Vi har testat att laga boquerones, ansjovis eller sardin på spanskt vis. Som du kanske vet så älskar vi fisk och skaldjur, och nu när vi reser runt i södra Europa passar vi på att testa nya fiskar och nya recept.
Tips från en lokal bloggare
Bloggaren Casa Annika, som guidade oss i parken Maria Luisa i Sevilla, tipsade oss inte bara om de små goda musslorna coquinas, utan också om de små fiskarna boquerones. Dessa små fiskar verkar vara detsamma som ansjovis, eller kanske sardiner. Vi har nu provat att tillaga dem på spanskt vis!
Att laga boquerones
Vi tillagade fiskarna genom att vända dem i vetemjöl, salta och steka i rikligt med olivolja. Vi tog bort huvudet och stjärten när vi åt, och ofta även det stora ryggradsbenet, som nästan ramlade bort av sig självt.
Vi har ingen aning om hur spanjorerna serverar dem, men vi lagade dem som middag med lite annat småplock, som klyftpotatisar med vitlökssås, oliver, bröd och ost.
Vad vi tyckte? Fiskarna blev riktigt goda (smakade lite som strömming), men ganska feta. Enligt oss passar de nog bäst som en liten tapa, och kanske inte som en hel måltid. Har du provat dem? Vad tycker du?
Alhambra i Granada – morernas palats
Igår besökte vi den största sevärdheten i Granada: borg- och palatsområdet Alhambra. Palatsen uppfördes av morerna…
Snabbvisit i Torrevieja – Skandinavernas Spanien
Vi hade egentligen tänkt göra ett lite längre stopp i Torrevieja, och kanske träffa både bloggare…
Mancor de la Vall på Mallorca – semester i hyrt hus
Gästskribent: Pernilla Mallorca är en ö som många besökt och som jag återkommit flera gånger till….
På campingbutik i siesta-tider i Spanien
Idag checkade vi ut från campingen i Granada och letade upp en campingbutik vi fått tips om. Vi…
Costa del Sol – och vad gör vi hela dagarna?
Nu har vi kommit till Costa del Sol, den spanska solkusten! Vi känner för att stå…
Zarautz i Spanien – Gran camping med panoramavy
Idag strålar solen över Gran camping Zarautz i Spanien. Vi tog en promenad ner till stranden…
El puerto de Santa Maria – vid den spanska kusten
Idag lämnade vi Sevilla och rullade mot El puerto de Santa Maria, strax norr om Cádiz…
5 skillnader mellan Mallorca och övriga Spanien
Idag presenterar vi ett gästinlägg Mallorca och Spanien som helhet är väldigt populära resmål, inte minst…
Mallorcas dolda pärlor
I samarbete med interhome Mallorca är ett av de mest populära resmålen i Medelhavet, och det…
Påsk i Spanien – en mäktig uppvisning
Påsk i Spanien är väldigt annorlunda mot påsk i Sverige. Påsken firas av samma religiösa anledning som…
Inre frid i Sierra de Madrid – Kadampa Buddhistcenter i Mataelpino
Gästskribent: Miss Lopez Sierra de Madrid, en fridfull och vacker plats som välkomnar Kadampa Buddhistcenter i…
Spännande resor till Madrid: En familjekoppling till Matador-dräkterna
Gästskribent: Miss Lopez Visste ni att jag alltid åker till Madrid flera gånger om året oavsett…
Santiago de Compostela – en pilgrimsresa till själen
Gästskribent: Miss Lopez För inte så länge sedan vandrade jag pilgrimsvägen till Santiago de Compostela, och…
Tarragona – bland historia och charmiga kvarter
Vi kommer snart berätta om påskfirandet här i Tarragona i Spanien, men vi måste först berätta…
El Templo del Sol – Naturistcamping Deluxe
Efter en hektisk festivalvecka och en vecka i hällande regn kände vi för lite lyxigare och…
Palma for Foodies – het matdestination på Mallorca
Gästskribent: Mia Ulin Den hetaste matdestinationen du kan resa till just nu är Palma de Mallorca….
Tisdagsträff med svenskar i Benidorm
Varje tisdagskväll träffas norrmän och svenskar i Benidorm på campingen El Raco, på campingens restaurang. Vi bor…
En resa till Nerja på vintern: sol, äventyr och magiska utsikter
Gästskribent: Miss Lopez Hej kära resenärer! Jag vill dela med mig av min fantastiska vinterresa till…
Tapas: en smakfull resa genom Spanien
Gästskribent: Miss Lopez Spanien, ett land som förknippas med sol, sand och ett passionerat sätt att…
Granada vid Sierra Nevada i Spanien
Idag har vi sett oss om i den spanska staden Granada, som ligger vid foten av…
Plasthavet i Almería – Spaniens grönsaksodlingar
Från Granada åkte vi tillbaka ner till kusten och körde österut mot Almería. I det här…
Regnigt vid Tarifa – camping Valdevaqueros
Nu har vi flyttat oss till camping Valdevaqueros vid kusten, en mil norr om Tarifa i södra…
Vackra Ibiza – som vi måste besöka
Vackra Ibiza har vuxit upp. Partyön som alla ungdomar åkte till på 60- och 70-talet har…
Tuff resa till Barcelona – och ombord på Freedom of the Seas
Efter Robins fest sov vi inte många timmar, och sedan var det dags att ge sig…
Bästa resmålen i Madrid
Idag presenterar vi en gästartikel Under vinterhalvåret är det många svenskar som vill dra sig söderut…
Jakten på gasol i Spanien
Först ett stort TACK till alla er underbara läsare som delat med er av era erfarenheter…
Marinan i Aguadulce i södra Spanien
Inte långt från Roquetas de Mar ligger Aguadulce, med sin fina marina. Vi tog en sväng…
Picos de Europa – nationalpark i Spanien
Picos de Europa är en nationalpark med flera bergsmassiv i norra Spanien, belägen strax innanför kusten…
Katalansk mat – vi har testat och lagat
Igår kväll var vi inbjudna till en gourmetupplevelse av Kataloniens turistråd. Den här typen av pressträffar…
Roquetas de Mar – Spanska sydkusten
Nu har vi kommit till Roquetas de Mar, som ligger på den spanska kusten strax väster…
BP säger:
Älskar Boquerones, både i friterad och stekt form. Men bäst av allt är de som Boquerons vinaigrette, där de ligger i olivolja och ättika. Typ som gravad lax fast utan dill och socker. De flesta barer i Spanien har denna rätt som tapa. Finns även att köpa på Carrefour/Mercadona, men de riktigt hemlagade är mycket godare!
PS. Min spanska granna använder sill för att göra ”svenska boquerones”. DS.
19 februari 2015 — 21:22
Staffan säger:
Det är väl samma fiskar, som serveras som ”small fishes” i Grekland. Där serveras dom bara stekta rätt upp och ner och vi är delade beträffande smaken.
Själv gillar jag dem jättemycket!
20 februari 2015 — 9:14
admin säger:
BP, ok intressant att höras hur de kan serveras ute! Vi har inte ätit ute på restaurang i Spanien ännu, men det kommer.
Staffan, det är mycket möjligt!? Vi har inte varit i Grekland (ännu). I Kroatien fick vi någon slags småfiskar, men nu kommer jag inte ihåg exakt hur de såg ut.
20 februari 2015 — 10:02
Steve säger:
Härligt att få få testa andra länders små egenheter. Jag har bestämt för mig att jag provat boquerones på nån tapasbar.
20 februari 2015 — 11:05