I helgen lagade vi musslor i husbilen. Musslor kan verkligen vara gott, särskilt när man gratinerar dem i ugnen, så vi vill gärna dela med oss av receptet. Lyxigt och gott som förrätt eller litet tilltugg till ett glas champagne eller vitt vin. Även personer som tror att de inte gillar musslor brukar gilla dem!
Det här behövs
- Färska musslor (ett nät)
- Smör (minst 100 g)
- Mörkt bröd (1-2 skivor)
- Färsk persilja (en halv kruka)
- Vitlök (två klyftor)
- Vitt vin (en skvätt)
- En citron
Gör så här
Smält smöret i en kastrull och blanda med smulat bröd, hackad persilja och finhackad vitlök. Ställ blandningen i kylen. Borsta rent musslorna, och släng de som inte sluter sig när ni knackar på skalet. Koka dem i fem minuter i vatten och en skvätt vitt vin. Släng de musslor som inte har öppnat sig.
Lossa alla musslorna och lägg dem på varsin skalhalva på en plåt. Lägg en liten klick av röran på varje mussla och gratinera i ugnen i ca 10 minuter. Servera med citronklyftor. (Vår variant av ett recept i Stora fisk- och skaldjursboken)
Katarina på Filippinerna säger:
Mmmmmmmmm, så gott det ser ut, och färska musslor är ju så gott!
28 september 2010 — 2:58
jonas säger:
Helt klart något att prova i helgen. Ser riktigt gott ut.
28 september 2010 — 6:27
Tess säger:
Smarrigt värre 🙂
Det såg ut som ni hade en härlig minisemester. Lite av livsnjutare som oss tror jag.
Sköt om er och kram
28 september 2010 — 14:51
Dila säger:
Det ser supergott ut! Jag älskar skaldjur så jag ska verkligen prova receptet.
Kram Dila
28 september 2010 — 16:53
Lena & Jan säger:
Tack för receptet! Vi gillar även att gratinera pilgrims-musslor då utan vitlök, upplagt i jätteskal vi hittat i Italien, dom klarar ugnsvärmen ;-}
28 september 2010 — 21:16
admin säger:
Lena & Jan, pilgrimsmusslor låter också intressant! Det har vi aldrig provat att göra själva.
28 september 2010 — 21:33
sara ♥ säger:
Åh, det låter LJUVLIGT! tack för middagstipset!
29 september 2010 — 13:16
Ia säger:
Mmmmmums!! Vi älskar alla tänkbara skaldjur och brukar ”bara” koka musslorna…ska testa att gratinera nästa helg!!! Musslor är ju faktiskt en väldigt billig delikatess!!!
Sv; Fick en syn av Er där Ni smyger omkring i husbilen och reglerar pannan 😉 Slit inte ut reglaget bara 😉
02 oktober 2010 — 10:18