Här kommer vårt absoluta favoritrecept just nu, nämligen grillad seabream med citrussås. Seabream är en fantastiskt god medelhavsfisk som finns i de flesta lite mer välsorterade fiskdiskar. Vid medelhavet heter den ofta dorada, dourada eller något liknande, och i Sverige kan den ibland också kallas guldsparid.
Du behöver
- En färsk seabream per person
- Färsk timjan
- Citron och/eller lime
- Olivolja
- Saffran
- Ris
- Grekisk/turkisk yoghurt eller crème fraiche
- Honung
- Eventuellt cayennepeppar
- Salt och peppar
Grillad seabream
Köp en hel fisk per person. Ta ut inälvorna och fyll fiskarna med skivor av citron och/eller lime, några kvistar timjan, salt och peppar. Skär långa snitt i skinnet och droppa över olivolja och saffran. Lägg fiskarna på grillen eller på gallret i ugnen (200 grader, ca 10 minuter på varje sida). Servera med ris och citrussås.
Citrussås
Köp hem grekisk eller turkisk yoghurt (alternativt crème fraiche) och blanda ner hackad timjan, rivet skal av citron eller lime, pressad saft från citron eller lime, olivolja, lite honung, salt, peppar och eventuellt lite cayennepeppar. Låt gärna såsen stå en liten stund i kylen innan du serverar. Detta blir grymt gott, vi lovar!
Christina säger:
Vi invigde grillsäsongen med att grilla två guldsparid igår. Jag hittade ditt recept, och du milde vad gott det blev! En enastående god fisk, och det träkolsgrillade knapriga skinnet var en höjdare. Tack för bra recept!
16 maj 2014 — 11:24
admin säger:
Christina, vad roligt att höra! En fantastiskt god fisk, tycker vi också.
🙂
16 maj 2014 — 19:42
lelle säger:
Jag förbereder fisken ock låter den ligga med olivolja, salt och timjan i en plastpåse flera timmar. Såsen jag gör är Hoisinsås, sweet chillisås och Sesamolja.
namnam
16 juli 2015 — 17:13