Vi har testat att laga boquerones, ansjovis eller sardin på spanskt vis. Som du kanske vet så älskar vi fisk och skaldjur, och nu när vi reser runt i södra Europa passar vi på att testa nya fiskar och nya recept.
Tips från en lokal bloggare
Bloggaren Casa Annika, som guidade oss i parken Maria Luisa i Sevilla, tipsade oss inte bara om de små goda musslorna coquinas, utan också om de små fiskarna boquerones. Dessa små fiskar verkar vara detsamma som ansjovis, eller kanske sardiner. Vi har nu provat att tillaga dem på spanskt vis!
Att laga boquerones
Vi tillagade fiskarna genom att vända dem i vetemjöl, salta och steka i rikligt med olivolja. Vi tog bort huvudet och stjärten när vi åt, och ofta även det stora ryggradsbenet, som nästan ramlade bort av sig självt.
Vi har ingen aning om hur spanjorerna serverar dem, men vi lagade dem som middag med lite annat småplock, som klyftpotatisar med vitlökssås, oliver, bröd och ost.
Vad vi tyckte? Fiskarna blev riktigt goda (smakade lite som strömming), men ganska feta. Enligt oss passar de nog bäst som en liten tapa, och kanske inte som en hel måltid. Har du provat dem? Vad tycker du?

Mallorcas dolda pärlor
I samarbete med interhome Mallorca är ett av de mest populära resmålen i Medelhavet, och det…
Camping i Tarragona – vid en spansk sandstrand
Idag har vi hittat till camping i Tarragona i Spanien. Campingen är riktigt fin och ligger…
Tisdagsträff med svenskar i Benidorm
Varje tisdagskväll träffas norrmän och svenskar i Benidorm på campingen El Raco, på campingens restaurang. Vi bor…
Roquetas de Mar – Spanska sydkusten
Nu har vi kommit till Roquetas de Mar, som ligger på den spanska kusten strax väster…
Katalansk mat – vi har testat och lagat
Igår kväll var vi inbjudna till en gourmetupplevelse av Kataloniens turistråd. Den här typen av pressträffar…
Att göra i Barcelona – 13 tips på upplevelser
Letar du efter tips på saker att göra i Barcelona på semestern? Då har du hittat…
Planera din golfresa till Málaga
Idag presenterar vi en gästartikel Málaga är ett resmål som verkligen har allt för golfentusiaster. Med…
Torre del Mar – Spaniens vackra sydkust
Torre del Mar är en trevlig liten stad vid den spanska sydkusten. Här löper en lång…
Tuff resa till Barcelona – och ombord på Freedom of the Seas
Efter Robins fest sov vi inte många timmar, och sedan var det dags att ge sig…
Empuriabrava i Spanien – exklusivt boende vid vatten
Innan vi lämnade Spanien gjorde vi ett besök i Empuriabrava – den största marinan för boende…
Ställplats i Valencia, Spanien
Nu står vi på en ställplats i Valencia här i Spanien, nämligen Valencia Camper Park. Vi…
Bästa resmålen i Madrid
Idag presenterar vi en gästartikel Under vinterhalvåret är det många svenskar som vill dra sig söderut…
Julafton på rull – och gasolproblem
Vi vaknade på julaftons morgon med tomt kylskåp och reslust i kroppen. Alltså bar det av…
Tarragona – bland historia och charmiga kvarter
Vi kommer snart berätta om påskfirandet här i Tarragona i Spanien, men vi måste först berätta…
Snabbvisit i Torrevieja – Skandinavernas Spanien
Vi hade egentligen tänkt göra ett lite längre stopp i Torrevieja, och kanske träffa både bloggare…
Spännande resor till Madrid: En familjekoppling till Matador-dräkterna
Gästskribent: Miss Lopez Visste ni att jag alltid åker till Madrid flera gånger om året oavsett…
Kryssning runt Kanarieöarna – en vecka i solen med MSC Opera
Gästskribent: Björn Erik Gustavsson En kryssningsresa kan te sig paradoxal. Huvuddelen av tiden befinner man sig…
Spaniens vackraste strand – och ytterligare 6 stränder
Av alla stränder vi sett i Spanien hittills så måste detta vara Spaniens vackraste strand. Den…
Ökenlandskap i Spanien
Idag har vi kört genom ett ökenlandskap i Spanien. Det är kargt och bergigt och knappt…
Palma for Foodies – het matdestination på Mallorca
Gästskribent: Mia Ulin Den hetaste matdestinationen du kan resa till just nu är Palma de Mallorca….
10 saker att göra i Benidorm – från cava till permobil
Här hittar du tips på 10 saker att göra i Benidorm, vid Costa Blanca i Spanien….
Parad genom Valencia – Spanien
Festivalen Las Fallas fortsätter här i Valencia, och varje dag händer något nytt! Idag var det…
Marinan i Aguadulce i södra Spanien
Inte långt från Roquetas de Mar ligger Aguadulce, med sin fina marina. Vi tog en sväng…
Utforska den spanska kulturen: en resa du aldrig glömmer
Idag presenterar vi en gästartikel Att resa är något som de flesta tycker om att göra….
Parken Maria Luisa i Sevilla, Spanien
Om du någon gång besöker Sevilla får du inte missa Parque de Maria Luisa. I vissa…
Picos de Europa – nationalpark i Spanien
Picos de Europa är en nationalpark med flera bergsmassiv i norra Spanien, belägen strax innanför kusten…
Fotbollsresa till Barcelona – och cityweekend i ett
I samarbete med fotbollsresan.se Har du funderat på ett göra en fotbollsresa till Barcelona? Den livliga…
Vackra Ibiza – som vi måste besöka
Vackra Ibiza har vuxit upp. Partyön som alla ungdomar åkte till på 60- och 70-talet har…
Påsk i Spanien – en mäktig uppvisning
Påsk i Spanien är väldigt annorlunda mot påsk i Sverige. Påsken firas av samma religiösa anledning som…
Pata negra och spanska köttbullar
Vi är inte så imponerade av maten i Spanien, inte generellt i alla fall. Självklart förstår…

BP säger:
Älskar Boquerones, både i friterad och stekt form. Men bäst av allt är de som Boquerons vinaigrette, där de ligger i olivolja och ättika. Typ som gravad lax fast utan dill och socker. De flesta barer i Spanien har denna rätt som tapa. Finns även att köpa på Carrefour/Mercadona, men de riktigt hemlagade är mycket godare!
PS. Min spanska granna använder sill för att göra ”svenska boquerones”. DS.
19 februari 2015 — 21:22
Staffan säger:
Det är väl samma fiskar, som serveras som ”small fishes” i Grekland. Där serveras dom bara stekta rätt upp och ner och vi är delade beträffande smaken.
Själv gillar jag dem jättemycket!
20 februari 2015 — 9:14
admin säger:
BP, ok intressant att höras hur de kan serveras ute! Vi har inte ätit ute på restaurang i Spanien ännu, men det kommer.
Staffan, det är mycket möjligt!? Vi har inte varit i Grekland (ännu). I Kroatien fick vi någon slags småfiskar, men nu kommer jag inte ihåg exakt hur de såg ut.
20 februari 2015 — 10:02
Steve säger:
Härligt att få få testa andra länders små egenheter. Jag har bestämt för mig att jag provat boquerones på nån tapasbar.
20 februari 2015 — 11:05