Vi fick tag på riktigt fina och billiga tonfiskfiléer i Spanien (2 euro/portionsbit), som sedan har legat i frysen några dagar. Igår blev det tonfisk till middag. Peter marinerade filéerna och stekte dem kort på varje sida. Vi serverade med klyftpotatis och äppelguacamole. Riktigt gott!
Tonfisk med äppelguacamole
Vi började med att göra i ordning äppelguacamolen, fritt utifrån olika recept som vi hittade online. Vi gröpte ur avokadoköttet och mosade det med en gaffel tillsammans med finhackad lök, finhackad röd chili, lite limesaft, lite gula russin samt hackat äpple.
Sedan var det dags för tonfisken! Peter marinerade filéerna med olja, citron, vitlök och sambal oelek. Den här gången stekte vi tonfiskfiléerna, men det går lika bra att grilla! Det viktiga när man tillagar tonfisk är att det går väldigt fort, bara en minut på varje sida på grillen eller i en het stekpanna. Tonfisken ska fortfarande vara röd inuti när den är klar, annars blir den torr!
Fler recept på tonfisk
Det är verkligen utmärkt att passa på att äta tonfiskfilé här i Sydeuropa, eftersom det är så mycket billigare än i Sverige. Jag funderar över fler sätt att servera stekt/grillad tonfisk. Brukar du laga tonfisk och hur brukar du göra? Tips på tillbehör och såser?
Steve säger:
Tack för ett nytt recept på grillad tonfisk som vi gillar. Det både låter och ser läckert ut. Jag har sparat det i min receptmapp och tipsat D inför grill- och växthussäsongen.
Här är tips på tre andra recept med grillad tonfisk och andra tillbehör:
http://www.recept.nu/cathrine_schuck/varmratter/_/grillad_tonfisk_med_frukt__och_avokadosalsa/
http://alltommat.se/recept/grillad-tonfisk-med-buffelmozzarella-och-marinerad-rodlok/
http://mittkok.expressen.se/recept/grillad-tonfisk-med-kapris-lime/
Smaklig måltid!
08 april 2015 — 10:32
Rkuth i Virginia säger:
Tonfisk är väldigt dyr här i USA – köper ej, tyvärr.
08 april 2015 — 12:25
BP säger:
Mums! Å då har jag ändå precis ätit lunch.
Tonfisk gillar jag bäst rå på sushi faktiskt. Alternativt i burk (ja, jag vet) som pastasallad.
08 april 2015 — 12:38
Lena i Wales säger:
Vi äter ofta färsk tonfisk när vi är i Spanien. Så gott!
Stekt snabbt på hög värme så den är lite rosa inuti,
Jag brukar göra en yoghurtsås av grekisk yoghurt, strimlad purjolök, strimlad röd paprika, lite vitlök, olika andra kryddor beroende på vad som finns till hands, kanske lite finstrimlad gurka. Kan varieras i det oändliga.Ofta serverat med una barra (baguette) som man också kan doppa i såsen. Prova!
08 april 2015 — 13:30
Anja säger:
Kul att ni är så matintresserade!! Det är vi med… :-)!
Et bienveune en France! Har ni sett några fransoser som jagar grodor än? Gnef gnef…
Räknas det till rivieran där ni är nu? Det såg ju väldigt lugnt och skönt ut till skillnad från sommaren där man får ligga som i en sardinburk på stranden (och leta efter stränder som inte är privata och där man slipper betala inträde – samma sak med italienska rivieran – triiiist).
08 april 2015 — 14:23
Annika säger:
Jag brukar inte göra det själv. Har aldrig vågat. MEN, jag beställer det gärna då jag går ut. DÅ ska den vara sådär perfekt, sgs rå. Får god lust att prova ert recept. MUMS!!
08 april 2015 — 15:20
admin säger:
Steve, åh tack för tipsen! Perfekt!
Ruth i Virginia, jaså? Ja, det brukar vara dyrt i Sverige också!
BP, visst är tonfisk gott på sushi!? Tonfisk på burk är också helt ok.
Lena i Wales, yoghurtsåsen låter god! Tack för tips!
Anja, mat är ju gott!! Nej, franska rivieran börjar längre norrut. Vi kommer dit med tiden… Och visst, under juli och augusti blir det nog knökfullt överallt!
😉
Annika, det är egentligen inte svårt att göra själv. Det enda svåra är att ta bort den tillräckligt fort från stekpannan/grillen så den inte blir torr!
08 april 2015 — 17:02
Rolle o Carina säger:
Mmmmm,va gott det ser ut på bordet!
Ha det undrbart……:-)
08 april 2015 — 18:14
FANTASYDINING-En blogg om temarestauranger och resor säger:
Åh vad gott! Har inte ätit tonfisk så många gånger men i japan är den supergod rå.
08 april 2015 — 18:38
Ditte säger:
Tonfisk är gott och vi köper det då och då i Spanien och tillagar den ungefär som ni, men ibland utan marinad men med rejäl kryddning. Just att steka dem eller grilla dem en mycket kort stund så att kärnan fortfarande är rå är viktigt. Betäller det gärna då och då på restaurang i Sverige men har ganska sällan köpt här i fiskdisken. Kul med recept ni fick av Steve. Skall titta där.
08 april 2015 — 19:24
Marie säger:
Mums!
09 april 2015 — 0:03
Renates Reiser säger:
Det hørtes deilig ut! Tror det er litt vanskelig å få tak i tunfisk som er fersk her hjemme? Har aldri lagt merke til det i fiskedisken. Litt rart i grunn. Men det er jo godt da!
09 april 2015 — 5:52
admin säger:
FantasyDining, kan tänka mig att tonfisken är god rå i Japan! Även när man steker den ska den gärna vara lite rå i mitten.
Ditte, vi äter också ibland på restaurang. Särskilt på restaurang Grodhavet nära Pampas, de grillar god tonfisk!
Renate, i Sverige brukar det finnas färsk tonfisk i fiskdisken, men det brukar vara dyrt!
09 april 2015 — 9:40
Lars Andersson säger:
Hej!
Tack för receptet, det ser väldigt gott ut, blir väl extra gott
Med den miljö ni har runt er, får väl prova och laga det
Här hemma
Ha de bra!
Lars och Inger
09 april 2015 — 11:47
admin säger:
Lars och Inger, det är nog gott hemma också! Däremot är det ju tyvärr dyrare hemma…
09 april 2015 — 15:24