Man kan nog säga att vi är bra sugna på Frankrike nu! Idag blev det Moule marinière, alltså musslor i vitt vin, till lunch i husbåten. Musslor är en lyx som faktiskt är relativt billig. Ett nät kostade 60 kronor, och tillsammans med bröd och ost blir det en bra lunch för två.
Att laga Moule marinière
Att laga Moule marinière är inte så krångligt – olika recept hittar du på varenda receptsajt! Gillar du musslor, och hur brukar du laga dem i så fall?
Du behöver
Du behöver ett nät musslor, lite smör, några schalottenlökar, någon vitlöksklyfta, en skvätt torrt vitt vin och eventuellt lite persilja. Ibland har vi också i bitar av grovhackad tomat. Till servering kan det vara gott med bröd och ost. Om man vill äta musslorna som en mättande middag kan man istället servera med klyftpotatis och aioli.
Gör så här
- Borsta musslorna och ta bort skägget. Skölj dem ordentligt.
- Smält lite smör i en stor gryta. Häll i hackad schalottenlök och vitlök låt puttra en stund.
- Häll i vinet och koka upp. Lägg i musslorna och låt koka kraftigt i cirka fem minuter under lock.
- Ta upp musslorna så fort de öppnar sig. Släng de musslor som inte öppnar sig.
- Koka ihop spadet till cirka hälften, lägg ner musslorna igen och strö över hackad persilja.
- Servera med bröd och ost, alternativt med klyftpotatis och aioli.
BP säger:
Moules marinières är en baggis att laga tycker jag. Tar ingen tid alls och är så himla gott. Den rätten (med massvis med vitlök) äter vi ganska ofta faktiskt!
15 november 2014 — 18:47
Elisabeth säger:
Smörstekt vitlök och så musslor i vitt vin, som får puttra så de öppnar sig. Gott! Elisabeth
15 november 2014 — 20:07
Bosse och Gerd säger:
Om ni övernattar på campingen i Cascais (20 km väster om Lissabon och granne med mer kända badorten Estoril), så måste ni bara besöka restaurangen O´Batel inne i Cascais centrum och äta deras version av Amêijoas à Marinheira vilket betyder små musslor kokta i grädde och små bitar av gul lök och med en uns av vitlök – smakar meeeeeera…!
På vilken havsnära krog som helst i Portugal (nästan) finns musselrätten Amêijoas à Bulhão Pato, vilket är små musslor kokta i olja, vitt vin, skivad vitlök och persilja – smakar meeeeeera…!
Vi avslutar med paradrätten Cataplana, som serveras på åtskilliga restauranger nere på Algarve kusten och den kan man antingen få med fläskfilé och små musslor eller med kokt fisk och små musslor – smakar meeeeeera…!
Bon apetit !
15 november 2014 — 23:08
FANTASYDINING-En blogg om temarestauranger och resor säger:
Åh vad gott! Jag älskar musslor. Fick faktiskt helt underbara musslor kokta i mjöd i Stockholm. Det var på vikingarestaurangen aifur 🙂
Tyvärr så hann vi aldrig hälsa på er! Jätte synd för vi båda ville det verkligen. Hoppas vi får chansen att ses någon annan gång. Känner på mig att vi kommer att göra det förr eller senare 🙂
15 november 2014 — 23:18
admin säger:
BP, håller med, det är en ganska enkel rätt!
Elisabeth, mmm… visst är det gott!?
Bosse och Gerd,oj vad många fina tips! Det måste vi skriva upp på nåt bra ställe, så vi kommer ihåg! Tack så mycket!
FantasyDining, oj, kokta i mjöd, det var intressant! Ingen fara för övrigt, jag förstår att ni inte hade tid under ert korta Stockholmsbesök, ville bara tala om att ni var välkomna!
🙂
16 november 2014 — 10:49
Ama de casa säger:
Äääälskar musslor! Här är dom otroligt billiga – mellan 1,50 och 2 euro för ett nät på ett kilo. Dom är dock ganska svårputsade, men det är klart värt besväret
🙂
Vi brukar fräsa bacon, lök och vitlök, sen på med hackade tomater, vitt vin, grädde, lite hummerfond och nån ört -helst färsk ifall vi har. Baconet gör att man inte behöver salta.
I med dom stackars musslorna och sen är det bara att sleva i sig
🙂
PS: Det där med ”vi” i förra stycket betyder ”Anders”. Mitt jobb består i att göra musslorna rena – och just i detta fallet är det förarbetet som tar längst tid
😉
16 november 2014 — 11:33
Yvonné säger:
Har aldrig lagat det men äter det mer än gärna, gott gott.
Kram
16 november 2014 — 11:38
admin säger:
Ama de casa, hjälp vad billigt, vi kommer äta musslor typ jämt!
🙂
Gott lät det där också!
Yvonne, ja visst är det gott!
🙂
16 november 2014 — 16:08
Lars Permeln säger:
Jag har provat på musslor flera gånger, men det är ingen höjdare för mig som är inkörd på stekt strömming och ungsbakad torsk sedan barnsben.
16 november 2014 — 18:42
Kors och Tvärs säger:
Vinkokta med vitlök och persilja. Och lite Aioli till. Vansinnigt gott!!
16 november 2014 — 20:45
admin säger:
Lars, strömming och torsk är också gott!
Kors och Tvärs, aioli till har jag aldrig provat, men kan säkert vara gott!
16 november 2014 — 22:48
Annika säger:
Det där ser galet gott ut!!!
17 november 2014 — 15:27