inte gulo gulo med;-)
Och att missa båten, ja det känner jag igen från Istanbul. I vårt fall var kaptenen på färjan så gullig att han vände om och plockade upp oss när vi skrek och vinkade som galningar…
08 februari 2018 — 16:58
Helena säger:
Jag pluggade inte latin, men gick Hum och läste allmän språkkunskap. Sen tycker jag ju att ord och språk är kul så sånt där kan råka fastna … 😉 (Men Peter tycker att det är obegripligt att sånt kan fastna haha.) Skönt att ni hade bättre tur med den missade båten! 🙂
09 februari 2018 — 6:09
Anonym säger:
I Listvyanka bodde vi hemma hos ett par, han pensionerad från flygvapnet och hon lärare i engelska inne i Irkutsk, så en del intressanta samtal blev det före och efter bastubad i deras trädgård. Det var också från Listvyanka som vår liveaboard lade ut för 5 dagars dyktur. Vårt sällskap bestod av två limnologer och tre andra dykare från Sverige (som givetvis också besökte museet :-)). Med på båten fanns även en turistande ryss + rysk besättning. Häftiga dyk, men svårt att skriva ner i loggboken vad det var vi sett, som du skrev var de flesta arterna endemiska och böckerna på båten var på ryska… Vi var där i augusti så vattnet var som varmast (11 grader) och sikten som sämst (mycket plankton), men känslan av att ta ut regulatorn ur munnen på 30 meters djup och svälja en klunk vatten var speciell. Vår dykguide var också speciell, sista dagen sa han: Today you don’t follow me, och sedan dök han till 100 m med luft i gasflaskorna (på det djupet är både kvävet och syret skadligt att andas). Han kom upp och tog sedan igen sig på däck under några timmar medan hans dykdator låg bredvid och texten SOS blinkade frenetiskt. 5 dagar på sjön och mer än 10 rätter med dillkronor i är också ett bestående minne.
08 februari 2018 — 23:51
Helena säger:
Vad kul att du berättar om er resa Johanna! Dykning i Bajkalsjön verkar ju väldigt speciellt, minst sagt. Förstår att det var speciellt med dålig sikt, annorlunda fiskarter och dessutom beskrivningar på ryska! Men vilken upplevelse! Att dyka ner till 100 meter låter ju läskigt tycker jag ….!!! (Din kommentar blev inte automatiskt godkänd eftersom du råkade skriva den som anonym, men de försvinner sällan. De ligger bara och väntar på att jag ska godkänna!)
09 februari 2018 — 16:23
Johanna i Skåne säger:
Jag skrev precis en lång kommentar, hoppas att den kommer fram (möjligt att mitt namn inte kom med). Underbar sjö!
08 februari 2018 — 23:53
Helena säger:
Har godkänt din kommentar nu 😉
09 februari 2018 — 16:24
Laila MA - Rundt Ekvator säger:
Så utrolig spennende lesing 🙂 Håper å reise med den transmongolske jernbane en gang.
09 februari 2018 — 7:08
Helena säger:
Den resan rekommenderas verkligen! 🙂
09 februari 2018 — 16:24
Anna, New York - My Bite of the Big Apple säger:
Helt underbart att läsa om era äventyr! Ja, det var verkligen fascinerande fakta om Bajkalsjön. Skrattade gott åt dina latinkunskapers effekt på Peter. 🙂
Ser fram emot fortsättningen! Ha en fin fredagskväll.
09 februari 2018 — 18:27