På midsommarafton grillade vi en hel gris. Det var ett projekt som tog större delen av dagen, men det var ett intressant och roligt projekt! Först byggdes en eldstad, och så monterades grisen på en ställning.
Att grilla en hel gris tar runt fem timmar. I varje fall om den är först är lättrimmad och lättrökt, vilket tydligen är det vanligaste. Är den helt färsk får man räkna med ännu längre tid.
Midsommar i skärgården
Vi firade traditionell midsommar på Blidö med Peters släkt. Det blev både midsommarstång och sillunch, precis som traditionen bjuder. Nytt för i år var att vi också valde att grilla en hel gris.
Grilla en hel gris – Så här gjorde vi
Glöden ska helst vara fokuserad mot ändarna av grisen, där den är som tjockast. I mitten är den tunn, och där är det lätt att den blir bränd och övergrillad. För att kontrollera att köttet är klart kan man använda en stektermometer.
Under grillningen penslade vi hela tiden med grillolja, och så vände vi förstås på grisen då och då. Till slut var det dags att skära upp och servera. Riktigt gott blev det tillsammans med färskpotatis och tzatziki.
Nils-Åke Hansson säger:
När jag fick se bilden med korvar ja det blev bara korv till kvällen! Helgrillad gris är bland det bästa man kan få. Har varit på sådana kalas. Och så styckas rätt så att alla får av de finna bitarna första varvet också.
Ha en forsat bra helg
Nisse
http://husbilochresor.com/
21 juni 2014 — 9:35
Johanna i Skåne säger:
Kommer att tänka på det jag fått berättat för mig många gånger – hur jag på lokalbussen i Lund, på väg till min dagmamma, berättade för en okänd medpassagerare om årets högtider: Jul, påsk och grisfest! Länge sedan nu, men minns dem väl, de där festerna vid en sjö i nordöstra Skåne som inleddes med metartävling och tipsrunda innan det var dags att äta av de helstekta grisarna 🙂
21 juni 2014 — 9:55
Lena i Wales säger:
Det ser gott ut! Skålen med jordgubbar är enormt läcker! För mej blir det firande på söndag med Svenskar i Cardiff med midsommarstång, lekar m m. Har dock gjort något annat intressant, du vet var du kan läsa om det.
21 juni 2014 — 10:05
Ama de casa säger:
Såg väldans gott ut! Här i Spanien helsteker dom ofta grisar under festivaler och så
🙂
Smart med korven – man måste ju få sig lite till livs medan man väntar!
😀
21 juni 2014 — 10:09
Steel city Anna säger:
Vad mycket jordgubbar! Häftigt med helstekt gris 🙂 glad midsommar!
21 juni 2014 — 11:29
Ditte säger:
Spännande grillprojekt som ni rodde i land med bravur. Förstår att det smakade bra. Men en viss väntan blev det. Skönt att det finns korv! Önskar er en trevlig fortsättning på midsommarhelgen.
21 juni 2014 — 12:43
BP säger:
Vad det vattnar i munnen på mig nu! Ni är riktiga specialister ser jag. Mums!
21 juni 2014 — 12:48
Anna i Qatar säger:
whaaaaat
haraam !!
21 juni 2014 — 14:54
admin säger:
Nils-Åke, helgrillad gris var riktigt gott! (Olika delar är ju olika fina förstås.) Önskar er också er en fortsatt fin helg!
Ama de casa, det kan jag tänka, att det grillas grisar ibland. Passar ju för utomhusfestligheter när man är lite fler!
Steel city, önskar detsamma!
Ditte, det var ett spännande och intressant projekt!
🙂
BP, det var första gången, så specialister kan jag ju inte säga att vi är… men intressant var det!
😉
Anna i Qatar, haha, ja definitivt!
21 juni 2014 — 15:31
anita säger:
Härligt firande med det projektet. Som grekisk påsk fast med gris istället för get eller lamm! Wow va härligt med en jätteskål med jordgubbar!
21 juni 2014 — 16:09
maria ulrika säger:
Men hur gott såg inte det där ut då!?
//Ulrika
21 juni 2014 — 17:20
admin säger:
Anita, vi blev lite sugna på att prova att grilla lamm vid ett annat tillfälle faktiskt!
🙂
Maria Ulrika, grisen var god! Kul förresten att hitta till din blogg! Jag har kommenterat, men ser inte om kommentaren blev godkänd? Kolla gärna i skräpposten om du inte hittar den…!
21 juni 2014 — 19:39
Inga M säger:
Det ser lite lätt makabert ut att helsteka gris. Det blir liksom så påtagligt vad det är man egentligen äter, ett dött djur. Men det smakar väldigt gott åtminstone när det är rökt. Ni ser ut att ha haft ett trevligt midsommarfirande. Jag antar att det för stockholmare ofta innebär att man reser ut i skärgården. Tur att den är stor och sväljer undan sina besökare utan att det blir trångt.
22 juni 2014 — 7:26