Sommaren är grillandets tid. Och vad är väl enklare än att plocka fram några kalla såser och röror? Här är tre favoriter som görs ofta ofta hos oss. Vilka är era bästa grillsåser/röror?
1. Fetaoströra – passar bra till kyckling
- Detta behövs: En bit fetaost, en ask lätt crème fraiche, färska eller torkade örtkryddor (till exempel basilika och timjan) samt lite salt och peppar.
- Gör så här: Mosa fetaosten med en gaffel och blanda tillsammans med alla ingredienser. Smaka av!
2. Honungs- och vitlökssås – passar bra till kött
- Detta behövs: En ask matlagningsyoghurt eller en burk crème fraiche, en klick majonnäs, en dryg matsked honung, 2-3 vitlöksklyftor samt lite salt och peppar.
- Gör så här: Blanda alla ingredienserna och pressa ner vitlöken. Smaka av med salt och peppar-
3. Ört- och citrussås – passar bra till fisk
- Detta behövs: En ask matlagningsyoghurt, lite olivolja, en lime eller citron, färsk eller torkad timjan, en dryg matsked honung, lite cayennepeppar samt lite salt och peppar.
- Gör så här: Riv skalet av citronen/limen och pressa ut saften. Blanda med övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar.
Krister i Beijing säger:
Med inte så lite stolthet kan jag bekänna att trots att jag har ett krögarförflutet så var det märkligt nog först denna veckan som jag knäckte koden till bearnaisesåsens hemlighet.
Nej – jag kommer aldrig att avslöja den för någon utanför familjen. 😉
Mvh
12 juni 2013 — 20:39
Ninni, Henrik och husbilen Hjulius säger:
Gillar avokadoröra, mosa en lagom mjuk avokdao, salta lite, peppra, och sen pressa i en lagom mängd (beroende på tycke coh smak) vitlök! Ju mer desto bättre. Lite citron över också så blir den inte brun och ful så fort
12 juni 2013 — 20:43
Ditte säger:
Bra val,tycker jag och både honungs o ört/vitlökssåsen skall jag prova. I övrigt gillar vi ädelmodet som mosas i gräddfil och peppar som krydda. Avokado är också användbart; mosas och tillsätt lite hackad chili, hackade tomater, pressad lime, hackad vitlök, salt och peppar. Bland de färdiga såserna gillar bi Lomanders. Men känns lite feta…
12 juni 2013 — 21:10
Kors och Tvärs säger:
Banan-curry sås/röran är helt outstanding till grillat. Mosa en banan. Blanda i lite cremefraise eller gräddfil. Smaka av med curry till lagom styrka. Smaklig måltid 🙂
12 juni 2013 — 21:20
Mary af Rövarhamn säger:
Aivar är ju inte heller så dumt till grillat, och väldigt lätt att göra. Bara att öppna burken och servera : ) /Linda
12 juni 2013 — 21:37
BP säger:
Nja, vi är nog inte så mycket för röror egentligen. Men Hoummous (köpt i Hötorgshallen) och Guacamole är väl våra favon. Förresten glömde jag att säga att vi inte grillar… på balkongen;-)
12 juni 2013 — 22:20
admin säger:
Krister, asch, jag som hade hoppats få veta nu…
😉
Ninni, bra tips! Älskar avokado, vet inte varför jag inte brukar göra avokadoröra, ska nog göra det nån dag!
Ditte, ädelmodet… eeh ädelost? Avokado ska jag definitivt göra röra på nån dag! Lomanders har jag inte provat…
Kors och Tvärs, åh, det var en lite annorlunda sås/röra! Intressant!
Mary of Rövarhamn, ajvar är gott och att bara öppna en burk är perfekt ibland!
🙂
BP, hummus brukar vi också köpa färdig (får inte till den lika bra själva när vi försöker… haha) och vi har faktiskt också köpt den i hötorgshallen flera gånger!
13 juni 2013 — 5:51
Emmy i Australien säger:
Åh vad jag saknar sverige nu, grillsäsongen är ju igång! Tur att jag kommer hem en sväng i augusti =) Kram
13 juni 2013 — 6:16
Inga Magnusson säger:
Tack för tips! Här har det hittills blivit så bråttom, mest bara färdig potatissallad i plastburken och några Bratwurst till det och så en senapstub.
Men det får bli skärpning och visst har uppläggningen och serveringen betydelse.
13 juni 2013 — 8:15
Lena & Jan säger:
Tack för recepten, dom ska jag prova!
13 juni 2013 — 13:53
Seniorer Spekulerar, 3 M säger:
Tack för tipsen, de verkar goda allihopa. Det finns så många goda färdiga såser också som vi tar till när det ska vara enkelt. Erik Lallerstedts bernaissås med chili t.ex. Är supergod. Lagom stark också. Till fisk rör vi ofta ihop en crème fraîche med massor av dill, stark senap, lite socker, salt och peppar. Passar väldigt bra till både grillad och rökt lax. Prova. Ha det så skönt! 3 M
13 juni 2013 — 14:29
admin säger:
Inga Magnusson, det låter som semesterskön mat!
🙂
3M, Erik Lallerstedts såser har vi provat, de är bra. Den där fisksåsen låter god också! Den ska jag nog prova!
13 juni 2013 — 18:05