Var fjärde svensk gör fler utlandsresor idag än för fem år sedan. Det visar en Novus-undersökning som gjorts för Ticket. De flesta finansierar resandet med sparpengar.
Sparpengar
Oavsett inkomst och sysselsättning är sparpengar det vanligaste medlet för att finansiera utlandsresor. Sammanlagt 63 procent använder befintliga sparpengar, 20 procent har en lön som täcker kostnaderna, 18 procent lägger undan ett visst belopp varje månad, 12 procent börjar spara några månader innan de bokar resan och åtta procent använder skatteåterbäringen.
Två procent av svenskarna uppger att det är deras partner som betalar. Bland 18–29-åringarna svarar tio procent att det är föräldrarna som betalar resan.
Lån
Endast en procent av svenskarna svarar att de lånar pengar av närstående för att kunna betala sin resa. Inte en enda svensk uppger att de tar sms-lån för att ha råd med resan. ”De allra flesta lägger undan pengar regelbundet, så att de kan betala resan med egna medel vid bokningstillfället. Om det däremot rör sig om en dyrare resa väljer en del att dela upp betalningen” säger Maria Gertell, kommunikationsansvarig på Ticket.
Hur gör du?
Det är positivt att så många har möjlighet att spara till en resa. Det är också positivt att så få väljer lån för att finansiera resandet! Tillhör du dem som konsekvent sparar till resor varje månad, eller sparar du mer målmedvetet när siktet är inställt på en speciell resa?
BP säger:
Intressant läsning och väldigt positivt att man inte tar lån för att betala semestern.
Vi tar nog en blandning av vanlig lön och sparpengar beroende vad resan kostar. Tel Aviv vistelsen ”drabbade” nog sparkontot;-)
12 december 2013 — 8:53
Lena & Jan säger:
Intressanta siffror, Svenskarna verkar vara ett folk med ”ordning o reda” i finanserna!
12 december 2013 — 19:08
Lennart säger:
Bra att så få lånar till resan!
Hur kul kan de va att betala långt efter avslutad resa!
12 december 2013 — 21:42
admin säger:
BP, så är det nog för oss också. Beror på ekonomin för tillfället och hur dyr resan är.
Lena & Jan, det verkar ju så. Bra att folk inte lånar!
Lennart, usch nej. Att spara i förväg är en sak, men att betala efteråt är trist!
12 december 2013 — 22:57