Vi ska försöka berätta lite om maten i Kenya. Vi åt hemma hos vänners vänner i Nairobi, i ett hem på landet samt några gånger på matställen ute. Alla har varit generösa och gästfria, och vi är väldigt tacksamma för alla måltider vi har fått dela. Kulturellt har det varit intressant, och här är våra erfarenheter:
Frukost
Till frukost fick vi varje dag te med mjölk och rostbröd (inte rostat) med Blue Band (ett slags margarin som man tydligen inte förvarar i kylskåp). För det mesta fick vi även stekt ägg (som en omelett) och någon gång fick vi mandazi (friterade halvsöta och riktigt goda små bullar) eller stekta små korvar.
Lunch och middag
Till lunch och middag fick vi alltid ugali (en tjock majsgröt) och sukuma wiki (en bladgrönsak som tillagas ungefär som spenat). Till detta serverades en gryta på kött, kyckling eller fisk. Maten äter man med höger hand, genom att göra en liten boll/skopa av ugalin. Före och efter måltiden tvättar man händerna (hembiträdet kommer med vatten, tvål och handduk).
Mat på restaurang
På enklare matställen kunde man beställa in smårätter som var riktigt goda: chapati (ett slags stekt bröd), samosas (små friterade knyten fyllda med köttfärs eller grönsaker) och små korvar. Vi stannade också på ett grillställe där vi blev serverade grillade getinälvor – mer intressant än gott, om man säger så.
Självklart finns det också många finare restauranger, där man får mat av mer västerländskt snitt och äter med kniv och gaffel. Vi besökte dock bara en sådan: Carnivore i Nairobi, som är specialiserad på kött. Vi blev verkligen serverade massor av kött här: nöt, fläsk, lamm, kyckling, kalkon, struts, krokodil och olika korvar, samt flera olika såser och sallader.
Tidigare serverades främst afrikanskt vilt, men på grund av nya regler kan restaurangen inte längre ha zebra och liknande på menyn. Men krokodil kunde vi prova i alla fall! Peter gillade inte krokodilen, men jag tyckte att det var ganska gott … Kanske beror det på vilken bit man får på gaffeln?
Maggan o Ingemar säger:
Visst är det spännande med maten från andra kulturer, men vi västerlänningar uppskattar nog inte alltid deras mat. Just inälvor av alla de slag har jag svårt för. Sen är väl kryddningen en annan också. Vi blev en gång bjudna på en kycklinggryta gjord på afrikanskt vis, med massor av kryddor bl a kardemumma, den var väldigt god, men hua så stark. Vilka härliga minnen ni har nu.
10 maj 2012 — 23:24
Deciree säger:
Jag håller med. Att maten är för stark. Jag med min mage skulle få rejält ont av all denna maten. Nej jag kan inte äta stark mat. Men jag hoppas ni kunde, så ni fick njuta av allt detta plus upplevelsen
11 maj 2012 — 19:11
admin säger:
Maggan o Ingemar, alltid intressant att prova mat i andra kulturer! Vi fick dock ingen stark mat… Några gånger fick vi chili vid sidan av, men då var det fritt att krydda själv
Deciree, som sagt, vi fick ingen stark mat alls. Kanske olika i olika delar av Kenya?
11 maj 2012 — 20:40