Påskens budskap – är det viktigt? Vi är inte religiösa, så kanske är påskens budskap inte så viktigt för oss. Samtidigt tycker jag att tro och traditioner är ett väldigt intressant ämne. Den kristna påsken firas till minne av Jesu uppståndelse, men långt innan vi blev kristna i Sverige fanns en tradition att i samband med vårens ankomst fira solen och fruktbarheten. Idag verkar traditionerna bestå av en vild blandning …
Innehållsförteckning
Den kristna påskens budskap
Den kristna påsken firas till minne av att Jesus led på korset, dog och sedan återuppstod för att de troende människorna skulle bli förlåtna för sina synder och få evigt liv. I hela den kristna världen är påsken en familjehögtid, men i övrigt skiljer firandet en del.
Medan vi i Sverige målar ägg eller klär ut oss till påskkärringar går man i Spanien i långa processioner som ska påminna om Jesu lidande och återuppståndelse.
Den judiska påsken – Pesach
Och den judiska påsken, pesach, då? Judarna tror ju inte ens på Jesus, så varför firar de påsk? Jo, de firar minnet av uttåget ur Egypten ca 1500 före Kristus. Det var den natten då påsklammet slaktades och ärkeängeln skonade Israels folk.
Under pesach äter man endast osyrat bröd, eftersom man vid flykten från Egypten inte hann låta brödet jäsa. Och det är ju ordet ”pesach” (passera) som gett upphov till vårt ord ”påsk” …
Traditioner på påsk
Påskkäringarna härstammar troligen från folktro kring häxor, som man trodde kom från Blåkulla. Påskeldarna är kända i Sverige sedan 1700-talet och sedan tros ha kommit från Holland, som ett knep att skrämma bort påskkäringarna.
Ingenting av detta har speciellt mycket med påskens budskap att göra, om vi tänker att det är relaterat till Jesu lidande och död. Påskriset däremot, det kan möjligtvis kopplas till de palmblad som ströddes framför Jesus när han tågade in i Jerusalem.
Varför firar vi påsk?
Även om man inom kristendomen firar påsk till minnet av Jesu lidande och död verkar traditionerna vara uppblandade på många sätt, och jag väljer att se det som vårens högtid. Det är visserligen fortfarande kallt, men ljuset och värmen är på väg, och det är värt att fira!
Matts Torebring säger:
Jag tycker det är mycket intressant det du skriver. Alla våra stora högtider, och då främst julen, är ju totalt kommerssialiserad. Inte så mycket till påsk som väl är. På så sätt är påsken en underbar helg för gemenskap.
Skulle vi gå ut på gatan och fråga finns nog ytterst få som vet så mycket som ni. Som aktiv inom frikyrkan har påsken för mig ett stort kristet budskap. Vi som familj, vill umgås med alla och bara en god medmänniska. Tyvärr misslyckas även vi ibland. Kram.
29 mars 2013 — 20:18
Ulla & Torgny säger:
Här i Spanien firas påsken hela dagen samt hela natten, utklädda och gråtande tågar de gator igenom……så olika är traditionerna…..
Glad Påsk!
30 mars 2013 — 1:22
admin säger:
Matts, visst, oavsett religion är väl det viktigaste med högtider att man får tid för familj och vänner och att uppskatta det som är viktigt i livet. Kommersialiseringen av högtiderna är ganska trist, men som du säger så är det väl kanske lite mindre illa på påsken än på julen, då så mycket tyvärr kommit att handla om prylar.
Ulla & Torgny, ja det är ju verkligen annorlunda! Här i Sverige är det väldigt tydligt att vi lever i ett sekulariserat land.
30 mars 2013 — 12:59
Ditte säger:
Instämmer! En vårens högtid känns bättre för mig också.
Skönt nog är det i alla fall inte lika mycket ”kommers” nu inför påsken. Och absolut inte i Thailand där vi är. Här kommer om ett par veckor det thailändska nyåret och det firas rejält i en vecka. Spännande att få uppleva det. Har tidigare upplevt det kinesiska nyåret några gånger….
Önskar er en fin påskafton!
30 mars 2013 — 13:56
Ingrid säger:
Tack för trevlig läsning om påsken och de olika traditionerna. Vi pratade om det igår Eva och jag och hon kommenterade just det där med påskkärringar.
Det är något de aldrig ser av på Sicilien.
Jag önskar er en riktigt GLAD PÅSK!
Kram, Ingrid
30 mars 2013 — 13:11
Znogge säger:
I dag firas nog många av våra helger utan någon större eftertanke beträffande deras uppkomst. Men att fira våren är väl aldrig fel…
Glad Påsk!
30 mars 2013 — 15:03
admin säger:
Ingrid, jag har förstått att påsken firas annorlunda i södra Europa. Inte så konstigt kanske, alla länder har ju sin historia till hur traditionerna kommit till… Jag kan ibland vara fascinerad av ur traditioner håller sig fast, och kanske också fascinerad av att kultur ofta verkar vara starkare än religion.
Ditte, märker man av påsken alls i Thailand? I Malaysia verkade det som att alla religioner högtider hade en plats – det blir liksom något att fira hela tiden… 😉
Znogge, håller med! Våren är en utmärkt anledning till firande! Jag bryr mig inte om religiösa yttringar, däremot kan jag tycka att det är trevligt om fokus får vara på familj och umgänge istället för på kommersiella intressen.
30 mars 2013 — 20:43
Johanna Siljehagen säger:
Påskens ursprungliga traditioner kommer från assyriska riket då de firade gudinnan Ishtar. Denna fest var för att fira fruktbarhet och intima relationen mellan människan. Sedan byttes gudinnan Ishtar ut till Jesus som passade lagom den kristna kyrkan. Så egentligen är Glad Påsk, Glad Ishtar.
Så sex och fruktbarhet firades denna tid.
Äggen och kaninerna kommer också från ursrpunget.
De andra kristna traditionerna har samma ursprungs historia.
01 april 2013 — 10:57
admin säger:
Johanna, vad kul att du berättar! Det här kände jag inte till.
01 april 2013 — 17:14