Vi är inte så imponerade av maten i Spanien, inte generellt i alla fall. Självklart förstår vi att man kan hitta fantastisk mat här, särskilt om man besöker någons farmor eller vet vilken restaurang man ska gå till. Men faktum kvarstår: Som förvirrad turist hamnar man troligtvis på en tråkig sylta som serverar pommes frites med … något friterat.
Maten i matbutikerna
Erfarenheterna från matbutikerna är inte heller så upplyftande. Yoghurten liknar dallrig gelé, pulversopporna smakar vatten och brödet torkar innan man hunnit få hem det. MEN ett stort och viktigt undantag är skinkan och fläskköttet. Det här med att föda upp gris, det kan spanjorerna!
Pata negra
Pata negra, eller ”Jamon Iberico” är namnet på en speciell sorts lufttorkad skinka från Spanien. Grisarna, som går fria, ska vara av den iberiska rasen och ha svarta klövar. Skinkorna är märkta enligt grisarnas matsedel och den finaste skinkan, ”Jamon Iberico de Bellota”, kommer från grisar som endast mumsat ekollon.
Skinkan saltas först och hängs sedan upp för torkning. Ju längre skinkan har torkats desto bättre anses den. ”Reserva” har lagrats i minst 24 månader och ”Gran Reserva” har lagrats i minst 36 månader. Och gott är det kan vi lova!
Spanska köttbullar
En annan favorit som vi precis upptäckt i mataffären är köttbullar gjorda på färs från Ibericogris. Köttbullarna, som säljs färska och färdigrullade i köttdisken på mataffären Carrefour, är kryddade och späckade med pinjenötter. Alltså, det är ju helt galet att något så enkelt som köttbullar kan vara så gott! Färsen har mer tuggmotstånd än svensk fläskfärs, och färgen ligger någonstans mellan svensk fläsk- och nötfärs.
Vi steker köttbullarna och låter dem sedan koka i en tomatsås. Sedan serverar vi med pasta och vin, och vips är fredagsmiddagen klar!
Boquerones – ansjovis på spanskt vis
Vi har testat att laga boquerones, ansjovis eller sardin på spanskt vis. Som du kanske vet…
Camping i Tarragona – vid en spansk sandstrand
Idag har vi hittat till camping i Tarragona i Spanien. Campingen är riktigt fin och ligger…
Mancor de la Vall på Mallorca – semester i hyrt hus
Gästskribent: Pernilla Mallorca är en ö som många besökt och som jag återkommit flera gånger till….
El Templo del Sol – Naturistcamping Deluxe
Efter en hektisk festivalvecka och en vecka i hällande regn kände vi för lite lyxigare och…
Tarifa i Spanien – Europas sydligaste punkt
Idag har vi besökt Europas sydligaste punkt, som finns i Tarifa i Spanien. Härifrån är det…
Roquetas de Mar – Spanska sydkusten
Nu har vi kommit till Roquetas de Mar, som ligger på den spanska kusten strax väster…
Santiago de Compostela – en pilgrimsresa till själen
Gästskribent: Miss Lopez För inte så länge sedan vandrade jag pilgrimsvägen till Santiago de Compostela, och…
Ökenlandskap i Spanien
Idag har vi kört genom ett ökenlandskap i Spanien. Det är kargt och bergigt och knappt…
Peniscola, Spanien – för semesterdyrkaren
Äntligen blev det så mycket uppehåll i regnandet att vi kunde bege oss utanför husbilen och…
Costa del Sol – och vad gör vi hela dagarna?
Nu har vi kommit till Costa del Sol, den spanska solkusten! Vi känner för att stå…
5 skillnader mellan Mallorca och övriga Spanien
Idag presenterar vi ett gästinlägg Mallorca och Spanien som helhet är väldigt populära resmål, inte minst…
Bästa resmålen i Madrid
Idag presenterar vi en gästartikel Under vinterhalvåret är det många svenskar som vill dra sig söderut…
Palma for Foodies – het matdestination på Mallorca
Gästskribent: Mia Ulin Den hetaste matdestinationen du kan resa till just nu är Palma de Mallorca….
Jakten på gasol i Spanien
Först ett stort TACK till alla er underbara läsare som delat med er av era erfarenheter…
Zarautz i Spanien – Gran camping med panoramavy
Idag strålar solen över Gran camping Zarautz i Spanien. Vi tog en promenad ner till stranden…
Torre del Mar – Spaniens vackra sydkust
Torre del Mar är en trevlig liten stad vid den spanska sydkusten. Här löper en lång…
Veckans Gäst: Annika Elwing, utlandsboende i Spanien
Under en spanskakurs i Spanien blev Annika Elwing kär i musikläraren Jesús. Annika stannade i Spanien…
Marinan i Aguadulce i södra Spanien
Inte långt från Roquetas de Mar ligger Aguadulce, med sin fina marina. Vi tog en sväng…
Plasthavet i Almería – Spaniens grönsaksodlingar
Från Granada åkte vi tillbaka ner till kusten och körde österut mot Almería. I det här…
10 saker att göra i Benidorm – från cava till permobil
Här hittar du tips på 10 saker att göra i Benidorm, vid Costa Blanca i Spanien….
Empuriabrava i Spanien – exklusivt boende vid vatten
Innan vi lämnade Spanien gjorde vi ett besök i Empuriabrava – den största marinan för boende…
Regnigt vid Tarifa – camping Valdevaqueros
Nu har vi flyttat oss till camping Valdevaqueros vid kusten, en mil norr om Tarifa i södra…
Ställplats i Valencia, Spanien
Nu står vi på en ställplats i Valencia här i Spanien, nämligen Valencia Camper Park. Vi…
Spanien vs Portugal – hur är det att semestra?
Nu har vi spenderat ungefär en månad i Portugal och ungefär en och en halv månad…
El puerto de Santa Maria – vid den spanska kusten
Idag lämnade vi Sevilla och rullade mot El puerto de Santa Maria, strax norr om Cádiz…
Inre frid i Sierra de Madrid – Kadampa Buddhistcenter i Mataelpino
Gästskribent: Miss Lopez Sierra de Madrid, en fridfull och vacker plats som välkomnar Kadampa Buddhistcenter i…
Granada vid Sierra Nevada i Spanien
Idag har vi sett oss om i den spanska staden Granada, som ligger vid foten av…
Tuff resa till Barcelona – och ombord på Freedom of the Seas
Efter Robins fest sov vi inte många timmar, och sedan var det dags att ge sig…
På campingbutik i siesta-tider i Spanien
Idag checkade vi ut från campingen i Granada och letade upp en campingbutik vi fått tips om. Vi…
Parad genom Valencia – Spanien
Festivalen Las Fallas fortsätter här i Valencia, och varje dag händer något nytt! Idag var det…
Bosse och Gerd säger:
Tur att vi inte står i närheten av er – då hade vi ätit er ur huset…
Vi håller med = gott-gotti-gott-gott !!!
28 mars 2015 — 11:40
joy säger:
Vi har ingen erfarenhet av spanska mat, har inte varit där. Visst är det väl så att de små tipsen man får är allra bäst. Vi brukar lämna det stora stråket och leta där ortsbefolkningen går. Skinkan verkar god, ni får leva på den och köttbullar
Trevlig helg Kram
28 mars 2015 — 11:42
Ditte säger:
Håller med! Man måste hitta de mer lokala restaurangerna för att få till god mat och inte just i turiststråken.
Generellt sett tycker jag att den spanska maten kan vara ”tung”.
Fräscha råvaror hittar vi lätt, gärna hos lokala slaktare och i saluhallen och vi lagar mycket mat hemma. Fräsch fisk och färska skaldjur köper vi hos Carrefour och Consum och i saluhallen.
Pata negra skinkan är så god och vi äter också en hel del kyckling. Utbudet av frukt och grönsaker är toppen.
Men är man på genomresa så är det inte helt enkelt att hitta pärlorna. I Italien tycker jag att det är lättare att få bra mat på de flesta ställen och likaså i Grekland och Frankrike.
Kul att ni hittat köttbullarna, de gillar vi också.
Vad gäller bröd köper vi bra grovt bröd i bageriet, gärna surdegsbaguette.
Ni får lagra upp med skinkan och manchegoostar….
28 mars 2015 — 11:52
Steve säger:
Konstaterar bara att maten är viktig och som turist går man alltid på några minor, men det brukar oxå dyka upp nåt guldkorn ibland.
28 mars 2015 — 12:20
BP säger:
Du har nog rätt där – man måste faktiskt veta vart man ska gå för att få något annat än pommes och något stekt. Annars är det på turistfällor man hamnar.
Yoghurt är det faktiskt franska Danone som vi väljer i Spanien. Å bröd för oss blir alltid en Rustique eller surdegsbaguette som är identiskt med dom man hittar här.
Vad gäller skinkorna så har du helt rätt där också så klart. Dom du beskriver kostar ju en förmögenhet här och finns bara skivade, inte i ”block”.
Köttbullarna har jag faktiskt inte testat, men det låter gott.
Testa Manchega ost som kommer från Manchega får/getter. Är supergott och vi importerar alltid minst ett kilo. Även den osten kostar en förmögenhet här.
28 mars 2015 — 11:29
Roger&Lana säger:
Ni måste testa deras chorizo de pavo(kalkon chorizo) , den godaste finns på Mercadona och hänger ihop med deras lufttorkade salamis och korvar. Supergott ihop med en bit surdegsbaguette och lite goda oliver och liknande. Är ni lite modiga så prova gärna deras blodkorv. Finns också på Mercadona och säljs ofta ihop med andra goda smaksatta korvar. Jättegott ihop med bara en enkel sallad och bröd. Ansjovis i olja och vinäger är också en supergod tapas som vi gillar.
Ha en fortsatt härlig resa och hittar ni inget gott att äta i Spanien, så är ni ju snart i Frankrike och där går man ju upp ett par kilo bara av att besöka deras fantastiska mataffärer
28 mars 2015 — 12:46
admin säger:
BP, tack för tips! Fransk yoghurt låter som ett bra val och Danone känner jag igen! Manchegoost har vi testat och håller med, det är gott!
Bosse och Gerd, haha, god mat är inte dumt!
JoY, visst är det så! Ibland hittar man rätt och ibland vlir det trist. Det ingår.
Ditte, håller med om att maten är ganska tung! Fisk och skaldjur äter vi också mycket! Roligt att ni också gillar köttbullarna! Surdegsbaguette tipsar flera om, så det får vi kanske prova!
Steve, kan bara hålla med, precis så är det!
Roger & Lana, stort tack för er kommentar med många intressanta tips! Det låter intressant med både korvar och ansjovis, det ska vi kika på. Och vi håller med, mataffärerna i Frankrike är fantastiska!
28 mars 2015 — 13:57
Lena i Wales säger:
Jag gillar den spanska maten, men har kanske haft tur.
Den färska fisken är underbar.
Liksom alla goda tapas, bl a köttbullarna, som är vanligt som tapas. Liksom den lufttorkade skinkan. Den gamla osten, Queso viejo, är underbar. Eller stekta aubergine med typ sirap på.
Paellan brukar var underbar, men visst finns det vissa ställen som inte håller måtten.
Glöm inte Tostada con aseite de oliva y tomate. Rostad baguette eller brödkaka med olivolja och krossade tomater och så lite salt på det. Underbart!
Och alla goda viner, Ribera del Duero och Navarra är nästa garanterat bra rödviner.
Hoppas ni hittar rätt!
28 mars 2015 — 14:52
Lennart säger:
Pata Negra och servesa grande!
Mums!
28 mars 2015 — 14:59
Veiken säger:
Man måste ha guldbyxorna på när man äter Pata Negra, men så himla gott!
Det gäller att ta vara på allt gott man kan både i mat och minnen!
28 mars 2015 — 16:36
Åsa säger:
Prova lomo iberico också! (fläskfilé). Sverkers omdöme när jag köpte hem en sån från Spanien till honom en gång i tiden: Som knark! (alltså beroendeframkallande) Men det är också dyrt. Lomo alltså.
/ Åsa
28 mars 2015 — 18:17
admin säger:
Lena i Wales, tapas är ett trevligt sätt att äta, det gillar vi! Men alla tapas är inte jättespännande… Tack för tips om ost, aubergine och viner! Låter gott!
Veiken, det är ju inte helt billigt, men gottgott!
🙂
Åsa, vi har inte köpt fläskkött eftersom vi brukar tycka att det är trist. Men nu ska vi nog ändra oss! Vi ska leta efter fläskfilé innan vi lämnar Spanien!
Margareta, låter toppen! Men man behöver väl inte ha lufttorkad skinka i kylen, eller?
28 mars 2015 — 19:31
Margareta Jonilson säger:
Då är det bara att vända tillbaka och gå på shoppingrunda i Jabugo eller Aracena! En hel bellotaskinka, med hela benet ända ner till klöven, går att få för cirka 75 euro på till exempel skinkmuseet i Aracena. Fast den kan bli lite svår att få med sig hem i kylskåpet…
28 mars 2015 — 18:39
Henrik säger:
Jag håller med dig. som turist är det svårt att hitta maten. Det blir lätt pommes. Visa ”syltor” vågar man inte testa eftersom man inte vill ligga i maginfluensa hela resan. En svår balansgång.
28 mars 2015 — 22:24
Åsa säger:
Jag menar lufttorkad lomo, som man skär i tunna skivor, Helena!
28 mars 2015 — 23:05
admin säger:
Henrik, ja visst är det lite svårt!? Vi har iofs aldrig råkat ut för magsjuka i Sydeuropa än (ta i trä) eller förresten, Peter blev magsjuk en gång i Italien! Hur som helst svårt att hitta bra ställen!
Åsa, ok tack för förtydliganden!!
🙂
28 mars 2015 — 23:19
Marina säger:
Hoppas ni lyckas leta er fram till någon mer lokal restaurang med mer spännande smaker.
29 mars 2015 — 5:37
Inga M säger:
Skillnad alltså på Spanien och Italien när det gäller maten. Jag har aldrig varit i Italien men mina barn är lyriska över maten där och överallt är det gott.
29 mars 2015 — 8:46
Ama de casa säger:
Spanjorerna gör GOD mat på dom ”riktiga” ställena. Men som regel har dom inte så stor finess på själva uppläggningen. Kan se väldigt slafsigt ut…
På turistställena är det oftast pommisar till ALL mat. Tråkiga pommisar.
Dom mal köttfärsen betydligt mer grovt än vi gör i Sverige, därav tuggmotståndet. På Carrefour finns också jättegoda ”rullar” med fläsk/nötkött som är fyllda med en blandning diverse olika saker. Vilök/pinjenötter/paprika… Tillagas i ugn som en stek ungefär och dom är supergoda!
🙂
29 mars 2015 — 9:15
admin säger:
Marina, det finns förstås, men sedan så går vi ju inte så ofta på restaurang heller…
Inga M, vi tycker också att maten är bättre i Italien! Men vissa saker är ju goda i Spanien också.
Ama de casa, tack för tips om fler roliga saker vi kan hitta på Carrefour! Vi ska leta runt!
🙂
29 mars 2015 — 10:24
Rolle o Carina säger:
Paella gillar vi när vi är i Spanien!
Bläckfiskringar är oxå gott 🙂
Ha det underbart där…..:-)
29 mars 2015 — 14:29
Elisabeth säger:
Vi gillar mer det portugisiska köket. När vi kommer till nya orter, brukar vi kolla in ställen som är välbesökta av ortsbefolkningen. Där brukar det serveras bra mat.
31 mars 2015 — 8:12