Många gånger räcker faktiskt hemförsäkringen när du ska ut och resa. Hemförsäkringen gäller i 45 dagar och täcker vanligtvis förseningar till följd av strejk eller tekniskt fel, skador på incheckat bagage, kostnader för sjukhusvistelse, hemtransport samt stöld, rån och överfall.
Den som är lite mer äventyrligt lagd, och som kanske tänker surfa eller dyka, kan behöva en reseförsäkring. Om man tar med sig stöldbegärliga saker, som en bärbar dator, kan man dessutom behöva en tilläggsförsäkring.
Inte helt enkelt
Det låter enkelt, men jag kan ändå tycka att det är krångligt. Om jag till exempel blir av med något medan vi reser med husbilen – täcks det av hemförsäkringen, reseförsäkringen eller husbilsförsäkringen? Och om jag vill resa i mer än 45 dagar, hur gör jag då? Ett bra tips kan vara att ringa upp ditt försäkringsbolag innan resan och kolla vad som gäller.
Vilka är dina erfarenheter?
Vi har än så länge haft tur, och inte behövt kontakta försäkringsbolaget i samband med någon resa. Vilka är era erfarenheter? Har ni råkat ut för något på utlandsresan, och har ni fått hjälp av försäkringsbolaget då? Ni som tillbringar hela vinterhalvåret i husbilen i södra Europa, hur försäkrar ni er?
Marina säger:
Jag håller med – det där med försäkringar är en enda stor snårskog och det gäller verkligen att hitta rätt i den!
15 maj 2013 — 7:53
Lennart säger:
Viktigt att kolla upp sina försäkringar före resan!
Vissa länder kräver att man har med det
” Gröna dokumentet ” också!
Tänk på det!
Lev väl!
15 maj 2013 — 8:19
Maggan och Ingemar säger:
Det är jätteviktigt att ha en bra reseförsäkring när man är borta en längre tid än 45 dagar. Skulle man komma hem före beräknad tid så kan man få tillbaka pengar för de dagarna som återstår. Själv har jag använt mig av tandförsäkringen. Skulle allvarlig sjukdom inträffa så får man hjälp av försäkringen både med dyra mediciner och ev hemresa. Bra försäkring är absolut nödvändigt och som du säger, prata med ditt försäkringsbolag.
15 maj 2013 — 10:00
Annelie-Singapore säger:
Vi som bor och arbetar utomlands har denna försäkringen, och den gäller också när man åker på semesterresa. Har inte behövt använda den, peppar peppar ta i trä.
http://www.if.se/web/se/foretag/varaforsakringar/utlandsarbeteutlandsstudier/pages/utlandsarbeteutlandsstudier.aspx
15 maj 2013 — 10:38
Aila & Niklas säger:
Blev inlagd på sjukhus i Grekland i somras.
Kontaktade Sos i Danmark som hjälpte oss.
De sa vad vi skulle spara och vilka intyg som
behövdes. När vi kom hem skickade vi bara in
kopior på allt och förskringsbolaget betalade allt.
Kändes väldigt tryggt mest med Sos. De var
underbara. Ett tips dock, kontanter.. Vi kommer
att ha kontanter för sjudom i ett kuvert.
/ Aila
15 maj 2013 — 11:28
admin säger:
Lennart, helt rätt! Det gröna kortet får man inte glömma! Bara att beställa från försäkringsbolaget!
Maggan och Ingemar, ja det bästa är nog att prata med försäkringsbolaget innan man ger sig iväg!
Annelie-Singapore, tack för tips!
🙂
Aila & Niklas, det låter ju bra! Men intressant att det var kontanter som gällde!?
15 maj 2013 — 15:50
Aila & Niklas säger:
Om man blir sjuk mitt i natten som jag
så är kontanter bättre. I Grekland fick
man inga kläder på sjukhuset. Det fick man
stå för själv.
15 maj 2013 — 18:01
admin säger:
Aila & Niklas, ja det är nog sant, kontanter funkar alltid! När jag tänker efter så var kontanter bra att ha många gånger i Italien också… även när man inte blev sjuk…
15 maj 2013 — 18:41
Kors och Tvärs säger:
Peppar, peppar så har vi klarat oss från incidenter och det är viktigt att se över försäkringsskyddet innan man ger sej iväg. Glöm inte lilla plastkortet från Försäkringskassan heller, det underlättar vid ev läkarkontakt.
15 maj 2013 — 20:21
Ninni, Henrik och husbilen Hjulius säger:
Ja försäkringar är en djungel. Sen lär man få bra hjälp med europeiska sjukförsäkringskortet. Vet in om ni har att man kan beställa det i sverige el om det är bara finländare – ingen aning men då har man rätt till sjukvård och sjukhusvistelse på samma villkor osv som landets egna invånare.
Sen har vi från mitt fack jag är med i en fritids och reseförsäkring som gäller då jag är mer än 40 km fågelvägen hemifrån. Gäller även mina barn om de är under 18 år.
15 maj 2013 — 20:22
Ditte säger:
Vår erfarenhet är att det inom Eu är mycket lättare/mindre komplicerat med sjukhus och läkarvård och kostnader i samband med det.
Vi reser mycket i Asien och är ibland borta mer än 45 dagar och då har vi en tilläggsförsäkring so, är nödvändig, men ack så dyr. Vår erfarenhet är att ett kreditkort ofta krävs vid sjukhusbesök i många asiatiska länder. DEt är liksom entrebiljetten. Sedan är SOS alltid bra…Men ofta vill sjukhusen ha en garanti genom kreditkortet. Bara en natt på ett sjukhus i i t.ex. Bangkok kan kosta flera tusen kronor som skall betalas direkt man kommer, vid inskrivningen.
Och ett råd är ju att ta med papper på ALLT som läkaren säger t.exssängläge, vila m.m. Inget är självklart när man pratar med de svenska försäkringsbolagen.
(Att ha en del kontanter, är förstås också alltid bra…)
15 maj 2013 — 23:35
admin säger:
Kors och Tvärs, du menar det europeiska sjukförsäkringskortet, eller hur? Ja, det är bra! Jag hade användning av det när jag fick influensa i Budapest! Det underlättade verkligen!
Ninni, jodå man kan beställa europeisk sjukförsäkringskort från svenska försäkringskassan. Mycket bra att ha med sig!
Ditte, intressant att höra hur det fungerar i Asien! Usch, man tänker bara hur det måste vara att bli sjuk i de där länderna om man är fattig… Tack för tips om att ta med sig papper på allt!
16 maj 2013 — 7:25
Jarrett C. Gibbs säger:
Det man som resenär ska vara speciellt uppmärksam på är att hemförsäkringen bara gäller för resor kortare än 45 dagar. När hemförsäkringens skydd löpt ut så är det resenären själv som får stå för alla kostnader om man skadar sig i en olycka eller blir sjuk. Det betyder alltså att du bör skaffa en reseförsäkring för den resterande tiden av din resa om den överstiger 45 dagar. Om du inte har en hemförsäkring bör du skaffa en separat reseförsäkring som gäller redan från dag ett.
19 maj 2013 — 12:48