Idag presenterar vi fem olika recept på äpplen här på bloggen. Mina föräldrar har äppelträd i sin trädgård och när vi var där på besök fick vi en hel hög. Äpplena är godast tillagade och vi är inte så förtjusta i att baka, så nu gäller det att använda äpplen i matlagningen!
Vi har experimenterat lite under veckan och delar med oss av några goda äppelrecept här! Men äpplena i skålen är inte slut ännu … har ni några bra äppelrecept att dela med er av?
Innehållsförteckning
Sallad med äpple
Lite frukt gör salladen frisk. Blanda som du känner för! Vi mixade machesallad, purjolök, paprika, tomat och äpple – det var gott till kycklingspett och ris!
Förrätt med äpple, chèvre och valnötter
Förväll äppelskivor 20 sekunder i kokande vatten och droppa över en marinad på olja, lite äppelcidervinäger, salt och peppar. Servera med torrostade valnötter och chèvre. (Receptidé från Coops Mersmak, fast de använde osten chevrette.) Kanske är detta favoriten bland våra recept på äpplen!
Vaniljglass med varm äppelsås
Koka äppelbitar i ca 3 minuter tillsammans med vatten (ca 2 dl) och lite socker, kanel och citronsaft. Tag av kastrullen från värmen och rör i potatismjölsredning (en tsk potatismjöl utrörd i lite kallt vatten). Koka upp på nytt och servera den varma såsen till vaniljglass. (Receptidé från Tasteline)
Laxgratäng med äpple och purjolök
Skär laxen i små kuber och varva med skivad purjolök och tärnade äpplen. Blanda 2,5 dl mellangrädde med 2 tsk fransk senap i en liten bunke och häll över. Tillaga i ugnen i ca 15 minuter eller tills gratängen har härlig färg. (Receptidé från Arla)
Äppelchutney
Tärna 1 kg äpplen och blanda med en lök, 2 msk färsk ingefära, 5 dl socker, 2 dl äppelcidervinäger, 2 dl russin, curry, kanel och salt. Koka i en kastrull tills frukten mjuknat. Servera till ost, kyckling eller grillat. (Receptidé från vår husbilskompis Ann)
Emmy säger:
Smaskens! Sv: låna gärna bild på husbil så länge ni länkar till mig:)
06 oktober 2012 — 11:51
Znogge säger:
Jag äter sällan äpplen och i sallad har jag aldrig testat dem. En enkel paj kanske kan vara ett alternativ?
06 oktober 2012 — 12:11
Sojka säger:
Tänk så mycket man kan göra med äpplen! 🙂 Låter verkligen lockande. 🙂
06 oktober 2012 — 12:47
Kors och Tvärs säger:
Äpple i sallad är jättegott. Här slinker det ner titt som tätt. Annars har jag en enkel men jättegod äppelkaka om ni blir sugna 😉
07 oktober 2012 — 20:11