Malaysisk mat, idag är det dags att berätta om våra upplevelser! När man reser är det spännande att prova de lokala maträtterna. Malaysia är ett mångkulturellt samhälle med matinfluenser från många delar av världen, och som turist var det ibland lättast att hitta kinesisk, thailändsk eller indisk mat. Men naturligtvis hittade vi också malaysiska maträtter.
Vanliga ingredienser i malaysisk mat
Så, vad är typiska ingredienser i malaysisk mat? Det som var vanligt i de malaysiska maträtter vi beställde var att de 1) inkluderade ris eller nudlar, 2) ofta innehöll kokosmjölk och 3) ofta var rejält kryddstarka. Vid ett tillfälle frågade servitörerna oss om ifall vi ville ha stark mat, och Peter nickade glatt. Det skulle han kanske inte ha gjort. Stark mat i Malaysia kan vara något helt annat än hemma i Sverige. Men det finns fantastiskt mycket god och smakrik mat i Malaysia!
Malaysiska marätter
Så, vilka malaysiska maträtter brukar man stöta på? Här är några malaysiska maträtter som vi ofta såg på restauranger på Langkawi:
- Satay – kycklingspett med jordnötssås, gurka, rödlök och riskuber
- Rendang – mustig biffgryta med kokosmjölk
- Nasi Lemak – risrätt med kokosmjölk
- Laksa – nudelsoppa med kokosmjölk
Utöver dessa typiskt malaysiska rätter kan man förvänta sig asiatisk mat i allmänhet, som kinesisk, japansk och indisk mat. På många håll kan man också beställa europeisk mat, till exempel italiensk, även om ordningen på rätterna eller formerna för att servera dem inte alltid är vad man är van vid.
Anki säger:
Det är nästan bland det roligaste med att resa… att få prova andra länders mat 🙂
Den där efterrätten ser väldigt god ut!
Trevlig helg!
11 januari 2013 — 9:57
Lennart säger:
Visst är det jättespännande att prova andra länders mat!
Det söker vi alltid när vi är på resa!
Vi har ju också fått en hel del spännande restauranger här i Sverige!
Lev väl!
11 januari 2013 — 11:25
Hörni säger:
Jag gillade verkligen maten när vi var där. Blir alldeles sjuk när jag läser dina inlägg, längtar tillbaka. 🙂
11 januari 2013 — 12:00
Veiken säger:
Vi äter sällan svensk mat på våra resor. Det finns så många gulkorn därute och dom vill man ju inte missa! 🙂
11 januari 2013 — 15:19
FANTASY DINING-En blogg om temarestauranger & resor säger:
Nyfiken på den malaysiska maten undrar om den skiljer sig så mycket ifrån maten här i Bangkok. Tror det finns rätt mycket inspirerat där ifrån.
Hur röstar man i tävlingen ni är med i? jag förstog inte riktigt hur man skulle göra för att rösta på er.
Tack för eran, sjävklart ska jag rösta på er
11 januari 2013 — 16:36
admin säger:
Anki, håller med! Vi älskar att prova mat när vi är utomlands!
Lennart, visst finns det en hel del spännande restauranger i Sverige oxå! Vi har bland annat besökt en afrikansk och en rysk i Stockholm. Det blir ju som en liten ”resa” det med!
🙂
Hörni, ja vi tycker också att vi fick bra mat, nästan överallt!
Veiken, att äta den lokala maten är ju roligast! Vi åt mest malaysiskt och en del kinesiskt, men varierade några gånger med något mer europeiskt.
Fantasy Dining, jag vet inte hur mycket det skiljer? De rätter som jag uppfattade som mest typiska är de jag skrev ovan. Vet inte hur likt/olikt det är?
Jätteroligt om du vill rösta på oss! Klicka på länken i förra inlägget och tacka ja till applikationen. Sedan kommer du direkt till vår sida där det finns en stor ”rösta”-knapp. Bara att klicka! (Efter det kommer ett formulär som man kan fylla i ifall man själv vill ha chans att vinna en resa.)
11 januari 2013 — 17:27
Hallins reseblogg på Resia säger:
Vad kul att läsa om er resa. Om ni är sugna på ett litet reserepotage i Resia-bloggen så hör gärna av er. Jag länkar förstås!
14 januari 2013 — 15:39