Några gånger i månaden är det marknad i Albufeira, här i Portugal, och den lyckades vi pricka in idag. Det är väl mestadels ”krimskrams” som säljs, men några fynd kan man ju alltid göra …
Klockor och delikatesser
Hittade vi något på marknaden här i Albufeira? Jodå! Peter ääälskar armbandsklockor i olika färger (jag kan inte ens räkna hur många han har längre) och blev lycklig när han hittade ett stort stånd med billiga klockor i olika design. Två (!) klockor, en bit ost och en ask hallon fick följa med tillbaka till husbilen.
Nationalrätten Bacalhau
Portugiserna själva handlar gärna sin nationalrätt Bacalhau. Det är torkad och saltad torsk (som importeras från Norge!), som sedan läggs i vatten innan den tillagas. Man ser den här torkade fisken i massor i varenda matbutik och den serveras överallt på restaurangerna och i hemmen.
Idag såg jag en recepttidning som hade ett specialnummer som enbart var tillägnat Bacalhau. Vi provade en liten bit när Åsa beställde in den i Lissabon och det smakade utmärkt, men det är ändå lite svårt att förstå den omåttliga populariteten.
Udden Cabo da Roca – Europas västligaste punkt
Udden Cabo da Roca är Europas västligaste punkt, och ligger 30 km väster om Lissabon. Kap…
Stranden i Galé – Portugals bästa strand
Stranden i Galé, som ligger i utkanten av Albufeira vid Algarvekusten, är enligt oss Portugals bästa…
Veckans Gäst: Anna och Jan Nordfors, nybyggare i Portugal
Anna och Jan Nordfors träffades 2003 och inte långt därefter investerade de tillsammans i en farm…
8 tips på saker att göra i Albufeira vid Algarvekusten
Tips på saker att göra i Albufeira vid Algarvekusten! Vi gör just nu en resa i…
15 saker att se och göra i Lagos på Algarvekusten
Det finns mycket att se och göra i Lagos på Algarvekusten i södra Portugal. Lagos är…
Att göra i Caminha i Portugal – sevärdheter och tips
Vad kan man göra i Caminha i nordvästra Portugal? Caminha är en liten idyllisk semesterstad som…
Udden Cabo de Sao Vicente vid Sagres i Portugal
Vi har gjort en tur till udden Cabo de Sao Vicente vid Sagres i Portugal. Här,…
Gamla stan i Albufeira, vid Algarvekusten
Idag har vi strosat runt i Gamla stan i Albufeira. Staden är full av vita hus,…
Porto – en pärla i Portugal
Gästskribent: Jonathan Gharbi de Maré Porto. Vilken pärla. En perfekt destination för dig som vill kunna…
Grönt vin och portugisisk fisk
Grönt vin, vad är det? Genom våra nyfunna vänner Åsa och Sverker i Portugal, med bloggen…
Lissabon i Portugal – 7 sevärdheter
Lissabon i Portugal är en charmig stad med ljusa och pastellfärgade hus, som är slitna och…
Söderut i Portugal – från Lissabon till Algarvekusten
Efter en skön förmiddag i solen hos våra vänner Åsa och Sverker i Cascais utanför Lissabon…
Veckans Gäst: Åsa Winald, utlandssvensk i Portugal
Åsa Winald bor tillsammans med sin man Sverker och döttrarna Frida och Jonna i en liten…
Spanien vs Portugal – hur är det att semestra?
Nu har vi spenderat ungefär en månad i Portugal och ungefär en och en halv månad…
Nazaré i Portugal – de sju kjolarnas by
Idag tipsar vi om Nazaré i Portugal, som ligger norr om Lissabon vid Portugals västkust. Vi…
Vilamoura i Portugal – en exklusiv semesterort
Vilamoura i Portugal är för dig som söker en exklusiv semesterort, med femstjärniga hotell och lyxyachter….
Att flytta till Portugal – Kristinas berättelse
Idag presenterar vi ett gästinlägg av Kristina från Mitt Portugal Hejsan, jag heter Kristina och jag…
Mat, vin och priser i Portugal
När man är utomlands är det ju alltid roligt att botanisera i mataffärerna! När det är…
5 saker att se och göra i Tavira i Portugal
Tavira i Portugal är en härlig stad vid Algarvekusten, med vackra gamla hus, små butiker och…
Ställplats i Albufeira, Algarvekusten, Portugal
Just nu står vi med vår husbil på en ställplats i Albufeira. Ställplatsen heter Parque de Palmeira och…
Hett att cykla och vandra i Portugal
Sugen på att vandra i Portugal? Eller kanske cykla? Friluftsliv är det nya heta i Portugal…
Ditte säger:
Klockor är roliga och jag har samlat på dem. Men fastnar ofta för en…
Vad gäller bacahau, avstår jag gärna..
Men marknader kan vara roliga och alltid hittar man något. Nästan alltid i alla fall. (Brukar leta frukt och grönsaker(
06 januari 2015 — 18:55
Åsa säger:
Ja jag har ju till och med försökt tillaga bacalhau, och det blev ingen hit, men jag äter det gärna på restaurang, helst då à lagareiro, grillad med olja och vitlök. (Alltså efter att den saltats, torkats, fraktats från Norge för att sedan avsaltas i tre olika vatten under två-tre dagar…) (:
06 januari 2015 — 18:59
Inger säger:
Håller med om att man båda kan ha och mista den så populära bacalaun. Min mormor köpte alltid torkad fisk, som hon lutade av i flera vatten. Lutfisk alltså!
Vi önskar er en fortsatt trevlig resa och framför allt ett trevligt husbilsår!
06 januari 2015 — 20:03
Helena säger:
Va roligt med marknad! Jag älskar att besöka marknader (både små och stora) när jag är ute och reser. Mycket roligare än stora shoppingmalls.
06 januari 2015 — 20:58
Maggan och Ingemar säger:
Marknaderna saknar vi här i Grekland. Vi saknar också värmen 🙁
Ja klockor kan man köpa hur många som helst på marknaden. Den jag köpte förra året funkar än. Roligt att se att ni trivs. Portugal är ett fint land att åka i fast vissa vägar kan vara dålig beläggning på. Njut och ha det gott.
06 januari 2015 — 21:15
Znogge säger:
Den fisken har jag hört talas om och sett även i andra länder. Verkade inte vara en jättesensation men smaken är så olika!
Ha det fortsatt bra på resan!
06 januari 2015 — 21:39
admin säger:
Ditte, frukt och grönsaker är ju sånt man ändå behöver! Och visst är det lite trevligt med marknad.
Åsa, helt otroligt så mycket jobb det är bakom!!!
Inger, ja det påminner ju om lutfisk, men smaken och konsistensen var annorlunda!
Helena, shoppingmalls kan vara lite tråkiga… Men bra ibland!
😉
Maggan o Ingemar, jaså finns det inte marknader där? Det hade jag nog trott…
06 januari 2015 — 21:40
Matts Torebring säger:
Marknader är jättekul när man har gott om tid. Vi brukar leta reda på dem där vi är. Kram
06 januari 2015 — 21:41
Bosse och Gerd säger:
Det finns lika många recept på Bacalhau som det finns dagar på ett år, så att kategoriskt säga nej tack – är feeeeel !!!
06 januari 2015 — 22:17
Ulla säger:
Hej, bor delar av året i Duorodalen och jag älskar de flesta varianter av bacalhau! Salttorkad är den helt förträfflig att lagra så det är inte konstigt att den varit populär precis som den torkade varit praktisk här hos oss.
En portugisisk granne och jag brukar laga mat ihop och då framförallt olika bacalhaurecept, både middagsrätter och plockrätter.
Själv brukar jag för enkelhetens skull köpa den frusna färdigurvattnade bacalhauen. Prova den och tillaga som kokt torsk med äggsås, jättegott! Eller gör bacalhau com nata (bacalhau med grädde) som är som en Janssons frestelse med bacalhau i stället för ansjovis.
Hälsar Ulla i Grilo/Baião/Duoro
07 januari 2015 — 0:32
admin säger:
Matts, marknader är trevligt!
Bosse och Gerd, oj, jag uppfattade inte alls att vi sa kategoriskt nej tack!? Jag skriver för övrigt bara om våra personliga erfarenheter och upplevelser…
Ulla, tack så mycket för att du betättar lite mer! Intressant med mat och kultur! Vi tycker alltid att det är roligt att prova det lokala och att lära oss mer!
07 januari 2015 — 0:51
Anki säger:
Trevligt med marknader… om det är genuina sådana och inte typ Skänninge…
Bacalhau… eller bacalao… det åt vi när vi var på Lofoten… gott!
07 januari 2015 — 8:38
Frode säger:
Gøy å følge dere på tur, og lese om alt dere opplever underveis og se alle fine bildene som dere legger ut.
Men hvis dere var på jakt etter norsk fisk, så synes jeg dere har kjørt unødvendig langt for å finne det, altså!! 😉
Jeg har aldri smakt bacalao, men nå fikk jeg veldig lyst til å prøve det jeg også. Så får jeg en smak av sol og varme – kan trenge det her i vintermørket.
God tur videre!
07 januari 2015 — 10:16
admin säger:
Anki, förstår vad du menar och håller med! Även om jag inte känner till Skänninge…
Frode, vad roligt att höra att du gillar att följa vår resa! Ja, haha, det var ju det som förvånade oss, att nationalrätten görs på fisk som importeras från Norge. Norge måste ju för övrigt vara fantastiskt vackert att resa i med husbil… men vi får ju inte värmen där…
07 januari 2015 — 10:25
FANTASYDINING-En blogg om temarestauranger och resor säger:
Mmm. den osten skulle man ju kunna tänka sig 😉
07 januari 2015 — 10:27
Ama de casa säger:
Vi har köpt en hel del på marknaderna runt om här genom åren. Nuförtiden är det mycket sällan vi tar ett varv. Kanske är det för långt att ta sig dit?
😉
07 januari 2015 — 10:38
Mstraveltipsy säger:
Å jeg elsker markeder. Det er så mye fint, flott, tull, dill og dall man kan se på der. Har også veldig god erfaring med mat man kan kjøpe på markeder forskjellige steder. Kjøp det de lokale kjøper har jeg også lært 🙂
07 januari 2015 — 14:15
JoY säger:
Marknader är alltid roligt att gå runt på, inte alltid att något kommer med hem, men oftast en ostbit!
Nu har vi fått snö, ett par cm har kommit under dagen.
Kram Yvonné
07 januari 2015 — 17:27
admin säger:
FantasyDining, ostarna här är ganska milda, men goda ändå. Lite krämig konsistens på en del.
Ama de casa, den här marknaden låg 100 meter från ställplatsen så det var inte sååå jobbigt
😉
Mstraveltipsy, det är nog rätt sätt att tänka! Men då borde vi nog ha köpt bacalhau… men det får hellre bli på restaurang!
JoY, en bit ost är ju aldrig fel. Fint med snö!
🙂
07 januari 2015 — 18:46
Ama de casa säger:
Vi har ju en marknad precis nedanför terrassen, utanför porten. Varje fredag. Kan vara därför vi undviker den ganska mycket…
😉
07 januari 2015 — 19:41
Lana & Roger säger:
Hej,
Ni måste absolut testa ”Fish Cataplana” den godaste rätten vi någonsin har ätit i Portugal. Kan bara säga att tallrikarna var nästintill kliniskt rena när vi hade ätit upp 🙂
07 januari 2015 — 23:27
Lana & Roger säger:
Hej,
Ni måste absolut testa ”Fish Cataplana”, den absolut godaste rätten vi har ätit i Portugal. Kan bara säga att tallrikarna var nästintill kliniskt rena efteråt 🙂
Ha en fortsatt trevlig resa, det är ett nöje att följa er.
07 januari 2015 — 23:32
admin säger:
Ama de casa, haha det är sant, vi är ju mer ovana att ha det sådär nära…
😉
Lana & Roger, åh tack så jättemycket för ert tips! Vi bildgooglade maträtten och det såg ju jättegott ut! Vi ska absolut prova om vi får chansen! Roligt att ni följer vår resa!!!
08 januari 2015 — 0:15
Inga M säger:
Fisken där verkar lite som lutfisk
11 januari 2015 — 23:11