Jag trodde att mandelmusslor var kakor, men inte enbart tydligen. När vi var på Coop igår hittade vi en sorts musslor som vi aldrig sett förut och det hette just mandelmusslor. Nyfikna som vi är så köpte vi ett nät.
Vad är det här för musslor?
Musslorna tycks heta ”Glycymeris glycymeris” på latin, men vår nyfikenhet är ändå inte riktigt stillad. Var finns de här musslorna nånstans i sitt naturliga tillstånd? Hur brukar man tillaga dem? Jag har försökt googla, men ”mandelmusslor” genererar bara träffar om kakor … Någon som vet mer?
Vad tyckte vi om musslorna?
Vi kokade musslorna på samma sätt som man brukar koka blåmusslor. Tyvärr blev vi nte överförtjusta. Vi tyckte att musslorna var lite hårda att tugga på, och att andra musslor är godare. Å andra sidan vet vi inte hur man bäst ska hantera eller servera dem. Någon annan som har provat?
Maggan och Ingemar säger:
Musslor tillhör inte mina favoriter precis. Tycker jag känner igen skalen, men något namn kan jag inte ge dig. Även jag försökte googla på namnet. Vi såg massor av olika typer av musslor i Spanien, men som sagt inget jag gärna äter, jag samlar hellre skalen 🙂
05 maj 2013 — 23:20
Ulla Berggren- Widing säger:
Jag vet heller inte var de finns, än mindre har jag sett dem. Vet inget om dem…………….
06 maj 2013 — 0:36
Gerardo Cerda säger:
Jag brukar äta roa ,med lite lök ,koriander och citron….peppar.
14 juni 2024 — 7:20
Emmy i Australien säger:
Ser bekanta ut, har för mig att jag har sett liknande musslor när jag snorklade utanför Australiens kust, men å andra sidan så är jag inte så vass på det där med havsdjur, så det kan ju ha varit en helt annan art. Hoppas att de smakade iaf! PS: Jag gillade inlägget om att livet inte är en räkmacka, visst sjutton får man jobba för (och omprioritera) om man ska kunna komma dit man vill!
06 maj 2013 — 2:53
Frankie & Co säger:
Någon mer har hittat musslorna men inte informationen 🙂
http://annasskafferi.blogspot.se/2008/02/lrdagsplock.html
men kommentar hade svar;
”Googlade iaf vidare på musslorna och kom fram till att de heter hundmusslor på svenska (eng dog cockle). Namnet mandelmusslor är en rak översättning från deras franska namn Amande de mer.”
06 maj 2013 — 9:57
Bosse och Gerd säger:
Vi håller med dig, dessa musslor köpte vi av misstag för nåt halvår sedan och det kommer vi inte att göra om. Dom var sega i konsistensen och smakade inget alls egentligen.
Musslor i övrigt älskar vi och tillagar dom själva med vitt vin, grädde och gul lök alternativt i vitlök – MUMS !!!
Vi håller även med dig när det gäller fisken Seabream. Det är vår absoluta favoritfisk och den smakar som bäst när den är grillad. Vi har ju vistats mycket i Florida under åren och där finns den på i stort sett samtliga restauranger. Det var där vi lärde oss att älska denna utomordentligt goda fisk.
Bosse och Gerd
06 maj 2013 — 12:46
Olle säger:
Ser ut som ”vongole” eller sandmusslor som de heter på svenska. Tillred dom i olja och vitlök med skurna småtomater. Krydda upp med lite peperoncino och persilja. Servera med spaghetti.
Googla spaghetti alle vongole.
/Olle
06 maj 2013 — 16:52
admin säger:
Maggan o Ingemar, vi gillar musslor, fast inte just den här då…
😉
Emmy i Australien, roligt att du gillar det inlägget! Vi fick en hel del positiv feed-back på det, och det är intressant att många känner igen det vi skriver om!
Frankie & Co, tack! Du är ett ess på att googla! Jag bildsökte på dog cockle, och det verkar ju helt klart stämma! Sedan gick det att läsa om den musslan på Wikipedia också, så nu är vi i alla fall lite klokare!
😉
Bosse och Gerd, intressant att höra att ni tyckte likadant! Det här blir nog inga storsäljare…
Olle, tack för kommentaren! Det är inte vongole dock. De här är större. (Vongole fanns bredvid i fiskdisken). Men nu har jag förstått att de heter dog cockle på engelska…
06 maj 2013 — 18:53
BP säger:
Tror att dina mandelmusslor är ”clams” – kolla här:
http://eyespygourmet.blogspot.se/2013/01/baby-clam-linguine.html
Oj, nu såg jag att du redan fått svar!
Cockles finns i norra England också. Jag tyckte om dom – men så är jag en musselfreak också;-)
06 maj 2013 — 20:45
admin säger:
BP, de där var ganska lika, fast de ser lite mindre ut. De här var ganska stora (som stora blåmusslor), fast det är ju lite svårt att se på bilden. Ok, men då har du provat cockles också, som det här verkar vara. Vi kanske inte är ”musselfreak” (ler)… men vi gillar blåmusslor och pilgrimsmusslor. Vongole har jag också provat en gång, och dem gillade jag!
06 maj 2013 — 22:05
Anders säger:
Latin: Glycymeris glycymeris
25 maj 2016 — 17:49
admin säger:
Anders, toppen, nu blev jag ännu lite klokare! 🙂
28 maj 2016 — 7:29
Janne Dahlberg säger:
ser ut som en thailändsk mussla som heter hoy lai, vilket betyder mönstrad mussla
Den wokar man med rostad chilipasta, ostronsås och thai basilika (bai horapa)
Krydda med fisksås för sälta och ett uns med socker för att balansera smakerna
Ett uns med msg om man vill förstärka smakerna
Lycka till!
Janne
28 februari 2021 — 16:03