Igår ordnade vi en fransk middag med vinprovning hemma. Vi provade fem franska viner, på olika druvor och i olika prisklasser. Den franska middagen gjorde vi tillsammans: vi lagade huvudrätten och Robin och Alexandra kom med förrätt och efterrätt.
Franska viner
Det blev många glas på bordet! Vi är inte så vana att dricka franska viner (det blir mest italienska i vanliga fall), så det var svårt, men roligt och intressant.
Viner från vänster: Paul Sapin från 2008, Volnay från 2008, Chateau des Annereaux från 2004, Chateau Giscours från 2006 och Cotes du Rhone från 2007. Vi tyckte lite olika, men alla gillade det sista vinet, Cotes du Rhone, för 100 kr på Systemet. Ett kryddigt vin med inslag av fat och plommon, som passar till lite tyngre kötträtter.
Meny
Förrätt: Sniglar med vitlöks- och örtsmör. Ingen av oss hade ätit sniglar förut, så det var en ny upplevelse. Det var inte så pjåkigt, även om det inte blev någon favorit. Kanske måste man vänja sig?
Huvudrätt: Helstekt oxfilé i ugn, potatisgratäng med chèvre, haricot vertes och rödvinssås.
Efterrätt: Chokladmousse med grädde och riven choklad. Visst är den snygg? Senare på kvällen bjöds även på ett litet urval franska ostar …
Just Another Crazy Blonde - With Just Another Stupid Blog säger:
Svar:
Paris är jättehärligt och jag ser fram emot att se ännu mer 🙂 Ni måste åka dit vettja? 🙂
Tack för alla kommentarer i min blogg förresten! Sånt uppskattas! 😀
Ps – tycker ni är väldigt vågade som praovade ”Escargot”… det kommer jag nog aldrig nånsin att prova tror jag 😉
10 april 2011 — 16:53
Veiken säger:
Vilken kväll! Jag hade gått direkt på huvudrätten och avslutat med ostarna. Sniglar är inte min favorit. En gång räckte!
Vinprovning är jättekul, men jag har ingen aning om alla saker man ska kunna och veta. Jag brukar gå på känn! 🙂
11 april 2011 — 18:49
admin säger:
Just Another Crazy Blonde, vi tyckte också att vi var ganska modiga
😉
Veiken, sniglar var lite intressant att testa… men jag kan inte påstå att jag blev såld. När det gäller vinprovning är vi inte heller speciellt kunniga. Fast vi har ganska roligt när vi försöker komma på om vinet smakar ”sadel” eller ”hallon”…
😉
11 april 2011 — 20:44
Jan Granath säger:
Vilken fin middag – allt är fantastiskt. Sniglar är verkligen gott, men jag har funnit att jag inte tål dom, vilket är väldigt trist.
Ni skulle prova riktigt kraftiga viner från Corbières någon gång. Finns dock inte särskilt ofta på Systemet eftersom dom mest köper från stora cooperativ och dom är varken typiska eller goda för det mesta.
Mvh
Jan
13 juni 2011 — 22:12
admin säger:
Jan Granath, trist att inte tåla sånt man tycker är gott! Tack för vintipset!
14 juni 2011 — 8:56