För att underlätta sommarens gasolbruk har AGA Gas tagit fram fem konkreta tips för hur du använder din gasol säkert till båt, husvagn och grill. Här hittar du tipsen – och samtidigt kan du tävla om en gasolcylinder!
5 tips för säkert gasolbruk
- Låt alltid flaskan stå upp – Hantera och förvara alltid flaskan stående.
- Gör ett läcktest – Kontrollera slang och anslutningar när du byter flaska. Använd såpvatten eller AGA:s TL4 spray.
- Rätt tryck – Trycket i din gasolflaska varierar med yttertemperaturen och för att gastrycket till din gasolutrustning inte ska bli för högt måste du ansluta en tryckreducering till gasolflaskan. Läs bruksanvisningen för din gasolutrustning så vet du vilket tryck och flöde som behövs.
- Stäng ventilen – Stäng alltid flaskventilen när du inte använder utrustningen.
- Placering av gasolflaskan – Förvara aldrig gasolflaskan under grillen eller på platser där temperaturen kan bli upp mot 65° C, till exempel på inglasade balkonger.
Vinn en gasolcylinder
Nu kan du vinna en gasolcylinder av sorten PC10 (värd ca 500 kr). Det enda du behöver göra är att skriva en kommentar i det här inlägget och ge ditt bästa grilltips! Brukar du lägga något extra gott på grillen eller har du en speciell metod för att få köttet perfekt? Dela med dig av ditt tips senast på söndag 29 juni, så är du med och tävlar om gasolcylindern!
Ditte säger:
Bra med uppdatering vad gäller gasol. Efter en incident för många år sedan i båt med en gasolvärmare har vi haft tvålågigt spritkök och wallasvärmare som går på specialfotogen. Men i båten är det svårare att ha gasoltuberna utanför….så i husvagn är det enklare kan jag tänka. Kul med grilltips och tävling.
23 juni 2014 — 13:07
Veiken säger:
Vi använder gasol till kaminen i uterummet, när vi värmer upp det på vintern…… Dessutom är vi dåliga på att grilla.
Någon måste ju se till att grilldimman över Sverige inte blir alltför kompakt! 😉
23 juni 2014 — 17:48
Camilla Sandmark säger:
När maten är färdiggrillad och glöden inte längre är lika het, så passar det perfekt att grilla jordgubbar och nektariner i bit på spett som serveras till iskall vaniljglass! En härlig avslutning på grillmiddagen!
23 juni 2014 — 19:18
Christine säger:
Mitt busenkla tips på en god dessert:
Vik ihop aliminiumfolié till en liten ”båt” att ställa på grillen. Fyll med skivade jordgubbar, bryt över vit Tobleronechoklad eller vit choklad och en nypa muscovadosocker (el farinsocker går också bra). Låt stå på grillen tills chokladen smälter och servera sedan ”jordgubbssåsen” ljummen över några kulor vaniljglass! Enkelt och jättegott!
🙂
23 juni 2014 — 21:39
Frankie & Co säger:
Leta fram en sån där köks-sil av metall med ett handtag och häll i opoppade popcorn och täck med aluminiumfolie och lägg på grillen och poppa popcorn att mumsa på före maten är klar som aptitretare eller som snacks efter måltiden 😉
24 juni 2014 — 10:57
Ulla Raslöv säger:
Linda bacon runt stavar av halloumi och grilla tills baconet är knaprigt!
Galet gott även när det kallnat
24 juni 2014 — 12:27
Richard Madsen säger:
Grilla Pizza funkar kanon fint, tänk bara på att ha något extra tjock pizzadeg samt ej för hög temperatur. Lycka till !
24 juni 2014 — 14:22
annica sundström säger:
Tålamod är en grillares bästa vän. Det ska ta lång tid både att marinera och att grilla 🙂
24 juni 2014 — 14:53
Anna Lundqvist säger:
Jag gör ofta grillspett och har då massor av olika ingredienser i olika skålar: Grytbitar, kyckling, fiskbitar, grönsaker av olika sorter, halloumi, tofu osv osv. På så sätt kan alla komponera sina egna spett. Perfekt när man bjuder folk som äter olika saker och passar både köttätare, fiskätare och vegetarianer.
25 juni 2014 — 10:57
Johanna Mårtensson säger:
Jag har aldrig ägt någon egen grill. Utan alltid fått använda mina föräldrar och svärföräldrars grillar för att imponera med bra recept. Men nu när vi har nyköpt hus och plats för en stor gasolgrill så kommer det bli många bra stunder vid grillen och god mat i magen.
Något jag verkligen älskar att grilla är en hel fisk gärna lax i folie med massor av olika kryddor och smör. färsk rosmarin, vitlök och sallladslök är riktigt gott.
Och till detta ska det gärna vara färsk potatis och en god sås.
Detta kan man aldrig misslyckas med och det är väldigt uppskattat av både barn och vuxna.
25 juni 2014 — 22:04
AktivaDagar säger:
Det klassiska grilltipset är väl att inte ha så bråttom… Glöden är ju typ alltid som bäst när man grillat klart… Det vi själva INTE vill vara utan när vi grillar numera är halloumi-osten.
26 juni 2014 — 20:26
Anne säger:
Krydda pilgrimsmusslor med citronpeppar och havssalt och vrid en skiva lufttorkat skinka runt dem. Trä i spets. Grilla tills skinkan är stekt, ca 5 minuter.
27 juni 2014 — 20:03
Jeanette säger:
Mitt bästa tips är att låta köttet och grönsakerna ligga i marinad i minst 24 timmar. Då tränger smaken verkligen in och det blir en helt annan smaksensation.
28 juni 2014 — 9:20
Paola säger:
Botanisera bland grillsåser! De kan göra underverk även för den tråkigaste köttbiten! Några enkla favvoblandningar: Grekisk yoghurt + 1) krossad vitlök & basilika 2) smulad fetaost, citron & mynta 3) hackade Kalamataoliver & rödlök.
28 juni 2014 — 11:03
Carola L säger:
Bra råvaror är A och O.
Sedan är det guld att grilla majskolvar – det är bara så gott. Ananas är också en favorit!
Sedan ett folieknyte med skivad potatis, lök, smör och gräslök (ev kryddor) är inte heller fel!
28 juni 2014 — 15:54
Annika Nilsson säger:
Jag kör med den klassiska gamla hederliga banan med choklad i folie på sista grillglöden. Det går alltid hem – hos stora som små!
29 juni 2014 — 23:15
Lena Eriksson säger:
Fisk faller gärna sönder och ramla ner mellan gallren, men om man skär citronskivor och lägger fisken ovanpå, så stannar fisken kvar plus att fisken får en god smak av citron. Den grillade citronskivorna kan man servera tillsammans med fisken.
Passa också på att grilla päronhalvor i en folieform tillsammans med after eight.
29 juni 2014 — 23:22