Vi har alltid kallat den här fisken för seabream, men nu har vi sett att den också kan heta guldsparid på svenska. Många kanske känner igen den från medelhavsländerna, där den brukar heta dorada, dourada eller liknande beroende på land.
Att tillaga guldsparid
Guldsparid, eller seabream, är en av våra favoritfiskar, och den hamnade på middagsbordet ikväll. Den här fisken har ett fint och fast kött med mycket god smak, och om man tillagar den rätt är det lätt att dra loss det fina köttet utan att behöva bråka med benen.
Vi brukar grilla fisken, antingen på riktig grill eller som nu, på ugnens grillgaller. Vilket som går lika bra! Vi brukar sedan servera den med ris och en riktigt god citrussås med honung och örter. Det är också gott med lite lättkokt broccoli, eller någon annan kokt grönsak till. Här hittar du recept på grillad seabream med citrussås. Vilken fisk lagar och äter du helst?
Veiken säger:
Jag har aldrig hört talas om den fisken. Själv äter jag nästan aldrig insjöfisk. Makrill som man hämtar direkt på bryggan när den landats, slänger den i stekpannan, färska potatis, spenat och sommar! Kan det bli bättre???
Torskrygg är inte fel heller…
04 maj 2013 — 22:55
Karin från Lerum säger:
Det ser gott ut! Själv äter jag i stort sett aldrig fisk, däremot älskar jag skaldjur!
05 maj 2013 — 7:05
Anders och Birgitta säger:
Den fisken gillar vi skarpt, i Spanien heter den Dorada där lärde vi känna den. Vi grillade den också på liknande vis.
05 maj 2013 — 8:21
admin säger:
Veiken, guldsparid är en saltvattensfisk från Medelhavet. Makrill var min favorit när jag var liten, och vi var i Halmstad på somrarna. Men här i Stockholm hittar man inte makrill i fiskdisken.
Karin från Lerum, skaldjur är ju också väldigt gott!
Anders och Birgitta, ja han berättade faktiskt det idag i fiskdisken, att den heter Dorada i Spanien. Det är ju en Medelhavsfisk, så jag kan tänka mig att den är vanligare där!
05 maj 2013 — 9:26
Annika säger:
Nu blev jag sjukt nyfiken på att äta den fisken… har aldrig hört talas om det!
05 maj 2013 — 11:12
BP säger:
Har då aldrig hört det svenska namnet på seabreamen. Älskar den! En av våra favon också. Åsså den spanska Dorada såklart!
PS. Än en gång är jag sent ute med min kommentar då jag lästa precis att seabream är dorada på spanska. Vet inte om storlek spelar roll här, men doradan är betydligt större än seabreamen i ICA disken. DS.
06 maj 2013 — 22:17
admin säger:
Annika, det är en jättegod fisk verkligen! Köttet är fast och riktigt fint!
🙂
BP, ja tydligen heter den dorada på spanska, det sa de i alla fall i fiskdisken, och sen fick vi det ju bekräftat här. Kanske är det de mindre de exporterar…? Här brukar de ju inte vara så jättestora, även om det förstås varierar.
06 maj 2013 — 22:24