Under vår vistelse i Spanien och Portugal har vi träffat många som skulle vilja köpa och laga fisk – men som inte vet vad de ska välja i fiskdisken. Fiskarna har andra namn och dessutom säljs mest hela fiskar, och inte så mycket filéer. Hur lagar man fiskar i Spanien och Portugal? Vi är inga experter, men vi älskar fisk och har provat runt lite grann. Här är våra bästa tips. Berätta gärna om dina!
Innehållsförteckning
Dorada/Dourada (Seabrem/Guldsparid)
Dorada är vår absoluta favoritfisk! Den här fisken har ett fast gott kött och passar perfekt att grilla eller laga i ugnen. Vi brukar fylla den med citron och örter och servera med ris och en god kallsås.
Lubina/Robalo (Havsabborre)
Lubina är en annan god fisk med fast och fint kött. Den här fisken passar också att laga hel på grillen eller i ugnen, på samma sätt som doradan!
Boquerones/Anchovas (Ansjovis)
Boquerones är små fiskar som steks hela i olja. Passar bra som en liten tapa tillsammans med andra smårätter och lite bröd.
Merluza (Kummel)
Merluzan är kanske inte väldigt spännande, men en bra vardagsfisk som finns både färsk och som styckfrysta filéer. Vi brukar använda de frysta filéerna till fiskgratäng – på med lite matlagningsgrädde och valfri smaksättning (vi gillar apelsin eller sambal oelek.)
Langoustine (jätteräkor)
I fiskdisken hittar man också de här goda jätteräkorna, som passar bra i sallad eller wok. Vår favorit är att steka dem med mycket vitlök och sambal oelek i rikligt med olivolja och servera med ris och en sötsur sås. Det passar dessutom utmärkt att blanda dem med blomkål i stekpannan!
Coquinas/Ameijoas (små musslor)
En annan favorit är de här smarriga småmusslorna! Stek ihop med vitlök i rikligt med olivolja och ät med händerna, tillsammans med bröd.
Fler fiskar i de spanska och portugisiska fiskdiskarna
Naturligtvis finns det fler fiskar i de spanska fiskdiskarna (se listan nedanför)! Lax köper vi förstås ibland, men i övrigt finns det flera fiskar som vi inte provat att köpa och tillaga här. Marulk brukar ju vara en god fisk, men här är de väldigt väldigt små (varje fisk ser ut som en portion), så man kan knappast be dem att filéa den. Hur lagar man den då, någon som vet? I Portugal såg vi en långsmal röd fisk (nästan som en ål) – någon som vet vad det är?
- Salmón (Salmao) – Lax
- Bacalao (Bacalhau) – Torsk
- Gallo – Flundra
- Lenguado – Sjötunga
- Rape (Tamboril) – Marulk
- Caballa – Makrill
- Pescadilla – Vitling
- Salmonete – Mulle
Znogge säger:
Fisk brukar verkligen vara ett säkert kort! Kul att prova nya sorter och testa sig fram 🙂
01 april 2015 — 10:28
Anja säger:
Vi älskar mat och matlagning!!! Tack för alla tips! Inte läge här och nu (efter fina bilder och recept), men jag kommer osökt att tänka på en rödfjällig fisk med stora sorgsna ögon som vi grillade i Sydfrankrike en gång när det var 800 grader varmt och alla flugor i Frankrike var intresserade av oss…
01 april 2015 — 10:51
Lennart säger:
Visst har de jättegoda fiskar längs Medelhavet!
Såg att ni är på väg mot Barcelona!
Barcelona Camping har gratisbussar til centrum!
GLAD PÅSK
01 april 2015 — 11:18
Marina säger:
Fisk är fantastiskt gott! Tack för lite tips, det är alltid kul med nya idéer. och visst är det kul att testa sig fram när man inte riktigt vet.
01 april 2015 — 11:41
anita säger:
Fisk är gott! Jag är dock jättedålig på att laga till…barnen äter gärna fiskpinnar, jag köper gärna och lagar till lax eller torsk-file. Färsk fisk är ganska dyrt här, kan tänka mig att det är det i Spanien också. De där små som man steker hela är dock billiga Och lätta att laga till! Annars om vi nån gång köper färska lite större fiskar så är det maken som får fixa…(eg borde jag väl kunna för som liten fiskade, fjällad och rensade jag många abborrar hmmm)
01 april 2015 — 12:15
Steve säger:
De tipsen skulle jag gärna vilja äta mig igenom. Mina bästa utländska fiskmåltider har jag ätit i Portugal.
01 april 2015 — 13:34
BP säger:
Dregel, dregel:-)
Älskar er fiskdiet. Just i där äter vi nästan uteslutande fisk.
Marulk kan du slänga i en fisksoppa alternativt fritera. Det går lika bra att vända den i lite mjöl och steka i olivolja eller smör.
Den röda fisken kan vara en mini uer, men vet inte säkert.
01 april 2015 — 16:37
towe säger:
Det ser helt ljuvligt ut!
01 april 2015 — 17:31
admin säger:
Znogge, håller med, fisk blir nästan alltid bra!
Anja, vilket minne! Inte sån hetta här ännu, men det kommer väl…
Lennart, planerna kanske ändras. Vi har precis förstått att Barcelona inte är rätt ställe om man vill se påskfirande…
Marina, fiskar skiljer ju lite mellan länder och det är lite kul!
Anita, vi tycker att färsk fisk är billigt här, men vi jämför förstås med Sverige. Färsk dorada brukar kosta 6-7 euro/kilot.
Steve, visst kan man få riktigt god fisk i Portugal!
BP, det låter jättegott med marulk som du beskriver! Men här måste man köpa en hel liten eller två (en får plats på en tallrik). Vet inte om det funkar att filea? Ska googla på uer och se hur den ser ut!
01 april 2015 — 17:52
Kors och Tvärs säger:
Tack för recepten. Fisk och skaldjur smakar alltid såå gott. Och färskt direkt från havet är ju en riktigt höjdare!
01 april 2015 — 17:55
admin säger:
Kors och Tvärs, visst är det gott med fisk och skaldjur!? Och ännu bättre när det är riktigt färskt!
01 april 2015 — 19:10
Ditte säger:
Kul att höra vad ni tycker. Har pluggat in fiskarna och bäst gillar jag lubina och dorada förutom skaldjuren förstås. Bouquerones tycker jag är för ”beniga”.
Tack för bra receptförslag.
01 april 2015 — 22:08
Govago säger:
Musslorna ser ju fantastiskt goda ut! 🙂
02 april 2015 — 15:46
GuraN säger:
Det var en fin och välgjord artikel om sjömat runt iberiska halvön. Fina bilder och goda råd. Det är inte lätt att översätta fisknamn till svenska eftersom namnen ofta är lokala och det är lite av vilda västern speciellt på engelska, om vad som är vad, på vägen från hav till tallrik. Ett tips kan vara att försöka få med rätt latinsk beteckning om det är möjligt.
Många gånger är kanske det enklaste just att välja den svenska fisk som är mest lik till utseende eller smak även om det faktiskt finns ett riktigt svenskt namn om än så ovanligt. Vissa lokala namn används även för en hel grupp av fiskar eller har blivit omtolkade via engelska till något annat. Svårtolkade fisknamn är t.ex. bacalhau som kan vara både långa, sej och atlanttorsk men i de flesta fall är torsk som färsk eller fryst eller långa som torkad. Krogens dourada, robalo och sea bream kan vara nästan vad som helst som har ungefär rätt form och ibland rätt färg. När man köper linguado kan man få mer än en tunga i munnen. Det är ju bara kul. Är man noga kan man ju be att få välja sin fisk från islådan före tillagning. Oavsett hur man gör brukar man bli rätt nöjd ändå. Det stora utbudet är en fest för både öga och gom.
14 november 2021 — 10:52