Älgstek och enbärssås blev det idag! Efter att vi lagade vår lyxiga middag med rådjursfilé har vi fastnat lite för vilt. Vi har inte ätit så mycket vilt förut, så det är roligt att prova. Idag blev det älgstek med potatisgratäng och enbärssås.
Så här lagade vi älgsteken
Älgsteken lagade vi i ugnen tills termometern visade 70 grader. Enbärssåsen gjorde vi genom att fräsa hackad lök och krossade enbär tillsammans med en skvätt gin, och sedan hälla på viltfond, grädde och en aning maizena. Mycket gott, även om det inte var lika mört och fint som rådjuret. Till helgen är det dags att testa vildsvin … Det ska bli spännande! Brukar ni laga och äta vilt?
Maggan säger:
Vilt är jättegott. Jag skulle nog ha haft köttet mycket längre i ugnen eller gjort en tjälknöl av den. Vi hade ofta älg och rådjurskött förr om åren. Oftast beror det på hur länge älgen hängt, för ju längre den hänger desto mörare kött. Svamp är gott till liksom mintgelé.
08 februari 2011 — 23:17
Just Another Crazy Blonde - With Just Another Stupid Blog säger:
Inte längre! 😉
Tack för besöket! Hoppas att ni mår toppen? 🙂
08 februari 2011 — 22:39
Just Another Crazy Blonde - With Just Another Stupid Blog säger:
OJ! Fel adress till mig 🙂
08 februari 2011 — 22:39
husbilen säger:
Vi äter rätt mycket älg eftersom det finns en älgjägare i familjen. Enklast o bäst är tjälknöl, potatisgratäng och gorgonzolasås, men det blir också grytor, soppor och köttfärsrätter.
Tjälknöl lagar man till genom att sätta det frysta köttet i ugnen, ca 75-100 grader i ca 12 timmar, blanda en lag av 5 dl vatten, 1,5 dl salt 1 tsk sockeri en plastpåse och stoppa ner det varma köttet,låt det stå i 5 timmar, vänd påsen några gånger under tiden. Sedan är det bara att skära tunna skivor och njuta. Köttet blir mört även om det inte hade så bra kvalite från början.
Har även provat rådjurssadel några gånger./Monica
09 februari 2011 — 0:31
Gun säger:
Vi åt en gryta på älghjärta i helgen. Det var faktiskt gott, fast jag var skeptisk innan.
09 februari 2011 — 0:37
Katarina i Asien säger:
Vilt är underskattat, tror jag. Då jag själv är uppvuxen i norr så kankse man äter mer vilt än vad som är normalt.
Jo, i min svenska familj äts det renkött varje vecka. Älgkött. hare och ripa är annat som också tillagas. Till mat med vilt behöver man enligt min smak, lite krafigare viner. Usch vad du gör mig hungrig med din bild! Mums, smakade säkert jättegott!
Kram
09 februari 2011 — 2:30
Anders och Birgitta säger:
Det låter smarrigt, blir sugen att pröva. Vi äter annars inte vilt, har hänt någon gång när vi fått råddjurskött av en jägare vi känner.
09 februari 2011 — 10:01
admin säger:
Maggan, svamp och mintgelé låter också gott! Vi fick kanske inte den möraste varianten. Vi köpte den på Coop, så man har liksom ingen aning…
Husbilen, förstår att det blir mycket älg när man har jägare i familjen! Det blir ju en annan sak då. Tjälknöl verkar gott, men det gäller ju att vara hemma 12 timmar i sträck då…
😉
Gun, älghjärta låter spännande och intressant! Det har jag aldrig provat.
Katarina, förstår att ni ätit mycket vilt i norr! Gissar att det blir så naturligt. Själv kommer jag från Skåne, så ren känns lite exotiskt
😉
09 februari 2011 — 10:06
Alexandra säger:
Oh my. Det där låter och ser väldans gott ut. ÅÅÅÅÅH!
09 februari 2011 — 12:15
husbilen säger:
Jag brukar sätta in den på kvällen så får den vara i ugnen över natten./Monica
09 februari 2011 — 12:30
Ninni säger:
Älg äter vi inte lika ofta, men råddjur äter vi riktigt ofta. Gott och mört men som allt annat kött tycker jag det absolut inte får stekas för mkt!! Ert såg ju perfekt ut! Avskyr torrt kött! Det förtar hela känslan!
09 februari 2011 — 13:47
Agneta säger:
Hallå där!
Vi äter älg/rådjur/dovhjort/vildsvin 3-4 ggr i veckan. Det blir stek, grytor, färsrätter, wook mm. Vi älskar asiatisk mat i vår familj, så det blir det både nu o då.
Vi skaffade oss husbil i somras – Bürstner 626 elegance – och det är det bästa vi gjort på länge. Nu väntar vi på våren, så vi kan ut och rulla igen. Det finns så mycket vi vill upptäcka… Agneta
10 februari 2011 — 16:44
admin säger:
Agneta, waow det blir mycket vilt hos er! Grattis förresten till husbilen! Visst finns det mycket att upptäcka, ett underbart sätt att resa.
10 februari 2011 — 21:25
Camilla säger:
Jag är uppvuxen på vilt som älg, har haft jägare i familjen 😀 Brukar äta rökt renhjärta ib!land på julafton, otroligt gott
13 februari 2011 — 9:55
admin säger:
Camilla, förstår att det blir mer vilt när man har jägare i familjen. Rökt renhjärta låter intressant!
13 februari 2011 — 11:48