Igår var det vitvinsprovning och middag med Peters söner Robin och Billie, och Robins fru Alexandra, här i husbåten. Vi provade sex olika vita viner, några som jag fått vid disputationen och några som vi köpt själva. Middagen hade förstås fisk- och skaldjurstema, för att passa.
Kvällens meny
Kvällens meny blev en riktigt lyxig meny, med tema fisk och skaldjur. Sammanlagt så blev det fem mindre rätter:
Första förrätten: Små krustader med avokadokräm, räkor, riven pepparrot och en liten dillkvist.
Andra förrätten: Krämig kräftsoppa lagad på kräftost, serverad med vitlöksbröd.
Första huvudrätten: Marinerad och stekt tonfisk, serverad med äppelguacamole.
Andra huvudrätten: Parmalindad hälleflundra med ris och citrusaioli.
Efterrätt: Citronfromage med hallon och vindruvor.
Vitvinsprovningen
Vi provade sammanlagt sex olika vita viner. Vi tyckte extra mycket om det franska ”Chablis Vieilles Vignes” och även Stoneleigh, som är en favorit från Nya Zeeland
En trevlig kväll
Det blev verkligen en supertrevlig kväll. När middagen var avslutad flyttade vi upp i vardagsrummet, tände en mysig brasa och pratade i flera timmar.
Znogge säger:
Kan väl inte bli mycket godare och trevligare än så 🙂
23 november 2014 — 17:01
Carita Liljendahl säger:
Aj aj, snålvattnet började rinna… sådana härliga förrätter!
Och vinet skulle man ju inte heller tacka nej till, och helst inte spotta ut heller 🙂
23 november 2014 — 17:47
BP säger:
WOW! Har ni lagat maten själva?! I så fall borde ni söka anställning på Café Opera. Å jag utgår iskallt ifrån att allt vin gick åt efter vinprovningen. Synd att kasta ju;-)
23 november 2014 — 18:07
Rolle o Carina säger:
Ser ut som ni har haft det helt Underbart trevligt!
God mat med Underbart sällskap !!
Allt på topp så att säga 🙂
Ha det gott….Kram
23 november 2014 — 18:21
Yvonné säger:
Härligt att ni umgås och har det mysigt ihop innan ni ger er iväg.
Kram
23 november 2014 — 18:35
Ama de casa säger:
Oj vilken tur att jag just kommit hem från en tapasrunda – lät så gott, men jag behövde ändå inte uppsöka kylen på studs
🙂
Hur ser ni skillnad på glasen? Vilket vin som är vilket, alltså. Ser rätt likadana ut allihopa…
😉
23 november 2014 — 18:59
admin säger:
Znogge, nej eller hur!?
🙂
Carita, nej spotta ut vill man ju inte göra…!
🙂
BP, visst har vi lagat maten – inte så krångliga saker egentligen, men allt blev väldigt gott! Och faktum är att en hel del vin hinner slinka ner på fem personer när man börjar vid 18-tiden och sedan sitter och pratar och lyssnar på musik till tre på natten…
😉
Rolle o Carina, det var ju väldigt trevligt att träffas för en fin middag såhär innan vi åker!
Yvonne, ja det var ju precis så vi tänkte när vi planerade den här kvällen!
Ama de casa, vi ställer vinglasen i en viss ordning. Ibland har vi gjort så en en person vet vilka vin som är vilka. Den här gången satte vi små färgade klisterpluppar under fötterna på glasen, och samma klisterpluppar under flaskorna. Sedan flyttade vi runt glasen så ingen visste vilket vin som var i vilket glas… Sedan brukar vi skriva upp information om vinerna: druva, var det kommer ifrån, vad de smakar enligt Systembolaget osv… och så gissar vi och diskuterar!
🙂
23 november 2014 — 20:02
Henny säger:
Tjusigt och frestande med all den goda maten och vinet. Kul att få göra nåt sånt tillsammans innan ni reser. Gissar att kalaset varade hela kvällen.
23 november 2014 — 20:04
Inga M säger:
Vilket kul arrangemang! Chablin som är trea från vänster dricker vi gärna.
23 november 2014 — 22:27
Ditte säger:
Oj, så mycket gott! Så trevligt! Blir nästan hungrig trots att vi varit borta och ätit oss mätta.
Roligt med vinprovning och att testa i blindo. Ibland kan det vin man inte tänkt sig få gästernas gunst…Allt handlar inte bara om pris.
Det erfor vi i Kina då vi hade vinprovning och blandade kinesiska viner med de från Frankrike, Italien och Nya Världen. Intressant resultat! Milt sagt!
24 november 2014 — 0:02