Om man tycker om mat utgör maten ofta en stor del av reseupplevelsen. Lonely Planet har frågat sina följare på Twitter vilka länder de har rest till, eller kommer att resa till, för matens skull. På 10 i topp-listan hamnar flera klassiska europeiska och asiatiska matländer.
Världens bästa matländer enligt Lonely Planets läsare
På Lonely Planets lista över bästa matländerna hamnar många länder i Europa och Asien. Vi håller med om att många av dessa länder har bra mat, men har också haft bra mat-upplevelser i bland annat Ungern, Polen, Ukraina, Kenya och Tanzania. Vilka länder reser du helst till för matens skull?
Znogge säger:
Måste säga att jag gillar den italienska maten. Den har något speciellt…
15 december 2011 — 21:32
Elisabeth säger:
Håller med om att både Polen och Ungern har bra mat.
Jag är otroligt förtjust i deras smakrika korvar och kryddiga såser. Ha dé!
15 december 2011 — 22:47
Pennelina säger:
Hum… jag har bara varit till Spanien, eller det vill säga Lanzarote… där var det mycket som var gott, men inget slog deras stora grillade kycklingar. De glömmer jag aldrig!
Har alltid varit dålig på att resa utomlands men lagar mycket mat hemma, gärna inspirerad av maten från Italien, Japan och Indien 😀
Fast i ärlighetens namn blir det mest svensk husmanskost… den är inte så illa den heller 😉
Kramar <3<3<3
15 december 2011 — 23:01
Kors och Tvärs säger:
Förstår att Italien ligger i topp. Maten där ju underbar. Lite förvånad dock att Frankrike inte kom högre än på 10:e plats. Fast jag har ju förstås inte varit i nåt av de andra länderna :)(förutom Spanien då..)
16 december 2011 — 6:50
admin säger:
Znogge, visst finns det mycket gott i Italien! Även om vi kan tycka att just pasta är lite överskattat ibland…
😉
Elisabeth, ja, i östländerna hittar man ofta rejäl mat, som kan vara av ganska bra kvalitet! Vi brukar tycka att ”lägstanivån” är bra, dvs även enkel mat på en ägkrog kan smaka utmärkt!
Pennelina, visst kan svensk husmanskost vara gott! Jag gillar variationen. Svenskt ibland, kontinentalt ibland, asiatiskt ibland…
🙂
Kors och Tvärs, ja man kan kanske förvånas lite över att Frankrike inte ligger högre upp… Kanske är det lite mer exklusivt där och fler som har erfarenhet av t.ex. spansk mat på semestern…?
Katarina, ja Malaysia fick ju en riktigt topplacering! Jag ar inte varit där själv, men nu blir man ju lite nyfiken…
🙂
16 december 2011 — 10:34
Katarina i Asien säger:
Oj, som boende själv i Malaysia blev jag överraskad.. Här finns ju massor av olika kök, kinesiskt, malajsiskt och indiskt.. Jag äter rätt ofta lokal mat, flera gånger i veckan och nu är jag inne i en Penang tid,, äter jag deras mat.. Kram
16 december 2011 — 9:51
helga säger:
Man kan väl få dålig mat överallt om man går på dåliga ställen. Jag var inte såå imponerad av maten i Rom, men vi la inte några enorma summor på maten heller eftersom vi var 4 personer.
16 december 2011 — 12:13
admin säger:
Helga, det är absolut sant! Vi har ganska ofta fått dålig mat i just Italien faktiskt… även om vi fått bra mat också.
16 december 2011 — 14:15
Yvonne Jakob säger:
Italiens mat gillar vi, både på restaurang o att laga själv.
Thai mat lika så och även Indiska maten. Frankrike har också en del gobitar. Det är svårt att välja bara ett land men att maten i Kina inte var någon höjdare är vi båda överens om! Förstår inte att den kom före Frankrike på listan?? Men som sagt, smaken är som baken, delad!!
Önskar er en trevlig 4:e Advent med god mat/ Yvonné
16 december 2011 — 15:17
admin säger:
Yvonne Jakob, jo visst är smaken delad… Vi gillar maten i alla länderna ni nämner, men också den kinesiska faktiskt. Men det beror å andra sidan väldigt mycket på… Svenska kinarestauranger är ju vanligtvis väldigt tråkiga, men i Kina tyckte jag att variationen var fantastisk och att det fanns allt möjligt gott, som goda soppor och grönsaksrätter samt min absoluta favorit: pekinganka. Fast å andra sidan finna det ju en hel del i Kina som inte är så speciellt gott heller…. Önskar er detsamma, en trevlig fjärde advent!
16 december 2011 — 18:17
Ama de casa säger:
Frankrike. Gärna vid Atlantkusten 🙂
17 december 2011 — 17:53
Camilla säger:
Nu är jag ju inte SÅ berest, men jag tyckte att maten i Brasilien var fantastisk! Det är iofs ett mångkulturellt land som hämtat inspiration från många olika länder och världsdelar, men jag åt nog aldrig något som inte smakade bra under mina tre veckor där 🙂
18 december 2011 — 9:16
admin säger:
Ama de casa, vi kan tänka oss att maten i Frankrike är bra! Mitt enda besök i Frankrike hittills är två dagar i Paris som tonåring. Men vi kommer säkert att komma dit med husbilen!
Camilla, det låter spännande med det brasilianska köket (även om det kanske är lite mix kulturellt)! Vi har aldrig varit i Sydamerika tyvärr.
18 december 2011 — 11:28
Michelin Guidens Matexpert säger:
Den officiellt framröstade listan där mästerkockar åkt runt och smakat ett antal maträtter i respektive land och röstade så här och är den officiella listan.
Ungern – Det är världens största kök som har anor från asiatiska stäppen. De var de första som introducerade pastan år 896 i Europa och även idag finner du fler pastasorter än i Italien som först fick nyss om pasta några hundra år senare.
Ungerns kök skiljer sig från resten av europas och bör smakas av och utforskas.
Frankrike – All gåslever fransmännen äter idag är från Ungern. Rätt likt den Ungerska köket men Ungrarna har ytterliggare växlar sätta in. Den ungerska köket har påverkat den Italienska, Franska, Serbiska, Polska, Tyska, och sketna souvlaki som grekerna har hade ungrarna innan ens grekerna uppfann pinnen!
Italien – Pasta och antipasti…korvarna som de smakar idag är originalreceptet som italienska munkar tog med från ungern när de vistades där. De nomadiserande förfäderna till ungrarna innan de slog sig ner i dagens Ungern hade från början haft dem som torkad proviant på hästryggen. På 1600-talet förnyade de lufttorkade korvarna med paprika som var en nymodighet då.
Kina – Några stora kök men man tröttnar fort.
29 september 2012 — 7:21