Röda Rummet och Nils Holgerssons underbara resa är bara två litterära gestaltningar av Sverige. Följ böckerna runt i vårt avlånga land och besök dess vältummade städer och stigar. Från gåsryggen fick Nils Holgersson se hela Sverige, från Skåne med sitt lapptäcke av åkrar till Kebnekaise. Om man vill besöka en annan klassisk barnboksmiljö ska man hälsa på i Astrid Lindgrens Katthult i Lönneberga utanför Vimmerby.
Stockholm i litteraturen
Stockholm har haft en given plats i svensk litteratur under årens lopp, inte minst i Per Anders Fogelströms böcker. Numera kan man även göra en Millenniumvandring i Stockholm efter Stieg Larssons succéböcker om Mikael Blomkvist och Lisbet Salander. Den som ändå är i Stockholm kan passa på att äta en god middag på Bellmans Den Gyldene Freden eller besöka Strindbergs skrivarstuga på Kymmendö.
Örebro, Västerås och Småland
Den som vill upptäcka Hjalmar Bergsmans Wadköping får besöka både Örebro och Västerås, men det är i Västerås man hittar Hjalmar Bergman-museet. I Wilhelm Mobergs Småland kan du besöka platser som Kristinas Duvemåla från Utvandrarna, där man sommartid hittar café och guidade visningar.
Deckarnationen Sverige
På senare år har Sverige blivit en riktig deckarnation. Åsa Larssons böcker om advokat Rebecka Martinsson tar dig till Kiruna och Kurravaara. Camilla Läckbergs romaner om Erika Falck utspelar sig kring Fjällbacka, och i Visby kan du följa medeltidsgränderna som skyddas av Anna Janssons polis Maria Wern. Henning Mankells kriminalkommissarie Kurt Wallander, huserar som bekant i Ystad och här kan du bland annat besöka Wallanders favoritcafé och Ale stenar.
Katarina i Malaysia säger:
Kul att du tar upp detta med böckerna och upptäcka Sverige. Jag läste en artikel i en malaysisk tidskrift just om Sverige och deckarnationen. Jag tänker kanske inte själv på detta , men det ligger något i det!
finns även
I bokhandeln och vid kassa diskarna i livsmedelsbutiken finns svenska författare på best seller listan!
31 mars 2011 — 5:22
Nisse säger:
Jan Fridegård och Ivar lo Johansson är också skildring av gamla tiders Sverge.
31 mars 2011 — 8:29
June säger:
Sv: Åh så roligt! Du får jättegärna tipsa om de era bästa Budapest moments! Var ni Szentendre?
31 mars 2011 — 13:10
June säger:
Var ni i Szentendre ska det förstås stå 🙂
31 mars 2011 — 13:10
Krister i Beijing säger:
Jag visade en kinesisk bekant här i Kina våra svenska pengar, och när hon tittade på baksidan av 20-sedeln sa hon:
”Men det där är ju Nils. Jag känner till den boken”
Jag blev förvånad, men det går helt i linje med Fredrik Hären’s provocerande föreläsning. Se:
http://kristeribeijing.blogspot.com/2009/12/favorit-i-repris.html
Mvh
31 mars 2011 — 13:56