Det är något speciellt att uppleva ostron i Frankrike. I Bretagne i Frankrike ligger Cancale, som ibland har kallats ostronens mecka. Här ligger ostronbankarna på rad, och överallt i den lilla stan ligger små butiker som säljer ostron och andra skaldjur.
Innehållsförteckning
Middag med musslor och ostron
Vi promenerade runt i Cancale och kunde förstås inte låta bli att gå in i en av alla butiker som sålde skaldjur. Det är så lockande när man förstår att allting kommer direkt från havet!
Vad det blev till middag i husbilen på kvällen? Musslor och ostron förstås, och lite baguette med ost och vitt vin. Musslor har vi kokat och ätit många gånger, men ostron har vi aldrig öppnat själva förut. Så hur gick det?

Att öppna ostron
Vi har aldrig öppnat ostron själva förut, så det var en utmaning. Peter angrep dem med en Morakniv medan jag googlade instruktioner. Internet fungerar inte alltid bra via simkortet på telefonen så det var inte lätt, men jag gjorde min bästa för att hjälpa till.
Det första ostronet ledde till aningens blodspillan, men därefter hade Peter lärt sig tekniken. Det gäller att öppna genom att vicka med kniven precis i ”gångjärnet” och om man vill kan man hålla i ostronet med en handduk.
Om det var gott? Ojoj, vi har aldrig smakat varken ostron eller musslor som är så goda som de är här! Här kan man verkligen tala om färskt, direkt från havet. En helt fantastisk middag!

Ostron i Frankrike och det bästa i Cancale
Den här lilla staden känns ganska engelsk men vi är också väldigt nära England just nu. Från Cancale till Bretagne finns åtta olika smaker på ostron. Bara från Cancale så exporteras nästan 30 000 ton ostron varje år. Tidvattnet kan variera upp till 15 meters skillnad längst med den här kusten, och det kommer fort så man måste veta vad man gör.


Mer att se i närheten
Det finns förstås mycket mer att se i närheten av Cancale. Du kan till exempel besöka Concarneau med dess Ville Close. Det är också fascinerande att upptäcka klostret Mont Saint Michel. Nedan hittar du ännu fler tips på platser att uppleva i Frankrike.
Europas största sanddyn – Dune de Pilat i Frankrike
Europas största sanddyn, Dune Du Pilat, är omkring 3 kilometer lång, 104 meter hög och 500…
3 saker att göra i Marseille i Frankrike
Vad kan man se och göra i Marseille i Frankrike? Marseille är den näst största staden…
Fakta om Frankrike – 30 saker du (kanske) inte visste
Här kommer fakta om Frankrike – 30 saker du (kanske) inte visste. Vi har rest runt…
Klostret Mont-Saint-Michel i Frankrike
Klostret Mont-Saint-Michel i Frankrike ligger i gränslandet mellan Normandie och Bretagne, och är enligt Unesco ett…
Camping L’Aigle vid Aiguines i Frankrike
För två dagar sedan kom vi till byn Aiguines i Frankrike vid sjön Lac de Sainte Croix,…
Med trampbåt i floden Verdon i Frankrike
Nu har vi tagit oss till floden Verdon i Frankrike. Precis vid inloppet till floden ligger…
Mortagne sur Gironde i Frankrike
Vi har nu rullat med husbilen till den lilla orten Mortagne sur Gironde, som ligger vid…
Göteborg – Frankrike – starten på Europaresan
Nu har vi kört från Göteborg till Frankrike. Nattsvarta motorvägar genom Danmark, blåsigt hav mellan Rödby…
I franska mataffärer – en upplevelse
Igår blev det storhandling i Agde för vår del. Det är riktigt roligt att gå i…
En dag i Nice och Villefranche i Frankrike
En dag i Nice och Villefranche i Frankrike. Från breda strandpromenader till gränderna i gamla stan…
Camaret-sur-mer i Frankrike – en pärla i Bretagne
Camaret-Sur-Mer i Frankrike är en fantastiskt vacker plats på jorden. I denna pittoreska fiskeby i Bretagne…
Ile de Ré i Frankrike – semesterön på västkusten
Ile de Ré i Frankrike är en ö som ligger utanför La Rochelle, vid Frankrikes västkust….
Franska rivieran – vid Sainte Maxime i Frankrike
Nu befinner vi oss på den franska rivieran. Den kuststräcka som kallas franska rivieran, eller Côte…
Ön Port-Cros i Frankrike – Frankrikes exotiska nationalpark
Ön Port-Cros i Frankrike är en av de så kallade guldöarna vid Côte d’Azur. Ön påminner…
Veulettes-sur-Mer i Normandie – ställplats vid havet
Nu har vi hittat till en ställplats i Veulettes-sur-Mer vid kusten i Normandie. Klipporna är dramatiska…
Club Med i La Rosière – en dröm för en skidsemester i de Franska Alperna
Gästskribent: Christian Muda La Rosière är en skidort i de franska Alperna på 1850 meters höjd….
Att köra på franska vägar
Hur är det egentligen att köra på franska vägar? Vi har hunnit köra en hel del…
Île Sainte-Marguerite utanför Cannes – Lerinöarna i Frankrike
En av anledningarna till att vi åkte tillbaka till Cannes och franska rivieran, var att vi…
Moustiers-Sainte-Marie i Frankrike
Moustiers-Sainte-Marie ligger vid Gorges du Verdon och anses vara en av de vackraste byarna i Frankrike….
Gienshalvön i Frankrike – utanför Hyères
Gienshalvön i Frankrike är en halvö som sticker ut i Medelhavet söder om Hyères. Gienshalvön tillhör…
Thoronetklostret i Provence – och en svensk kräftmåltid
Igår besökte vi det imponerande Thoronetklostret i Provence, som byggdes redan på 1100-talet. Besöket i det…
Honfleur i Frankrike – medeltidsstad i Normandie
Honfleur i Frankrike ligger inte långt från Le Havre i Normandie, och vägen hit gick längs…
Tant Anna husmorssemestrar i Paris
Gästskribent: Anna Nilsson Spets Minns ni ordet husmorssemester? Husmorssemester var ett sätt för utarbetade kvinnor att…
Gorges du Verdon – Europas Grand Canyon
Gorges du Verdon i Frankrike kallas ibland Europas Grand Canyon, och det är inte svårt att…
Shopping i Cannes – en lugn dag vid Frankrikes riviera
Igår ägnade vi oss åt shopping i Cannes i Frankrike. Fantastiskt skönt att kunna njuta av…
Så funkar ställplatser i Frankrike
Så här års finns nästan inga campingar öppna i norra Frankrike. Som tur är finns gott…
Tant Anna i franskt blåsväder vid Opalkusten
Gästskribent: Anna Nilsson Spets Trots att jag bor ett stenkast från franska gränsen så är Frankrike…
Amfiteater i Frankrike – Arles i Provence
I Arles i Provence hittar man ruinerna av en romersk teater. Denna imponerande amfiteater i Frankrike…
Carcassonne i Frankrike – en befäst medeltidsstad
Carcassonne i Frankrike är en befäst medeltidsstad i regionen Languedoc-Roussillon. När man kliver in bland de…
Fantastiska platser i Frankrike – 15 favoriter
Det finns gott om fantastiska platser i Frankrike, oavsett om du gillar dramatisk natur, livliga städer…

JoY säger:
Vi pratade just om att vi borde äta musslor snart och då har ni allt det goda mitt framför er och färskare kan det knappast bli.
Skönt att läsa att det ordnat sig med bilen.
Kram
11 december 2014 — 17:23
Ditte säger:
Vad härligt med finfärska färska ostron och musslor. Vad gäller ostronen tar jag helst bara ett par stycken, men musslor äter jag desto fler av.
Trevligt att ni ny kommit till Bretagne. Mycket att se och uppleva där också.
Ha det fortsatt bra.
11 december 2014 — 17:51
admin säger:
JoY, musslorna är fantastiskt goda här! Vi äter musslor ofta i Sverige också, men de här slår alla vi smakat!
🙂
Ditte, så är det nog för oss också, som kanske syns på bilden… Några ostron och massor av musslor! Vi äter dem gärna med lite citron och gärna lite starkare krydda också, som sambal oelek.
11 december 2014 — 18:04
Stina säger:
vet inte vad det är, men jag har svårt för ostron….. usch 😉
11 december 2014 — 18:14
Belfina säger:
Så roligt att följa er resa och återuppliva våra egna minnen. Även bilkrångelminnena, som slutade bra också för oss.
I Cancale var det lagom lugnt och sömnigt även under varmare säsong. Längst bort på bygatan stod stånden i rad. Den inhemska befolkningen handlade fisk, ostron och musslor där. Turisterna köpte specialformade fat för ostron, tog med dem till muren ovanför stranden vid ostronbankarna, satte sig mittemot varandra grensle över muren och åt ostronen. Skalen hamnade sedan nedanför muren på havsbottnen/stranden och ostronfaten lämnades tillbaka till försäljaren i ståndet. Allt medan skådespelet av ostronarbetare i gummimundering och med traktor pågick på scenen nedanför.
Vi fortsätter att följa er resa även om den tar för oss obekanta vägar. Blir spännande att se vart den går.
11 december 2014 — 19:34
admin säger:
Stina, jag har också haft lite svårt för ostron, men börjar gilla det mer! Några få ostron i taget, med hög kvalitet, och med lite styrka på kryddningen är det som fått mig att gilla det. Men jag är ändå mer förtjust i musslor!
Belfina, det är så roligt att du följer oss och också berättar om era erfarenheter! Intessant att höra om Cancale på sommaren! Nu såg vi få turister, men ändå aktiv försäljning!
11 december 2014 — 19:47
Kors och Tvärs säger:
Så klart att ni ska frestas med skaldjur nu igen 😉
Musslor på Atlantkusten åt vi också i somras och det var helt fantastiska!
Ha det fortsatt härligt!
11 december 2014 — 21:02
BP säger:
Dregel, dregel. Gissa om jag skulle ge allt för att byta ut julbordet imorgon kväll mot ostron och musslor. MUMS:-)
11 december 2014 — 21:09
Rolle o Carina säger:
Ostron ogillas av oss,vi nöjer oss med räkor o Sushi
11 december 2014 — 23:27
Steve säger:
Vilken läcker måltid!
11 december 2014 — 23:52
Marina säger:
Det låter fantastiskt gott med musslorna, ostronen däremot kan ni få ha för er själva! Att ge mig ostron är verkligen att kasta pärlor för svin. Jag har försökt några gånger men insett att det är inte värt det, så nu nöjer jag mig med musslorna och överlåter ostronen till de som har vett att uppskatta dem.
12 december 2014 — 3:14
Anders och Birgitta säger:
Ja i Cancale har vi också varit, där åt vi ostron för första gången och det var gott. Lite svårt att få upp dom bara. Ha det fortsatt bra på er långresa.
12 december 2014 — 10:50
Anonym säger:
Kors och Tvärs, svårt att låta bli… Och tack så mycket!
🙂
BP, vi föredrar också skaldjur framför julbord… Även om julbord också kan vara gott!
Rolle o Carina, räkor och sushi är inte heller dumt!
🙂
Marina, vi har lärt oss äta ostron under de senaste åren och tycker bättre och bättre om det!
🙂
12 december 2014 — 11:18
Anja säger:
Åh Helena!
Det är SÅ kul att läsa och se alla bilder! Ni reser precis i våra ”däckspår”: Honfleur, Omaha beach, Mont St Michel och t.o.m. Cancale! Synd att v inte pratade mer om gasoltuber innan ni stack. Samma problem har drabbat oss, nämligen. Det kanske var då vi kokade morgonkaffet över värmeljus…:-). Kram fr Anja
12 december 2014 — 17:19
admin säger:
Anja, vad roligt att höra ifrån dig, och vad roligt att ni rest på precis samma ställen!!! Ja, vi borde ju definitivt ha pratat mer innan! Både om platserna och om gasolen… Ha det bra och hälsa gärna till alla!
12 december 2014 — 19:37
Elisabeth säger:
Musslor i olika storlekar smakar bra. Ostron kan räcka med några stycken.
12 december 2014 — 20:20
Inga M säger:
Skönt att det löste sig med bilbekymmer! Och att ni ändå träffade någon som kunde engelska. Jag har vid något tillfälle testat ostron men klarar inte konsistensen. Och lukten som lite ruttet vatten. Ingen smak mer än salt. Fast då har jag ju inte varit i ostronens Mecka förstås! Kan tänka mig att detta är rätt plats att börja äta ostron på.
Jag har läst alla inlägg neröver men kommenterar bara här.
Ha en trevlig helg!
13 december 2014 — 6:53
Inga M säger:
Förresten glömde: Nu har ni ju ingen Lucia att kolla på, men ni kan ju alltid lussa för varandra idag den 13 :e december.
13 december 2014 — 6:54
admin säger:
Elisabeth, kan nog hålla med. Musslor kan jag äta hur många som helst. Ostron vill jag bara ha några stycken.
Inga M, konsistensen på ostron är ju lite speciell, kan hålla med. Men lukten tycker jag är fantastisk – lukten av hav! Sedan gillar jag att krydda dem lite också! Och tack för tipset haha, vi får lussa för varandra!
😉
13 december 2014 — 10:12