Peter och jag diskuterade en sak vid middagen igår som jag måste dela med mig av. Vi har rest en hel del, och på många av våra resor har vi träffat nya människor som generöst har bjudit oss på det ena eller andra. Det spelar ingen roll om de varit rika eller fattiga. Även människor som varken haft el eller rinnande vatten har frikostigt bjudit oss att äta och dricka, av det de har.
Att bjuda in … men inte bjuda
Det finns förstås många generösa människor även i Sverige, men då och då råkar vi ut för att folk först föreslår att man ska hälsa på, och sedan tycker att ”vi kan väl dela på kostnaden för köttet” eller ”ni kan väl ta med vin”. Jag vet inte hur det är med er, men jag får en olustig känsla i magen då. Många gånger är det människor som tycker att det måste finnas oxfilé, skaldjur och fina viner på bordet, men som belånat huset så högt så att det svider lite.
Kan man inte bjuda enkelt …?
Jag blir gärna bjuden på pasta med köttfärssås eller blomkålssoppa. Men jag vill bli bjuden! Jag vill uppleva att värden eller värdinnan faktiskt vill dela med sig, av vad de nu har. Är det bara jag som uppfattar att det kan vara såhär i Sverige? Och vad är det i så fall som gör att vi blir så snåla? Är det känslan av att det måste vara så oerhört perfekt, eller vill vi bara inte dela med oss till våra vänner?
BP säger:
Maken som ju är från England feagerade precis som du mär han kom hit. Är det du skriver typiskt svenskt kanske!??? Jag vet faktiskt inte.
Personligen tycker jag att det är betydligt roligare att bli bjuden och att bjuda in själv. Vi bjuder varandra på fika t o m på jobbet och turas om. Betydligt roligare än att betala var för dig.
Undantag: mär det är ett uttalat knytkalas där alla bidrar med något.
Å oxfile skulle jag aldrig bjuda på heller, fingrejer är inget för oss.
15 september 2013 — 21:06
Ditte säger:
Kanske är vi svenskar generellt snåla av oss? Det finns så många måsten. Och det ”måste” ofta vara perfekt. Bjuder någon så är det inga förpliktelser från min sida. Sedan kanske jag vill ta med en blomma eller en present, men det är en annan sak.
Snålheten hos oss kan också innefatta tid. Att bjuda på sin tid här i landet kan vara svårt. Den verkar vara en bristvara. Men vad är det man skyndar sig till?
Att någon bjuder in och sedan föreslår att man skall dela på kostnaderna verkar i mina öron märkligt. Då är det bättre att låta bli eller ta det enkelt. För det är samvaron och glädjen av den som är viktig. Men bjuder man in till knytis, är det en helt annan sak. Då vet man i förväg vad som gäller.
Och säker kan man tycka olika…
15 september 2013 — 22:16
s p i n d e l t j e j e n (mammaliv, fotografering, resor och sånt där) säger:
Jag håller SÅÅÅ med er!
Hade en vän (fd vän) som var precis sån. Hon blev gärna bjuden men när man skulle till henne så räknade hon på minsta lilla kostnad. Frågade om hon om man ville komma dit och äta lunch så hade hon räknat ut vad det skulle kosta – och ibland så delade vi på kostnaderna när vi handlade och sen om hon hade lite hemma i kylen så räknade hon ut vad vi skulle betala för det som vi tog där.
Nääää, sånt går FETBORT! 😉
15 september 2013 — 23:19
Maggan och Ingemar säger:
Vi har också upplevt att i andra länder är de mycket mer generösa än här i Sverige, även mot sådana de inte känner. Tyskar speciellt, vi träffade några på en stpl och pratade några minuter bara, då kom frun i HB ut och gav oss 8 små flaskor med olika sorters likörer. På en annan camping där vi också kom i samspråk med några tyskar i en husbil, där fick vi färdkost, en burk med kakor. När det gäller middagar så har jag inte upplevt det du beskriver men har hört talas om något liknande. Vi svenskar är nog mer stelbenta här hemma men i utlandet bjussar vi mer på både mat och dricka.
15 september 2013 — 23:44
Emmy i Australien säger:
Intressant att du tar upp detta, och det är en av många anledningar att jag trivs bättre utanför Sveriges gränser. Svenskar i allmänhet (grav gereralisering såklart) är ofta rätt snåla med både mat, underhållning och social tid jämfört med andra kulturer. Här i Australien så kan man sitta en hel dag och grilla och snacka utan någon särskild anledning utan bara för att man trivs ihop. Ju mer man delar med sig (efter egen möjlighet såklart) ju mer får man tillbaka. På alla sätt! Snålt takesätt ger absolut ett mer torftigt liv. Sv: Visst är det samma husbil som varit med i bloggen innan hos mig, men jag tycker att den är så cool att jag gärna ville ha med den igen!
16 september 2013 — 2:31
admin säger:
BP, jag misstänker att det är ett ganska svenskt beteende… Knytkalas kan vara ett undantag, absolut! Men då bestämmer man ju det från början. Handlar ju inte enbart om pengar heller, utan det blir ett enkelt och lite roligt sätt att träffas.
Ditte, intressant att du skriver att snålheten också kan innefatta tid. Det har jag inte tänkt på, men jag tror att du har rätt! Håller som sagt med om att knytis är en annan sak.
Spindeltjejen, åh vad trist! Det är ju precis den snåla attityden som blir så trist. Man bjuder ibland och blir bjuden tillbaka ibland, är det så svårt??
Maggan och Ingemar, intressant att höra att ni också upplevt mer generositet utomlands. Ni kan säkert ha rätt i att vi också blir mer generösa när vi själva kommer utomlands. Man påverkas ju av mentaliteten runt omkring.
Emmy i Australien, intressant att du också tar upp det här med social tid. Det har jag inte tänkt på förut, men så kan det nog vara! ”Tid är pengar”, säger vi ju… haha.
16 september 2013 — 6:55
Anna Stouvenel säger:
Under alla de âr jag fortfarande bodde i sverige sâ fanns inte middagsbjudningkulturen i mina kretsar. Man fikade högt och lâgt. Det var först när jag kom till frankrike som den frâgan kom pâ tapeten. Här kan man knappt träffas utan att äta nâgot ihop. Mat är ett sâ otroligt viktigt socialt fenomen. När man blir bjuden sâ tar man i princip alltid med sig en flaska vin (som man sällan korkar upp eftersom värdparet redan har funderat ut vilket vin som hör ihop med deras matkreation). Vid födelsedagar och andra finare tillfällen kan man ta med sig en flaska champagne. Blommor är inte helt fel det heller. Jag brukar alltid ta med mig godis till barnen. Jag tror att sverige inte har kommit sâ lângt ännu, det är fortfarande fikakulturen och fredagsmyset som styr.
16 september 2013 — 7:40
Frankie & Co säger:
Vi ’importerade’ Pot Luck och har släkt och vänner hos oss rätt ofta och delar varandras maträtter med varandra, alltså bjuder varandra – mycket roligt, gott och uppskattat.
16 september 2013 — 8:05
ann säger:
Min opfattelse er, efter at have boet mange år i Sverige, at man gerne tager, men har ufatteligt svært ved at give. Endsige at takke, gør man ikke. Generelt, i de kredse, vi er kommeti, går man i ”små sko”.
Som eksempel kan jeg sige, at vi gennem årene har haft alle børnenes legekammerater og venner på kost. Næsten hver dag har vi kunnet være sikker på at mindst en spiste med, så det har der været mad til. Det er de samme børn som er kommet…. men hvis vores børn har været hos kompiserne, så kommer de hjem, når familien skal spise. Altid. Lidt underligt, men vi har holdt på, at VI vil gerne – vi synes det er hyggeligt at også kunne være sammen, under måltider.
16 september 2013 — 10:03
Alexandra säger:
Hahah ”delar på kostnaden för köttet”. Vet inte hur jag skulle reagera om man sitter på middag hos något och så mitt i allt säger dom så.
Jag håller med er! Men jag vet inte om det nödvändigtvis är för att vi är snåla…eller om vi bara är väldigt stela. Som att man vågar inte riktigt bjuda för då är vi rädda att gästerna kommer tycka att vi vill skryta och visa upp att vi har minsann råd att bjuda osv. Tycker överlag att vi svenska är lite rädda för att umgås med andra utan att oroa oss över dittan och dattan.
Bjuder man på middag så bjuder man ju! Ska man betala tillsammans får man ju i så fall tillsammans organisera ett knytkalas. Undantaget kan väl vara om man har en ”hemmafest” och att man då får ta med dig det man vill dricka själv…
Så jag tror mer på att det blivit kultur att man ska dela lika på allt för att inte visa att man har bättre än någon annan, jantelagen you know. 😉 Så man vill inte skryta…inte att vi är snåla.
16 september 2013 — 10:23
Kattas Betraktelser säger:
Känner verkligen igen din beskrivning. Speciellt då jag levt i en mångkulturell familj med familjemedlemmar från världens alla hörn. De är betydligt generösare än vad svenskar är! Håller med många av blogg inläggen.
16 september 2013 — 13:03
admin säger:
Anna Stouvenel, tack för lite input från Frankrike! Det där börjar nog komma till Sverige också, men som du säger, vi ligger kanske lite efter…
Frankie & Co, låter som en supertrevlig import ju!
🙂
Ann, usch så tråkigt att vi ska vara sådär snåla! Vi har också jämt haft andras barn med, både på middagar och resor!
Alexandra, kanske har du rätt i att det är lite jantelag också… Men man behöver ju inte alltid bjuda så otroligt lyxigt (lite jantelag nu haha), om man nu inte vill skryta…
Katta, förstår att såna här skillnader blir ännu mer påtagliga när man bott i flera olika kulturer!
16 september 2013 — 14:13
Lena & Jan säger:
Det har under flera år ”gått utför med bjudkulturen” i Sv. Tror det är dags o inse att träffas o bjuda enkelt är det viktigaste! Det var bättre förr då det verkligen var knapert för många, men så skolades vi på våra arbetsplatser att ”allt måste vara lönsamt” o nu ser vi resultatet, tror en glad pensionär!
16 september 2013 — 15:57
admin säger:
Lena & Jan, jag vet inte riktigt hur det varit historiskt sett… men jag håller absolut med om att det bästa är att träffas och bjuda enkelt! Självklart kan det vara roligt med en extra fin bjudning ibland, men det måste inte alltid vara så!
16 september 2013 — 18:06
Mammas machete säger:
Spännande inlägg och diskussion! Jag håller verkligen med på många punkter. Men jag vet inte om svenskar är särskilt snåla? Jag upplever snarare att många ”skäms” lite för att ”bli bjudna”, liksom känner att de ”blir skyldiga något tillbaka” då? Eller ”rätt ska vara rätt” (vad det nu är?!). Kanske är vi snarare präktiga på ett slags ”inte ska väl jag ta för mig”-vis? Detta hänger säkert ihop mkt med svenskars kulturellt dåliga sociala kompetens, precis som påpekas i kommentarerna ovan, svårigheterna med att umgås uppsluppet med nya bekantskaper. Ett stort kulturellt handikapp som producerat många nya utlandssvenskar genom åren! Kram!
16 september 2013 — 19:18
Synne säger:
Skulle aldrig drömma om att ta betalt av mina gäster – tvärtom tycker jag om att bjuda och gärna frikostigt! Däremot om någon kommer och bor länge kanske vederbörande handlar på eget bevåg och lagar mat eller bjuder på middag eller kanske köper lite vin men det är aldrig något jag förutsätter. Nästa gång är det jag som är gäst! Gillar inte heller när någon bjuder på fest och tar betalt för kuvertavgiften, vad ska man då ”bjuda” på kalas för??
17 september 2013 — 14:40
Inga M säger:
Att i efterhand dela på kostnaden för köttet låter förfärligt! Vi umgås mycket, har många matglada vänner. Och det blir olika varianter. När vi gör nåt här hemma så bjuder vi på allt, det känns självklart. Men ofta umgås vi utomhus på någon sten vid sjön eller vid någon grillplats där och då föreslår vi ofta knyte. Men det kanske är typiskt svenskt, känns dock inte som något snålande.
18 september 2013 — 7:02
admin säger:
Mammas machete, kanske är det så… Nog finns det en kultur att dela upp saker (dela på notan t.ex.), så du kanske har rätt. Även om jag i vissa fall kan uppleva en viss snålhet också…
😉
Synne, om man bor hos någon länge känns det väl naturligt att hjälpa till på ett eller annat sätt, hoppas jag.
Inga M, knytis behöver ju inte vara snålhet tycker jag, utan snarare ett sätt att enkelt träffas utan så mycket förberedelser. Kan ju bli roligt också om man bjuder varandra.
18 september 2013 — 7:28
Pupa säger:
Jag tycker också att bjuder man så bjuder man. Däremot brukar jag rekomendera mina vänner att ta med sig eget vin om de vill dricka det eftersom varken jag eller maken dricker vin och inte har en den blekaste aning om vad som är gott.
20 september 2013 — 13:28