Sushi måste ju vara något av det godaste som finns … eller vad tycker du? Här blev det hämtsushi till middag idag, och imorgon ska vi prova att laga sushi själva. Någon som har testat? Har ni några tips till oss i så fall? Jag blev också lite nyfiken på sushins historia och läste på.
Sushins historia från 200-talet
Sushin har sin historia i Asien, när man på olika sätt försökte jäsa fisk för att förlänga hållbarheten. Därefter har sushin förändrats och förändrats, för att med tiden blir en omtyckt och älskad delikatess. Här kan du följa sushins historia i korthet:
- 200-tal – I Kina eller Japan började man försöka jäsa fisk för att öka hållbarheten, eftersom protein var en bristvara vissa tider på året. Man la saltad fisk i en tunna tillsammans med jäst ris, och efter några månader gick fisken att äta. Riset slängde man!
- 1500-tal – Man provade en ny metod och sänkte ner fisken i saltat vatten. Nu hoppade man över riset …
- 1600-tal – En japan kom på att man kunde pressa ihop ris, vinäger och fisk och uppnå samma resultat som tidigare, på bara en natt. Processen gick snabbare och snabbare.
- 1700-tal – Man minskade tillagningstiden till en timme genom att koka riset i vinäger och pressa det med träverktyg.
- 1800-tal – Sushi så som vi känner till det idag kom till …
- 1900-tal – Sushi spred sig i Europa och ”California Roll” uppstod, dvs rullar med ris ytterst. Dessa uppstod helt enkelt eftersom amerikanerna inte var så förtjusta i sjögräset …
Källa: SushiSushi
Vad tycker du om sushi?
Gillar du sushi? Vilken sushi brukar du välja i så fall? Har du provat att laga sushi själv?
Kors och Tvärs säger:
Shushi är jättegott men bör ätas med försiktighet – det är beroendeframkallande 😉
18 november 2012 — 12:02
admin säger:
Kors och Tvärs, ja haha, verkligen! Vi är nog lite beroende redan…
😉
18 november 2012 — 12:04
Krister i Beijing säger:
Japanese food looks good but taste like shit.
Chinese food looks like shit but taste good.
Naturligtvis kommer jag inte att få några mothugg alls på detta mycket nyanserade påstående. 😉
Mvh
18 november 2012 — 14:24
admin säger:
Krister, haha, måste ju skratta lite när jag läser ditt ”nyanserade” påstående. Inte helt likt dig, men det är ju skönt att få se världen lite svart/vitt ibland… Nej, jag håller väl inte heeelt med, men jag vet ju att det finns en och annan som hellre tittar på sushi än äter det…
😉
18 november 2012 — 16:36
JoY säger:
Lyckliga er som gillar det, vi har försökt några gånger men, tyvärr! Det är vackert att titta, som små konstverk.
Kram
18 november 2012 — 18:07
Ditte säger:
Krister! Håller med dig vad gäller kinamaten.Är i Peking just nu och besökte ditt café vid ett par tillfällen för några år sedan. Trevligt!
Och jag gillar sushi, jättemycket. Hann med en omgång här på Hatsune, japansk restaurang i Peking, med otroligt god sushi.
I Stockholm finns jättebra sushi på Samba sushi på Götgatan, södra delen.
Skall bli spännande att höra om er egentillverkade sushi. Lycka till!
18 november 2012 — 18:27
Ulla Widing säger:
Oj, nu blir jag sugen…..älskar sushi, har inte tittat efter någon restaurang här i Portimão som serverar sush. Ohoh så gott……
19 november 2012 — 2:10
admin säger:
JoY, tråkigt att ni inte tycker om det, men man kan ju inte gilla allt…
Ditte, tack för tipset om sushirestaurangen på Götgatan. Jag har inte provat den, däremot ätit ganska ofta på sushirestaurangen vid Björns trädgård. Har glömt namnet nu, men den är också bra.
Ulla Widing, jaså är det svårt att hitta sushirestauranger där!?
19 november 2012 — 9:30
Ninni och husbilen Hjulius med på ett hörn säger:
Nja kan tyvärr inte hålla med där om att det är det godaste – har försökt en par tre gånger men näääj det faller mig inte i smaken.
Jag tar hellre indiskt eller libanesiskt! 🙂
20 november 2012 — 18:05
admin säger:
Ninni, smaken är ju som baken… men håller med om att libanesiskt är riktigt gott! Det är också en av våra favoriter!
🙂
20 november 2012 — 22:11
Stargazer säger:
Jag älskar sushi.
Tyvärr är sushi numera en ganska tråkig form av snabbmat, ofta slarvigt ihopraffsad med tvivelaktiga och/eller lågkvalitativa råvaror:
överkokt ris med för mycket eller för lite vinäger, trötta och mosiga fiskfiléer utan spänst, miljöförstörande smaklösa massodlade jätteräkor, California Rolls med ihop-pressat överblivet konserverat krabbkött eller till och med ”crab sticks”, och så vidare. Enbart lukten från fisken och skaldjuren som ofta har fått tillbringa uppåt ett dygn i rumstemperatur borde avskräcka de flesta.
Tittar ni dessutom på innehållsförteckningen på den ”wasabi” som oftast används så ser ni att den är nästan helt gjord på helt vanlig svensk pepparrot med grön karamellfärg, och det är bara några få procent som utgörs av den äkta och sällsynta japanska wasabiroten. I bästa fall, ibland saknas den äkta wasabin helt.
Det är få hämtställen som kvalitetsmässigt knappt ens höjer sig över de kompletta microvågugnsmiddagar som säljs som inplastade halvfabrikat i butikerna, och sushi är idag i bästa fall intetsägande, tråkig och smaklös. I värsta fall är det en mardrömsupplevelse med härsken sönderkokt risgrynsgröt och skämd illaluktande gammal fisk.
Observera vänligen att jag inte har något som helst emot sushi som koncept eller att äta rå fisk, det är bara det att det är väldigt svårt att förstå hur någon kan ”älska” det här när det bokstavligt talat stinker av dygnsgammal fisk. Men det finns kanske någon som har en förklaring?
Med vänliga hälsningar
Stargazer
15 augusti 2021 — 9:02