När vi träffade bloggerskan Annika i Sevilla blev vi bjudna på sjukt goda småmusslor – coquinas. Vi frågade hur man lagar dem, och sedan dröjde det inte länge förrän vi köpte dem själva. Musslorna rekommenderas verkligen, och här kommer receptet.
Så här lagar du Coquinas
Börja med att skölja musslorna. Detta steg är viktigt, eftersom de är sandiga! Lägg dem i kallt saltat vatten. Då tror musslorna att de är tillbaka i havet och öppnar sig. Skölj noga! (Vi var inte tillräckligt noggranna, så det knastrade lite …)
Finhacka vitlök och fräs den i olivolja. Lägg i musslorna och låt dem fräsa med tills de dör och öppnar sig. Salta och pressa citron över. Sedan är det bara att äta, med händerna direkt från skalen. Servera gärna med bröd som man doppar i olivoljan. Sååå gott!
BP säger:
Dregel, dregel. Älskar dessa musslor och förstår att ni är saliga:-)
11 februari 2015 — 18:07
Åsa säger:
Gott gott! Vill man ha det lite à portugues så kan man ha i koriander, och kanske piri-piri och vinho verde!
11 februari 2015 — 18:37
Casa Annika säger:
Kul att ni lagade själva!
11 februari 2015 — 19:29
Bosse och Gerd säger:
Porten till himlen är nära…, när man äter Coquinas i Spanien eller Conquilhas i Portugal (samma sorts mussla = kilmussla på svenska.
I Lissabon nära Rossio platsen (absoluta centrum av staden) finns det en restaurang som enbart serverar:
Conquilhas i vitlökssås,
Amêijoas à Bulhão Pato – ångade musslor med vitlök, olivolja, vitt vin och hackade korianderblad,
I natt kommer vi att drömma om dessa musslor…!!!
11 februari 2015 — 19:55
Ditte säger:
Tack för bra recept. Dessa ”coquinas” finns det gott om här, men jag har inte lagat dem. Nu skall det bli av. Har nöjt mig med blåmusslor hitintills. Men kul att variera.
11 februari 2015 — 21:19
Marina säger:
Jag älskar musslor, men just de här är jag inte speciellt förtjust i. Nu har jag i och för sig bara ätit dem utan sås, och då blir de inte speciellt goda om ni frågar mig. Däremot finns det en variant här som kallas ”lalas” som är något liknande och serveras i en mycket stark och smakrik chilisås – såå goda!!!
12 februari 2015 — 8:38
admin säger:
Åsa, ah intressant att höra hur portugiserna gör med musslorna! Tack!
🙂
Annika, tack för att ni introducerade oss till dem! Supergoda och roligt att prova själv!
Bosse o Gerd, intressant att få veta vad den heter på svenska! Låter som en toppenrestaurang…Mmm!
🙂
Ditte, prova! Det var ju ganska enkelt! Men som sagt, viktigt att skölja dem bogs!
😉
Marina, vi tycker dessa är supergoda, men smaken är ju olika. Och visst, olivoljan, vitlöken och citronen gör sitt till! Finns de där lalas här i Spanien?
12 februari 2015 — 10:32
Steve säger:
Alltid kul med en ny maträtt. Tack för receptet.
12 februari 2015 — 10:54
Ama de casa säger:
Dom är verkligen jättegoda dom där
🙂
12 februari 2015 — 11:15
solveig rhann säger:
Musslor är mums..men går inte nästa hela vattentanken åt för att skölja bort sanden???
Nu till min fråga: Om jag vill lägga in en bild på din blogg, hur gör jag då? Sitter med Mac…
Vi planerar att åka till Fortuna (Murcia) till en Acsicamping. Finns spa där som lockar…36+ i vattnet!
Ha det så bra där ni är…
12 februari 2015 — 11:55
admin säger:
Solan, haha, vi tog inte sååå mycket vatten. Men det kanske vi borde gjort…?? Sedan förstår jag inte riktigt hur du menar? Var vill du lägga upp bilden? Tillsammans med din kommentar…? Det tror jag inte går. Och på själva bloggen är det ju bara jag som lägger upp bilder…? Förklara hur du menar eller mejla bilden och säg vad du tänker! Var håller ni hus nu förresten?
12 februari 2015 — 12:03
solveig rhann säger:
Yes, bara i anslutning till kommentarer. T ex en bild från vår ställplats utanför Cartagena i regn. Men nu vet jag hur en blogg funkar. Vi kör tvätt hela dagen, oerhört långsamma maskiner. I morgon tar vi tåget till Murcia och sen blir det spa i Fortuna.
12 februari 2015 — 12:38
admin säger:
Solan, det hade iofs varit trevligt med bilder så, men nej det går inte. Vi har också regn och tvättar idag! Ok, har kollat på kartan var ni håller hus!
🙂
12 februari 2015 — 13:01
Marina säger:
”Lalas” är det som kallas ”clams” på engelska (jag vet inte om det finns något annat svenskt ord för dem eller om vi kallar allt för ”musslor”) och serveras med en underbar sås av ingefära, lök och chili. Om ni hittar något liknande måste ni testa!
13 februari 2015 — 3:50
admin säger:
Marina, tack för tipset! Vi ska hålla ögonen öppna!
13 februari 2015 — 9:52
Kors och Tvärs säger:
Vilket gott alternativ till Moules Frites 🙂 Tack för tipset
13 februari 2015 — 21:13
Mary af Rövarhamn säger:
Jag har alltid undrat vad de där musslorna som kallas coquinas i Spanien heter på svenska. Nån som vet? De fanns på stränderna på Chagos. Barnen satt i sanden om dagarna och grävde upp middagen inför kvällen. /Linda
11 februari 2016 — 9:10