Polsk mat, vad är det? Man pratar kanske inte så ofta om det polska köket … så vad får man för mat i Polen? Först och främst kan man säga att maten är rejäl. Om man går in på en restaurang behöver man aldrig gå därifrån hungrig. Vi går igenom soppor, kött, fisk, bakverk, godis och en del drycker. Häng med!
Innehållsförteckning
Vad är polsk mat?
Vår upplevelse av den polska maten är att den ofta är relativt enkel och rustik, och för det mesta mycket god och lagas med kärlek. Vad är det vi stöter på för tillbehör i matlagningen i polsk mat? Här är några exempel på typiska ingredienser:
- Morötter
- Rödbetor
- Kålrabbi
- Persiljerot
- Vitkål
- Stuvad kål
- Surkål
- Ängssyra
- Senap
- Pepparrot
- Kargenfrön
- Kryddnejlika
- Fläsklägg
- Oxbringa
- Karp
- Konserverade gurkor
- Inlagda plommon
Polsk mat: Soppor
Soppa är populärt i Polen och finns att beställa på de flesta restauranger. Ofta kan man beställa soppa som förrätt, men tänk på att sopporna kan vara rejäla och mättande. En av de vanligaste sopporna är zurek, som vi blivit så förtjusta i att vi brukar laga den hemma själva. Kolla gärna in vårt recept på zurek!
Polsk mat: Sallader
Det finns flera sallader som är typiska för Polen. Flera av dem är lite krämiga, så som sallader ofta kan vara i den östra delen av Europa.
Polsk mat: Kötträtter
Kött är en vanlig ingrediens i polska maträtter, och man äter nötkött, lamm, gris och korv. Kyckling och andra fåglar är också vanlig mat, vilket du kan läsa mer om längre ner.
Polsk mat: Dumplings
En specialitet i det polska köket är dumplings, det vill säga ångkokta degknyten, som kan serveras i olika former. Ibland serverar man dumplings med fyllning, och ibland utan.
Polsk mat: Fiskrätter
Fisk är framför allt vanligt om man reser i orterna längs Östersjökusten. Här serveras fisk både på finrestauranger och i enkla gatukök, och det är till exempel vanligt att se hälleflundra på menyn.
Polsk mat: Fågel
Kyckling är populärt i Polen, liksom i många andra länder. Dessutom är det relativt vanligt att man hittar anka eller gås på menyerna, ofta serverat med potatis och rödkål.
Polsk mat: Snabbmat
Förutom all vanlig snabbmat, som pizza och hamburgare, har polackerna en del egna specialiteter. En av dessa är zapiekanka, som kan serveras i enkla stånd eller grillkiosker.
Polsk mat: Bröd
Bröd kan också vara värt att nämna i samband med det polska köket. Visste du till exempel att bageln, det runda brödet med ett hål i mitten, ursprungligen kommer från Polen?
Polsk mat: Bakverk
Polackerna gillar sina söta bakverk och kakor. Om du vill prova någon lokal specialitet finns det mycket att välja på.
Polska köket: Godis
Alla länder med självaktning vill förstås ha sitt eget lokala godis! Här följer några exempel på polska godsaker, för dig som är sötsugen.
Internationell mat i Polen
Naturligtvis hittar man inte bara traditionell polsk mat i Polen, utan också alla vanliga internationella rätter. I Polen hittar man allt från hamburgare och pizza till sushi och franska finrestauranger.
Polska köket: Måltider
Frukosten (sniadanie) är som engelsk frukost men tyngre. Polackerna äter rejält på morgonen för att orka med dagen. Ägg, korvar, bröd, kvarg, skinka, och kanske några goda rester från dagen innan.
Fyra timmar senare blir det en lättare lunch eller mackor. Fyra timmar senare igen blir det soppa, middag och någon kaka. På kvällen blir det kvällsmat (kolasja) med kallskuret, sallad, pastejer, saltgurkor, betor och lite annat smått och gott.
Polska köket: Öl
I Polen finns gott om lokalproducerad öl, både från större bryggerier och från mikrobryggerier. Här är några exempel på polsk öl:
- Zywiec
- Tyskie
- Lech
- Ksiazece
- Warka
Polska köket: Vodka
En annan traditionell dryck i Polen är vodka. Du ska inte bli förvånad om vodkan serveras ren till maten. Å andra sidan serverar man alltid också vatten, eller möjligtvis juice, som dryck vid sidan av. Här är några exempel på polsk vodka:
- Soplica
- Zubrowka
- Wyborowa
- Luksusowa
- Belvedere
Polsk mat: Julen
Det polska julbordet bör enligt traditionen innehålla minst 12 rätter och man bör prova lite av alla, eftersom de bringar lycka under det kommande året. På bordet hittar man många fiskrätter och vegetariska rätter, som till exempel sill, soppa, stekt karp, surkål och piroger.
Först på juldagen äter man skinka och korv. Efterrätter som kan förekomma på julen är till exempel vetebrödet Babka wielkanocna med russin och citron och Kompot z suszek, som är en kompott med torkade plommon och annan frukt.
Ibland äter man också den slaviska julgröten kutia, som innehåller vallmofrön, honung, vete, nötter och frukt.
Polsk mat: Påsk
Under påsken äter man bland annat ägg och olika sorters inlagd sill. Andra rätter som kan förekomma på påskbordet är potatissallad, påskskinka samt vit eller röd borschsoppa. Dessutom bakar man gärna påskkakan pascha.
Vingårdar i Stellenbosch i Sydafrika – 4 härliga besöksmål
Nyfiken på vingårdar i Stellenbosch? Sydafrika är känt för sin vinproduktion och orten Stellenbosch är centrum…
Fik och restauranger i Glasriket – 7 ställen du inte vill missa
Det finns några fik och restauranger i Glasriket som du inte vill missa! Vi har rest…
Boquerones – ansjovis på spanskt vis
Vi har testat att laga boquerones, ansjovis eller sardin på spanskt vis. Som du kanske vet…
Bryggeri i Antwerpen – och en rejäl köttmåltid
I samarbete med Visit Flanders Nu har vi rullat vidare från Gent med husbilen och hunnit…
Schweizisk choklad – familjebageri i Zermatt
När man är i Schweiz vill man förstås inte missa att äta schweizisk choklad! Igår besökte…
Ost- och charkbricka – tips för en lyxig fest
Vad är lyxigare och godare än en ost- och charkbricka? För oss är det en favorit…
Pata negra och spanska köttbullar
Vi är inte så imponerade av maten i Spanien, inte generellt i alla fall. Självklart förstår…
Hemlagade köttbullar med gräddsås och potatismos
Hemlagade köttbullar, gräddsås och potatismos har blivit en av våra absoluta favoriter. Från att ha varit…
Raclette i Schweiz – äta ost till middag?
Vi är hemma i Sverige igen, men nu måste vi berätta om osten och maträtten raclette…
Allt om sparris i Tyskland – Festivaler, vägar och recept
Sparris i Tyskland – det är långt mer än bara en grönsak. När sparrissäsongen kommer igång…
Lyxiga förrätter – 11 recept för festen
Lyxiga förrätter – vad kan vara en bättre start på en festlig bjudning? Vi tycker ofta…
Konsten att äta en måltid i Italien
Den italienska matkulturen är känd över hela världen och i det italienska köket hittar man massor…
Italiensk mat i topp – när läsarna får rösta
Italiensk mat är i topp när läsarna får välja. Tiden går fort, och det har redan…
Malaysisk mat i Malaysia – våra upplevelser
Malaysisk mat, idag är det dags att berätta om våra upplevelser! När man reser är det…
Vad äter man i Österrike? – 15 österrikiska specialiteter
Vad äter man i Österrike? Vi listar 15 österrikiska specialiteter och berättar om våra erfarenheter av…
Tyska specialiteter i olika regioner – missa inte dessa
Tyska specialiteter, vad är det? Tysk mat varierar från region till region, och det finns många…
Nyårsmat – vad är tradition att äta på nyårsafton?
Nyårsmat, vad är det? Och vad är tradition att äta på nyårsafton egentligen? Vi har läst…
Julgodis och julkakor i olika länder – en söt rundresa
Idag ska det handla om julgodis och julkakor i olika länder. Vilka sötsaker äter man i…
Tjeckisk mat – 20 maträtter och drycker från Tjeckien
Tjeckisk mat – hur är den? I somras besökte vi återigen Tjeckien, för kanske 20:e gången…
Vinfester i Tyskland – upplev höstens vinfestivaler
Just nu pågår vinfester i Tyskland, och de fortgår under både oktober och november. Befinner du…
Mat och kultur i Nordmakedonien
Mat och kultur i Nordmakedonien är väldigt spännande och så annorlunda mot vad vi har i…
Fondue – schweizisk, svensk och japansk
Jag har alltid varit lite förvirrad när folk pratar om fondue. Vad är det för rätt…
Goda fiskar i Spanien och Portugal
Under vår vistelse i Spanien och Portugal har vi träffat många som skulle vilja köpa och…
Mat i Albanien – 22 albanska specialiteter
Maten i Albanien, hur smakar den? Och vad innebär albansk mat? Vi har rest med husbil…
Champagne, mikrobryggt öl och god mat i Pécs
Nu är det dags att berätta lite mer om vad vi hittade på i Pécs i…
Irländsk whiskey – & pubar och öl på Irland
Irländsk whiskey är omtyckt av många, liksom kulturen med pubar och öl på Irland. Vi upplevde…
Appenzell i Schweiz – delikatesser och direktdemokrati
I samarbete med Switzerland Tourism Appenzell i Schweiz är egentligen inte mycket mer än en by…
Ölprovning med tysk och belgisk öl
Under vår husbilsresa i Europa i somras handlade vi på oss en del speciella och intressanta…
Recept på Zurek – vi lagar polsk soppa
Idag blir det recept på zurek, vår absoluta favoritsoppa i Polen. Jag tror aldrig att vi…
Turkisk mat – 20 maträtter och delikatesser i Turkiet
Turkisk mat bjuder på härliga medelhavssmaker och ett stort urval av maträtter. Här kan du bland…
Steve säger:
Säkert välsmakande, men i stabbigaste laget för mig. Jag har liknande erfarenheter från f f a Lettland där jag ofta var i jobbet under 90-talet.
30 september 2014 — 8:24
BP säger:
Håller helt med dig! Har ju också bloggat om den polska maten och jag tycker precis som du väldigt mycket om den. Å om du skulle få abstinensbesvär så finns det en polsk mataffär nära KI, nere på Torsgatan. Där har dom t o m världens godasta polska cheesecakes och olika pajer. Testa! Väl värd ett besök!
30 september 2014 — 9:11
admin säger:
Steve, kan tänka mig att det är lite liknande mattraditioner i länder runt om. Ganska stabbigt, men kanske därför vi ofta valde fisk och soppor…
😉
BP, intressant att det finns en polsk mataffär där! Det visste jag inte. Tack för tipset! Ska kolla in
🙂
01 oktober 2014 — 7:09
Marzena säger:
Inte riktigt som du skrev men väldigt likt.
01 april 2021 — 16:07