Marockansk mat är rik på både färger och dofter. Lite generaliserat kan man säga att man oftast serveras en av två rätter; couscous eller den marockanska grytan tagine. Dessa kan i sin tur varieras i oändlighet! Dessutom bjuder det marockanska köket på härliga sallader och grönsaksröror, fantastiskt gott bröd, saftiga frukter och, förstås, sött marockanskt te.
Innehållsförteckning
Marockansk mat – många influenser
Den marockansk maten är influerad av många olika kulturer. Kokkonsten är påverkad av det nomadiska berberfolket, av romarna, av turkarna och av Mellanöstern. Bland annat. Precis som det marockansk köket är rikt på influenser är det rikt på kryddor och smaker.
Även om man kan tycka att det marockanska köket varierar mellan relativt få maträtter finns samtidigt en bred variation mellan kryddor och smaksättningar, och det är heller inte ovanligt med frukt som smaksättare. Här berättar vi om några av de vanligaste maträtterna vi stött på under våra resor i Marocko.
Tagine
Tagine, det vill säga mat serverad i lergryta, är en av de vanligaste maträtterna i Marocko. Många gånger innehåller rätten lamm eller kyckling, kanske tillsammans med någon sorts grönsaker eller potatis.
Tagine kan också innehålla till exempel fisk eller marockanska köttbullar, och ibland kan man få lite annorlunda tagine, som den vi fick i Sahara med nötkött, ägg och plommon. Marockansk mat när den är som bäst!
Couscous
En annan vanlig maträtt, som ofta äts på fredagar eftersom det är en bra rätt att servera när hela familjen samlas, är couscous. Denna rätt serveras ofta med kokta grönsaker och kanske kikärtor. Det är inte så lätt att se på bilden, men under berget av kikärtor och grönsaker döljer sig alltså ett stort fat med couscous.
Bröd, Sallader och röror
Det marockanska brödet kan vara otroligt färskt och gott. Ibland får man det serverat med olja, honung eller nötkräm att doppa i – galet gott! Andra gånger serveras bröd och olika grönsaksröror som en förrätt. Rörorna, som till exempel kan vara gjorda på tomat, paprika eller aubergine, smakar ofta väldigt bra.
Det är också vanligt att man serveras någon sallad före maten, med färska grönsaker. I den vi visar på bilden fanns bland annat rödlök, tomat, gurka, majs och apelsin.
Efterrätter
Den absolut vanligaste efterrätten i Marocko måste vara apelsiner. Det kan låta tråkigt, men de marockanska apelsinerna är otroligt saftiga och goda, så apelsin är aldrig fel. Ofta får man dem serverade i skivor, men vi har också varit med om att få en hel apelsin till efterrätt tillsammans med en kniv. Tröttnar man på apelsin till efterrätt finns det ofta glass.
Frukost
Till frukost serveras te eller kaffe och kanske juice. Man får ofta också bröd, och kanske marockanska pannkakor med olja, honung eller sylt. Ibland har vi också serverats yoghurt eller kakor. Om man bor på ett stort hotell är det roligt att man får en större buffé, med en blandning av marockanska och västerländska specialiteter.
Marockanskt te
Det söta marockanska myntatéet får man också precis överallt och precis jämt. Allra helst ska det hällas upp på lite speciellt sätt. Kannan ska hållas högt över tekopparna när man häller, som på bilden.
Mer att läsa
Läs gärna också mer om att resa i Marrakech, i Sahara eller i Agadir. Nedan hittar du också reportage om mat i olika länder runt om i världen.
BP säger:
Japp -seen it, done it = liked it! Frukost har vi aldrig ätit i Marocko, då vi gör den själva i lägenheten. Men resten är ju så himla gott! Det söta myntateet hoppade vi också. Grrrrr
30 mars 2014 — 23:33
Marina säger:
Det är ju ofta så, att man behöver lite vägledning av någon som vet för att hitta rätt, inte minst när det gäller val av mat man inte riktigt känner till.
31 mars 2014 — 3:32
admin säger:
BP, frukosten var god, möjligtvis lite för söt för min smak.
Marina, det är lätt att hamna på turistställen också, som kanske inte alltid har så bra mat.
31 mars 2014 — 6:42
Steve säger:
Det är spännande med fjärran maträtter. Där verkar finnas en hel del goda vegetariska varianter.
31 mars 2014 — 7:09
lenaiwales säger:
Oh, vad gott det ser ut!! Och annorlunda kombintioner!
31 mars 2014 — 10:05
Yvonné säger:
Så fint det ser ut med alla vackra färgerna. Spännande blandningar som kött ägg plommon. Då är det bra när någon känner till vad och var man kan äta.
Fin resa ni gjort.
Kram
31 mars 2014 — 10:17
Lennart säger:
Kul att prova lite annorlunda!
31 mars 2014 — 10:44
Elisabeth säger:
Härliga påminnelser om den goda maten i Marocko! Elisabeth
31 mars 2014 — 18:41
admin säger:
Steve, man hittar nog en hel del vegetariskt, bland annat couscous, vegetariska soppor, bröd med röror och även vegetarisk tagine.
Yvonne, mycket härliga färger över huvud taget! Och ja, en del frukt i maten.
01 april 2014 — 6:29
maribell säger:
använder man ekologiska mat produkter i Marocko?
03 december 2019 — 14:40
marihell säger:
finns det ekologiska mat produkter i marocko?
03 december 2019 — 14:41
marihell säger:
hej hej
03 december 2019 — 14:42