Vi har testat att laga boquerones, ansjovis eller sardin på spanskt vis. Som du kanske vet så älskar vi fisk och skaldjur, och nu när vi reser runt i södra Europa passar vi på att testa nya fiskar och nya recept.
Tips från en lokal bloggare
Bloggaren Casa Annika, som guidade oss i parken Maria Luisa i Sevilla, tipsade oss inte bara om de små goda musslorna coquinas, utan också om de små fiskarna boquerones. Dessa små fiskar verkar vara detsamma som ansjovis, eller kanske sardiner. Vi har nu provat att tillaga dem på spanskt vis!
Att laga boquerones
Vi tillagade fiskarna genom att vända dem i vetemjöl, salta och steka i rikligt med olivolja. Vi tog bort huvudet och stjärten när vi åt, och ofta även det stora ryggradsbenet, som nästan ramlade bort av sig självt.
Vi har ingen aning om hur spanjorerna serverar dem, men vi lagade dem som middag med lite annat småplock, som klyftpotatisar med vitlökssås, oliver, bröd och ost.
Vad vi tyckte? Fiskarna blev riktigt goda (smakade lite som strömming), men ganska feta. Enligt oss passar de nog bäst som en liten tapa, och kanske inte som en hel måltid. Har du provat dem? Vad tycker du?
Spaniens vackraste strand – och ytterligare 6 stränder
Av alla stränder vi sett i Spanien hittills så måste detta vara Spaniens vackraste strand. Den…
Mallorcas dolda pärlor
I samarbete med interhome Mallorca är ett av de mest populära resmålen i Medelhavet, och det…
El puerto de Santa Maria – vid den spanska kusten
Idag lämnade vi Sevilla och rullade mot El puerto de Santa Maria, strax norr om Cádiz…
Fotbollsresa till Barcelona – och cityweekend i ett
I samarbete med fotbollsresan.se Har du funderat på ett göra en fotbollsresa till Barcelona? Den livliga…
Spanien vs Portugal – hur är det att semestra?
Nu har vi spenderat ungefär en månad i Portugal och ungefär en och en halv månad…
10 saker att göra i Benidorm – från cava till permobil
Här hittar du tips på 10 saker att göra i Benidorm, vid Costa Blanca i Spanien….
Vackra Ibiza – som vi måste besöka
Vackra Ibiza har vuxit upp. Partyön som alla ungdomar åkte till på 60- och 70-talet har…
5 skillnader mellan Mallorca och övriga Spanien
Idag presenterar vi ett gästinlägg Mallorca och Spanien som helhet är väldigt populära resmål, inte minst…
Festivalen Las Fallas i Valencia – fest i Spanien
Om du någon gång befinner dig i närheten av Valencia i mars får du inte missa…
Zarautz i Spanien – Gran camping med panoramavy
Idag strålar solen över Gran camping Zarautz i Spanien. Vi tog en promenad ner till stranden…
Ställplats i Valencia, Spanien
Nu står vi på en ställplats i Valencia här i Spanien, nämligen Valencia Camper Park. Vi…
Picos de Europa – nationalpark i Spanien
Picos de Europa är en nationalpark med flera bergsmassiv i norra Spanien, belägen strax innanför kusten…
På campingbutik i siesta-tider i Spanien
Idag checkade vi ut från campingen i Granada och letade upp en campingbutik vi fått tips om. Vi…
Roquetas de Mar – Spanska sydkusten
Nu har vi kommit till Roquetas de Mar, som ligger på den spanska kusten strax väster…
Tarifa i Spanien – Europas sydligaste punkt
Idag har vi besökt Europas sydligaste punkt, som finns i Tarifa i Spanien. Härifrån är det…
Alhambra i Granada – morernas palats
Igår besökte vi den största sevärdheten i Granada: borg- och palatsområdet Alhambra. Palatsen uppfördes av morerna…
Tarragona – bland historia och charmiga kvarter
Vi kommer snart berätta om påskfirandet här i Tarragona i Spanien, men vi måste först berätta…
Tisdagsträff med svenskar i Benidorm
Varje tisdagskväll träffas norrmän och svenskar i Benidorm på campingen El Raco, på campingens restaurang. Vi bor…
Parad genom Valencia – Spanien
Festivalen Las Fallas fortsätter här i Valencia, och varje dag händer något nytt! Idag var det…
Granada vid Sierra Nevada i Spanien
Idag har vi sett oss om i den spanska staden Granada, som ligger vid foten av…
Mancor de la Vall på Mallorca – semester i hyrt hus
Gästskribent: Pernilla Mallorca är en ö som många besökt och som jag återkommit flera gånger till….
Tapas: en smakfull resa genom Spanien
Gästskribent: Miss Lopez Spanien, ett land som förknippas med sol, sand och ett passionerat sätt att…
Marinan i Aguadulce i södra Spanien
Inte långt från Roquetas de Mar ligger Aguadulce, med sin fina marina. Vi tog en sväng…
Jakten på gasol i Spanien
Först ett stort TACK till alla er underbara läsare som delat med er av era erfarenheter…
Påsk i Spanien – en mäktig uppvisning
Påsk i Spanien är väldigt annorlunda mot påsk i Sverige. Påsken firas av samma religiösa anledning som…
Plasthavet i Almería – Spaniens grönsaksodlingar
Från Granada åkte vi tillbaka ner till kusten och körde österut mot Almería. I det här…
Santiago de Compostela – en pilgrimsresa till själen
Gästskribent: Miss Lopez För inte så länge sedan vandrade jag pilgrimsvägen till Santiago de Compostela, och…
En resa till Nerja på vintern: sol, äventyr och magiska utsikter
Gästskribent: Miss Lopez Hej kära resenärer! Jag vill dela med mig av min fantastiska vinterresa till…
Palma for Foodies – het matdestination på Mallorca
Gästskribent: Mia Ulin Den hetaste matdestinationen du kan resa till just nu är Palma de Mallorca….
Camping i Tarragona – vid en spansk sandstrand
Idag har vi hittat till camping i Tarragona i Spanien. Campingen är riktigt fin och ligger…
BP säger:
Älskar Boquerones, både i friterad och stekt form. Men bäst av allt är de som Boquerons vinaigrette, där de ligger i olivolja och ättika. Typ som gravad lax fast utan dill och socker. De flesta barer i Spanien har denna rätt som tapa. Finns även att köpa på Carrefour/Mercadona, men de riktigt hemlagade är mycket godare!
PS. Min spanska granna använder sill för att göra ”svenska boquerones”. DS.
19 februari 2015 — 21:22
Staffan säger:
Det är väl samma fiskar, som serveras som ”small fishes” i Grekland. Där serveras dom bara stekta rätt upp och ner och vi är delade beträffande smaken.
Själv gillar jag dem jättemycket!
20 februari 2015 — 9:14
admin säger:
BP, ok intressant att höras hur de kan serveras ute! Vi har inte ätit ute på restaurang i Spanien ännu, men det kommer.
Staffan, det är mycket möjligt!? Vi har inte varit i Grekland (ännu). I Kroatien fick vi någon slags småfiskar, men nu kommer jag inte ihåg exakt hur de såg ut.
20 februari 2015 — 10:02
Steve säger:
Härligt att få få testa andra länders små egenheter. Jag har bestämt för mig att jag provat boquerones på nån tapasbar.
20 februari 2015 — 11:05