Vi har testat att laga boquerones, ansjovis eller sardin på spanskt vis. Som du kanske vet så älskar vi fisk och skaldjur, och nu när vi reser runt i södra Europa passar vi på att testa nya fiskar och nya recept.
Tips från en lokal bloggare
Bloggaren Casa Annika, som guidade oss i parken Maria Luisa i Sevilla, tipsade oss inte bara om de små goda musslorna coquinas, utan också om de små fiskarna boquerones. Dessa små fiskar verkar vara detsamma som ansjovis, eller kanske sardiner. Vi har nu provat att tillaga dem på spanskt vis!
Att laga boquerones
Vi tillagade fiskarna genom att vända dem i vetemjöl, salta och steka i rikligt med olivolja. Vi tog bort huvudet och stjärten när vi åt, och ofta även det stora ryggradsbenet, som nästan ramlade bort av sig självt.
Vi har ingen aning om hur spanjorerna serverar dem, men vi lagade dem som middag med lite annat småplock, som klyftpotatisar med vitlökssås, oliver, bröd och ost.
Vad vi tyckte? Fiskarna blev riktigt goda (smakade lite som strömming), men ganska feta. Enligt oss passar de nog bäst som en liten tapa, och kanske inte som en hel måltid. Har du provat dem? Vad tycker du?

Camping i Tarragona – vid en spansk sandstrand
Idag har vi hittat till camping i Tarragona i Spanien. Campingen är riktigt fin och ligger…
Snabbvisit i Torrevieja – Skandinavernas Spanien
Vi hade egentligen tänkt göra ett lite längre stopp i Torrevieja, och kanske träffa både bloggare…
Picos de Europa – nationalpark i Spanien
Picos de Europa är en nationalpark med flera bergsmassiv i norra Spanien, belägen strax innanför kusten…
Regnigt vid Tarifa – camping Valdevaqueros
Nu har vi flyttat oss till camping Valdevaqueros vid kusten, en mil norr om Tarifa i södra…
Fotbollsresa till Barcelona – och cityweekend i ett
I samarbete med fotbollsresan.se Har du funderat på ett göra en fotbollsresa till Barcelona? Den livliga…
Spännande resor till Madrid: En familjekoppling till Matador-dräkterna
Gästskribent: Miss Lopez Visste ni att jag alltid åker till Madrid flera gånger om året oavsett…
Granada vid Sierra Nevada i Spanien
Idag har vi sett oss om i den spanska staden Granada, som ligger vid foten av…
5 skillnader mellan Mallorca och övriga Spanien
Idag presenterar vi ett gästinlägg Mallorca och Spanien som helhet är väldigt populära resmål, inte minst…
El Templo del Sol – Naturistcamping Deluxe
Efter en hektisk festivalvecka och en vecka i hällande regn kände vi för lite lyxigare och…
Tarifa i Spanien – Europas sydligaste punkt
Idag har vi besökt Europas sydligaste punkt, som finns i Tarifa i Spanien. Härifrån är det…
Kryssning runt Kanarieöarna – en vecka i solen med MSC Opera
Gästskribent: Björn Erik Gustavsson En kryssningsresa kan te sig paradoxal. Huvuddelen av tiden befinner man sig…
Bästa resmålen i Madrid
Idag presenterar vi en gästartikel Under vinterhalvåret är det många svenskar som vill dra sig söderut…
Festivalen Las Fallas i Valencia – fest i Spanien
Om du någon gång befinner dig i närheten av Valencia i mars får du inte missa…
Ställplats i Valencia, Spanien
Nu står vi på en ställplats i Valencia här i Spanien, nämligen Valencia Camper Park. Vi…
10 saker att göra i Benidorm – från cava till permobil
Här hittar du tips på 10 saker att göra i Benidorm, vid Costa Blanca i Spanien….
Santiago de Compostela – en pilgrimsresa till själen
Gästskribent: Miss Lopez För inte så länge sedan vandrade jag pilgrimsvägen till Santiago de Compostela, och…
Spaniens vackraste strand – och ytterligare 6 stränder
Av alla stränder vi sett i Spanien hittills så måste detta vara Spaniens vackraste strand. Den…
Roquetas de Mar – Spanska sydkusten
Nu har vi kommit till Roquetas de Mar, som ligger på den spanska kusten strax väster…
Tarragona – bland historia och charmiga kvarter
Vi kommer snart berätta om påskfirandet här i Tarragona i Spanien, men vi måste först berätta…
Veckans Gäst: Annika Elwing, utlandsboende i Spanien
Under en spanskakurs i Spanien blev Annika Elwing kär i musikläraren Jesús. Annika stannade i Spanien…
Ökenlandskap i Spanien
Idag har vi kört genom ett ökenlandskap i Spanien. Det är kargt och bergigt och knappt…
Katalansk mat – vi har testat och lagat
Igår kväll var vi inbjudna till en gourmetupplevelse av Kataloniens turistråd. Den här typen av pressträffar…
Att göra i Barcelona – 13 tips på upplevelser
Letar du efter tips på saker att göra i Barcelona på semestern? Då har du hittat…
Pata negra och spanska köttbullar
Vi är inte så imponerade av maten i Spanien, inte generellt i alla fall. Självklart förstår…
Tapas: en smakfull resa genom Spanien
Gästskribent: Miss Lopez Spanien, ett land som förknippas med sol, sand och ett passionerat sätt att…
Zarautz i Spanien – Gran camping med panoramavy
Idag strålar solen över Gran camping Zarautz i Spanien. Vi tog en promenad ner till stranden…
Costa del Sol – och vad gör vi hela dagarna?
Nu har vi kommit till Costa del Sol, den spanska solkusten! Vi känner för att stå…
Parad genom Valencia – Spanien
Festivalen Las Fallas fortsätter här i Valencia, och varje dag händer något nytt! Idag var det…
Påsk i Spanien – en mäktig uppvisning
Påsk i Spanien är väldigt annorlunda mot påsk i Sverige. Påsken firas av samma religiösa anledning som…
Parken Maria Luisa i Sevilla, Spanien
Om du någon gång besöker Sevilla får du inte missa Parque de Maria Luisa. I vissa…

BP säger:
Älskar Boquerones, både i friterad och stekt form. Men bäst av allt är de som Boquerons vinaigrette, där de ligger i olivolja och ättika. Typ som gravad lax fast utan dill och socker. De flesta barer i Spanien har denna rätt som tapa. Finns även att köpa på Carrefour/Mercadona, men de riktigt hemlagade är mycket godare!
PS. Min spanska granna använder sill för att göra ”svenska boquerones”. DS.
19 februari 2015 — 21:22
Staffan säger:
Det är väl samma fiskar, som serveras som ”small fishes” i Grekland. Där serveras dom bara stekta rätt upp och ner och vi är delade beträffande smaken.
Själv gillar jag dem jättemycket!
20 februari 2015 — 9:14
admin säger:
BP, ok intressant att höras hur de kan serveras ute! Vi har inte ätit ute på restaurang i Spanien ännu, men det kommer.
Staffan, det är mycket möjligt!? Vi har inte varit i Grekland (ännu). I Kroatien fick vi någon slags småfiskar, men nu kommer jag inte ihåg exakt hur de såg ut.
20 februari 2015 — 10:02
Steve säger:
Härligt att få få testa andra länders små egenheter. Jag har bestämt för mig att jag provat boquerones på nån tapasbar.
20 februari 2015 — 11:05