Vi har hunnit äta en hel del fisk och skaldjur i Halifax, här i Kanada. Detta är ju en stad vid kusten, så kanske är det inte så konstigt att det finns gott om fisk här. När man går längs kajen passerar man den ena fiskrestaurangen efter den andra. Både råvarorna och sätten att servera dem skiljer sig en aning från det man är van vid från Sverige och Europa, men gott är det!
På fiskrestauranger i Halifax
På dagarna är jag på konferens, men på kvällarna kan vi njuta av utbudet på restaurangerna. Det som serveras på fiskrestaurangerna här i Halifax är i första hand lax, kolja, hummer, scampi, krabbkött, blåmusslor, kammusslor och ostron.
Man kan få skaldjuren serverade som de är eller tillagade i grytor, soppor, gratänger, pasta, crêpes, sallader och mackor. Dessutom kan man få hummer både på tacobaren och på McDonalds! Variationen är stor alltså. Här är några bilder från våra luncher och middagar de senaste dagarna …
Härliga skaldjur i Halifax
Blåmusslor är en favorit också hemma, och här har de visat sig vara fantastiskt goda och färska. Vi har beställt musslor som lunch flera gånger på Murphys restaurant, och ibland har vi beställt in en portion att dela på som förrätt inför middagen. Oftast serveras de i en örtig sås tillsammans med tomat och lök, väldigt gott!
En annan sak som överraskat här är ostronen. Peter är förtjust i ostron, men jag har bara precis försökt börja lära mig, och känner fortfarande viss tveksamhet. Här har vi serverats ostron från flera olika regioner tillsammans med olika smaksättningar och såser. Detta gillade jag!
Grytor, gratänger … och en planka
Grytor och gratänger är de bra på här. Smakerna är ofta mustiga och konsistensen krämig. Vi har provat klassisk bouillabasse, som var väldigt god. Vi beställde också in en skaldjurscasserole en dag. Vi visste inte riktigt vad den skulle innehålla, så döm om vår förvåning när den bland annat var späckad med hummer.
Hummer verkar finnas i överflöd här, så det petas in i var och varannan maträtt. Och det kan man ju inte klaga på! Vi har också ätit gratinerad pilgrimsmussla, och det är första gången vi serverats det som huvudrätt. Dessutom har vi ätit en hederlig lax på planka. Gott det också!
Abbfrun i Kina säger:
Shiiit vad gott det där ser ut! Jag älskar fisk och skaldjur men tyvärr är det något man för för lite av här…
11 juli 2012 — 13:53
Pia säger:
Ah vad gott det ser ut!!! Mums!! Nu blir jag hungrig….! Ha en fortsatt harlig resa!
11 juli 2012 — 14:43
Seniorer Spekulerar säger:
Wow, det är våra bästa minnen därifrån och från norra delen av New England. Det är ju det stora Hummerfiskeområdet. Blir lite avis. Ha det! 3 M
11 juli 2012 — 22:39
admin säger:
Abbfrun i Kina, vi älskar också fisk och skaldjur (som ni kanske ser) och här kan man verkligen frossa i det. Härligt! I övrigt känns det som att det mest finns friterat och annat amerikanskinfluerat, så det är inte svårt att välja…
Pia, tack!
Seniorer Spekulerar, ja hummer verkar verkligen finnas i överflöd här. Inte fel alls!
🙂
11 juli 2012 — 22:55
Kors och Tvärs säger:
Stopp stopp! Jag börjar snart dregla 😀 Så underbart att få frossa i dessa läckerheter. Blir riktigt avundsjuk…
12 juli 2012 — 9:31
Agneta säger:
oh jisses, vad gott…!
12 juli 2012 — 21:40