Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (Msb) har gjort en film om gasolsäkerhet i husbilar och husvagnar. De skriver: ”Tänk på att det inte längre är obligatoriskt med gasolkontroll när du besiktigar ditt fordon. Det är upp till dig att ta ansvar att din gasolinstallation är tät och säker. Många besiktningsanläggningar erbjuder täthetsprovning.”
Innehållsförteckning
Gasol i husbilar och husvagnar
Gasolbehållare i husbilar och husvagnar ska förvaras stående i ett avskiljt utrymme som är ventilerat till det fria. Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (Msb) ska man ta för vana att kontrollera tätheten i sin gasolanläggning vid behållarbyte eller åtminstone varje år. Om det behövs ska man kunna få hjälp att söka efter eventuell läcka vid husbilsklubb eller husbilsförsäljare.
Brandsläckare
Enligt Msb bör man alltid ha en pulversläckare som uppfyller svensk standard. Storleken bör vara minst två kilo med lägst effektivitetsklass 13 A-70 BC, gärna högre. I större husbilar och husvagnar bör storleken vara större.
Bensinstationer och färjor
Det är förbjudet att medföra öppen eld på bensinstationer och färjor. Man ska därför släcka alla gasolapparater innan man tankar bilen eller kör ombord på en färja. Innan man kör ombord på en färja ska man dessutom stänga gasolanläggningens huvudventil.
Vinterförvaring
Det är viktigt att tänka till kring gasolsäkerhet när man ska vinterförvara husbilen. Den maximala behållarvolym som får förvaras i en lagerbyggnad är 500 liter. Det motsvarar 19 stycken behållare av typen P11. Här avses en större lagerbyggnad, till exempel lada eller liknande, men inte förråd eller garage i anslutning till en villa.
För gemensamma förråd, som till exempel garage för husvagnar och husbilar, gäller samma regler som för garage till flerbostadshus. Det innebär att ingen gasol eller annan brandfarlig gas får förvaras där. Gasolbehållarna kan i stället tas ur och förvaras samlat, till exempel i ett ventilerat, låst plåtskåp utomhus. Den som har hand om denna förvaring kan behöva söka tillstånd för detta.
Film om gasolsäkerhet
Kolla gärna in den här filmen från Msb, om vad du behöver veta för att hantera gasol säkert i samband med din husbil eller husvagn.
Lena säger:
Skiitbra film! OCH mkt viktig!
19 november 2012 — 21:06
Annelie-Singapore säger:
Vi har ju inte husbil eller husvagn, men ett litet torp utan el, där drivs både spis och kylskåp med gasol.
Tack för tipset!
Här i Singapore har vi ju gasspis, men central gasbehållare.
Singapore som är så säkert på allt, känns däremot spisen inte alls säker, finns ingen säkerhetsavstängning som vi har på spisen i landet om lågan skulle slockna etc.
Skulle kunna skriva hur mycket konstigt som helst om detta, som min man upplever med myndigheterna om just explosiva ämnen, men då skulle det bli en hel avhandling ;).
Få ta det en annan gång/ Kram från Singapore, landet annorlunda!
20 november 2012 — 3:47
admin säger:
Annelie-Singapore, jag tycker att gasspis är väldigt praktiskt att laga mat på, men otrevligt om det inte känns säkert! Intressant att just sånt verkar osäkert, om det nu är hög säkerhet när det gäller annat…
20 november 2012 — 19:01
Anki säger:
Bra och viktig information… speciellt nu när det inte längre är obligatoriskt med gasolkontroll.
21 november 2012 — 10:19
Frankie & Co säger:
Jag har gasspis både i husbilen, i trädgården och i husets kök och även faktiskt brandsläckare och brandfiltar lite överallt för min osäkerhet/respekts skull.
22 november 2012 — 10:16
admin säger:
Frankie & Co, det är ju alltid bra att ha! Vi har i af brandsläckare i husbilen…
22 november 2012 — 17:11