Vår favoritfisk att grilla heter dourada här i Portugal. I Sverige brukar den säljas som seabream eller guldsparid. Den har ett fast vitt och väldigt gott kött! Vi brukar grilla den, fylld med timjan och citron eller lime, och servera med ris och en god kallsås.
Att grilla dourada
I butikerna i Portugal brukar de göra ett snitt i buken och ta ut inälvorna – annars får man göra det själv. Vi skär sedan ett antal snitt i skinnet på båda sidor och gnider in fisken med olivolja, saffran och salt. Buken fyller vi med färsk timjan och skivor av citron eller lime. Sedan är det bara att grilla, på båda sidor, tills fisken är klar (cirka 7-10 minuter på varje sida).
En god kallsås
Vi brukar blanda en burk crème fraiche (eller turkisk/grekisk yoghurt) med lite olivolja, lite honung, rikligt med hackad timjan, saft från en lime eller en halv citron, lite rivet skal från lime eller citron och lite salt. Den här såsen smakar gott till! Vi brukar också servera med ris och någon grönsak, till exempel kokt broccoli.
Steve säger:
Smaskens, nu blev jag sugen på fisk. Jag får dock ge mig till tåls en dag då jag vet att D ska bjuda på fisk till söndagmiddag.
31 januari 2015 — 13:20
Rolle o Carina säger:
Fisk är ju nyttigt med sägs det 🙂
Vi gillar mest Lax o Torsk !!
Ha det gott o njut…..:-)
31 januari 2015 — 14:32
Bosse och Gerd säger:
Vi håller absolut med – vi köper ofta Dourada på Carrefour eller Mercadona här i Benidorm och gör exakt på samma sätt som ni gör för att få ut det bästa ur Douradan !
En annan fisk som vi varmt rekommenderar är Merluza (kummel) och den steker vi i olja och smör och kryddar med salt och citronpeppar – smakar underbart gott !
Säljs i affärerna som filé eller skivad som kotletter.
31 januari 2015 — 14:54
Preciosa säger:
Hej! Hola/Olá
Första ggn jag skriver hos dig tror jag 🙂 Dorada heter firren här i Spansklandet. Guldbraxen eller som du säger Guldsparid. Himla god!! Mer ben än min favofisk Lubina…
Lite lika smak…men Lubinafiléerna har nästan inga ben.
Inte så billigt med firre i Portugal väl? Har en väninna hemma i Sthlm som är därifrån så vi byter erfarenheter 🙂
Språket är ju svårt att tyda när dom pratar…I skrift går det bättre.
Chao/Tchau! P ♥
31 januari 2015 — 14:38
admin säger:
Steve, det kommer säkert bli god fisk på söndag! Jag vet ju att ni brukar fixa fina fiskmiddagar ibland!
Rolle o Carina, visst är det bra med fisk, och gott också! Lax och torsk är gott, men vi tycker att det finns många fler fiskar som också är goda!
😉
Preciosa, vad roligt att du kommenterar här inne hos oss! Tack för tips om Lubina, ska se om vi ser sen fisken. Douradan är ganska dyr. På saluhallen betalade vi 12 euro/kilot. Nu sist hittade vi den för knappt 8 euro/kilot. Vissa andra fiskar har billigare kilopris, 5-7 euro/kilot. Jämfört med Sverige och Frankrike är det billigt! Hur är priserna i Spanien?
Bosse o Gerd, tack för tipset om Merluza! Vi ska hålla ögonen öppna efter den!
31 januari 2015 — 17:45
Maggan och Ingemar säger:
Oh vad duktiga ni är på fisk. Där känner jag mig inte hemma även om jag gillar fisk. Vi har testat några gånger, men då råkat ut för fisk med massor av ben….vilket fått oss att avstå. Kanske dags att testa igen. 🙂
Grillat har vi heller inte gjort eftersom vi bara har en kolgrill med oss….på önskelistan står en gasolgrill.
Sparar ditt recept för kommande grillning 🙂
31 januari 2015 — 17:48
BP säger:
Japp. Det är också vår favo fisk – även här hemma. Vi tillagar den precis som ni, fast vi ”grillstekar” den i vitlöksolivolja. Kanoooon god. Åt den många gånger även i Spanien där den heter Dorada – guldfisk alltså.
PS.
31 januari 2015 — 18:16
BP säger:
PS till föregående inlägg. Testa att ”gröpa ur” seabreamens ”kind”. Den är förvånansvärt stor och sååååå himla god. DS.
31 januari 2015 — 18:17
admin säger:
Maggan och Ingemar, douradan har ben (förstås) men de är stora och ligger på prydlig rad. Enkelt att äta först från ena sidan och sen från andra. Välj gärna stora exemplar så blir det mer kött! Vi har också bara kolgrill och älskar det. Godare smak med kolgrillat!
🙂
BP, det låter också gott! När vi är hemma brukar vi lägga den på grillgallret i ugnen, med folie under. Funkar också bra. Intressant med kinden, har aldrig provat!
31 januari 2015 — 18:59
Casa Annika säger:
Vi äter ganska ofta dorada här i Spanien. Enkel och god fisk att tillaga och äta, och okej pris om man köper den odlad. Här är mitt favoritrecept: http://casaannika.blogspot.com.es/2012/01/favoritfisken.html
…och det här är precis lika gott: http://casaannika.blogspot.com.es/2014/01/ugnsbakad-fisk-med-vitlok.html
01 februari 2015 — 4:39
admin säger:
Casa Annika, båda recepten ser supergoda ut! Tack för tips!
01 februari 2015 — 11:31
Nils-Åke Hansson säger:
Kan bara håller absolut med
Ha det bra
Nisse
01 februari 2015 — 11:49